Задайте питання юристу

836 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Автомобільне право, 30 липня 2023, питання №89166 150₴

Получил 3 штрафа при временных правах. Могут ли забрать машину?

Здравствуйте. Получил 3 штрафа при временных правах. Имею ли право ездить дальше, до перездачи? Могут ли забрать машину на штраф площадку?

Відповіді юристів (2)

    Айвазян Юрий Климентьевич
    100%

    Доброго дня, Богдане!

    Наразі українське законодавство не передбачає позбавлення прав за перевищення певного ліміту штрафів. Але Ви повинні пам'ятати, що деякі статті адмін кодексу передбачають позбавлення прав самі по собі (наприклад їзда в стані сп'яніння або якщо вас упіймали на технічно несправному авто двічі на рік тощо).

    Також варто зазначити, що в Україні використовуються так звані тимчасові права, які надають водіям на перші два роки після отримання посвідчення. Дані права мають обмеження у вигляді двох "несерйозних" порушень (перевищення швидкості, неправильне паркування тощо). Якщо водій отримає більше штрафів на своє ім'я, то на нього чекає перескладання іспиту в СЦ МВС. Проте це не означає, що авто у Впас заберуть і поставлять на штрафмайданчик!

    Отже, за фактом кількість штрафів в Україні не обмежена.

    Усі штрафи в Україні можна умовно поділити на дві великі групи:

    • за несерйозні порушення
    • за серйозні порушення

    Таким чином, не має значення скільки ви отримали штрафів за несерйозні порушення, права у водія все одно не заберуть. Якщо ж водій допустив хоч одну серйозну провину на дорозі, то права забирають після першого ж порушення. Можна зробити висновок, що в Україні позбавляють прав після першого штрафу, але тільки в тому випадку, якщо його виписали за серйозне порушення правил дорожнього руху.

    Тепер щодо правопорушень, за які можуть забрати права в Україні. Відповідно до КУпАП це будуть такі порушення правил дорожнього руху:

    ч.4 ст. 121 передбачає позбавлення прав від 3 до 6 місяців за:

    • водія впіймали вдруге за рік за керуванням технічно несправного автомобіля (наприклад, не горить ліва фара ближнього/далекого світла з боку водія)
    • водія впіймали вдруге за рік без талона про проходження обов'язкового ТО (сьогодні водії легкових авто категорії В не зобов'язані проходити ТО)
    • водія вловили вдруге за рік за керуванням технічно несправного автомобіля, на якому здійснюються пасажирські перевезення

    ст. 122 передбачає позбавлення прав від 3 до 6 місяців за:

    • невиконання водіями вимог поліції

    ст. 122 передбачає позбавлення прав від 1 до 2 років за:

    • залишення місця ДТП, до якого причетний водій

    ч.5 ст 122 передбачає позбавлення прав від 6 місяців до 1 року за:

    • створення аварійної ситуації

    ч.2 ст. 123 передбачає позбавлення прав від 6 місяців до 1 року за:

    • виїзд на залізничний переїзд, коли рух через переїзд заборонено

    ч.3 ст. 123 передбачає позбавлення прав від 1 до 3 років за:

    • виїзд на залізничний переїзд, коли рух через переїзд заборонено, коли водій перевозить пасажирів чи небезпечні вантажі

    ст. 124 передбачає позбавлення прав від 6 місяців до 1 року за:

    • порушення ПДР, що призвело до ДТП

    ч. 3 ст. 122 передбачає позбавлення прав від 3 до 6 місяців за:

    • керування транспортним засобом особою, щодо якої встановлено тимчасове обмеження у праві керування транспортними засобами

    ч. 5 ст. 126 передбачає позбавлення прав від 5 до 7 років за:

    • повторне протягом року керування транспортним засобом особою, яку раніше вже позбавили прав водія
    • повторне протягом року керування транспортним засобом особою, яка не має прав у принципі, або не відкрито потрібну категорію

    ч. 1 ст. 130 передбачає позбавлення прав на 1 рік за:

    • керування автомобілем у стані алкогольного сп'яніння

    ч. 2 ст. 130 передбачає позбавлення прав на 3 роки за:

    • повторне протягом року керування автомобілем у стані алкогольного сп'яніння

    ч. 3 ст. 130 передбачає позбавлення прав на 10 років за:

    • третій протягом року випадок керування автомобілем у стані алкогольного сп'яніння

    ч. 4 ст.130 передбачає позбавлення прав на 3 роки за:

    • вживання алкоголю, наркотиків та сильнодіючих препаратів до приїзду поліції на місце ДТП або до проведення уповноваженим працівником патрульної поліції огляд на стан сп'яніння після зупинки автомобіля.

    Виникнуть додаткові питання, натискайте кнопку "звернутись" біля мого фото. Постараюсь на них відповісти!

    Кирда Вячеслав Володимирович

    Вітаю, Богдане!

    Так, маєте право продовжувати керувати транспортним засобом допоки дійсне Ваше водійське посвідчення. Наявність 3 адміністративних постанов не забороняє Вам цього робити. Нюанс лише в тому, що Вам потрібно буде знову складати іспити для отримання водійського посвідчення.

    КАБІНЕТ МІНІСТРІВ УКРАЇНИ ПОСТАНОВА

    від 8 травня 1993 р. № 340 Київ

    Про затвердження Положення про порядок видачі посвідчень водія та допуску громадян до керування транспортними засобами

    25-1. Обмін посвідчення водія, виданого особі вперше, після закінчення строку його дії проводиться без складення іспитів за умови вчинення особою протягом двох років з дня видачі такого посвідчення не більше двох адміністративних правопорушень у сфері забезпечення безпеки дорожнього руху та невчинення нею кримінального правопорушення, передбаченого статтею 286 Кримінального кодексу України.

    ...

    У разі вчинення особою протягом двох років з дня видачі вперше посвідчення водія трьох і більше адміністративних правопорушень у сфері забезпечення безпеки дорожнього руху або визнання особи винною у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого статтею 286 Кримінального кодексу України, без застосування до неї позбавлення права на керування транспортними засобами обмін такого посвідчення здійснюється із складенням теоретичного та практичного іспитів у територіальному сервісному центрі МВС.

    Всього доброго! Якщо Ви хочете поспілкуватись індивідуально і випрацювати алгоритм дій, натискайте зелену кнопку Звернутися/Обратиться нижче фото! Буду радий допомогти.


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України