Задайте питання юристу

859 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Соціальне забезпечення, 03 липня 2023, питання №87707

Подозра незаконного оформлення догляду

Доброго дня. Така ситуація. Батько знаходиться в психоневрологічному інтернаті. Маю підозру, що хтось з працівників інтернату незаконно оформив догляд чи опікунство за моїм батьком, так як мені повідомили, що у них є моя заява на відмову від батька. Такої заяви я не писав. Батько був переведений з психлікарні до інтернату за рекомендацією лікаря психлікарні. ( Він зателефонував мені і сказав, що може перевести батька в інтернат, я погодився. Умов він мені не повідомив. Я запитав що від мене потребується для того, щоб перевести батька в інтернат. Він відповів, що нічого . Я погодився)

Відповіді юристів (4)

    Гіммельфарб Станіслав  Олегович

    Доброго дня.

    Про оформлення догляду щодо батька ви можете узнати у органі соціального захисту за місцем реєстрації батька.

    Такої форми документу як "відмова від батька" не існує та існувати не може.

    Якщо Ви бажаєте отримання повної консультації та надання алгоритму всіх можливих дій в Вашій ситуації, Ви можете звернутися до мене персонально, натиснувши кнопку "Звернутись" вгорі.

    Кирда Вячеслав Володимирович

    Вітаю, Анатолій!

    Батько дієздатний? Має групу інвалідності?

    Айвазян Юрий Климентьевич
    Айвазян Юрий Климентьевич рік тому

    Адвокат, м. Миколаїв, 33 роки досвіду

    Спілкуватися у чаті

    Доброго дня, Анатолію!

    Відмова від батьків законом не передбачена! Рекомендую з приводу опікун звернутись до територіального управління соціального захисту.

    .Виникнуть додаткові питання, натискайте кнопку "звернутись" біля мого фото. Обов'язково на них відповім!

    Босак Назар Орестович
    Босак Назар Орестович рік тому

    Юрист, м. Львів, 9 років досвіду

    Доброго вечора. Ситуація є підозрілою на фальсифікації з боку окремих представників персоналу психіатричних закладів. Відмова від батьків не передбачена законодавством. Діти зобов'язані піклуватись про їх батьків. В закритих закладах інтернатах люди перебувають довше, ніж в лікарнях. Якщо Ви бажаєте забирати батька з психлікарні після деякого часу перебування там, то Вам краще ініціювати переведення його з інтернату назад до психіатричної лікарні, якщо не неважко зробити.

    Стаття 202 (Сімейного кодексу України). Підстави виникнення обов'язку повнолітніх дочки, сина утримувати батьків

    1. Повнолітні дочка, син зобов'язані утримувати батьків, які є непрацездатними і потребують матеріальної допомоги.

    2. Якщо мати, батько були позбавлені батьківських прав і ці права не були поновлені, обов'язок утримувати матір, батька у дочки, сина, щодо яких вони були позбавлені батьківських прав, не виникає.

    Стаття 203. Обов'язок дочки, сина брати участь у додаткових витратах на батьків

    1. Дочка, син крім сплати аліментів зобов'язані брати участь у додаткових витратах на батьків, викликаних тяжкою хворобою, інвалідністю або немічністю.

    Стаття 204. Звільнення дочки, сина від обов'язку утримувати матір, батька

    1. Дочка, син можуть бути звільнені судом від обов'язку утримувати матір, батька та обов'язку брати участь у додаткових витратах, якщо буде встановлено, що мати, батько ухилялися від виконання своїх батьківських обов'язків.

    Дочка, син звільняються судом від обов’язку утримувати матір, батька та обов’язку брати участь у додаткових витратах, якщо буде встановлено, що мати, батько не сплачували аліменти на утримання дитини, що призвело до виникнення заборгованості, сукупний розмір якої перевищує суму відповідних платежів за три роки, і така заборгованість є непогашеною на момент прийняття судом рішення про визначення розміру аліментів на батьків.

    {Частину першу статті 204 доповнено новим абзацом згідно із Законом № 2475-VIII від 03.07.2018}

    У виняткових випадках суд може присудити з дочки, сина аліменти на строк не більш як три роки.

    2. Несплата аліментів на утримання дитини, що призвела до виникнення заборгованості, сукупний розмір якої перевищує суму відповідних платежів за три роки, підтверджується довідкою, виданою органом державної виконавчої служби, приватним виконавцем у порядку, встановленому законом.

    Ви можете звертатись до мене для надання різних додаткових юридичних послуг з цього чи інших питань. Я можу надати Вам детальну правову консультацію з рядом різноманітних юридичних послуг, написати тексти правничих документів чи надати інші правові послуги.


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України

Нове у блогах Юристи.UA