Задайте питання юристу

835 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Цивільне право, 24 серпня 2023, питання №90749 650₴

Выезд, въезд из-за границы

Работаю в Польской компании грузоперевозки по договору, имею карту побыту, могу ли на основании этого заезжать и выезжать из Украины?

Відповіді юристів (8)

    Корнійчук Євген Іванович
    15.4%

    Доброго дня, ні ви не маєте право на перетин кордону.

    Для підтвердження підстав перетину державного кордону України на виїзд, крім документів, що підтверджують особу необхідно надати документи, що підтверджують статус особи, яка не підлягає призову на військову службу під час мобілізації та має право на виїзд з України.Візи іноземних країн, які видаються чоловікам - громадянам України, не підтверджують постійне проживання в цих країнах та не дають право на виїзд військовозобов’язаним.

    Перетин кордону можливий лише за умови:

    Громадяни України чоловічої статі віком від 18 до 60 років, які постійно проживають за кордоном можуть виїжджати за наявності відповідних відміток в паспортному документі, згідно ст. 4 ЗУ «Про порядок виїзду з України і в’їзду гр. України» якими можуть бути:

    для осіб які виїжджають вперше – штамп про оформлення виїзду за кордон на постійне місце проживання;

    для осіб, які постійно проживають за кордоном – штамп про оформлення виїзду за кордон на постійне місце проживання та відмітка (штамп) про взяття на постійний консульський облік у закордонній дипломатичній установі України або перебування такого громадянина на постійному консульському обліку підтверджується довідкою про перебування на консульському обліку, яка формується з використанням засобів відомчої інформаційної системи Міністерства закордонних справу України

    Або

    Громадяни України чоловічої статі віком від 18 до 60 років, які постійно проживають за кордоном – мають право на виїзд з України, але:

    Громадяни України, які постійно проживають за кордоном, підлягають консульському обліку.

    Під час перетинання державного кордону України такі особи мають надати відповідний паспортний документ з відмітками Державної міграційної служби України «Оформлено виїзд на постійне проживання» та дипломатичної установи України «Прийнятий на консульський облік

    Ознайомтесь з іншими підставами для перетину кордону

    https://dpsu.gov.ua/ua/peretinannya-derzhavnogo-ko...

    Кирда Вячеслав Володимирович
    15.4%

    Вітаю, Євгеній!

    Работаю в Польской компании грузоперевозки по договору, имею карту побыту, могу ли на основании этого заезжать и выезжать из Украины?

    ПРОСТО ОДНІЄЇ КАРТИ ПОБУТУ ЗАМАЛО. ВЖЕ МАВ НЕ ОДНОГО КЛІЄНТУ, ЯКІ ХОТІЛИ ВИЇХАТИ ЛИШЕ ЗА НАЯВНОСТІ ТАКОЇ КАРТИ, АЛЕ ЦЬОГО НЕДОСТАТНЬО.

    ПОТРІБНО ОФОРМИТИ ПОСТІЙНЕ МІСЦЕ ПРОЖИВАННЯ ШЛЯХОМ ПРОСТАВЛЕННЯ ВІДПОВІДНИХ ВІДМІТОК У ЗАКОРДОННОМУ ПАСПОРТІ.

    ЗА ПОВІДОМЛЕННЯМ ДЕРЖАВНОЇ ПРИКОРДОННОЇ СЛУЖБИ УКРАЇНИ громадяни України чоловічої статі віком від 18 до 60 років, які постійно проживають за кордоном можуть виїжджати за наявності відповідних відміток в паспортному документі, згідно ст. 4 ЗУ «Про порядок виїзду з України і в’їзду гр. України» якими можуть бути:

    Громадяни України чоловічої статі віком від 18 до 60 років, які постійно проживають за кордоном можуть виїжджати за наявності відповідних відміток в паспортному документі, згідно ст. 4 ЗУ «Про порядок виїзду з України і в’їзду гр. України» якими можуть бути:

    для осіб які виїжджають вперше – штамп про оформлення виїзду за кордон на постійне місце проживання;

    для осіб, які постійно проживають за кордоном – штамп про оформлення виїзду за кордон на постійне місце проживання та відмітка (штамп) про взяття на постійний консульський облік у закордонній дипломатичній установі України або перебування такого громадянина на постійному консульському обліку підтверджується довідкою про перебування на консульському обліку, яка формується з використанням засобів відомчої інформаційної системи Міністерства закордонних справу України.

    ТАКИМ ЧИНОМ, ДЛЯ ВИЇЗДУ ЗА КОРДОН ЧОЛОВІКУ ПОТРІБНО МАТИ ШТАМП ПРО ОФОРМДЕННЯ ВИЇЗДУ ЗА КОРДОН НА ПОСТІЙНЕ МІСЦЕ ПРОЖИВАННЯ ТА ВІДМІТКА (ШТАМП) ПРО ВЗЯТТЯ НА ПОСТІНИЙ КОНСУЛЬСЬКИЙ ОБЛІК У КОНСУЛЬСТВІ УКРАЇНИ В ПОЛЬЩІ.

    Чоловіки, які мають карту сталого побиту в Польщі, можуть звернутися до тутешніх дипломатичних установ та отримати документальне підтвердження постійного проживання за кордоном. У Кракові таку послугу надає Генеральне консульство, розташоване за адресою al. płk. Beliny-Prażmowskiego 4.

    Для оформлення документів треба зареєструватися у електронній черзі та сплатити консульський збір. Крім того, підготувати пакет документів:

    • закордонний паспорт та копію першої сторінки;
    • заповнена та підписана заява;
    • кольорова фотографія розміром 3,5 х 4,5 см;
    • копія паспорта громадянина України (всі сторінки з відмітками);
    • копія довідки про присвоєння реєстраційного номера облікової картки платника податків (за наявності);
    • довідка про реєстрацію особи громадянином України – для осіб, яким було оформлено громадянство України з 01 березня 2001 року;
    • документ, що підтверджує сплату консульського збору, або документ, на підставі якого заявник звільняється від його сплати.

    Як ідеться на сайті Генерального консульства України в Кракові, вартість такої послуги складає 200 доларів.

    Після цього слід також стати на консульський облік та сплатити консульський збір. Перед цим треба зареєструватись онлайн у системі електронної черги.

    Варто підготувати такі документи:

    • заповнена заява;
    • фотографія розміром 10×15 сантиметрів (зображення обличчя має бути від 70 до 80 відсотків загальної площі фото, фон — білий);
    • закордонний паспорт — оригінал та копія першої сторінки;
    • копія сторінки закордонного паспорта з відміткою, що підтверджує факт оформлення документів для виїзду закордон на постійне проживання;
    • копія документа, до якого внесена інформація про місце народження особи (паспорта громадянина України, свідоцтва про народження, витягу з Державного реєстру актів цивільного стану громадян про державну реєстрацію народження дитини);
    • копія довідки про реєстрацію/зняття з реєстрації місця проживання або копії сторінки паспорта громадянина України у формі книжечки з даними про зареєстроване місце проживання;
    • копія виданого компетентними органами Республіки Польща дозволу на проживання — карта побиту, віза, тощо (у разі наявності);
    • копія довідки про реєстрацію місця проживання на території консульського округу установи (zaświadczenie o zameldowaniu na pobyt czasowy/stały).

    Розмір консульського збору за прийняття на облік у звичайному порядку (до 10 робочих днів) складає 83 злотих. У терміновому — 166 злотих.

    Всього доброго. Успіхів!

    Адвокат Евгений Александрович
    Адвокат Евгений Александрович 8 місяців тому

    Адвокат, м. Київ, 30 років досвіду

    Доброго дня, Євген!

    ЯК ПРАВИЛО, ЦЕ МОЖЛИВО, ЯКЩО Є ЧИ БУДЕ ДОЗВІЛ НА ПОСТІЙНЕ МІСЦЕ ПРОЖИВАННЯ ЗА ДОЗВОЛОМ ДЕРЖАВНОЇ МІГРАЦІЙНОЇ СЛУЖБИ АБО ЗА РІШЕННЯМ КОНСУЛЬСЬКОГО ВІДДІЛУ ПОСОЛЬСТВА УКРАЇНИ У ДЕРЖАВІ ПЕРЕБУВАННЯ.

    ЗА ПОВІДОМЛЕННЯМ ДЕРЖАВНОЇ ПРИКОРДОННОЇ СЛУЖБИ УКРАЇНИ, ПЕРЕДБАЧЕНО ПРАВО НА ПЕРЕТИН КОРДОНУ ЗА ТАКИМИ ПІДСТАВАМИ:

    Перетинання державного кордону під час правового режиму воєнного стану. Питання-відповідь (dpsu.gov.ua)

    "Громадяни України чоловічої статі віком від 18 до 60 років, які постійно проживають за кордоном можуть виїжджати за наявності відповідних відміток в паспортному документі, згідно ст. 4 ЗУ «Про порядок виїзду з України і в’їзду гр. України» якими можуть бути:

    для осіб які виїжджають вперше – штамп про оформлення виїзду за кордон на постійне місце проживання;

    для осіб, які постійно проживають за кордоном – штамп про оформлення виїзду за кордон на постійне місце проживання та відмітка (штамп) про взяття на постійний консульський облік у закордонній дипломатичній установі України або перебування такого громадянина на постійному консульському обліку підтверджується довідкою про перебування на консульському обліку, яка формується з використанням засобів відомчої інформаційної системи Міністерства закордонних справу України.».

    ЗА ПОВІДОМЛЕННЯМ ДЕРЖАВНОЇ ПРИКОРДОННОЇ СЛУЖБИ УКРАЇНИ, ПЕРЕДБАЧЕНО ПРАВО НА ПЕРЕТИН КОРДОНУ ЗА ТАКИМИ ПІДСТАВАМИ:

    Перетинання державного кордону під час правового режиму воєнного стану. Питання-відповідь (dpsu.gov.ua)

    "ЗВЕРТАЙТЕСЯ" У РАЗІ НАЯВНОСТІ ЗАПИТАНЬ.

    Всього доброго!

    Дерій Владислав Олегович
    15.4%

    Доброго дня!

    КАРТА ПОБУТУ НЕ ДАЄ ПРАВО НА ВИЇЗД ЗА КОРДОН ВІЙСЬКОВОЗОБОВ’ЯЗАНИМ, адже наявність дозволу від польських органів влади (karta stałego pobytu) не свідчить про те, що Ви оформили факт постійного проживання за межами України відповідно до українського законодавства.

    Іноземні договори про надання послуг, робочі візи інших країн - не підтверджують постійне проживання в цих країнах та не дають право на виїзд військовозобов’язаним.

    Щоб мати змогу вільно перетинати кордон Ви повинні мати підставу згідно Правил перетинання державного кордону громадянами України, у більш зручному виді вони зазначені на офіційному сайті ДПСУ https://dpsu.gov.ua/ua/Peretinannya-derzhavnogo-ko...

    Для підтвердження підстав перетину державного кордону України на виїзд, крім документів, що підтверджують особу необхідно надати документи, що підтверджують статус особи, яка не підлягає призову на військову службу під час мобілізації та має право на виїзд з України.

    Одініє з підстав для вільного перетину кордону є оформлення постійного проживання за кордоном.

    Для оформлення документів для залишення на постійне проживання за кордоном, Ви можете особисто звернутися до консульської установи за місцем мешкання за кордоном або до підрозділів міграційної служби України за місцем реєстрації на території України.

    У разі виникнення додаткових питань, звертайтесь! Всього доброго!

    Айвазян Юрий Климентьевич
    15.4%

    Доброго дня, Євгене!

    Карта побуту не дає права на виїзд. Таке право Ви можете отримати, якщо будете мати ПМЖ у Польщі.

    Згідно останніх роз'яснень ДПСУ від 2 лютого цього року:

    "Громадяни України чоловічої статі віком від 18 до 60 років, які постійно проживають за кордоном можуть виїжджати за наявності відповідних відміток в паспортному документі, згідно ст. 4 ЗУ «Про порядок виїзду з України і в’їзду гр. України» якими можуть бути:

    для осіб які виїжджають вперше – штамп про оформлення виїзду за кордон на постійне місце проживання;

    для осіб, які постійно проживають за кордоном – штамп про оформлення виїзду за кордон на постійне місце проживання та відмітка (штамп) про взяття на постійний консульський облік у закордонній дипломатичній установі України або перебування такого громадянина на постійному консульському обліку підтверджується довідкою про перебування на консульському обліку, яка формується з використанням засобів відомчої інформаційної системи Міністерства закордонних справу України.".

    Втім Ви можете отримати документальне підтвердження постійного проживання за кордоном. Для того треба звернутись до ГНенерального консульства України.

    Для оформлення документів треба зареєструватися у електронній черзі та сплатити консульський збір. Крім того, підготувати пакет документів:

    • закордонний паспорт та копію першої сторінки;
    • заповнена та підписана заява;
    • кольорова фотографія розміром 3,5 х 4,5 см;
    • копія паспорта громадянина України (всі сторінки з відмітками);
    • копія довідки про присвоєння реєстраційного номера облікової картки платника податків (за наявності);
    • довідка про реєстрацію особи громадянином України – для осіб, яким було оформлено громадянство України з 01 березня 2001 року;
    • документ, що підтверджує сплату консульського збору, або документ, на підставі якого заявник звільняється від його сплати.

    З повагою, адвокат Айвазян!

    Гончаренко Константин
    3.8%
    Гончаренко Константин 8 місяців тому

    Юрист, м. Суми, 5 років досвіду

    Доброго дня!

    карти побуту не достатньо

    Громадяни України чоловічої статі віком від 18 до 60 років, які постійно проживають за кордоном – мають право на виїзд з України, якщо у є паспортний документ з відмітками Державної міграційної служби України «Оформлено виїзд на постійне проживання» та дипломатичної установи України «Прийнятий на консульський облік».

    З повагою,

    Костянтин Гончаренко

    Иванюк Руслан Эдуардович
    19.2%
    Иванюк Руслан Эдуардович 5 місяців тому

    Юрист, м. Київ, 7 років досвіду

    ВІтаю, перетин кордону можливий лише за наявності підстав.

    Кому дозволено перетинати кордон та з якими документами

    В умовах воєнного стану не всім дозволено перетинати державний кордон. Нижче ми пропонуємо Вашій увазі перелік тих осіб, кому дозволено виїжджати закордон. Це не повний перелік осіб. Він включає в основному інформацію про людей з інвалідністю, старшого віку та тих, хто їх супроводжує. Перелік містить інформацію про документи, які необхідні, щоб перетнути кордон різним категоріям населення.

    Особи з інвалідністю
    1. документ, що підтверджує інвалідність:
    Особи, які мають дружину (чоловіка) із числа осіб з інвалідністю і супроводжують таких дружину (чоловіка) для виїзду за межі України
    1. оригінал чи нотаріально завірена копія:
      • документу, що підтверджує родинні зв’язки,
      • документу, що підтверджує інвалідність (наведено вище).
    Особи, які мають одного із своїх батьків чи батьків дружини (чоловіка) із числа осіб з інвалідністю I чи II групи і супроводжують одного із таких батьків для виїзду за межі України
    1. документ (нотаріально засвідчена копія), що підтверджує родинні зв’язки
    2. документ (нотаріально засвідчена копія), що підтверджує інвалідність (наведено вище)
    3. документ, що підтверджує:
      • спільне проживання, або
      • акт встановлення факту здійснення догляду, або
      • документ (посвідчення, довідка) про отримання компенсації (допомоги, надбавки) на догляд.
    Особи, які здійснюють постійний догляд за особами з інвалідністю I чи II групи і супроводжують таких осіб для виїзду за межі України
    1. документ (посвідчення, довідка):
      • про отримання компенсації (допомоги, надбавки) на догляд, або
      • що підтверджує інвалідність (наведено вище).
    2. акт встановлення факту здійснення догляду.
    Батьки, опікуни, піклувальники, прийомні батьки, батьки-вихователі, які виховують дитину з інвалідністю віком до 18 років
    1. документ (свідоцтво):
      • про народження дитини, або
      • що підтверджує відповідні повноваження особи, що супроводжує дитину з інвалідністю (у разі здійснення супроводу опікуном, піклувальником, одним або обома прийомними батьками, батьками-вихователями)
    2. оригінал чи нотаріально завірена копія:
    Батьки, на утриманні яких перебуває повнолітня дитина, яка є особою з інвалідністю I чи II групи
    1. свідоцтво про народження дитини
    2. документ, що підтверджує інвалідність (нотаріально засвідчена копія) (наведено вище)
    Баби, діди, повнолітні брати, сестри, мачухи, вітчими, які супроводжують дітей з інвалідністю для виїзду за межі України
    1. документ, який підтверджує приналежність супроводжуючого до категорії осіб, які не підлягають призову на військову службу під час мобілізації
    2. документ, що підтверджує родинні зв’язки (його нотаріально засвідчена копія)
    Особи, які потребують постійного догляду, у супроводі одного із членів сім’ї першого ступеня споріднення (їх батьки, їх чоловік або дружина, діти такої фізичної особи, у тому числі усиновлені)
    1. Документ, що підтверджує родинні зв’язки
    2. Документ, що підтверджує догляд:
      • висновок лікарсько-консультативної комісії закладу охорони здоров’я про потребу в постійному сторонньому догляді або в супроводі особи, яка здійснює постійний догляд за зазначеною особою ТА документ (посвідчення, довідка) про отримання компенсації (допомоги, надбавки) на догляд, або
      • висновок лікарсько-консультативної комісії закладу охорони здоров’я про потребу у постійному сторонньому догляді ТА акт встановлення факту здійснення догляду.
    Особи з інвалідністю або інші особи, які потребують постійного догляду, які проживають (перебувають) у закладах/установах незалежно від форми власності та підпорядкування і отримують соціальні послуги із стаціонарного догляду, паліативного догляду, підтриманого проживання, у супроводі уповноважених працівників закладу догляду
    1. наказ директора закладу догляду або особи, яка його заміщує, про виїзд осіб з інвалідністю або інших осіб, які потребують постійного догляду, за межі України,
    2. документи, що підтверджують інвалідність (наведено вище),
    3. довідка з місця роботи, яка підтверджує, що особа працює у відповідному закладі.
    Опікуни осіб з інвалідністю, визнаних судом недієздатними, які супроводжують таких осіб для виїзду за межі України
    1. рішення про призначення опікуна над такою особою,
    2. документ, що підтверджує інвалідність (нотаріально засвідчена копія) (наведено вище),
    3. рішення суду про визнання особи недієздатною.
    Повнолітні члени сім’ї осіб з інвалідністю, визнаних судом недієздатними, першого чи другого ступеня споріднення (її батьки, її чоловік або дружина, діти такої фізичної особи, у тому числі усиновлені) , які супроводжують таких осіб для виїзду за межі України
    • оригінал чи нотаріально засвідчена копія:
      1. документу, що підтверджує родинні зв’язки,
      2. документу, що підтверджує інвалідність (наведено вище),
      3. рішення суду про визнання особи недієздатною.
    Спортсмени, включені до складу національних збірних команд України з видів спорту осіб з інвалідністю
    1. рішення Міністерства молоді та спорту України щодо включення до складу учасників спортивного заходу.
    Тренери зі складу національних збірних команд України, які забезпечують підготовку спортсменів, включених до складу національних збірних команд України з видів спорту осіб з інвалідністю
    1. рішення Міністерства молоді та спорту України щодо включення до складу учасників спортивного заходу.
    Спортивні судді та фахівці, що забезпечують, організаційне, науково-методичне, медичне супроводження, антидопінговий контроль за підготовкою спортсменів, які включені до складу національних збірних команд України з видів спорту осіб з інвалідністю для участі в спортивних заходах, що проводяться за кордоном
    1. рішення Міністерства молоді та спорту України щодо включення до складу учасників спортивного заходу.
    Гарантії для людей з інвалідністю при перетині кордону

    Якщо Ви є особою з інвалідністю І групи чи дитиною з інвалідністю, Ви та особа/особи (не більше двох), які Вас супроводжують, маєте право пройти контроль у пункті пропуску через державний кордон у першу чергу.

    Право на першочергове проходження контролю в пунктах пропуску через державний кордон для автомобільного транспорту мають:

    • організовані групи осіб з інвалідністю;
    • організовані групи осіб, які потребують постійного догляду та проживають/перебувають у закладах догляду.

    Такі групи мають слідувати автобусом.

    Виїзд за кордон дітей віком до 18 років

    Правилами перетинання державного кордону громадянами України визначено, що діти, які не досягли 16 років, можуть виїхати з України у супроводі одного з батьків, баби, діда, повнолітніх брата, сестри, мачухи, вітчима за наявності документів, які підтверджують родинні зв’язки, або інших осіб, уповноважених одним з батьків письмовою заявою, завіреною органом опіки та піклування. Такий виїзд здійснюється без нотаріально посвідченої згоди другого з батьків та за наявності паспорта громадянина України або свідоцтва про народження дитини (за відсутності паспорта громадянина України)/документів, що містять відомості про особу, на підставі яких Держприкордонслужба дозволить перетин державного кордону.

    Рішення щодо надання дозволу на виїзд за межі України чоловіку, який супроводжує дитину, яка не досягла 16-річного віку, приймається з урахуванням його приналежності до переліку категорій осіб, які звільнені від військової служби та мобілізації, за наявності у нього підтвердних документів.

    Перед виїздом за кордон радимо дізнатися правила в’їзду до обраної країни. Отримати інформацію щодо умов перебування дитини можна на офіційних ресурсах Міністерства закордонних справ країни, куди планується подорож, або у відповідних консульських установах.

    Зверніть увагу на те, що відповідно до статті 313 Цивільного кодексу України самостійно – без супроводу і письмової згоди батьків – дитина може виїжджати за межі України після досягнення нею 16 років.

    Отримати консультацію з окремих питань перетину кордону можна за телефонами Державної прикордонної служби України:

    1598 (на території України)

    +38(044)527-63-63 (для дзвінків з-за кордону)

    Степанов Михайло Леонідович
    15.4%
    Степанов Михайло Леонідович 5 місяців тому

    Юрист, м. Львів, 12 років досвіду

    Добрий день.

    Загальні питання виїзду за кордон у воєнний час

    Яке законодавство визначає порядок перетину кордону Українцями у воєнний час

    fb_1_(1).jpg

    «Правила перетинання державного кордону громадянами України», затверджені постановою Кабінету Міністрів України від 27.01.1995 № 57

    Закон України «Про порядок виїзду з України і в'їзду в Україну громадян України»

    Закон України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію» (зокрема стаття 23)

    Виїзд чоловіків-моряків

    fb_32_(2).jpg

    Порядок встановлено: Пункт 2-12 «Правил перетинання державного кордону громадянами України», затверджені постановою Кабінету Міністрів України від 27.01.1995 № 57

    Виїзд по внутрішньому паспорту громадянина України до ЄС

    fb_2.jpg

    Це можливо для осіб (жінок, дітей та інвалідів), які евакуйовуються із районів ведення бойових дій

    Через гуманітарні обставини та за раніше досягнутими домовленостями з суміжними країнами виїзд за кордон громадян України в умовах дії на території України правового режиму воєнного стану здійснюється за внутрішнім паспортним документом громадянина України.

    Разом з тим, рекомендуємо звернутися до компетентного органу країни Євросоюзу в яку планується поїздка з метою уточнення чи достатньо буде для в їзду в ту чи іншу країну даного документу.

    Якщо документи громадянина України втрачені чи можливо повернутися в Україну за закордонним паспортом який завантажено у мобільний застосунок «Дія» або за свідоцтвом про народження

    fb_3.jpg

    Відповідно до пункту 2 Правил перетинання державного кордону громадянами України, затверджених постановою Кабінету Міністрів України від 27.01.1995 № 57, у разі коли громадянин, який постійно проживає в Україні, втратив паспортні документи за межами України або якщо строк дії таких документів закінчився під час перебування громадянина за межами України, або встановлено, що вони є недійсними з інших причин, документом, що дає право на в'їзд в Україну, є посвідчення особи на повернення в Україну, яке видається дипломатичним представництвом або консульською установою України за кордоном.

    Статтею 1 Закону України «Про порядок виїзду з України і в’їзду в Україну громадян України» передбачено, що громадянин України ні за яких підстав не може бути обмежений у праві на в'їзд в Україну.

    З огляду на це, у випадку коли громадянин України прибуває в український пункт пропуску без паспортних документів та за наявності свідоцтва про народження, в'їзд на територію України буде здійснюватись персонально за окремим рішенням, що прийматиметься за результатами поглибленого контролю і проведення процедури ідентифікації особи.

    Військово – облікові документи

    fb_4.jpg

    Державна прикордонна служба України згідно з Законом України «Про Державну прикордонну службу України» не є органом державної влади, який формує або реалізує державну політику з питань здійснення військового обліку осіб.

    Заборонити виїзд дитини другому із батьків

    fb_5.jpg

    Усно це зробити неможливо.

    Надання Державній прикордонній службі України та виконання нею доручень уповноважених державних органів щодо осіб, які перетинають державний кордон, здійснюються відповідно до Порядку надання Державній прикордонній службі України та виконання нею доручень уповноважених державних органів щодо осіб, які перетинають державний кордон, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 17.04.2013 № 280 (далі – Порядок).

    Згідно з пунктом 5 Порядку уповноважені державні органи можуть надавати доручення про заборону виїзду з України осіб, яких за рішенням слідчого судді, суду тимчасово обмежено у праві виїзду з України, у тому числі тих, до яких застосовано запобіжний захід, передбачений Кримінальним процесуальним кодексом України, за умовами якого передбачено таке обмеження.

    У разі надходження до Адміністрації Держприкордонслужби України судового рішення про тимчасове обмеження у праві виїзду з території України дитини і внесення інформації у відповідні бази даних, Державною прикордонною службою України буде вжито всіх заходів, передбачених законодавством, щодо недопущення її незаконного виїзду за межі України.

    Надання інформації із системи «Шлях»

    fb_7.jpg

    Державна прикордонна служба України не є розпорядником інформації про особу у відповідній інформаційній системі, адміністратором якої є Укртрансбезпека. Сайт: https://dsbt.gov.ua/

    Виїзд за кордон по закордонному паспорту старого зразку (не біометричний)

    fb_8.jpg

    Можливо, якщо документ є чинним.

    Відповідно до пункту 2 постанови Кабінету Міністрів України від 07.05.2014 № 152 «Про затвердження зразка бланка, технічного опису та Порядку оформлення, видачі, обміну, пересилання, вилучення, повернення державі, визнання недійсним та знищення паспорта громадянина України для виїзду за кордон» паспорт громадянина України для виїзду за кордон, оформлений та/або виданий на підставі документів, поданих до 01.01.2015, є чинним протягом строку, на який його було видано.

    Чи можливо виїхати за кордон за закордонним паспортом що недійсний але було продовжено термін дії ще на 5 років (в ДМС чи посольстві/консульстві України за кордоном)

    fb_9.jpg

    Недійсний паспорт громадянина України для виїзду за кордон не дає право громадянам України виїжджати за кордон.

    Пропуск може здійснюватись на підставі паспорта громадянина України для виїзду за кордон, строк дії якого продовжено.

    Виїзд з України громадян України здійснюється відповідно до статті 2 Закон України «Про порядок виїзду з України і в'їзду в Україну громадян України» за такими документами:

    паспортом громадянина України для виїзду за кордон,

    дипломатичним паспортом,

    службовим паспортом,

    посвідченням особи моряка,

    а також за іншими документами, передбаченими міжнародними договорами України.

    Згідно з підпунктом 1 пункту 2 постанови Кабінету Міністрів України від 28.02.2022 № 170 «Деякі питання внесення інформації до паспорта громадянина України для виїзду за кордон» на період дії воєнного стану та протягом року з дня його припинення або скасування перетин державного кордону може здійснюватися громадянами України в пунктах пропуску через державний кордон та пунктах контролю на підставі паспорта громадянина України для виїзду за кордон, строк дії якого продовжено.

    Порядок виїзду автомобілів

    fb_10.jpg

    Питання належить до компетенції Державної митної служби України.

    Сайт: https://customs.gov.ua/

    Виїзд чоловіків у воєнний час

    Виїзд чоловіка, якщо він виключений з військового обліку

    fb_11.jpg

    За змістом п. 2-6 Правил категорії осіб, яким дозволяється виїзд за межі України, визначено частиною першою статті 23 Закон України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію».

    Виїзд дозволено, виходячи з положень п. 2-6 Правил та абз. 3 ч. 1 ст. 23 Закону України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію» (якщо особа у встановленому порядку оформила інвалідність)

    Виїзд дозволено, виходячи з положень п. 2-6 Правил та абз. 16 ч. 1 ст. 23 Закону України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію» (щодо особи, знята з військового обліку на підставі рішення ВЛК про непридатність до військової служби із виключенням з військового обліку)

    Чоловіки, які мають документи з територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки (ТЦК та СП) з відміткою/записом «знятий з військового обліку» – дана відмітка/запис не підтверджує ані інвалідність, ані непридатність до військової служби у воєнний час за станом здоров’я, а тому рекомендуємо звернутися до ТЦК та СП;

    Обмежено придатні у військовий час – не можуть перетинати кордон.

    Остаточне рішення буде прийматися в пункті пропуску представниками Державної прикордонної служби України за результатами вивчення всіх документів та з’ясування усіх обставин та фактів

    Виїзд чоловіка, який знятий з військового обліку, відбув покарання і звільнився з місць позбавлення волі

    fb_12.jpg

    Виїзд не дозволено,

    оскільки такої категорії осіб, як громадяни України, зняті з військового обліку у зв’язку із відбуванням покарання за злочин, не передбачено п. 2-6 Правил та частиною першою статті 23 Закон України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію», тобто є тимчасові обмеження у праві виїзду з території України.

    Виїзд чоловіка, який тимчасово непридатний до військової служби

    fb_13.jpg

    Дозволяється виїзд за межі України за умови наявності підтверджуючих документів:

    Згідно абз. 3 ч. 1 ст. 23 Закон України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію» не підлягають призову на військову службу під час мобілізації військовозобов’язані, визнані в установленому порядку особами з інвалідністю або відповідно до висновку військово-лікарської комісії тимчасово непридатними до військової служби за станом здоров’я на термін до шести місяців (з наступним проходженням військово-лікарської комісії).

    Виїзд чоловіка, який є батьком трьох і більше дітей, в тому числі і від різних шлюбів

    fb_15.jpg

    За змістом п. 2-6 Правил категорії осіб, яким дозволяється виїзд за межі України, визначено частиною першою статті 23 Закон України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію».

    Зокрема, абзацом четвертим ст. 23 Закону України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію» визначено таку категорію, як жінки та чоловіки, на утриманні яких перебувають троє і більше дітей віком до 18 років.

    Таким чином, визначальним фактором є не батьківство, а саме утримання трьох і більше дітей.

    Отже, для перетину кордону на даній підставі необхідно надати підтверджуючі документи на утримання трьох і більше дітей віком до 18 років.

    Такими документами, що підтверджує самостійне виховання дитини згідно з приписами Сімейного кодексу України можуть бути:

    1)свідоцтва про народження дітей (трьох і більше);

    або

    2) посвідчення батька багатодітної сім’ї;

    або

    3) рішення суду про позбавлення одного з батьків батьківських прав;

    або

    4) свідоцтво про смерть матері дитини;

    або

    5) рішення суду про відібрання дитини у матері без позбавлення її батьківських прав;

    або

    6) рішення суду про визнання матері безвісти відсутньою;

    або

    7) рішення суду про оголошення матері померлою.

    Для чоловіка, який є батьком трьох і більше дітей, можна перетинати кордон без дітей, за наявності зазначених документів або їх нотаріально завірених копії.

    Також слід врахувати, що якщо чоловік не проживає однією сім’єю зі своєю дитиною ( дітьми), необхідно надати докази утримання такої дитини (дітей).

    Підтверджуючими документами можуть бути:

    рішення суду про призначення аліментів на утримання дитини (дітей) та довідка з виконавчої служби про відсутність заборгованості по сплаті аліментів, розміру сплати таких аліментів, тощо.

    Виїзд чоловіка, який самостійно виховує одну та більше дитину

    fb_17.jpg

    За змістом п. 2-6 Правил категорії осіб, яким дозволяється виїзд за межі України, визначено частиною першою статті 23 Закон України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію».

    Зокрема, абзацом п’ятим ст. 23 Закону України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію» визначено таку категорію, як жінки та чоловіки, які самостійно виховують дитину (дітей) віком до 18 років.

    Таким чином, громадяни України, які самостійно виховують хоча б одну дитину віком до 18 років, мають право виїжджати за межі України за наявності одного з таких документів:

    1) свідоцтво про народження дитини (дітей);

    2) свідоцтво про смерть матері дитини

    або

    рішення суду про позбавлення матері батьківських прав

    або

    рішення суду про визнання матері безвісти відсутньою

    або

    рішення суду про оголошення матері померлою

    Виїзд чоловіка, який є особою з інвалідністю І, ІІ, ІІІ групи

    fb_18.jpg

    За змістом п. 2-6 Правил категорії осіб, яким дозволяється виїзд за межі України, визначено частиною першою статті 23 Закон України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію».

    У свою чергу, абзацом третім ст. 23 Закону України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію» визначено таку категорію, як визнані в установленому порядку особами з інвалідністю.

    Виїзд за межі України осіб з інвалідністю не обмежується по кількості перетинань державного кордону на виїзд з України.

    Таким чином, особи з інвалідністю (незалежно від групи) мають право перетинати державний кордон на виїзд з України за наявності одного з таких документів, що підтверджують інвалідність:

    посвідчення, яке підтверджує відповідний статус;

    або

    пенсійного посвідчення чи посвідчення, що підтверджує призначення соціальної допомоги

    відповідно до Законів України «Про державну соціальну допомогу особам з інвалідністю з дитинства та дітям з інвалідністю», «Про державну соціальну допомогу особам, які не мають права на пенсію, та особам з інвалідністю», в яких зазначено групу та причину інвалідності;

    довідки для отримання пільг особами з інвалідністю, які не мають права на пенсію чи соціальну допомогу, за формою, затвердженою Мінсоцполітики.

Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України