Задайте питання юристу

835 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Сімейне право, 12 серпня 2023, питання №89950 250₴

Зміна способу стягнення аліментів

В мого чоловіка є дитина від першого шлюбу. Суд присудив аліменти в розмірі 1000 грн ми по факту страчуємо 2000-2500 + додаткові кошти на лікування по потребі. Зараз вона подала в суд про зміну способу стягнення аліментів. Питання: яку суму може присудити суд?? Дитині 8 років

Відповіді юристів (16)

    Айвазян Юрий Климентьевич
    20%

    Доброго дня, Ірина!

    Важко передбачити наперед рішення суду. Це справа невдячна.

    Згідно статті 182 СК України існують два шляхи визначення розміру аліментів судом - у твердій грошовій сумі і (або) у частці від заробітку (доходу) платника аліментів. Це залежить від різних обставин, а саме:

    • стан здоров'я та матеріальне становище дитини;
    • стан здоров'я та матеріальне становище платника аліментів;
    • наявність у платника аліментів інших дітей, непрацездатних чоловіка, дружини, батьків, дочки, сина;
    • наявність рухомого та нерухомого майна, грошових коштів;
    • наявність на праві власності, володіння та/або користування у платника аліментів майна та майнових прав, у тому числі рухомого та нерухомого майна, грошових коштів, виключних прав на результати інтелектуальної діяльності, корпоративних прав;
    • доведені стягувачем аліментів витрати платника аліментів, у тому числі на придбання нерухомого або рухомого майна, сума яких перевищує десятикратний розмір прожиткового мінімуму для працездатної особи, якщо платником аліментів не доведено джерело походження коштів;
    • інші обставини, що мають істотне значення.

    У відповідності до частини другої статті 182 СК України розмір аліментів має бути необхідним та достатнім для забезпечення нормального розвитку дитини .Згідно частини першої статті 71 Закону України "Про виконавче провадження", виконавець стягує з боржника аліменти у розмірі, визначеному виконавчим документом, але не менше мінімального гарантованого розміру, передбаченого Сімейним кодексом України.

    Мінімальний гарантований розмір аліментів на одну дитину не може бути меншим, ніж 50 відсотків прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку. Він визначається за умови, що батько чи мати, які проживають окремо, не мають достатньої кількості коштів, аби здійснювати більші виплати.

    Мінімальний рекомендований розмір аліментів на одну дитину становить розмір прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку і може бути присуджений судом у разі достатності заробітку (доходу) платника аліментів.

    В частині третій статті 182 СК України зазначається, що суд не обмежується розміром заробітку (доходу) платника аліментів у разі встановлення наявності у нього витрат, що перевищують його заробіток (дохід), і щодо таким платником аліментів не доведено джерело походження коштів для їх оплати.

    Розмір аліментів, визначений за рішенням суду може бути зменшено або збільшено за рішенням суду за позовом платника або одержувача аліментів у разі:

    • зміни матеріального або сімейного стану;
    • погіршення або поліпшення здоров’я когось із них;
    • інших випадках, передбачених Сімейним кодексом України.

    Це зазначено у статті 192 СК України та наголошується пунктом 23 постанови Пленуму Верховного Суду України від 15 травня 2006 року № 3 «Про застосування судами окремих норм Сімейного кодексу України при розгляді справи щодо батьківства, материнства та стягнення аліментів».

    Отже, розмір аліментів в цьому випадку може бути залишений у фіксованій сумі, але збільшений. Він також може бути визначений у відсотках до доходу, у Вашому разі - чверть всіх доходів батька дитини. Все залежить від того, які саме аргументи та докази будуть представлені у позові до суду.

    Виникнуть додаткові питання, натискайте кнопку "звернутись" біля мого фото. Постараюсь на них відповісти!

    Карпенко Андрей Владимирович
    Карпенко Андрей Владимирович 9 місяців тому

    Адвокат, м. Київ, 25 років досвіду

    Вітаю!

    Відповідно до Сімейного кодексу України мінімальний гарантований розмір аліментів на одну дитину не може бути меншим за 50 % прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку.

    Сімейний кодекс (ч. 2 ст. 182) передбачає, що розмір аліментів має бути необхідним та достатнім для забезпечення гармонійного розвитку дитини. У зв'язку з цим встановлено, що мінімальний гарантований розмір аліментів на одну дитину не може бути меншим, ніж 50% прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку;

    Який мінімальний гарантований розмір аліментів на дитину в Україні у 2023 році

    Відповідно до закону «Про Державний бюджет на 2023 рік» прожитковий мінімум протягом року залишатиметься на рівні 1 грудня 2022 і відповідно для дітей становитиме:

    • віком від 6 до 18 років — 2833 грн.

    Таким чином, мінімальний гарантований розмір аліментів у 2023 році становить:

    • для дітей віком від 6 до 18 років — 1416,50 грн (2833 грн х 50 %);

    Якщо державним виконавцем розмір стягуваних аліментів, починаючи з 28 серпня 2018 року (дата набрання чинності Закону України від 03 липня 2018 року № 2475-VIII) автоматично не підвищено, стягувач має право звернутися до виконавця із заявою про здійснення відповідного перерахунку.

    Карпенко Андрей Владимирович
    24%
    Карпенко Андрей Владимирович 9 місяців тому

    Адвокат, м. Київ, 25 років досвіду

    Також багато залежить від статусу платника аліментів (працює чи безробітний).

    Аліменти – це кошти для харчування, одягу та інші побутові потреби, які закон зобов’язує виплачувати одного з подружжя іншому. Якщо безробітна особа має неофіційний дохід, платити аліменти потрібно у фіксованому розмірі. Сума аліментів з безробітного береться з прожиткового мінімуму на відповідний вік дитини. Відсутність офіційних доходів у батьків не позбавляють їх від обов’язку утримувати неповнолітню дитину, а лише дають додаткові «пільги» при визначенні розміру та стягненні аліментів.

    При визначенні розміру аліментів суд враховує:

    • стан здоров’я та матеріальне становище дитини;
    • стан здоров’я та матеріальне становище платника аліментів;
    • наявність у платника аліментів інших дітей, непрацездатних чоловіка, дружини, батьків, дочки, сина;
    • наявність на праві власності, володіння та/або користування у платника аліментів майна та майнових прав, у тому числі рухомого та нерухомого майна, грошових коштів, виключних прав на результати інтелектуальної діяльності, корпоративних прав;
    • доведені стягувачем аліментів витрати платника аліментів, у тому числі на придбання нерухомого або рухомого майна, сума яких перевищує десятикратний розмір прожиткового мінімуму для працездатної особи, якщо платником аліментів не доведено джерело походження коштів;
    • інші обставини, що мають істотне значення.

    .

    Якщо у боржника відсутні доходи і він не працює, поряд з тим у виконавця відсутні відомості про сплату аліментів, він нараховуватиме заборгованість, виходячи із середньої заробітної плати працівника для даної місцевості

    • Ірина Клієнт 9 місяців тому
      Боргів немає. Є всі чеки що кошти кожного місяця відправлялись вчасно і набагато більше прожиткового мінімуму відповідного віку.
    Гончаренко Константин
    20%
    Гончаренко Константин 9 місяців тому

    Юрист, м. Суми, 5 років досвіду

    Доброго дня!

    По Вашому питанню повідомляю наступне:

    це вирішить суд виходячи з конкретної ситуації та доходів батька згідно документів поданих з роботи чи витребуваних судом.

    Згідно ст. 180 СК України обовязок батьків є утримувати дитину , навіть коли один з батьків проживає окремо, або позбавлений батьківських прав за рішенням суду.

    Тому сплата аліментів на утримання дитини це обов язок , а не право , порядок їх сплати встановлюється судом згідно ст.181 СК України у визначеному вигляді, як:

    відсоткове відношення з доходу боржника.(,батька)

    або чітка сума щомісячного платежу.

    Виплачується у строк до 18 років або до 23 років, якщо дитина вступає на навчанння.

    Також якщо дитина має обмежені можливості підтверджені медично, аліменти встановлюються на постійній основі незалежно від батьківських прав.

    В соответствии с Семейным кодексом (ч. 2 ст. 182) на одного ребенка не может быть меньше, чем 50 % прожиточного минимума для ребенка соответствующего возраста.

    -

    Мінімальний гарантований розмір аліментів за періодами 2023 року, грн

    01.01.2023-31.12.2023

    до 6 років 1136

    6-18 1416,50

    18-23 1342

    Проект № 3881 от 26.01.22 Законопроект предусматривает увеличение алиментов для детей до 6 лет – 1050 гривен и для детей 6-18 лет – 1309 гривен.

    Речь идет о дополнительных алиментных обязанностях, которые возлагаются на других членов семьи и родственников детей в том случае, если родители не могут их выплачивать. Таким образом установлен единый минимальный размер алиментов независимо от вида алиментных обязательств.

    Максимальный размер алиментов составляет 10 прожиточных минимумов на ребенка соответствующего возраста (согласно ч. 5 ст. 183 Семейного кодекса тот из родителей или других законных представителей ребенка, вместе с которым проживает ребенок, имеет право обратиться в суд с о взыскании алиментов в размере на одного ребенка - одной четверти (25 %) заработка (дохода) плательщика алиментов, но не больше десяти прожиточных минимумов на ребенка соответствующего возраста. . Соответственно, в таком случае будет составлять:

    для детей в возрасте до 6 лет - 17 790 грн.;

    Для детей, у которых проблемы со здороьем, родитель должен принимать участие в лечении, развитии и т..д.

    Родители могут составить договор (соглашение в котором указать определенную сумму, такой договор можно составить в любое время, до развода, при разводе, после развода.

    Почти все о соглашении на содержание ребенка смотрите ниже

    Об этом можно прочесть в статье 189 Семейного кодекса Украины, где и затрагивается вопрос договора об уплате алиментов, оговаривающий размер, сроки выплат.

    В этой же статье упоминается также и об условиях договора, которые нарушать непозволительно.

    Подобное соглашение заключается в письменном виде, после чего заверяется нотариусом.

    В случае, когда одна из сторон не соблюдает условия и обязанности соглашения, алименты с нее будут взиматься, основываясь на исполнительной надписи нотариуса.

    Составление данного договора возможно не смотря на то, планировали ли вы расторгнуть брак или нет.

    Мировое регулирование данного вопроса имеет ряд преимуществ – возможность избегания судебной волокиты и дополнительной траты средств, если придется обращаться за помощью к юристам, сохранение нерв и времени в целостности и сохранности.

    Стоит не забывать о том, что составление соглашения об уплате алиментов осуществляется в письменном виде.

    После чего последует обращение к нотариусу, чтобы тот заверил документ. Это закреплено частью 1 статьи 189 СК Украины.

    Если будет не выполнено хотя бы одно правило, это может привести к тому, что договор будет признан недействительным, что приведет к неприятным последствиям для обеих сторон.

    Если вы не хотите, чтобы права вашего ребенка нарушались, необходимо внимательно подойти к составлению соглашения об уплате алиментов.

    Перед тем как обратиться к нотариусу, обязательно обратите внимание на моменты, которые необходимо будет оговорить с супругом касательно того, какие подводные камни этого соглашения достойны вашего внимания.

    Также побеспокойтесь о том, какие документы вам понадобятся, чтобы заключить договор на содержание ребенка.

    В договоре должны будут указаны следующие моменты:

    1) Масштаб алиментов. Перед тем как определиться с размером алиментов, необходимо не забывать о минимальном размере, который был установлен законодательством.

    В случае, когда алименты устанавливаются в денежной сумме, обязательным будет добавление пункта об их индексации.

    Когда сторонами был установлен размер алиментов в процентах от дохода, в таком случае обязательно добавьте пункт, где будет определено, с которых именно доходов будет осуществляться выплата алиментов, а с каких нет.

    2) Порядок оплаты. Решите между собой и определитесь, какой способ осуществления платежей для вас является наиболее оптимальным.

    Необходимо определиться с методом совершения выплаты алиментов, чтобы тот предотвратил возникновение конфликтных моментов между обеими сторонами.

    Среди них присутствуют следующие:

    наличный расчет;

    почтовый перевод.

    3) Сроки. В данном случае стороны договариваются друг с другом по срокам, в которые одна из сторон принимает на себя обязательство по выплате алиментов.

    Выплаты могут осуществляться ежегодно, ежемесячно, ежеквартально. В этом случае также должна быть оговорена периодичность выплат, к примеру, оплата должна производиться до какого-то определенного числа месяца.

    4) Способы обеспечения выполнения обязательств касательно алиментов. В данном случае указываются сведения о неустойке, если имеет место быть просрочка в выплате алиментов.

    5) Определение сроков договора. В данном документе должен быть указан срок, не нарушающий прав ребенка. К примеру, по достижению восемнадцати лет.

    Составляя договор на содержание ребенка, кроме вышеперечисленных условий, можно прописать также и порядок, согласно которому будет осуществляться плата по дополнительным расходам (лечение ребенка, какие-либо образовательные курсы и так далее). Однако если такого пункта не будет в договоре, это не значит, что кто-то из родителей освобождается от участия в расходах на содержание ребенка.

    Для грамотного составления договора по уплате алиментов понадобятся следующие документы, которые вы предоставите нотариусу:

    Свидетельство о рождении ребенка;

    Паспорта обоих родителей;

    Идентификационные коды родителей.

    После того как были оговорены все условия предстоящего соглашения, после того как были собраны нужные документы – можно смело обращаться к нотариусу для составления договора.

    Когда договор об оплате алиментов будет заключен, стороны договора будут обязаны выполнять все условия, прописанные в данном документе.

    Правда, случается и такое, что одна из сторон прекращает выполнять условия, прописанные в договоре.

    Тогда вторая сторона в праве вновь обратиться к нотариусу, чтобы тот предоставил исполнительную надпись, которая будет служить основанием к принудительному взысканию алиментов.

    Это означает, что получатель алиментов может не обращаться в суд ради того, чтобы взыскать алименты с недобросовестного неплательщика.

    Семейный кодекс не располагает порядком изменения или прекращения договора об оплате алиментов. Это значит, что чтобы урегулировать подобный вопрос, необходимо ссылаться на статьи 651 ГКУ (по аналогии закона).

    Договор на содержание ребенка, соглашение по уплате алиментов можно изменить или прекратить его действие исключительно по взаимному согласию сторон или согласно решению суда, имеется в виду гражданское законодательство Украины.

    Договор может быть прекращен на основании следующих условий:

    если договор расторгается по обоюдному согласию сторон;

    когда один из участников договора умирает;

    если договор признают недействительным;

    когда наступают условия, что были предусмотрены обеими сторонами в соглашении. К примеру, срок действия договора заканчивается или ребенок достиг определенного, ранее оговоренного в договоре возраста.

    Изменить договор на содержание ребенка или прекратить действие данного соглашения об оплате алиментов возможно исключительно в письменной форме с обязательным нотариальным заверением.

    Если плательщик алиментов безработный:

    Необходимо оплачивать

    • 50% прожиточного минимума на ребенка•

    В соответствии с Закона Украины «О государственном бюджете Украины на 2023 год»

    Также будет учитываться средняя заработная плата этого региона где Вы зарегистрированы (прописаны) в Украине.

    2. ПРІЗВИЩЕ ДИТИНИ: залишається те, що дано при народженні, змінити можливо з 16 -ти років. Обо за заявою матері.

    3. Поки батько належним чином виконує обов язки позбавити його прав на дитину неможливо.

    Це робиться через суд рішенням за письмового погодження органу опіки.

    Аліменти нараховують з моменту реєстрації позову у суді , раніше неможливо.

    С уважением,

    Константин Гончаренко

    Карпенко Андрей Владимирович
    Карпенко Андрей Владимирович 9 місяців тому

    Адвокат, м. Київ, 25 років досвіду

    Для повної відповіді на Ваше питання потрібно бачити позовну заяву.

    • Ірина Клієнт 9 місяців тому

      позовна заява повинна прийти по адресу прописки?

      • Гончаренко Константин
        Гончаренко Константин 9 місяців тому

        Юрист, м. Суми, 5 років досвіду

        Саме так , за зареєстрованим місцем проживання батька., або за іншими відомими адресами матері про які вона фактично зазначила у заяві , як відомі їй.

    Карпенко Андрей Владимирович
    Карпенко Андрей Владимирович 9 місяців тому

    Адвокат, м. Київ, 25 років досвіду

    на адресу яку вказала позивачка.

    Карпенко Андрей Владимирович
    Карпенко Андрей Владимирович 9 місяців тому

    Адвокат, м. Київ, 25 років досвіду

    Зверніться до суду, до якого була подана позовна заява.

    Корнійчук Євген Іванович
    12%

    Доброго дня, аліменти становлять 50 відсотків прожиточного мініму на дитину. Для дітей віком від 6 до 18 років прожитковий мінімум становить 2833 грн. Тобто сума аліментів повинна бути 1416 гривень 50 копійок.

    Для обміну контактів та детальної консультації натискайте кнопку звернутися.

    Савченко Олександр
    Савченко Олександр 9 місяців тому

    Юрист, м. Чернігів, 9 років досвіду

    Доброго дня, Ірино!

    Наразі аліменти призначені в твердій грошовій сумі (1000 грн). Тепер одержувач аліментів хоче у судовому порядку змінити спосіб стягнення аліментів на у частці від доходу батька (на одну дитину - 1/4). Так, відповідно до ч. 3 ст. 181 Сімейного кодексу Україн за рішенням суду кошти на утримання дитини (аліменти) присуджуються у частці від доходу її матері, батька або у твердій грошовій сумі за вибором того з батьків або інших законних представників дитини, разом з яким проживає дитина. Існує два способи стягнення аліментів:

    • Частка від доходу
    • Тверда грошова сума

    Спосіб стягнення аліментів, визначений рішенням суду, змінюється за рішенням суду за позовом одержувача аліментів.

    Частка заробітку (доходу) матері, батька, яка буде стягуватися як аліменти на дитину, визначається судом.

    Якщо стягуються аліменти на двох і більше дітей, суд визначає єдину частку від заробітку (доходу) матері, батька на їх утримання, яка буде стягуватися до досягнення найстаршою дитиною повноліття.

    Якщо після досягнення повноліття найстаршою дитиною ніхто з батьків не звернувся до суду з позовом про визначення розміру аліментів на інших дітей, аліменти стягуються за вирахуванням тієї рівної частки, що припадала на дитину, яка досягла повноліття.

    Той із батьків або інших законних представників дитини, разом з яким проживає дитина, має право звернутися до суду із заявою про видачу судового наказу про стягнення аліментів у розмірі:

    • на одну дитину - однієї чверті,
    • на двох дітей - однієї третини,
    • на трьох і більше дітей - половини заробітку (доходу) платника аліментів, але не більше десяти прожиткових мінімумів на дитину відповідного віку на кожну дитину.

    Доходи з яких утримуються аліменти:

    При визначені розміру аліментів ураховуються такі доходи платника аліментів як: основна заробітна плата, усі види доплат і надбавок до заробітної плати, премії та винагороди, пенсії, стипендії, допомоги по безробіттю, дивіденди та інші доходи, визначені в Переліку видів доходів, які враховуються при визначенні розміру аліментів на одного з подружжя, дітей, батьків, інших осіб, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 26 лютого 1993 року № 146 (далі - Перелік).

    Дохід від продажу нерухомого майна не повинен враховуватись під час визначення розміру аліментів таку позицію висловив Верховний Суд у постанові від 25 січня 2021 року у справі № 758/10761/13-ц (провадження № 61-19815сво19). Висновок Верховного Суду, що викладеній в цій Постанові звучить так - виручення боржником грошових коштів від продажу нерухомого майна, в обмін на передачу покупцю права власності на зазначене нерухоме майно, не має наслідком отримання доходу платником аліментів, а є грошовим еквівалентом вартості цього майна до його продажу та не є видом заробітку (доходу), з якого стягуються аліментні платежі, у розумінні Переліку видів доходів, які враховуються при визначенні розміру аліментів.

    З осіб, які працюють і одержують заробіток (дохід) тільки за кордоном у державі, з якою Україна не уклала договору про надання правової допомоги, розмір аліментів обчислюється виходячи із розміру середньої заробітної плати працівника для місцевості, де мешкали такі особи до від’їзду за кордон. У разі надання такими особами відомостей про свій заробіток (дохід) аліменти обчислюються виходячи із розміру заробітку (доходу), отриманого ними за кордоном.

    З осіб, які працюють і одержують заробіток (дохід) тільки за кордоном у державі, з якою Україна уклала договір про надання правової допомоги, аліменти обчислюються і стягуються у визначеному законодавством порядку. Аліменти з осіб, що одержують заробітну плату як у гривнях, так і у валюті на підприємствах, в установах, організаціях, розташованих на території України, утримуються бухгалтеріями (розрахунковими відділами) за місцем роботи у розмірах, встановлених рішеннями судів, як із гривень, так і з валюти.

    Підсудність:

    Застосовуються загальні правила підсудності передбаченні Цивільного процесуального кодексу України (далі - ЦПК України). Позивач, тобто стягувач аліментів, має право обрати суд, до якого пред’явити позов про зміну способу їх стягнення: або суд за зареєстрованим місцем проживання стягувача (ч. 1 ст. 28 ЦПК України) або платника аліментів (ч. 1 ст. 27 ЦПК України).

    Час, із якого присуджуються аліменти:

    Стягнення аліментів відповідно до зміненого способу починається з дня набрання судовим рішенням законної сили.

    Судова практика:

    Якщо буде потрібна моя допомога, звертайтеся через кнопку зеленого кольору "Звернутися".

    При зверненні вказуйте свою е-пошту, по якій з Вами можна зв'язатися.

    ВСЬОГО НАЙКРАЩОГО!

    Савченко Олександр
    Савченко Олександр 9 місяців тому

    Юрист, м. Чернігів, 9 років досвіду

    Ірино!

    Ви можете самостійно моніторити наявність судових справ за ПІБ батька дитини на сайті судової влади https://court.gov.ua/fair/

    Цивільний процесуальний кодекс України (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/1618-15/conv#n7419):

    Стаття 184. Пред’явлення позову

    1. Позов пред’являється шляхом подання позовної заяви до суду першої інстанції, де вона реєструється та не пізніше наступного дня передається судді.

    Стаття 187. Відкриття провадження у справі

    1. За відсутності підстав для залишення позовної заяви без руху, повернення позовної заяви чи відмови у відкритті провадження суд відкриває провадження у справі протягом п’яти днів з дня надходження позовної заяви або заяви про усунення недоліків, поданої в порядку, передбаченому статтею 185 цього Кодексу.

    Якщо відповідачем вказана фізична особа, яка не має статусу підприємця, суд відкриває провадження не пізніше наступного дня з дня отримання судом у порядку, передбаченому частиною восьмою цієї статті, інформації про зареєстроване у встановленому законом порядку місце проживання (перебування) фізичної особи - відповідача.

    2. Про прийняття позовної заяви до розгляду та відкриття провадження у справі суд постановляє ухвалу, в якій зазначаються:

    1) найменування суду, прізвище та ініціали судді, який відкрив провадження у справі, номер справи;

    2) найменування (для юридичних осіб) або ім’я (прізвище, ім’я та по батькові за його наявності для фізичних осіб) сторін, їх місцезнаходження (для юридичних осіб) або місце проживання (для фізичних осіб);

    3) предмет та підстави позову;

    4) за якими правилами позовного провадження (загального чи спрощеного) буде розглядатися справа;

    5) дата, час і місце підготовчого засідання, якщо справа буде розглядатися в порядку загального позовного провадження;

    6) дата, час і місце проведення судового засідання для розгляду справи по суті, якщо справа буде розглядатися в порядку спрощеного позовного провадження з повідомленням (викликом) сторін;

    7) результат вирішення заяв і клопотань позивача, що надійшли разом із позовною заявою, якщо їх вирішення не потребує виклику сторін;

    8) строк для подання відповідачем відзиву на позов;

    9) строки для подання відповіді на відзив та заперечень, якщо справа буде розглядатися за правилами спрощеного позовного провадження;

    10) строк надання пояснень третіми особами, яких було залучено при відкритті провадження у справі;

    11) веб-адреса сторінки на офіційному веб-порталі судової влади України в мережі Інтернет, за якою учасники справи можуть отримати інформацію щодо справи, що розглядається.

    Стаття 178. Відзив

    1. У відзиві відповідач викладає заперечення проти позову.

    7. Відзив подається в строк, встановлений судом, який не може бути меншим п’ятнадцяти днів з дня вручення ухвали про відкриття провадження у справі. Суд має встановити такий строк подання відзиву, який дозволить відповідачу підготувати його та відповідні докази, а іншим учасникам справи - отримати відзив не пізніше першого підготовчого засідання у справі.

    Стаття 190. Надіслання копії ухвали про відкриття провадження у справі, копії позовної заяви та доданих до неї документів

    1. Ухвала про відкриття провадження у справі надсилається учасникам справи, а також іншим особам, якщо від них витребовуються докази, в порядку, встановленому статтею 272 цього Кодексу.

    2. Одночасно з копією ухвали про відкриття провадження у справі учасникам справи надсилається копія позовної заяви з копіями доданих до неї документів.

    Стаття 191. Подання відзиву

    1. У строк, встановлений судом в ухвалі про відкриття провадження у справі, відповідач має право надіслати:

    1) суду - відзив на позовну заяву і всі письмові та електронні докази (які можливо доставити до суду), висновки експертів і заяви свідків, що підтверджують заперечення проти позову;

    2) позивачу, іншим відповідачам, а також третім особам - копію відзиву та доданих до нього документів.

    2. У разі ненадання відповідачем відзиву у встановлений судом строк без поважних причин суд має право вирішити спір за наявними матеріалами справи.

    Всього найкращого!

    Турчин Ярослав Александрович
    24%

    Спосіб стягнення аліментів, визначений рішенням суду, змінюється за рішенням суду за позовом одержувача аліментів. Отже, прерогатива обрання того чи того способу стягнення аліментів (у частці від доходу або у твердій грошовій сумі), якщо останні вже визначені початково судовим рішенням, належить одержувачу аліментів.

    Застосуванню підлягає поряд з ч. 3 ст. 181 СК України, яка передбачає право одержувача аліментів змінити спосіб стягнення аліментів, визначений у рішенні суду, і ч. 1 ст. 192 СК України, що передбачає зміну розміру аліментів та необхідність доведення відповідних обставин зміни. Такої позиції притримується, наприклад, Верховний Суд.

    Залежно від представництва одержувача або платника аліментів на утримання дитини можна обґрунтовувати ту чи ту позицію, яка сприяє захисту прав та інтересів клієнта.

    Розглядаючи зміну способу стягнення аліментів на утримання дитини, також необхідно зазначити й обставини, які враховуються в такому випадку. При цьому названі обставини не залежать від позицій судової практики, які склалися щодо необхідності застосування ст. 192 СК України, якщо на меті є збільшення розміру аліментів.

    Під час розгляду позовів про зміну розміру аліментів, зміну способу їхнього присудження, застосовуванню підлягає не тільки ст. 192 СК України, а й низка інших норм щодо обов’язку батьків утримувати своїх дітей (ст. 182 «Обставини, які враховуються судом при визначенні розміру аліментів», ст. 183 «Визначення розміру аліментів у частці від заробітку (доходу) матері, батька дитини», ст. 184 «Визначення розміру аліментів у твердій грошовій сумі»). При цьому особливо цікавою є ч. 1 ст. 182 СК України, яка передбачає, що при визначенні розміру аліментів суд враховує: стан здоров’я та матеріальне становища дитини, платника аліментів; наявність у платника аліментів інших дітей, непрацездатних чоловіка, дружини, батьків, дочки, сина; наявність на праві власності, володіння та/або користування у платника аліментів майна та майнових прав, у тому числі рухомого та нерухомого майна, грошових коштів, виключних прав на результати інтелектуальної діяльності, корпоративних прав; доведені витрати платника аліментів, у тому числі на придбання нерухомого або рухомого майна, сума яких перевищує десятикратний розмір прожиткового мінімуму для працездатної особи, якщо платником аліментів не доведено джерело походження коштів; інші обставини, що мають істотне значення.

    Також акцентую увагу на тому, що, якщо одержувач аліментів бажає змінити спосіб стягнення останніх на утримання дитини, то йому чи їй потрібно також доводити, що дитина проживає з позивачем (одержувачем аліментів), і витрати на дитину, які здійснює позивач (одержувач аліментів). Чому це важливо, якщо аліменти вже початково встановлені й зазначено, на чию користь вони сплачуються? Ч. 3 ст. 181 СК України передбачає, що за рішенням суду кошти на утримання дитини (аліменти) присуджуються у частці від доходу її матері, батька або у твердій грошовій сумі за вибором того з батьків або інших законних представників дитини, разом з яким проживає дитина, тому й потрібно доводити, що дитина проживає з одержувачем аліментів (позивачем). При цьому наголошую, що однієї довідки про місце реєстрації недостатньо. Потрібно фактичне підтвердження проживання (Кейс із судової практики). Наприклад, довідка з ЖЕКу, ОСББ, акт про обстеження умов проживання Служби у справах дітей тощо. Що ж стосується витрат на утримання дитини, то їх потрібно доводити, оскільки суд має побачити, що одержувач аліментів (позивач) також здійснює утримання дитини. Крім того, доведення суми відповідних витрат є вкрай важливим, якщо одержувач аліментів (позивач) бажає змінити спосіб стягнення з частки від доходу на тверду грошову суму, розмір якої потрібно обґрунтувати.

    Підсудність в данному випадку процесуальний закон відносить за вибором позивача:

    1) до суду за зареєстрованим у встановленому законом порядку місцем проживання або перебування відповідача, якщо інше не передбачено законом (ч. 1 ст. 27 Цивільного процесуального кодексу України);

    2) до суду за зареєстрованим місцем проживання або перебування позивача (ч. 1 ст. 28 Цивільного процесуального кодексу України).

    РОЗМІР:

    Як правило суд виходить із розміру на одну дитину - 25 % (однієї чверті) заробітку (доходу) платника аліментів, але не більше десяти прожиткових мінімумів на дитину відповідного віку.

    ВОДНОЧАС, відповідач може доводити в суді, що прив'язка розміру аліментів до офіційного заробітку (доходу) платника аліментів може погіршити становище дитини, в чиїх інтересах сплачуються такі аліменти, оскільки у платника аліментів можуть бути відсутні офіційні доходи, що фактично звільняє особу від необхідності сплачувати бодай щось.

    При виникненні додаткових питань натискайте на зелену кнопку "Звернутися".

    Пуха Наталія ТендерОк

    Доброго Дня

    Щодо Вашого питання

    Оптимально Вам би було б ознайомитися з текстом позовної заяви та заявленими позовними вимогами

    Відповідно до цього, мінімальний розмір аліментів у 2023 році складає:

    — віком до 6 років — 1 136 гривень;

    — віком від 6 до 18 років — 1 416,50 гривні;

    — віком від 18 до 23 років (якщо дитина продовжує навчатися) — 1 342 гривень.

    Сімейний кодекс (ч. 2 ст. 182) передбачає, що розмір аліментів має бути необхідним та достатнім для забезпечення гармонійного розвитку дитини. У зв'язку з цим встановлено, що мінімальний гарантований розмір аліментів на одну дитину не може бути меншим, ніж 50% прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку;

    Один з батьків, який проживає окремо від дитини, може добровільно сплачувати аліменти. У такому випадку їх розмір визначається за домовленістю батьків. У разі, якщо ж він ухиляється від свого обов’язку утримувати дитини, інший з батьків може подати позов до суду про примусове стягнення аліментів.

    У такому випадку аліменти на дитину присуджують або у частці від доходу її матері, батька, або у твердій грошовій сумі за вибором того з батьків або інших законних представників дитини, разом з яким проживає дитина (ч. 3 ст. 181 СКУ).

    При цьому той із батьків або інших законних представників дитини, разом з яким проживає дитина, має право звернутися до суду із заявою про видачу судового наказу про стягнення аліментів у розмірі на: одну дитину — 1/4, на двох дітей – 2/3, на трьох і більше дітей — 1/2 заробітку (доходу) платника аліментів, але не більше 10 прожиткових мінімумів на дитину відповідного віку на кожну дитину (ч. 5 ст. 183 СКУ).

    Успіхів

    Иванюк Руслан Эдуардович
    Иванюк Руслан Эдуардович 6 місяців тому

    Юрист, м. Київ, 7 років досвіду

    Вітаю. Питання зміни способу стягнення аліментів недостатньо врегульоване в сімейному законодавстві України.

    Відповідно до ч. 3 ст. 181 Сімейного кодексу України (далі – СК України), за рішенням суду кошти на утримання дитини (аліменти) присуджуються у частці від доходу її матері, батька або у твердій грошовій сумі за вибором того з батьків або інших законних представників дитини, разом з яким проживає дитина. Існує два способи стягнення аліментів: частка від доходу та тверда грошова сума.

    Спосіб стягнення аліментів, визначений рішенням суду, змінюється за рішенням суду за позовом одержувача аліментів.

    Отже, одержувач аліментів має перевагу в обранні того чи того способу стягнення аліментів (у частці від доходу або у твердій грошовій сумі), якщо останні вже визначені початково судовим рішенням.

    Зміст вказаної статті дозволяє дійти висновку, що суд повинен просто змінювати спосіб стягнення аліментів і не вправі відмовляти стягувачу з посиланням на ст. 192 СК України, якою передбачені підстави зміни раніше встановленого розміру аліментів, а саме: зміни сімейного стану або матеріального, погіршення або поліпшення здоров'я когось із них та в інших випадках, передбачених цим Кодексом.

    Що нам говорить судова практика?

    Аналізуючи судову практику в вирішенні цього питання можна сказати, що вона є суперечливою. Причиною цього є неоднозначний підхід в застосуванні чи не застосуванні ст. 192 СК України поряд із ч. 3 ст. 181 СК України. Одні суди приймають рішення без врахування ст.192 СК України, інші – навпаки, вдаються до цієї норми, тобто вимагають доведення зміни матеріального чи сімейного стану сторін, що і породжує неоднозначність в прийняті рішень.

    Разом з цим, спостерігаються часті посилання судів в рішеннях на позицію Верховного Суду України, що міститься в постанові від 05.02.2014 р. у справі № 6-143цс13: «З огляду на відсутність імперативної заборони змінювати розмір аліментів шляхом зміни способу їх присудження за положеннями ст. 192 СК України зміна розміру аліментів може мати під собою й зміну способу їх присудження», які є такими, що не узгоджуються з чинною на сьогодні редакцію ч. 3 ст. 181 СК України, зміненою після 08.07.2017 р.

    У постанові від 13.02.2019 р. у справі № 152/100/18 Верховний Суд вказав на те, що розмір аліментів, визначений рішенням суду, не вважається незмінним. СК України передбачає підстави для зміни розміру аліментів, визначеного за рішенням суду, але не пов'язує їх зі способом присудження (ч.3 ст.181 СК України). Право вимагати зміни розміру аліментів шляхом зміни способу їх присудження не може заперечуватися, адже можливість вибору способу присудження аліментів з огляду на мінливість життєвих обставин, зазначених статтями 182-184 СК України, не може обмежуватися разовим її здійсненням. Отже, Верховний суд притримується позиції, що застосуванню підлягає поряд з ч. 3 ст. 181 СК України, яка передбачає право одержувача аліментів змінити спосіб стягнення аліментів, визначений у рішенні суду, і ч. 1 ст. 192 СК України, що передбачає зміну розміру аліментів та необхідність доведення відповідних обставин зміни. Таким чином, Верховний Суд вказав на необхідність застосування ч. 1 ст. 192 СК України, якщо йдеться про збільшення розміру аліментів шляхом зміни способу їхнього стягнення.

    В постанові від 14.11.2018 р. у справі № 372/2393/17 Верховний Суд зазначив, що під час розгляду позовів про зміну способу стягнення аліментів та зміну їх розміру, застосовуванню підлягає не тільки ст. 192 СК України, а й низка інших норм щодо обов’язку батьків утримувати своїх дітей (ст. 182 «Обставини, які враховуються судом при визначенні розміру аліментів», ст. 183 «Визначення розміру аліментів у частці від заробітку (доходу) матері, батька дитини», ст. 184 «Визначення розміру аліментів у твердій грошовій сумі»).

    Тому, при підготовці позову до суду, все-таки доречним буде враховувати ці позиції Верховного Суду.

    Тож, які обставини враховуються судами у випадку зміни способу стягнення аліментів на утримання дитини та збільшення їх розміру?

    Ч. 1 ст. 182 СК України передбачає, що при визначенні розміру аліментів суд враховує: стан здоров’я та матеріальне становища дитини, платника аліментів; наявність у платника аліментів інших дітей, непрацездатних чоловіка, дружини, батьків, дочки, сина; наявність на праві власності, володіння та/або користування у платника аліментів майна та майнових прав, у тому числі рухомого та нерухомого майна, грошових коштів, виключних прав на результати інтелектуальної діяльності, корпоративних прав; доведені витрати платника аліментів, у тому числі на придбання нерухомого або рухомого майна, сума яких перевищує десятикратний розмір прожиткового мінімуму для працездатної особи, якщо платником аліментів не доведено джерело походження коштів; інші обставини, що мають істотне значення.

    Потрібно також доводити, що дитина проживає з позивачем (одержувачем аліментів), оскільки ч. 3 ст. 181 СК України передбачає, що за рішенням суду кошти на утримання дитини (аліменти) присуджуються у частці від доходу її матері, батька або у твердій грошовій сумі за вибором того з батьків або інших законних представників дитини, разом з яким проживає дитина. Тому й потрібно доводити, що дитина проживає з одержувачем аліментів (позивачем).

    Які особливості підсудності цієї категорії справ?

    Незалежно від порядку стягнення аліментів (наказний чи позовний) підлягають застосуванню загальні правила підсудності, передбачені ЦПК України. Але законодавство встановлює відмінності залежно від того, хто звертається з позовом про зміну розміру аліментів чи способу їх стягнення —– стягувач чи платник.

    Так, для стягувача аліментів процесуальним законодавством передбачена альтернативна підсудність, що є найбільш сприятливою обставиною. Тобто, стягувач аліментів має право обрати суд, до якого пред’явити позов про збільшення розміру аліментів або зміну способу їх стягнення. Це може бути суд за зареєстрованим місцем проживання стягувача (ч. 1 ст. 28 ЦПК України) або ж платника аліментів (ч. 1 ст. 27 ЦПК України).

    Натомість для платника аліментів така альтернатива процесуальним законодавством не передбачена.

    Чи сплачується судовий збір за позовом про зміну способу стягнення аліментів та збільшення їх розміру?

    Відповідно до ст. 5 Закону України «Про судовий збір», стягувач аліментів звільнений від сплати судового збору за позовом про збільшення розміру аліментів або способу їх стягнення. У разі задоволення судом позову стягувача аліментів судовий збір буде обчислений судом та стягнутий з платника аліментів.


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України