Задайте питання юристу

835 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Соціальне забезпечення, 26 серпня 2023, питання №90909 250₴

О правомерности получения пособия и пенсии за границей

Я проживаю заграницей с марта прошлого года и с апреля прошлого года я получаю денежную помощь от государства и имею статус защиты.С августа месяца прошлого года и по сей день я получаю из Украины пенсию по возрасту,пособие по потери кормильца на детей и пособие по малообеспеченности,причем из соц помощи принимающего меня государства вычитается с октября месяца прошлого года ,сумма денег эквивалентная получаемой сумме из Украины.Вопрос:правомерно ли то,что я получаю указанную выше помощь из Украины,нужно ли мне ее вернуть назад и если нужно вернуть,то в каком объеме?

Відповіді юристів (7)

    Корнійчук Євген Іванович

    Доброго дня, не бачу жодних проблем. У любому разі повернення коштів, можливо лише у судовому порядку за рішенням суду, який і станове суму повернення. На даний момент вам нічого хвилюватися.

    Остропольський Василь Леонідович

    Доброго, на мою думку немає підстав для повернення даних коштів державі, оскільки дані виплати Ви отримуєте не за тереторіальним принципом (пенсія - вік, виплати у звязку з втратрою годувальника). Тим більш враховуючи, що з Вас вираховують частину коштів, що Ви отримали в Україні, тобто держава де Ви перебуваєте урівнює свої виплати за такими категоріями до виплат з України (в даному випадку збільшує їх).

    Турчин Ярослав Александрович

    ВІТАЮ ВАС!

    Підстави повернення державних допомог, субсидій тощо - чітко визначений законодавчими та підзаконними актами, що регулюють питанняя їх призначення. Зокрема - помилки в сумі призначення (надміру нараховані суми виплат), вказання завідомо недостовірних даних чи подання підроблених докумнтів та ін. під час звернення за відповідною виплатою.

    Тобто для подібних вимог державних органів має бути попередня комунікація з отримувачем та серйозні підстави.

    Якщо особа не згодна з вимогою органу про повернення коштів, питання вирішується в судовому порядку.

    НАПРИКЛАД.

    ПОРЯДОК повернення сум пенсій, виплачених надміру, та списання сум переплат пенсій, що є безнадійними до стягнення, Затверджений Постановою правління Пенсійного фонду України 21.03.2003 № 6-4 (у редакції постанови правління Пенсійного фонду України 25.11.2014 № 25-3) передбачає, що:

    Суми пенсій, виплачені надміру внаслідок зловживань з боку пенсіонера або подання страхувальником недостовірних даних, можуть бути повернуті пенсіонером добровільно або стягуються на підставі рішень територіальних органів Пенсійного фонду України чи в судовому порядку відповідно до статті 50 Закону України “Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування”.

    Рішення про стягнення приймає територіальний орган Пенсійного фонду України, в якому пенсіонер перебуває на обліку як одержувач пенсії.

    Виїзд за межі України в умовах надзвичайної ситуації, воєнного стану, загрози життю і здоров"ю не є безумовною підставою для скасування виплат чи вимоги про їх повернення. Мало того - пенсійні виплати - це державна гарантія учасникам системи державного пенсійного страхування і протиправне позбавлення цих виплат з надуманих підстав, що не передбачені Конституцією і прийнятими на її виконанняя законами України - протиправне, на що неодноразово звертав увагу Конституційний Суд України у своїх рішеннях.

    Для контролю за станом своїх справ в Україні рекомендую зареєструватись в застосунку ДІя, у електронному кабінеті Пенсійного фонду України, подайте заяву в електронному кабінеті Державної податкової служби про листування з податковою в електронному вигляді. Це з легкістю зробити за допомогою Електронного цифрового підпису, що можна згенерувати у Приват24. Ці дії упередять від отримання новин, що без вас на вас подали до суду та прийняли якесь рішення. Також можна моніторити за своїм прізвищем, ім"ям та по батькові відкриту частину судового реєстру на порталі "Судова влада України" http://court.gov.ua/fair

    Будуть уточнюючі запитання, пишіть тут або особисто.

    З повагою.

    Айвазян Юрий Климентьевич
    100%

    Доброго дня, Олена!

    Не бачу жодної підстави для повернення пенсії по втраті годувальника і тим більше належної Вам пенсії за віком!

    Ну, про отримання пенсії за віком взагалі немає чого казати - тут все ясно, і Ви має те право отримувати її і за кордоном. А от що стосується пенсії в зв'язку з втратою годувальника, то зупинюсь на цьому окремо.

    Пенсія у зв’язку з втратою годувальника призначається:

    непрацездатним членам сім’ї померлого годувальника, які були на його утриманні, за наявності у годувальника на день смерті страхового стажу, який був би необхідний йому для призначення пенсії за III групою інвалідності, а в разі смерті пенсіонера або осіб, інвалідність яких настала в період проходження строкової військової служби, то пенсія по інвалідності призначається особі незалежно від наявності страхового стажу;

    дітям — незалежно від того, чи були вони на утриманні годувальника;

    батькам і чоловіку (дружині) померлого, які не були на його утриманні, якщо втратили джерело засобів до існування.

    Непрацездатними членами сім’ї вважаються:

    — чоловік (дружина), батько, мати, якщо вони є інвалідами або досягли пенсійного віку, передбаченого статтею 26 Закону України “Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування“;

    —діти (у тому числі діти, які народилися до спливу 10 місяців з дня смерті годувальника) померлого годувальника, які не досягли 18 років або старші цього віку, якщо вони стали інвалідами до досягнення 18 років.

    — діти, які навчаються за денною формою навчання у загальноосвітніх навчальних закладах системи загальної середньої освіти, а також професійно-технічних, вищих навчальних закладах, — до закінчення такими дітьми навчальних закладів, але не довше ніж до досягнення ними 23 років, та діти-сироти — до досягнення ними 23 років незалежно від того, навчаються вони чи ні;

    —чоловік (дружина), а в разі їх відсутності — один з батьків або брат чи сестра, дідусь чи бабуся померлого годувальника незалежно від віку і працездатності, якщо він (вона) не працюють і зайняті доглядом за дитиною (дітьми) померлого годувальника до досягнення нею (ними) 8 років;

    — усиновленідіти мають право на пенсію у зв’язку з втратою годувальника нарівні з рідними дітьми;

    — пасинок і падчерка мають право на пенсію у зв’язку з втратою годувальника нарівні з рідними дітьми, якщо вони не одержували аліментів від батьків;

    — неповнолітні діти, які мають право на пенсію у зв’язку з втратою годувальника, зберігають це право і в разі їх усиновлення.

    Члени сім’ї вважаються такими, що були на утриманні померлого годувальника, якщо вони:

    —були на повному утриманні померлого годувальника;

    — одержували від померлого годувальника допомогу, що була для них постійним і основним джерелом засобів до існування;

    — члени сім’ї померлого годувальника, для яких його допомога була постійним і основним джерелом засобів до існування, але які й самі одержували пенсію, мають право, за бажанням, перейти на пенсію у зв’язку з втратою годувальника.

    НАРЕШТІ, ГОЛОВНЕ:

    Пенсія у зв’язку із втратою годувальника призначається на весь період, протягом якого член сім’ї померлого годувальника вважається непрацездатним а членам сім’ї, які досягли пенсійного віку — довічно.

    Зміна розміру пенсії або припинення її виплати членам сім’ї здійснюється з першого числа місяця, що настає за місяцем, у якому склалися обставини, що спричинили зміну розміру або припинення виплати пенсії.

    ОТЖЕ, ВИЇЗД ЗА КОРДОН НЕ Є ПІДСТАВОЮ ДЛЯ ПРИПИНЕННЯ ДОПОМОГИ ДЕРЖАВИ У ЗВ'ЯЗКУ З ВТРАТОЮ ГОДУВАЛЬНИКА, І ВИ МАЄТЕ НА НЕЇ ПОВНЕ ПРАВО!

    З повагою, адвокат Айвазян.

    Кирда Вячеслав Володимирович

    Вітаю, Олено!

    .Вопрос:правомерно ли то,что я получаю указанную выше помощь из Украины,нужно ли мне ее вернуть назад и если нужно вернуть,то в каком объеме?

    ТАК, ПРАВОМІРНО. НІЧОГО НЕ ПОТРІБНО ПОВЕРТАТИ І РОЗМОВИ ПРО ЦЕ ЗАРАЗ ПУСТІ. НІХТО НЕ МОЖЕ ВИТРБУВАТИ У ВАС НАЗАД ПЕНСІЮ, ЗОКРЕМА ЗА ВІКОМ.

    ТАК, ЗАРАЗ ПОШИРЮЮТЬСЯ РОЗМОВИ ПРО ТЕ, ЩО ДЕПУТАТИ ПЛАНУЮТЬ ЗУПИНИТИ ВИПЛАТУ ПЕНСІЙ ВСІМ ТИМ, ХТО ПЕРЕБУВАЄ ЗА КОРДОНО, ЗА ПЕВНИХ УМОВ, АЛЕ ДО МОМЕНТУ ПРИЙНЯТТЯ ЦЬОГО ЗАКОНУ, ЯКЩО ВІН БУДЕ ПРИЙНЯТИЙ, ВИ МАЄТЕ ЦІЛКОМ ЗАКОННІ ПІДСТАВИ ДЛЯ ОТРИМАННЯ ПЕНСІЇ.

    НІ ЗА ЩО НА ДАНИЙ МОМЕНТ НЕ ХВИЛЮЙТЕСЬ.

    Всього доброго. Успіхів! За наявності додаткових питань з радістю готовий допомогти. З повагою!

    Гончаренко Константин
    Гончаренко Константин 8 місяців тому

    Юрист, м. Суми, 5 років досвіду

    Доброго дня!

    Ви як громадянка України маєте право отримувати такі виплати і отримуєте їх, держава яка надала Вам захист, вираховує всі необхідні суми при здійсненні своїх виплат.

    при наявності питань орган соц захисту чи ПФУ має право направити вам письмову роз яснення , щодо тих чи інших змін у виплатах, або звернутися до суду , щодо врегулювання ситуації , наразі якщо ви маєте відповідні статуси та громадянство України то виплати мають бути проведені і це законно.

    той законопроект, що зпропонований народними депутатами України

    ⚡️законопроект №9453 за основуhttps://itd.rada.gov.ua/billInfo/Bills/Card/42235 готується на друге читання , тому не відомо , яким він буде проголосований і чи буде взагалі ЗМІ говорять про нього так:

    Согласно ему, прекращается выплата пенсии в случае:

    ▪️Если не будут тратиться деньги с пенсионного счета в течение 6 месяцев;

    ▪️временного проживания за границей по заявлению пенсионера о прекращении выплаты пенсии;

    ▪️если лицо признано безвестно отсутствующим или объявлено умершим;

    ▪️если получатель пенсии не проходил физической идентификации в случаях, предусмотренных законодательством;

    ▪️если пенсионеру предоставлен статус лица, пропавшего без вести при особых обстоятельствах.

    Инсайдер UA | Подписаться

    З повагою,

    Костянтин Гончаренко

    Дерій Владислав Олегович

    Доброго дня!

    Вопрос:правомерно ли то,что я получаю указанную выше помощь из Украины,нужно ли мне ее вернуть назад и если нужно вернуть,то в каком объеме?

    Пенсію Ви отримуєте правомірно. Якщо Ви виїхали за кордон та не оформили постійне місце проживання в країні-перебування - повертати нічого не потрібно.

    Згідно статті 102 ЗУ "Про пенсійне забезпечення" пенсіонери зобов’язані повідомляти органу, що призначає пенсії, про обставини, що спричиняють зміну розміру пенсії або припинення її виплати. У разі невиконання цього обов’язку і одержання у зв’язку з цим зайвих сум пенсії пенсіонери повинні відшкодувати органу, що призначає пенсії, заподіяну шкоду.

    Зі змісту статті 50 Закону України від 09.07.2003 № 1058-IV «Про загальнообов`язкове державне пенсійне страхування» вбачається, що суми пенсій, виплачені надміру внаслідок зловживань з боку пенсіонера або подання страхувальником недостовірних даних, можуть бути повернуті пенсіонером добровільно або стягуються на підставі рішень територіальних органів Пенсійного фонду чи в судовому порядку.

    Згідно стаття 51 Закону № 1058-IV у разі виїзду пенсіонера на постійне місце проживання за кордон пенсія, призначена в Україні, за заявою пенсіонера може бути виплачена йому за шість місяців наперед перед від'їздом, рахуючи з місяця, що настає за місяцем зняття з обліку за місцем постійного проживання. Під час перебування за кордоном пенсія виплачується в тому разі, якщо це передбачено міжнародним договором України, згода на обов'язковість якого надана Верховною Радою України.

    Згідно пункту першого частини першої статті 1215 Цивільного кодексу України не підлягає поверненню - безпідставно набуті заробітна плата і платежі, що прирівнюються до неї, пенсії, допомоги, стипендії, відшкодування шкоди, завданої каліцтвом, іншим ушкодженням здоров'я або смертю, аліменти та інші грошові суми, надані фізичній особі як засіб до існування, якщо їх виплата проведена фізичною або юридичною особою добровільно, за відсутності рахункової помилки з її боку і недобросовісності з боку набувача.

    У разі виникнення додаткових питань натискайте "звернутися" ! Всього доброго!


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України