Задайте питання юристу

836 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Сімейне право, 16 серпня 2023, питання №90201

Меня хотят лишить отцовства

Добрый день. Подскажите моей бывшей жена умерла. Опекунский совет забрал ребёнка и он сейчас находится в эвакуации. Бабушка ребёнка подала на меня в суд и хочет лечить меня отцовства в г. ОДЕССА. Я УЗНАЛ ЭТО НЕДАВНО В " Дія " на суден 23 січня будет присутствовать відділ забезпечення органу опіки. Я живу в Закарпатье. Как правильно действовать в таких ситуациях

Відповіді юристів (5)

    Турчин Ярослав Александрович

    Суд розглядає справи про позбавлення батьківських прав за позовною заявою:

    1. одного із батьків, опікуна, піклувальника, особи в сім'ї якої проживає дитина;
    2. закладу охорони здоров'я, навчального або іншого дитячого закладу, в якому вона перебуває;
    3. органу опіки та піклування;
    4. прокурора;
    5. самої дитини, яка досягла чотирнадцяти років.

    При розгляді судом справи обов'язковою є участь органу опіки та піклування, який подає суду письмовий висновок щодо обставин справи. При цьому, такий висновок не є обов'язковим для суду і він може не погодитися з ним, якщо вважатиме, що він є недостатньо обґрунтованим чи суперечить інтересам дитини.

    • Якщо суд при розгляді справи про позбавлення батьківських прав виявить у діях батьків або одного з них ознаки кримінального правопорушення, він письмово повідомляє про це орган досудового розслідування, який в порядку, передбаченому Кримінальним процесуальним кодексом України, розпочинає досудове розслідування.

    Під час ухвалення рішення про позбавлення батьківських прав суд бере до уваги інформацію про здійснення соціального супроводу сім’ї (особи) у разі здійснення такого супроводу.

    Дитина, яка може висловити свою думку, має бути вислухана при вирішенні спору про позбавлення батьківських прав. Суд має право постановити рішення всупереч думці дитини, якщо цього вимагають її інтереси.

    Відповідно до частини першої статті 170 Сімейного кодексу України суд може постановити рішення про відібрання дитини від батьків або одного з них, не позбавляючи їх батьківських прав, у випадках, якщо батьки:

    • ухиляються від виконання своїх обов'язків по вихованню дитини;
    • жорстоко поводяться з дитиною;
    • є хронічними алкоголіками або наркоманами;
    • вдаються до будь-яких видів експлуатації дитини, примушують її до жебракування та бродяжництва;
    • в інших випадках, якщо залишення дитини у них є небезпечним для її життя, здоров'я і морального виховання.

    У цьому разі дитина передається другому з батьків, бабі, дідові, іншим родичам - за їх бажанням або органові опіки та піклування.

    Факт застосування до одного з батьків запобіжного заходу у вигляді взяття під варту, який унеможливлює виконання ним батьківських обов'язків, не є безумовною підставою для позбавлення його батьківських прав (постанова Верховного Суду від 8 червня 2022 року у справі № 362/4847/20).

    ПІДСУДНІСТЬ СПРАВИ

    Справи про позбавлення батьківських прав батька чи матері за загальним правилом розглядає місцевий суд за зареєстрованим у встановленому законом порядку місцем проживання або перебування того з батьків (відповідача), якого хочуть позбавити прав.

    Якщо особа, яка подає позов до суду про позбавлення батьківських прав доповнить позовні вимоги стягненням чи зміною розміру аліментів, то заяву можна подавати до суду за зареєстрованим місцем проживання чи перебування позивача.

    Позови до одного із батьків, якого хочуть позбавити батьківських прав, місце реєстрації проживання або перебування якого невідоме, пред’являються за місцезнаходженням його майна чи за останнім відомим зареєстрованим його місцем проживання або перебування чи постійного його заняття (роботи).

    Позовна заява про позбавлення батьківських прав обох батьків, які проживають або знаходяться в різних місцях, пред’являються за місцем проживання або місцезнаходженням одного з них за вибором позивача.

    За загальним правилом, визначеним ч. 1ст. 27 ЦПК України, позови до фізичної особи пред`являються в суд за зареєстрованим у встановленому законом порядку місцем її проживання або перебування, якщо інше не передбачено законом.

    Стаття 28 ЦПК України не передбачає альтернативної підсудності для позову про позбавлення батьківських прав, тому територіальна юрисдикція позову про позбавлення батьківських прав визначена імперативно тільки за зареєстрованим місцем проживання відповідача.

    ___

    !!! У вашому випадку має місце порушення територіальної підсудності справи. Справу мають передати на розгляд суду за місцем реєстрації Вашого місця проживання.

    Слід подати (надіслати) рекомендованим листом до суду, де розглядається справа письмове клопотання про передачу справи на розгляд суду за Вашим місцезнаходженням, додавши до клопотання засвідчену копію довідки про Ваше місце реєстрації, або копію сторінок паспорта громадянина України у формі книжечки, що підтверджують Ваше місце реєстрації.

    Розгляд справи неналежним судом є підставою для оскарження і скасування судового рішення по справі.

    Можу допомогти Вам у підготовці відповідних документів для суду. Напишіть мені, натуснивши кнопку "Звернутись" (зеленого кольору під прізвищем).

    При виникненні додаткових питань натискайте на зелену кнопку "Звернутися".

    Турчин Ярослав Александрович

    Крім наведеного. Слід визначитись, чи бажаєте Ви щоб дитина жила з Вами? У Вас як у батька пріоритетне право на виховання дитини відносно інших родичів, в т.ч. бабусі.

    Слід відзначити, що відібрати дитину не має права ніяка опікунська рада! Це вирішує лише суд без позбавлення батьківських прав. Якщо таке рішення було прийняте без суду - це фактично кримінальний злочин... викрадення дитини та позбавленя її волі (ч. 2 - 3 ст. 146 Кримінального кодексу України).

    Треба визначити за судовим реєстром, чи було рішення суду чи дитину фактично викрала група осіб за попередньою змовою, ще й зловживаючи службовим становищем з можливим фактором корупції та умислу.

    Якщо ні, то можна ставити питання про відкриття кримінального провадження.

    Пишіть. Спробую Вам допомогти найбільш ефективно виходячи з Ваших намірів, інтересів дитини та фактичної ситуації.

    Айвазян Юрий Климентьевич

    Доброго дня, Константине!

    Позбавити Вас батьківських прав буде не так просто. Для того потрібні підстави!

    Підстави відібрання дитини від батьків без позбавлення їх батьківських прав

    На кожного з батьків покладається однакова відповідальність за виховання, навчання і розвиток дитини. Батьки зобов’язані виховувати дитину, піклуватися про її здоров’я, фізичний, духовний і моральний розвиток, навчання, створювати належні умови для розвитку її природних здібностей, поважати гідність дитини, готувати її до самостійного життя та праці.

    Відповідно до частини першої та третьої статті 170 Сімейного кодексу України суд може постановити рішення про відібрання дитини від батьків або одного з них, не позбавляючи їх батьківських прав, у випадках, передбачених пунктами 2-5 частини першої статті 164 цього Кодексу, а також в інших випадках, якщо залишення дитини у них є небезпечним для її життя, здоров'я і морального виховання.

    Ухилення батьків від виконання своїх обов'язків має місце, коли вони не піклуються про фізичний і духовний розвиток дитини, її навчання, підготовку до самостійного життя, зокрема:

    не забезпечують необхідного харчування, медичного догляду, лікування дитини, що негативно впливає на її фізичний розвиток як складову виховання;

    не спілкуються з дитиною в обсязі, необхідному для її нормального самоусвідомлення;

    не надають дитині доступу до культурних та інших духовних цінностей;

    не сприяють засвоєнню нею загальновизнаних норм моралі;

    не виявляють інтересу до її внутрішнього світу;

    не створюють умов для отримання нею освіти.

    Порядок відібрання дитини від батьків органами опіки та піклування

    Якщо виникла безпосередня загроза життю або здоров’ю дитини, орган опіки та піклування, якому стало відомо про це, приймає рішення про негайне відібрання дитини у батьків або осіб, які їх замінюють.

    Для прийняття рішення про негайне відібрання дитини у батьків або осіб, які їх замінюють, служба у справах дітей негайно після отримання повідомлення про безпосередню загрозу життю або здоров’ю дитини разом з уповноваженим підрозділом органів Національної поліції, фахівцем із соціальної роботи, представниками закладу охорони здоров’я проводить оцінку рівня безпеки дитини. До проведення оцінки рівня безпеки дитини можуть бути додатково залучені представники інших органів державної влади та місцевого самоврядування, у межах своїх повноважень.

    У разі виявлення (підтвердження) за результатами оцінки рівня безпеки дитини фактів безпосередньої загрози її життю або здоров’ю та потреби у вжитті невідкладних заходів до забезпечення її безпеки дитина може бути невідкладно направлена до закладів охорони здоров’я для обстеження стану її здоров’я, надання необхідної медичної допомоги в стаціонарних умовах та документування фактів жорстокого поводження з нею або тимчасово влаштована у відповідний навчально-виховний заклад.

    Після вжиття невідкладних заходів до забезпечення безпеки дитини служба у справах дітей в той же день подає районній, районній у містах Києві та Севастополі державній адміністрації, виконавчому органу міської, районної у місті (в разі утворення) ради, сільській, селищній раді об’єднаної територіальної громади клопотання про невідкладне відібрання дитини у батьків або осіб, які їх замінюють. Після надходження клопотання уповноважена особа районної, районної у містах Києві та Севастополі державної адміністрації, виконавчого органу міської, районної у місті (у разі утворення) ради, сільської, селищної ради об’єднаної територіальної громади протягом одного дня розглядає порушене питання та приймає відповідне рішення.

    У разі надходження та підтвердження інформації про загрозу життю або здоров’ю дитини, яка проживає на території села, селища, виконавчий орган відповідної сільської, селищної ради протягом одного календарного дня приймає рішення про невідкладне відібрання дитини у батьків або осіб, які їх замінюють, забезпечує її тимчасове влаштування та в день відібрання дитини письмово повідомляє про це службі у справах дітей.

    Про відібрання дитини у батьків або осіб, які їх замінюють, орган опіки та піклування того ж дня письмово інформує органи прокуратури за місцем проживання дитини та у семиденний строк після прийняття рішення про відібрання дитини звертається до суду з позовом про позбавлення батьків чи одного з них батьківських прав або ж з позовом про відібрання дитини у матері, батька без позбавлення батьківських прав.

    Судовий розгляд справи про відібрання дитини від батьків без позбавлення їх батьківських прав

    Позовну заяву про відібрання дитини без позбавлення батьківських прав може подати до суду:

    один з батьків;

    орган опіки та піклування;

    прокурор;

    опікун, піклувальник, особа, в сім’ї якої проживає дитина,

    заклад охорони здоров’я або навчальний заклад.

    Справи про відібрання дітей повинні розглядатися за участі органу опіки та піклування, що прямо передбачено у частині 4 статті 19 Сімейного кодексу України

    Під час ухвалення рішення про відібрання дитини від батьків або одного з них без позбавлення їх батьківських прав суд бере до уваги інформацію про здійснення соціального супроводу сім’ї (особи) у разі здійснення такого супроводу.

    При задоволенні позову про відібрання дитини від матері, батька без позбавлення їх батьківських прав суд вирішує питання про стягнення з них аліментів на дитину.

    Підсудність справи

    Справи про відібрання дитини від батьків без позбавлення їх батьківських прав за загальним правилом розглядає місцевий суд за місцем реєстрації/проживання батьків або одного з них.

    Якщо особа, яка подає позов до суду про відібрання дитини від батьків без позбавлення їх батьківських прав доповнить позовні вимоги стягненням аліментів, то заяву можна подавати до суду за місцем знаходження позивача.

    Наслідки відібрання дитини від батьків без позбавлення їх батьківських прав

    При задоволенні позову про відібрання дитини від матері, батька без позбавлення їх батьківських прав суд вирішує питання про стягнення з них аліментів на дитину.

    У цьому разі дитина передається другому з батьків, бабі, дідові, іншим родичам - за їх бажанням або органові опіки та піклування.

    Як повернути дитину батькам

    Якщо ж дитина була відібрана за рішенням суду, то згодом вона може бути повернена батькам також за рішенням суду.

    Якщо відпадуть причини, які перешкоджали належному вихованню дитини її батьками, суд за заявою батьків може постановити рішення про повернення їм дитини

    Чекаю від Вас можливих додаткових питань. Успіхів Вам!

    Турчин Ярослав Александрович

    Одеса не була визнана зоною бойових дій, тому вивезення дитини з території України в іншу державу без згоди батька, не позбавленого батьківських прав - НЕЗАКОННЕ.

    Повернути дитину можна за рішенням суду або органу влади в країні перебування дитини за кордоном, це буде швидше, але не завжди можливо, оскільки в державах існує пріоритет свого законодавства над законами України. Також можна спробувати повернути дитину не виїжджаючи з України. У разі якщо виїхати в цю країну для повернення дитини неможливо в умовах воєнного стану, необхідно використовувати Конвенцію про цивільно-правові аспекти міжнародного викрадення дітей.

    Ви маєте право звернутися із заявою про повернення дитини із-за кордону в Україну. Статті 8 та 21 Конвенції надають особі, яка має право звертатися із заявою про повернення дитини/забезпечення реалізації прав доступу до дитини, право вибору до якого органу звернутися з такою заявою, зокрема до:

    Міністерства юстиції України безпосередньо: в електронній формі на електронну пошту: callcentre@minjust.gov.ua та поштовим зв’язком, якщо можливо, на адресу: вул. Городецького, 13, м. Київ, 01001 або до його територіального органу (Міжрегіональні управління Міністерства юстиції в областях).

    Важливо! В електронній формі документи, у тому числі фотографії, мають подаватися у форматі ".pdf". Один файл повинен містити документ, складений українською мовою, та переклад цього документа на офіційну мову іноземної держави, до якої спрямовуватиметься пакет документів.

    Центрального органу іноземної держави, до якої дитину вивезено або на території якої дитина утримується/проживає. Назву Центрального органу відповідної іноземної держави та його контактні дані можна знайти за посиланням: https://cutt.ly/wJIxHtV.

    Крім того можна звернутись за допомогою до Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини.

    Гаряч лінія - 0-800-50-17-20, 044 299-74-08. Ел.пошта - hotline@ombudsman.gov.ua

    Поштова адреса - 01008, м. Київ, вул. Інститутська, 21/8.

    Строк звернення.

    Рекомендовано ініціювати питання повернення дитини в Україну якнайшвидше і до сплину річного терміну з дати вивезення або утримування дитини на території іноземної держави (виходячи з практики застосування Конвенції в Україні, у випадках, коли заява подається після сплину річного терміну суд тієї Договірної держави, де знаходиться дитина, може винести рішення про відмову у поверненні дитини в Україну на підставі того, що дитина вже прижилася у своєму новому середовищі).

    Порядок звернення з відповідною заявою

    1. Ознайомитися з інформацію щодо заповнення заяви про сприяння поверненню дитини можна тут: https://cutt.ly/8JIXzN6.

    2. Заповнити та власноручно підписати заяву про повернення дитини (додаток 1 до Порядку).

    Важливо! В заяві має бути обов'язково зазначено державу, до якої дитину вивезено або в якій дитина утримується, або декілька держав, в яких дитина ймовірно перебуває або перебувала, та адресу в іноземній державі (якщо відомо).

    Заповнити та власноручно підписати довіреність відповідно до статті 28 Конвенції (формуляр довіреності за посиланням: https://cutt.ly/VJIU4Tc).

    4. Додати документи: копію свідоцтва про народження дитини; довідку про реєстрацію місця проживання дитини в Україні; копії рішень судів або органів опіки та піклування щодо питань, пов'язаних з піклуванням про дитину, у тому числі визначення місця проживання дитини (у разі наявності); будь-які інші документи, що стосуються справи; фотографії дитини та особи, яка вивезла та/чи утримує дитину за кордоном або особи, з якою дитина проживає.

    5. Додати переклади заяви, довіреності та інших документів, які додаються до заяви, на державну (офіційну) мову іноземної держави, в якій знаходиться дитина. Переклад повинен бути скріплений та засвідчений перекладачем (кожен документ окремо). Нотаріальне засвідчення документів та їх перекладів, а також консульська легалізація чи проставлення апостиля, не вимагається.

    6. На виконання Закону України "Про захист персональних даних" додати заповнену і підписану власноручно згоду на обробку та передачу персональних даних до державних органів України, визначених у Порядку, та Центрального органу іноземної держави (зразок за посиланням: https://cutt.ly/GKAAary). Переклад згоди робити не потрібно.

    7. Разом із супровідним листом на ім'я Міністерства юстиції України, складеним в довільній формі, в якому слід також зазначити контактні номер телефону та електронну пошту заявника, надіслати зазначені в пунктах 2 - 6 документи до Міністерства юстиції України.

    Турчин Ярослав Александрович

    Якщо ж дитина вивезена в евакуацію в інший регіон України і відсутнє рішення суду відповідно до ст. 170 Сімейного кодексу України щодо відібрання дитини у батьків (батька), батьки (один з них, хто живий) мають право вимагати відібрання малолітньої дитини від будь-якої особи, яка тримає її у себе не на підставі закону або рішення суду (ч. 2 ст. 163 СК України)

    Батьки мають переважне право перед іншими особами на те, щоб малолітня дитина проживала з ними (ч. 1 ст. 163 СК України).

    Слід пам'ятати також, що навіть позбавлення батьківських прав не позбавляє права особу, з якою проживаю дитина стягувати з Вас аліменти.

    Особа, позбавлена батьківських прав, не звільняється від обов'язку щодо утримання дитини.

    При задоволенні позову щодо позбавлення батьківських прав суд одночасно приймає рішення про стягнення аліментів на дитину. У разі якщо мати, батько або інші законні представники дитини відмовляються отримувати аліменти від особи, позбавленої батьківських прав, суд приймає рішення про перерахування аліментів на особистий рахунок дитини у відділенні Державного ощадного банку України та зобов’язує матір, батька або інших законних представників дитини відкрити зазначений особистий рахунок у місячний строк з дня набрання законної сили рішенням суду.


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України