Задайте питання юристу

835 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Сімейне право, 13 липня 2023, питання №88289 150₴

життя на орендованій квартирі

Чи може 17 річна дівчина проживати з повнолітнім хлопцем? У разі згоди батьків, чи можна це підтвердити письмово(юридично)?

Відповіді юристів (7)

    Савченко Олександр
    33.3%
    Савченко Олександр 9 місяців тому

    Юрист, м. Чернігів, 9 років досвіду

    Доброго дня, Стасе!

    Чи може 17 річна дівчина проживати з повнолітнім хлопцем? У разі згоди батьків, чи можна це підтвердити письмово(юридично)? - так, може проживати. Оскільки відповідно до ч.2 ст.29 Цивільного кодексу України фізична особа, яка досягла чотирнадцяти років, вільно обирає собі місце проживання (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/435-15#Text).

    Згода батьків на це непотрібна.

    Всього найкращого!

    Промський Євгеній Сергійович
    Промський Євгеній Сергійович 9 місяців тому

    Адвокат, м. Київ, 4 роки досвіду

    Вітаю.

    Так як дівчина старше 14 років, вона має право жити де хоче незалежно від позиції батьків. Жодного юридичного закріплення не вимагається.

    Цивільний кодекс України https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/435-15#Text

    Стаття 29. Місце проживання фізичної особи

    1. Місцем проживання фізичної особи є житло, в якому вона проживає постійно або тимчасово.

    {Частина перша статті 29 в редакції Закону № 1673-VII від 02.09.2014}

    2. Фізична особа, яка досягла чотирнадцяти років, вільно обирає собі місце проживання, за винятком обмежень, які встановлюються законом.

    При виникненні додаткових питань натискайте кнопку "Звернутися". Буду радий допомогти.

    Айвазян Юрий Климентьевич
    33.3%

    Доброго дня, Стасе!

    Звичайно може! Це передбачено статтею 29 ЦК України, яка надає право у цьому віці обирати місце проживання. За певних умов Ви можете, навіть, одружитись зі своїм хлопцем.

    Особа, яка досягла 16 років. Заява про надання права на шлюб не може подаватися представником такої особи (навіть законним представником, тобто батьками чи особами, які їх замінюють).

    Якщо укладення шлюбу відповідатиме інтересам неповнолітньої особи, яка бажає його укласти. Для того, щоб дійти до висновку про те, що ранній шлюб відповідатиме інтересам дитини, суд має отримативідповідні докази. Судова практика свідчить, що найчастіше такими доказами виступають: фактичне створення сім’ї, народження в такій сім’їдитини, вагітність неповнолітньої жінки.

    Справу розглядає суд за місцем проживання заявника.

    У заяві про надання права на шлюб зазначаються:

    прізвище, ім’я, по батькові заявника,

    його місце проживання та засоби зв’язку;

    прохання надати право на шлюб;

    відомості про ту особу, з ким планується шлюб;

    посилання на вік осіб, що бажають створити сім’ю, який не дозволяє це зробити за правилами Сімейного кодексу України;

    докази , що надання права на шлюб відповідає інтересам неповнолітнього заявника чи заявниці.

    До заяви додаються копії відповідних документів (свідоцтв про народження, медичних довідок про вагітність тощо). При цьому батьки заявника (неповнолітньої особи, яка бажає укласти шлюб), а також особа, з якою планується укладення шлюбу,вказуютьсяу заяві про надання права на шлюб як заінтересовані особи.

    Рішенням суду неповнолітній особі надається право на укладення шлюбу не загалом, а саме з конкретною особою, яка чітко зазначається у рішенні суду.Це означає, що, одержавши право на шлюб з певною особою,не можна зареєструвати шлюб з іншою. Якщо той, кому наданоправо на шлюб з певною особою, забажає зареєструвати шлюб з іншою, йому належитьзнову звернутися з заявою до суду. Якщо обидві особи, які мають намір укласти шлюб є неповнолітніми, то в такому випадку кожному із них необхідно подати до судуокрему заяву про надання права на шлюб.

    Для вирішення питання щодо зниження шлюбного віку не вимагається отримання згоди батьками неповнолітніх. Їх згода або, навпаки, заперечення проти реєстрації шлюбу їх неповнолітнім сином або донькою вирішального значенняне має. Проте їх позиція по даному питанню повинна бути з'ясована у судовому процесі. Думка батьків може сприяти встановленню дійсних обставин справи, з'ясуванню відповідності надання цього права інтересам неповнолітнього, оскільки ця відповідність – головний критерій задоволення заяви про надання права на шлюб.

    Виникнуть додаткові питання, натискайте кнопку "звернутись" біля мого фото. Охоче на них відповім!

    Кирда Вячеслав Володимирович

    Вітаю.

    Особа має право на самостійний вибір місця проживання з 14-річного віку. У віці 17 років тим більше дівчина може проживати з тим, з ким вважає за потрібне.

    Всього доброго. Для більш детальної консультації натискайте зелену кнопку Звернутися/Обратиться нижче фото! Буду радий допомогти.

    Адвокат Евгений Александрович
    Адвокат Евгений Александрович 9 місяців тому

    Адвокат, м. Київ, 30 років досвіду

    Доброго дня, Стас.

    ТАК МАЄ ПРАВО ПРОЖИВАТИ, З ЮРИДИЧНОЇ СТОРОНИ, ЗГОДА БАТЬКІВ НЕ ПОТРІБНА.

    При наявності запитань звертайтеся через кнопку зеленого кольору "Звернутися".

    Всього доброго!

    Гончаренко Константин
    33.3%
    Гончаренко Константин 9 місяців тому

    Юрист, м. Суми, 5 років досвіду

    Добрый день!

    Поскольку Вашей девушке уже 17 лет, то обвинить Вас в возможном развращении или половой связи, если таковая имеет место быть, никто не сможет так как после наступления 16 лет, она имеет законное право строить с Вами личные взаимоотношения, а также проживать вместе с Вами.

    Кроме того, решение девушки уйти к Вам было добровольным, а это означает, что никаких действий насильнического характера с Вашей стороны по отношению к ней не было, поэтому, в случае обвинения Вас со стороны её родителей в насилии Вам ничего не грозит, так как факт насилия в 17 лет может подтвердить только она лично.

    При необходимости Ваша девушка может написать пояснение (заявление) о том, что все её действия были добровольными, Вы её ни к чему не принуждали, а решение уйти к Вам жить она принимала самостоятельно и добровольно.

    В данном случае со стороны родителей присутствует факт насилия в семье по отношению к своей дочери, не достигшей 18 лет, что явилось причиной её ухода к Вам. По факту такого насилия в семье Ваша девушка может подать заявление в полицию с указанием на то, что её избивали и она вынуждена была уйти к Вам как к своему парню, с просьбой провести среди родителей разъяснительную работу о недопущении насилия. Также, такое заявление устранит негативные последствия от возможного заявления родителей.

    Привлечение родителей к ответственности за насилие в семье предусмотрено статьей 173-2 Кодекса Украины об административных правонарушениях на основании которой и может быть подано Вашей девушкой заявление в полицию.

    Таким образом, пока Ваша девушка живет с Вами по своему собственному желанию, то Вам ничем не грозит.

    З повагою,

    Костянтин Гончаренко

    Корнійчук Євген Іванович

    Доброго дня, так ви маєте на це право. Згода батьків не обов'язкова.

    Згідно ч. 2 ст. 29 Цивільного кодексу України, дитина, яка досягла 14 років, самостійно обирає собі місце проживання і реєстрації.

    Для обміну контактів та детальної консультації натискайте кнопку звернутися.


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України