Задайте питання юристу

836 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Сімейне право, 24 липня 2023, питання №88800

Встановлення батьківства та виплата аліментів

Добрий день! Чи можливо подати позов до суду на встановлення батьківства та виплату аліментів за місцем проживання матері, якщо місцезнаходження батька невідоме? Він проживає не за місцем прописки, на зв'язок не виходить, навіть зі своїми батьками. Чи потрібно попередньо звертатися до поліції з заявою про встановлення його місцеперебування?

Відповіді юристів (3)

    Айвазян Юрий Климентьевич

    Доброго дня, Вікторія!

    Можете звернутись за останнім відомим місцем його проживання.

    Виникнуть додаткові питання, натискайте кнопку "звернутись" біля мого фото. Охоче на них відповім!

    Богданов Микита
    Богданов Микита 9 місяців тому

    Юрист, м. Київ, 10 років досвіду

    Доброго дня. Ви можете вказати адресу його реєстрації та подати позов за вашим місцем реєстрації у відповідності до ч. 1 ст. 28 ЦПК України. Стаття 28. Підсудність справ за вибором позивача

    1. Позови про стягнення аліментів, збільшення їх розміру, оплату додаткових витрат на дитину, стягнення неустойки (пені) за прострочення сплати аліментів, індексацію аліментів, зміну способу їх стягнення, про визнання батьківства відповідача, позови, що виникають з трудових правовідносин, можуть пред’являтися також за зареєстрованим місцем проживання чи перебування позивача.

    Костюк Любовь Тарасовна
    Костюк Любовь Тарасовна 9 місяців тому

    Адвокат, м. Київ, 24 роки досвіду

    Доброго дня, так звісно ви можете подати позов як за останнім відомим місцем проживання, але питання в іншому яким чином встановити батьківство якщо ви не знаєте де знаходиться чоловік, якого ви вважаєте що він батько вашої дитини, і взагалі з ним немає зв'язку. Перед подачею позову треба зібрати доволі велику базу доказів, оскільки одним із беззаперечних доказів визнання батьком дитини є експертиза ДНК. Якщо батько ухиляється від проведення експертизи, то повинні бути інші докази листи, заяви, анкети, інші документи, а також показання свідків, пояснення самих сторін, які достовірно підтверджують визнання відповідачем батьківства. Батьківство може бути визнано як у період вагітності матері (наприклад, висловлення бажання мати дитину, піклування про матір майбутньої дитини тощо), так і після.


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України