Задайте питання юристу

859 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Кримінальне право, 03 липня 2023, питання №87722

какая может быть ответственность?

Здравствуйте!Какая может быть ответственность владельца, в случае предупредительной стрельбы в воздух или по конечностям с зарегистрированного оружия по нескольким агрессивно себя ведущим людям, в форме и заявляющим , что они сотрудники ТЦК, но без разрешения зашедшим в частное домовладение и угрожающим жизни и здоровью собственнику помещения и земли, а также его семье?Спасибо!

Відповіді юристів (4)

    Корнійчук Євген Іванович

    Доброго дня, якщо це буде проникнення до вашого житла без вашої згоди вы маєте право на захист.

    Ознайомтесь за посиланням

    https://minjust.gov.ua/m/samooborona-ta-ii-meji-ya...

    Там є розділ про застосування зброї. У будь якому разі, краще не калічити людей а обійтись пострілом у небо, рекомендую, також, зробити відео спостереження або фіксувати не правомірні дії на відео.

    Для обміну контактів та детальної консультації натискайте кнопку звернутися.

    • Сергей Клієнт рік тому

      Дело ясное, что дело тёмное.Спасибо хоть за какую-то рекомендацию, хотя "коридор" ответственности тут так и не обозначены.Про этот закон давно осведомлён и там НЕТ никаких ограничений,добавлений и проч. ни в "особливий період", ни когда это могут быть теоретически, нарушающие закон люди в форме (на любом рынке можно купить легко)."обійтись пострілом у небо" - если Вы бывали в прим.таких стрессовых ситуациях, то должны понимать все сложности и КАТЕГОРИЧЕСКУЮ нехватку времени для принятия правильного решения и МОЖЕТ НЕ БЫТЬ лишней секунды для предупредительного выстрела в верх, тем более когда тебя окружает несколько человек.Спасибо!

    Айвазян Юрий Климентьевич
    Айвазян Юрий Климентьевич рік тому

    Адвокат, м. Миколаїв, 33 роки досвіду

    Спілкуватися у чаті

    Доброго дня, Сергію!

    Я би не радив Вам використовувати зброю в таких випадках. Це може стати для Вас серйозною проблемою!

    Виникнуть додаткові питання, натискайте кнопку "звернутись" біля мого фото. Обов'язково на них відповім!

    Босак Назар Орестович
    Босак Назар Орестович рік тому

    Юрист, м. Львів, 9 років досвіду

    Доброго вечора. В Кримінальному кодексі України є на рахунок цього питання статті наступного змісту.

    Стаття 36. Необхідна оборона

    1. Необхідною обороною визнаються дії, вчинені з метою захисту охоронюваних законом прав та інтересів особи, яка захищається, або іншої особи, а також суспільних інтересів та інтересів держави від суспільно небезпечного посягання шляхом заподіяння тому, хто посягає, шкоди, необхідної і достатньої в даній обстановці для негайного відвернення чи припинення посягання, якщо при цьому не було допущено перевищення меж необхідної оборони.

    2. Кожна особа має право на необхідну оборону незалежно від можливості уникнути суспільно небезпечного посягання або звернутися за допомогою до інших осіб чи органів влади.

    3. Перевищенням меж необхідної оборони визнається умисне заподіяння тому, хто посягає, тяжкої шкоди, яка явно не відповідає небезпечності посягання або обстановці захисту. Перевищення меж необхідної оборони тягне кримінальну відповідальність лише у випадках, спеціально передбачених у статтях 118 та 124 цього Кодексу.

    4. Особа не підлягає кримінальній відповідальності, якщо через сильне душевне хвилювання, викликане суспільно небезпечним посяганням, вона не могла оцінити відповідність заподіяної нею шкоди небезпечності посягання чи обстановці захисту.

    5. Не є перевищенням меж необхідної оборони і не має наслідком кримінальну відповідальність застосування зброї або будь-яких інших засобів чи предметів для захисту від нападу озброєної особи або нападу групи осіб, а також для відвернення протиправного насильницького вторгнення у житло чи інше приміщення, незалежно від тяжкості шкоди, яку заподіяно тому, хто посягає.

    Стаття 37. Уявна оборона

    1. Уявною обороною визнаються дії, пов'язані із заподіянням шкоди за таких обставин, коли реального суспільно небезпечного посягання не було, і особа, неправильно оцінюючи дії потерпілого, лише помилково припускала наявність такого посягання.

    2. Уявна оборона виключає кримінальну відповідальність за заподіяну шкоду лише у випадках, коли обстановка, що склалася, давала особі достатні підстави вважати, що мало місце реальне посягання, і вона не усвідомлювала і не могла усвідомлювати помилковості свого припущення.

    3. Якщо особа не усвідомлювала і не могла усвідомлювати помилковості свого припущення, але при цьому перевищила межі захисту, що дозволяються в умовах відповідного реального посягання, вона підлягає кримінальній відповідальності як за перевищення меж необхідної оборони.

    4. Якщо в обстановці, що склалася, особа не усвідомлювала, але могла усвідомлювати відсутність реального суспільно небезпечного посягання, вона підлягає кримінальній відповідальності за заподіяння шкоди через необережність.

    Особі, яка здійснювала в таких умовах необхідну оборону, потрібно бути дуже обережною. Їй не можна перевищувати межі необхідної оборони. Якщо люди з центру комплектування не поранили власника домоволодіння, то йому не можна було стріляти в кінцівки нападників, можна було тільки в повітря.

    У випадку стрілянини у військового він може викликати підмогу: інших військових. Разом вони можуть за допомогою вогнепальної зброї серйозно поранити тощо особу, які стріляла в когось з них. Тому Вам після вистрілу та попадання в кінцівку загрожуватиме небезпека, якщо Ви швидко не ініціюєте примирення сторін.

    Ви написали, що нападники погрожували життю кільком особам. Погроза вбивством вважається окремим злочином, передбаченим Кримінальним кодексом України.

    Ви можете звертатись до мене для надання різних додаткових юридичних послуг з цього чи інших питань. Я можу надати Вам детальну правову консультацію з рядом різноманітних юридичних послуг, написати тексти правничих документів чи надати інші правові послуги. Я надаю професійні поради юриста, правничу інформацію, аналізую тексти юридичних документів з наданням моїх висновків, працюю по відносинах моїх клієнтів з органами державної влади та місцевого самоврядування тощо.


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України

Нове у блогах Юристи.UA