Задайте питання юристу

835 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Трудове право, 30 серпня 2023, питання №91157 150₴

Подрядчик при ремонте обманул на деньги и не может доказать как эта сумма за услугу рассчитывалась

Добрый день. Есть подрядчики,которые делают ремонт в квартире без договора. Обсудили план работ,их стоимость. Далее перед тем как приступить к одной из работ попросили предоплату,что вот надо доп материалы,договорились,что предоставят отчёт о стоимости,как она рассчитывалась и отправил предоплату. Работу сделали в итоге,я решил проверить сколько такая же работа стоит у других,в итоге понял,что указали завышенную цену и дополнительно к ней ещё добавили сумму,которую они не могут теперь доказать на что она ушла,так как требую детальный расчет данной услуги,а они пытаются выкрутиться.
Что в данной ситуации делать?Писать заявление в полицию? На какие законы упираться в суде и что можно доказать имея переписку и доказательство оплаты?

Відповіді юристів (9)

    Корнійчук Євген Іванович

    Доброго дня, нажаль тут ви нічого не довидете. Треба було укладати договір або спочатку перевірити а потім оплачувати їх роботу. Головне, щоб робота була якісной.

    Кирда Вячеслав Володимирович

    Вітаю.

    На жаль, але це господарсько-правові відносини і займатись відповідною справою поліція точно не буде. Тому сенсу подавати саме до поліції однозначно немає.

    По великому рахунку, ситуація не проста, що обумовлюється відсутністю у Вас договору про надання послуг, виконання робіт. Ці всі речі потрібно було перевіряти до моменту сплати, якщо Ви працювали без договору.

    Зараз можна спробувати підготувати претензію на адресу підрядника про повернення надмірно сплачених коштів. Якщо у задоволенні претензії відмовить, тоді звертатись до суду. Гарантій тут ніяких, оскільки відсутнє документальне підтвердження правовідносин між Вами.

    Всього доброго. Успіхів! З повагою!

    Богун Сергій Павлович

    Такие споры решаются исключительно в судебном порядке.Как правило стоимость работ подтверждается сметой.

    Корнійчук Євген Іванович

    Як то кажуть на помилках вчаться. Можливо спробуйте домовитися, що вони вам ще щось зроблять, вже безоплатно. це питання вы можете вирішити тільки у добровільному порядку.

    Ціна за роботу, може різнитися у кожного своя, в залежності від професіоналізму та якості виконаної роботи. Немає договору,, немає і порушень.

    Айвазян Юрий Климентьевич
    100%

    Доброго дня, Дмитре!

    Вам треба було, звичайно, укласти договір підряду, аби не наражати себе на ризики виникнення ситуації в яку Ви врешті решт потрапили.

    .Договір підряду згідно частини першої статті 837 ЦК України - це домовленість двох сторін, за якою одна сторона (підрядник) зобов’язується на свій ризик виконати певну роботу за завданням другої сторони (замовника), а замовник зобов’язується прийняти та оплатити виконану роботу.

    За договором підряду одна сторона (підрядник) зобов'язується на свій ризик виконати певну роботу за завданням другої сторони (замовника), а замовник зобов'язується прийняти та оплатити виконану роботу.

    Договір підряду може укладатися на виготовлення, обробку, переробку, ремонт речі або на виконання іншої роботи з переданням її результату замовникові.

    Договір підряду вважається укладеним з моменту досягнення згоди сторін за всіма істотними умовами договору (консенсуальний договір).

    Договір підряду укладається у простій письмовій формі. За домовленістю зі сторонами можливе нотаріальне посвідчення договору. Проте допускаються випадки, коли такий договір з незалежним від замовника причин може бути визнаний чинним і в усній формі. Верховний суд, хоч і в трошки іншій ситуації, ніж була у Вас, почасти підтверджує це.

    Яскравим прикладом із судової практики Верховного Суду є постанова від 05.06.2018 у справі № 338/180/17. За обставинами справи до фізичної особи-підприємця звернулося товариство із пропозицією укласти договір підряду, за яким підприємець мав виготовити зі свого матеріалу та поставити дерев’яні бруси для подальшого будівництва. За результатами домовленостей підприємець підписав примірники договору підряду та неодноразово надсилав їх для підписання товариству, але остаточно договір обома сторонами так і не був підписаний. Товариство перерахувало на рахунок підприємця частину коштів, після чого останній розпочав виконання робіт. Згодом товариство звернулося до підприємця з листом-вимогою повернути вказані кошти як перераховані помилково. Підприємець добровільно кошти повертати відмовився, а тому товариство звернулося до суду та просило повернути перераховані кошти, 3% річних та інфляційні втрати.

    Суди всіх інстанцій вирішили справу на користь підприємця і стягнули з товариства недоплачені кошти за виконану підприємцем роботу та поставлені будівельні матеріали. Таке рішення ґрунтується на ст. 642 ЦК України:

    якщо особа, яка одержала пропозицію укласти договір, у межах строку для відповіді вчинила дію відповідно до вказаних у пропозиції умов договору (відвантажила товари, надала послуги, виконала роботи, сплатила відповідну суму грошей тощо), яка засвідчує її бажання укласти договір, ця дія є прийняттям пропозиції, якщо інше не вказане в пропозиції укласти договір або не встановлено законом.

    Зважаючи на погодження сторонами переліку та вартості робіт, часткове виконання узгоджених умов як з боку товариства (перерахування частини авансу), так і з боку підприємця (виготовлення та доставка частини брусів), Верховний Суд погодився з висновками судів попередніх інстанцій про те, що договір підряду сторони уклали. Верховний Суд дійшов висновку, що не можна вважати неукладеним договір після його повного чи часткового виконання сторонами.

    Таким чином, з одного боку договір підряду мав бути вчинений письмово, але в той же час законодавство врегульовує ситуації, коли договір з тих чи інших причин не був підписаний, та визначає відповідні наслідки, які в кожному конкретному випадку в залежності від обставин ситуації можуть бути різними.
    ВИСНОВОК:

    Отже у Вашому випадку, хоч і невеликий, але є шанс звернутись до суду і підтвердити факт виконання ремонту квартири підрядником на конкретну суму грошей, яку можна визначити відповідною екпертною оцінкою спеціаліста, а отже і зберігається можливість ставити питання перед судом за завищення вартості ремонтних робіт у порівнянні з ринковими цінами на такі ж роботи у Вашому регіоні та повернення надміру переплачених Вами коштів.

    Вам залишається лише зважити, чи дійсно воно того варте, оскільки витрати на суд, адвоката та роботу експерта також будуть чималенькі.

    Виникне потреба у отриманні роз'яснень з радістю Вам допоможу!

    З повагою, адвокат Айвазян.

    Турчин Ярослав Александрович

    Вітаю!

    Шановний, де Ви зустрічали порядних будівельників та прорабів ? )))

    Нажаль в правовому полі складно щось зробити, адже першочергово свої відносини Ви будували не у правовий спосіб, тобто без договору, а на довірі й усній домовленості.

    Припускаю дані особи, що Вас надурили, працюють нелегально, не зареєстровані ні як ФОП, ні як підрядна організація... офіційно не працевлаштовані, податки і ЄСВ не сплачують, на обліку у ТЦК не перебувають. У разі непорядних дій відносно Вас, можете так само діяти і з ними. Скажіть, що або нехай по совісті повернуть частину грошей, коли Вас надурили,,, або спаведливість їх знайде у вигляді спілкування з оперативно-слідчими підрозділами податкової чи з предстваниками воєнкомату (ТЦК). Однак у спілкуванні вибирайте формулювання, щоб Вас самого потім не притягнули до відповідальності по статті.

    З іншого боку можете цей урок вивчити і нічого вже не робити. На майбутнє, якщо не у правовий спосіб не можете призвати виконавців робіт до відповідальності - укладайте договір або хоча б фіксуйте оплату робіт - на картку, через розписку про отримання грошей або на відеореєстратор та ін.

    Гарного дня!

    • Дмитрий Клієнт 8 місяців тому

      Здравствуйте. Чеки есть по оплате.

      • Турчин Ярослав Александрович

        Кто указан в чеках получателем? Какое назначение платежа прописано?

    Айвазян Юрий Климентьевич

    Дмитре! Я Вам дзвоню, і Ви не берете трубку. Питання чому? Ви ж скинули мені заявку.


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України