Задайте питання юристу

835 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Нерухомість, 14 серпня 2023, питання №90049

покупка недвижимости налоги

Добрий день! Скажіть, будь ласка, які податки та обов'язкові витрати платить покупець при куплі-продажу квартири, за законами України. Хто платить держмито?

Відповіді юристів (2)

    Айвазян Юрий Климентьевич

    Доброго дня, Тетяна!

    Договір купівлі-продажу нерухомості оформляється в нотаріуса, який вносить інформацію про зміну власника квадратних метрів до Державного реєстру речових прав на нерухоме майно. Із цього моменту обов’язок сплати податків переходить фізичній особі, тобто покупцеві. Оплатити доведеться:

    1. Послуги нотаріуса. Можливі два варіанти: звернення до приватного нотаріуса або до державного. У другому випадку можна заощадити трохи грошей, але зазвичай реєстрація купівлі-продажу нерухомості державним нотаріусом займає більше часу. Тому важливо зробити вибір, що в пріоритеті — час чи гроші.
    2. Збір Пенсійного фонду. Після укладання угоди покупцеві житла необхідно сплатити збір до Пенсійного фонду в розмірі 1 % суми покупки. Отриману квитанцію про оплату треба надати нотаріусу, який на її підставі внесе відомості до Державного реєстру. Вартість послуги залежить від терміновості: 5 робочих днів — 230 гривень, 2 дні — 2 270 гривень, дві години — 11 350 гривень.
    3. Держмито за посвідчення операції з нерухомістю нотаріусом. Сплачується відповідно до Декрету Кабміну України «Про державне мито» в розмірі 1 % кадастрової вартості житла. Нотаріальні послуги (укладання договору, внесення даних до реєстру) оплачуються окремо.

    Ставка податку встановлюється органами місцевого самоврядування в кожній області України, але не може перевищувати 1,5 % встановленої на 1 січня звітного року мінімальної суми за квадратний метр: на 2020 рік — 70,85 грн за квадратний метр, на 2021 рік — 90 грн. Витрати під час купівлі нерухомості несуть обидві сторони угоди або одна з них, якщо є відповідні домовленості.

    Податок сплачується впродовж 14 днів із моменту виникнення податкового зобов’язання. Під час купівлі квартири такий обов’язок виникає:

    • на момент укладення договору купівлі-продажу квартири — договір переходу права власності, а не попередній договір купівлі-продажу нерухомості;
    • під час заповнення заяви про оформлення іпотеки або укладання нотаріального договору, що містить положення про встановлення іпотеки.

    Від моменту виконання вищезазначених дій є два тижні для розрахунку в податковій інспекції, тобто для сплати податку. Податок під час купівлі квартири в забудовника (ПДВ) сплачується в день оплати вартості нерухомості.

    Виникнуть додаткові питання, натискайте кнопку "звернутись" біля мого фото. Постараюсь на них відповісти!

    • тетяна Клієнт 9 місяців тому

      Дякую, за відповідь. Не зрозуміло про який податок ви пишете.


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України