Задайте питання юристу

835 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Сімейне право, 23 серпня 2023, питання №90670 150₴

Смерть матері(розлучена), з ким залишається дитина?

Добрий день. Така ситуація. Після повномасштабного вторгнення росіі, моя колишня дружина разом з нашим сином(12 років) виїхали як біженці до Німеччини.
Декілька місяців назад в неї виявили рак(4 стадія). Вона лікується в Німеччині, але діло йде до смерті.
Я вже 7 років проживаю в Ізраїлі. В наступному році заплановано отримання громадянства. Що мені робити з дитиною в разі смерті матері? Я дуже хочу його забрати. Можливо навіть раніше ніж вона помре.
Дуже сподіваюсь на вашу відповідь.

Відповіді юристів (16)

    Тимченко Анастасия Александровна
    Тимченко Анастасия Александровна 8 місяців тому

    Адвокат, м. Миколаїв, 27 років досвіду

    Ви, як батько, маєте повне право, навіть обов"язок, забрати дитину після смерті її матері. Раніш ніж помре, тільки з її згоди

    • Назар Клієнт 8 місяців тому

      Згода має бути нотаріально завірена, чи є якась спрощена форма

    Тимченко Анастасия Александровна
    Тимченко Анастасия Александровна 8 місяців тому

    Адвокат, м. Миколаїв, 27 років досвіду

    Ви, як батько, маєте по замовчуванню, ті ж самі права що й мати. Тому достатньо просто згоди матері дитини, але якщо Ви будете перевозити дитину через кордон, то лібше щоб був нотаріально посвідченний дозвіл від матері

    • Назар Клієнт 8 місяців тому

      Останнє уточнення. Якщо вона на цей момент буде в Україні то зрозуміло, а якщо в Німеччині? Мені потрібно робити довіреність по місцю перебування? І повинен я якось повідомити органи в Україні

      • Тимченко Анастасия Александровна
        Тимченко Анастасия Александровна 8 місяців тому

        Адвокат, м. Миколаїв, 27 років досвіду

        робите довіреність у любого нотаріуса та апостеліруєте її, потім переводите на мову країни де вона знадобиться. Повідомляти ви ні кого не повинні

    Корнійчук Євген Іванович

    Доброго дня, ви зможете забрати дитини. Їдьте до Німечини, будьте поруч, отримаєте свідоцтво про смерть. Після чого вам не буде загрожувати не мобілізація не обмеження на виїзд з України. Маючи свідоцтво про народження дитини та свідоцтво про смерть матері.

    Требаж якось поховати жінку, повернути її на территорію України і т.д Тому моє відповідь, що вам потрібно бути поруч підтримати жінку та дитину.

    Для отрмання свідоцтво про смерть та повернення тіла на родину зверніться у консульство України у Німечинні.

    Айвазян Юрий Климентьевич

    Доброго дня, Назаре!

    В даному випадку, як батько дитини Ви маєте повне право після смерті матері забрати дитину до себе. Що стосується можливості зробити це до смерті Вашої колишньої дружини, то таке можливе лише у разі її згоди.

    Для того, аби Ви мали можливість забрати дитину за життя матері, остання повинна надати Вам нотаріально завірену довіренність на такі дії.

    У разі, якщо місце проживання дитини не було визначено ані в нотаріальному, ані в судовому порядку, Ви маєте право відібрати дитину без нотаріально завіреної згоди матері. Тоді це питання має лише одну проблему - моральну.

    Тому найбільш прийнятним, як на мене, є варіант домовитись про все з тяжко хворою матір'ю.

    З повагою, адвокат Айвазян.

    Кирда Вячеслав Володимирович

    Вітаю, Назаре!

    Місце проживання дитини з матір'ю визначено у судовому порядку або рішенням органу опіки та піклування, чи шляхом укладення договору в нотаріуса?

    Якщо ні, Ви можете забрати дитину із собою навіть без згоди матері, але дійсно треба враховувати моральний аспект. За будь-яких умов, краще домовтесь із матір'ю дитини про це. Дай Боже їй здоров'я.

    • Назар Клієнт 8 місяців тому

      Ні. При розлученні суд встановив, що дитина залишається з матірʼю. Без аліментів. За згодою сторін

      • Кирда Вячеслав Володимирович
        100%

        Назаре!

        За таких умов дійсно раджу оформити від імені матері нотаріальну довіреність. Якщо при її житті це не вдасться зробити, потім Ви зможете забрати дитину до себе без будь-яких документів, маючи лише на руках свідоцтво про народження дитини та свідоцтво про смерть матері.

        Успіхів!

    Назар Клієнт 8 місяців тому

    Дякую вам всім величезне! Добре що є такий сервіс

    • Айвазян Юрий Климентьевич

      Прошу! Завжди радий допомогти!

    • Корнійчук Євген Іванович

      Щоб у все було гаразд.Був радий вам допомогти. Звертайтесь

    Тимченко Анастасия Александровна
    Тимченко Анастасия Александровна 8 місяців тому

    Адвокат, м. Миколаїв, 27 років досвіду

    Була рада вам допомогти.

    Турчин Ярослав Александрович

    Вітаю, у Вашому випадку питання вивезення дитини регулюється

    Регламентом (ЄС) 2016/399 Європейського парламенту та Ради від 9 березня 2016 р. про Кодекс Союзу про правила, що регулюють пересування осіб через кордони (Шенгенський кодекс про кордони)

    6. Неповнолітні

    6.1. Прикордонники повинні приділяти особливу увагу неповнолітнім, незалежно від того, подорожують вони з супроводом чи без супроводу. Неповнолітні, які перетинають зовнішній кордон, підлягають тим самим перевіркам при в'їзді та виїзді, що й дорослі, як це передбачено цим Положенням.

    6.2. У разі вивезення неповнолітніх прикордонник перевіряє наявність у супроводжуючих неповнолітніх осіб батьківського піклування, особливо якщо неповнолітніх супроводжує лише один дорослий і є серйозні підстави підозрювати, що вони могли бути незаконно вилучені з-під опіки. особи(-іб), яка законно здійснює над ними батьківську опіку. У разі прикордонник проводить додаткову первірку з метою виявлення невідповідностей чи протиріч у наданих відомостях.

    6.3. У разі неповнолітніх, які подорожують без супроводу, прикордонники шляхом ретельної перевірки проїзних та підтверджуючих документів забезпечують, щоб неповнолітні не залишали територію проти волі особи (осіб), яка здійснює над ними батьківську опіку.

    6.4. Держави-члени повинні призначити національні контактні особи для консультацій з питань неповнолітніх та поінформувати про це Комісію. Список цих національних контактних осіб має надаватися державам-членам Комісією.

    6.5. У разі виникнення сумнівів щодо будь-якої з обставин, зазначених у пунктах 6.1., 6.2. та 6.3. прикордонники повинні використовувати список національних контактних пунктів для консультацій з питань неповнолітніх.

    ___

    Тобто питання віднесено на розсуд прикордонників країни відбуття. Для виїзду за межі Німеччини з дитиною Вам як батьку дитини можуть знадобитись:
    • Свідоцтво про народження дитини з нотаріальним перекладом на англійську або німецьку мову. Нажаль апостиль на таке свідоцтво проставити неможливо, оскільки у консульських установ відібрані повноваження щодо апостилювання документів, виданих органами юстиції України на підтвердження актів цивільного стану. Тепер свідоцтво можна апостилювати лише в Україні (можливо за дорученням це може зробити дистанційно довірена особа).
    • Дозвіл на вивезення дитини від матері, так само краще на англійській або німецькій мові - посвідчений нотаріусом, що має дозвіл на здійснення своєї діяльності в Німеччині / іншій країні ЄС.
    • Чинний паспортний документ громадянина України для виїзду закордон Вашої дитини. У разі граничних термінів чинності у паспорті, можна отримати новий паспорт (в т.ч. другий) у представництві Державного підприємства "Документ" в Німеччині (Берлін, Кельн).

    У разі відсутності згоди - питання слід вирішувати в судовому порядку. Однак, може бути проблема з доказами стану здоров"я матері.

    У випадку смерті матері дитини на території ЄС - дозвіл на вивезення дитини замінює свідоцтво про смерть.

    У разі смерті громадянина України на території Німеччині, необхідно:

    Отримати документ про смерть. Такий документ може бути виданий лише німецькими установами „Standesamt“.

    У федеральній землі Північна Рейн-Вестфалія документами про смерть є лише:

    - «Свідоцтво про смерть» (німецькою мовою: „Sterbeurkunde“) або

    - «Витяг з актового запису про смерть» (німецькою мовою та англійською мовами «Auszug aus dem Sterbeeintrag») або

    - «Свідоцтво про відкладення реєстрації факту смерті» (німецькою мовою «Bescheinigung über die Zurückstellung eines Sterbefall»).

    Де отримати документи про смерть?

    У німецьких установах реєстрації актів цивільного стану – „Standesamt“.

    На території Німеччини всі без виключення випадки смерті (загибелі) людей, у тому числі громадян України, що перебували у Німеччині (проживали, працювали, лікувалися, навчалися, подорожували), реєструються виключно німецькими відділами РАЦС (німецькою мовою: „Standesamt“) того міста, де сталася смерть особи.

    Первинні документи про смерть особи, необхідні для реєстрації смерті, зокрема довідка про смерть (німецькою мовою: „Todesbescheinigung“), які оформлюються уповноваженими органами Німеччини, що зафіксували випадок смерті (домашні лікарі, лікувальні заклади, правоохоронні органи), передаються лише офіційним німецьким установам „Standesamt“.

    У разі необхідності отримання свідоцтва про смерть - Заявником має бути Ваша дитина, а Ви виступати її законним представником за свідоцтвом про народження, оскільки колишній чоловік не має за законодавством Німеччини права на отримання документів про смерть колишньої дружини.

    Тож найпростіший для Вас варіант - переконати мати дитини надати дозвіл на її вивезення. Для проживання з Вами дитини в подальшому жодні інші документи не потрібні, оскільки дитина за Сімейним кодексом України має проживати з Вами як з батьком, якщо інший з батьків не проти цього. Жодні органи влади в Україні повідомляти про це обов"язку немає.

    Гончаренко Константин
    Гончаренко Константин 8 місяців тому

    Юрист, м. Суми, 5 років досвіду

    Доброго дня!

    довіреність від матері треба дати у консульстві , або викликати працівника посольства та написати нотаріальну згоду батьку дитини.

    ❗️В період дії воєнного стану виїзд дітей до 16 років можливий у супроводі одного з батьків, баби, діда, повнолітніх брата, сестри, мачухи, вітчима або інших осіб, уповноважених одним з батьків письмовою заявою, завіреною органом опіки, безнотаріально посвідченої згоди другого з батьків та за наявності паспорта громадянина України або свідоцтва про народження дитини (за відсутності паспорта громадянина України)/документів, що містять відомості про особу, на підставі яких Держприкордонслужба дозволить перетин державного кордону.

    Щодо оформлення довіреностей усіх видів , Вам необхідно звернутися до будь-якого нотаріуса і у регіоні перебування.

    Генеральна довіреність – це документ, який дозволяє власнику нерухомості доручити її продаж довіреним особам. Такі особи мають право розпоряджатись нерухомістю на свій розсуд, представляти в державних, нотаріальних органах інтереси власника, пов'язані з відчуженням нерухомості, отримувати за неї кошти.

    Час складання: від 30 хвилин

    Нотаріальна копія: за домовленістю

    Документи для фізичної особи:

    Паспорт, ІПН

    Документи для представника юридичної особи:

    Протокол та наказ, (або інші документи, що підтверджують повноваження підписувача), Статут, виписка і печатка, Паспорт та ІПН підписанта

    Варто уточнити, що поняття "ГЕНЕРАЛЬНА ДОВІРЕНІСТЬ" не зафіксоване в українському законодавстві (НЕМАЄ ТАКОГО ПОНЯТТЯ «ДОВІРЕНІСТЬ НА ВСЕ»). Зазвичай під ним розуміють передачу широкого кола повноважень іншій особі. УСІ ПЕРЕДАНІ ПОВНОВАЖЕННЯ ПОВИННІ ЗАЗНАЧАТИСЯ В ДОВІРЕНОСТІ.

    ---

    З повагою, Костянтин Гончаренко


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України