Задайте питання юристу

836 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Трудове право, 26 липня 2023, питання №88982

Звільнення без виплати відпускних

Доброго вечора, мене звуть Андрій, я звільнився з Метінвесту 2 тижня тому за допомогою Центра зайнятості онлайн. Але досі не отримав Приказу та компенсації за відпустку. Допоможіть розібратися

Відповіді юристів (2)

    Айвазян Юрий Климентьевич

    Доброго дня, Андрію!

    У відповідності із статтею 47 (Обов'язок власника або уповноваженого ним органу провести розрахунок з працівником)

    "Власник або уповноважений ним орган зобов’язаний в день звільнення видати працівникові копію наказу (розпорядження) про звільнення, провести з ним розрахунок у строки, зазначені у статті 116 цього Кодексу, а також на вимогу працівника внести належні записи про звільнення до трудової книжки, що зберігається у працівника".

    2. Виплата розрахункових при звільненні складається з наступних сум:

    заробітна плата;

    вихідна допомога при звільненні – за умови, що вона передбачена,ст. 44 КЗпП);

    компенсація за невикористану відпустку; (ВІДПУСТКА ЗА СВІЙ РАХУНОК СЮДИ НЕ ВХОДИТЬ)

    інші виплати – наприклад, додаткові гарантії, передбачені колективним договором.

    Якщо Ви у день звільнення не працювали, то зазаначені суми мають бути виплачені не пізніше наступного дня після пред'явлення звільненим працівником вимоги про розрахунок. Якщо між Вами та керівником виник спір про розмір належних до виплати сум, то останній повинен у зазначений вище строк виплатити Вам не оспорювану ним суму.

    Днем звільнення в такому разі вважається день видачі трудової книжки. Про новий день звільнення видається наказ і вноситься запис д оВашої трудової книжки.

    Відповідальність підприємства-керівника за несвоєчасний розрахунок із працівником при звільненні передбачена ст. 117 КЗпП.

    Якщо належні Вам суми не виплачені з вини керівника в зазначені строки, то за відсутності спору про їх розмір підприємство повинне виплатити Вам середній заробіток за весь час затримки по день фактичного розрахунку (ч. 1 ст. 117 КЗпП).

    За наявності спору про розмір належних звільненому Вам сум керівник повинен виплатити Вам середній заробіток за весь час затримки в тому випадку, якщо спір вирішено на Вашу користь. Якщо спір вирішено на Вашу користь частково, то розмір відшкодування за час затримки визначає орган, який виносить рішення по суті спору (ч. 2 ст. 117 КЗпП).

    У разі затримки у видачі трудової книжки та затримки Вам виплати сум, які належать для виплати під час звільнення, Ви маєте право звернутися до суду за місцем свого проживання та вимагати від керівника виплати середньомісячного заробітку за весь час затримки.

    За порушення порядку проведення розрахунку з Вами при звільненні до юридичних та фізичних осіб-підприємців, які використовують найману працю, застосовують фінансові санкції, передбачені абзацом 8 частини 2 статті 265 КЗпП, у розмірі мінімальної заробітної плати..

    Виникнуть додаткові питання, натискайте кнопку "звернутись" біля мого фото. Постараюсь на них відповісти!

    Кирда Вячеслав Володимирович

    Вітаю.

    Спробуйте подати заяву до колишнього роботодавця про термінову сплату Вам належних компенсаційних виплат та повернення трудової книжки.

    Всього доброго. Для більш детальної консультації натискайте зелену кнопку Звернутися/Обратиться нижче фото! Буду радий допомогти.


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України