Задайте питання юристу

835 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Трудове право, 17 серпня 2023, питання №90259

Звільнення з посади директора

Здрастуйте.
Хочу дізнатись, як правильніше звільнитись з посади директора підприємства.
Є декілька засновників. Точна їх адреса невідома, окрім тієї, що на сайті юконтрол.
Фактично, трудові відносини були припинені ще 24 лютого 2022.
В інтернеті, а також на консультації, знайшов наступні кроки - написати заяву за власним та відправити за відомою адресою кожному з засновників листом з повідомленням. А також запрошення на збори.
Після цього, якщо засновники не вийдуть на зв'язок, подавати заяву на розшук, а потім до суду.
Але є такі питання:
1. чи правильна така послідовність (в компетенції адвоката, що мені порадив, я не сумніваюсь. Хочу переконатись, що сам вірно все зрозумів)
2. на яке ім'я потрібно писати заяву, на кожного в заяві чи на загальне - до зборів, перерахувати кожного

Відповіді юристів (1)

    Айвазян Юрий Климентьевич

    Доброго дня, Артуре!

    Частиною першою статті 29 Закону України "Про товариства з обмеженою та додатковою відповідальністю" (далі — Закон про ТОВ/ТДВ) загальні збори учасників є вищим органом товариства. Загальні збори учасників можуть вирішувати будь-які питання діяльності товариства (ч. 1, 2 ст. 30 Закону про ТОВ/ТДВ), у т.ч. обрання одноосібного виконавчого органу товариства або членів колегіального виконавчого органу (всіх чи окремо одного або декількох з них).

    Причому, рішення загальних зборів учасників з такого питання приймаються більшістю голосів усіх учасників товариства, які мають право голосу з відповідних питань (ч. 4 ст. 34 Закону про ТОВ/ТДВ).

    Втім, важливим етапом обрання нового та звільнення попереднього керівника є порядок скликання загальних зборів, що прописано також у Законі про ТОВ/ТДВ.

    Відповідно до ч. 1-5 ст. 32 Закону про ТОВ/ТДВ загальні збори учасників скликаються виконавчим органом товариства — директором (якщо інший орган/особа не визначені у статуті) у такому порядку:

    директор скликає загальні збори учасників шляхом надсилання повідомлення про це кожному учаснику товариства.

    директор зобов’язаний повідомити учасників товариства не менше ніж за 30 днів до запланованої дати проведення загальних зборів учасників ( якщо інший строк не встановлений статутом). Таке повідомлення надсилається поштовим відправленням з описом вкладення. Статутом товариства може бути встановлений інший спосіб повідомлення.

    повідомленні про загальні збори учасників має містити окрім дати, часу, місця проведення, також і порядок денний зборів.

    Маємо зазначити, що обов’язок належного повідомлення учасників товариства про скликання зборів покладено на керівника (або іншу уповноважену на це Статутом особу).

    Тому, керівник має чітко виконати вимоги Закону про ТОВ/ТДВ та Статуту, зокрема, не просто відправити повідомлення про заплановані збори, а поштовим відправленням з описом вкладення. Йдеться про саме повідомлення (де має бути зазначено дата, час та місце зборів) та порядок денний загальних зборів (де одним з питань (або єдиним питанням) буде саме розгляд заяви керівника про звільнення). Цей перелік може бути інший згідно із Статутом.

    Це важливо, адже доказ поштового відправлення з описом вкладення буде доказом в суді про дотримання порядку повідомлення.

    Керівник може звільнитись з підстав, визначених контрактом, або за загальними правилами, передбаченими КЗпП.

    Важливо! Верховний Суд у постанові від 24.12.2019 у справі №758/1861/18 дійшов висновку, що відповідно до трудового законодавства України, керівник товариства (директор), як будь-який інший працівник, має право звільнитися за власним бажанням, попередивши власника або уповноважений ним орган попередивши власника письмово за два тижні. Разом з тим особливість звільнення директора полягає в тому, що воно відбувається за рішенням загальних зборів учасників товариства.

    За потреби звертайтесь індівідуально.


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України