Задайте питання юристу

835 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Права людини, 01 вересня 2023, питання №91338 160₴

Що робити , як що я не отримала шкільний аттестат?

Добрий день цікавлюсь до вас з дуже цікавим питанням. У 2019 році закінчувала школу в Києві, але так вийшло, що перед самим ЗНО не змогла знайти свій паспорт, тому я його не складала. Так , як мені сказали вчителя , що з копією документа я не зможу скласти іспит. Після того, коли всім видали аттестати , я хотіла забрати свій, але мені сказали що я не аттестована, на підставі того, що я не складала іспити ЗНО у 2019 році. Зараз , коли я вирішила вступити до університету мені потрібен аттестат. Тому що я хочу отримати диплом про те що я маю професію та можу за фахом працювати. Але без аттестату, я не можу поступити ні в жодний вуз світу. Що мені робити в даній ситуації підкажіть будь-ласка?
На якій підставі мені не видали аттестат і як це можна вирішити?
Раніше , я не усвідомлювала масштаб цієї проблеми, але коли порозумнішала, зрозуміла який масштаб вона має, ця проблема.

Відповіді юристів (5)

    Айвазян Юрий Климентьевич
    20%

    Доброго дня, Анастасія

    В деяких випадках здавати ЗНО дійсно необов'язково, наприклад при вступі в іноземний ВНЗ.

    Проте, обов'язковою для всіх є ДПА (Державна підсумкова атестація), за результатами якої випускники отримують документ про закінчення школи. Зокрема, потрібно скласти 3 іспити:

    • Українська мова
    • Математика
    • Історія України або іноземна мова (англійська, іспанська, німецька або французька мова – за вибором учня)
    • Один із навчальних предметів зі списку: історія України, іноземна мова (англійська, іспанська, німецька або французька мова), біологія, географія, фізика, хімія (за вибором учня)

    Не так давно математику, котра входить до переліку предметів на ДПА, почали складати на ЗНО всі учні, які закінчують школу. Тобто, раніше потрібно було окремо складати ЗНО з математики, якщо планується вступ на технічну спеціальність в Україні, і окремо складати математику в форматі іспиту на ДПА. У 2021 році іспити вирішили об'єднати. Тепер математику всі складають на ЗНО як другий обов'язковий предмет. Але є 2 рівні:

    • рівень стандартний;
    • рівень профільний.

    Рівень стандартний складають всі випускники шкіл на ЗНО. І це зараховується як ДПА. Якщо вам не потрібна для вступу математика, або ж ви плануєте вступати за кордон, - вам необхідно скласти рівень стандарту. Таким чином, результат буде зарахований як ДПА в атестат.

    Результати ДПА вносяться в атестат. Без здачі цих іспитів неможливо отримати повну середню освіту. Проходить ДПА в формі тестів (як і ЗНО), але в стінах рідної школи.

    Отже для вступу в університет ЗНО Вам треба пройти невідмінно і так само зрозуміло, що треба мати атестат про шкільну освіту! Для цього Вам треба звернутись до школи, де Ви навчались із проханням пройти ЗНО. У випадку відмови треба оскаржувати її у міське управління освіти.

    В 2023 році з'явилося лише декілька правил, які, з одного боку, розширюють можливості абітурієнтів, а з іншого боку, – трохи обмежують.

    1. Збільшилась кількість спеціальностей, для вступу на які потрібна математика.
    2. Для вступу в ЗВО у 2023-му можна використовувати сертифікати ЗНО з 2019 і 2020, 2021 років, результати НМТ 2022 року;
    3. Кількість заявок для контрактної форми навчання скоротили до 20.
    4. Для абітурієнтів з особливими освітніми можливостями створять максимально комфортні умови;
    5. Для майбутніх медиків мінімальний бал для участі в конкурсі на бюджетне місце - 150, але якщо конкурсний бал не нижче 175, то мінімальний може бути менше.
    6. У 2023 році збільшили кількість предметів ЗНО, які можна скласти за власний кошт.

    Виникне потреба у отриманні роз'яснень з радістю готовий їх надати!

    З повагою, адвокат Айвазян.

    Корнійчук Євген Іванович
    20%

    Доброго дня, якщо у вас є атестат з 9 класу ви можете вступити в технікум або колледж, після чого вступити у ВНЗ на другий курс одразу.

    Кирда Вячеслав Володимирович
    20%

    Вітаю, Анастасія!

    Тому що я хочу отримати диплом про те що я маю професію та можу за фахом працювати. Але без аттестату, я не можу поступити ні в жодний вуз світу. Що мені робити в даній ситуації підкажіть будь-ласка?На якій підставі мені не видали аттестат і як це можна вирішити?Раніше , я не усвідомлювала масштаб цієї проблеми, але коли порозумнішала, зрозуміла який масштаб вона має, ця проблема.

    Не зовсім розумію, на якій підставі Вам було відмовлено у видачі атестату з причини непроходження ЗНО. Це зовсім непов'язані між собою елементи.

    Зараз радив би Вам звернутись до школи з офіційним листом про видачу атестату, який точно мав замовлятись на Вас. Вони не мали права його не замовляти. Припускаю, що він до сих пір перебуває в них у школі в діловодстві або в архіві.

    Ситуація досить дивна. Якщо на лист не відреагують, тоді треба подавати скаргу до Міністерства освіти і науки та ДСЯО.

    Готовий допомогти.

    Всього доброго. Успіхів! З повагою!

    Гончаренко Константин
    20%
    Гончаренко Константин 8 місяців тому

    Юрист, м. Суми, 5 років досвіду

    Доброго дня!

    По Вашому питанню повідомляю наступне:

    У Вашому випадку можливо два варіанти отримання середньої освіти:

    1. Звернутися до будь-якого закладу ПТО за місцем реестрації з заявою про можливість пройти навчання за наявними освітніми спеціальностями на базі наявних у Вас документів з подальшою видачею документів про ступінь освіти.

    2. Скористатися екстернатною формою здобуття освіти з елементами заочно-дистанційної системи згідно Положення про індивідуальну форму здобуття загальної середньої освіти".

    Для зарахування на здобуття освіти за вказаною формою зверніться до будь-якого закладу освіти Вашого міста , який має ліцензію на надання такого виду освіти , або до міського управління освіти Вашого міста там Вам нададуть рекомендації та сприяння по вказаному питанню.

    Інформацію про заклади освіти спеціальності, порядок вступу та необхідні документи можливо знайти на офіційних сайтах закладів у мережі інтернет.(включно з професійно-технічними закладами).

    Рекомендую звернутися до ПТО по Вашому місту та узгодити питання вступу на навчання за наявними документами- оптимальне рішення для Вас.

    ---

    Если аттестат потерялся или был уничтожен вместе с жильем в результате вражеской атаки, его возможно восстановить, однако придется приложить небольшие усилия. Как это сделать и куда обращаться, читайте в материале Днепровской панорамы.

    Чтобы восстановить утраченный документ о среднем образовании, следует обратиться в ту школу, которая его выдала. Стоит знать, что если у самого заявителя нет возможности сделать это самому, от его имени может обратиться и его законный представитель.

    Украинцы, которые учились в школах, расположенных на временно оккупированных территориях или в Донецкой или Луганской областях, могут также обращаться в другое УОСО той же степени в тех населенных пунктах, где это возможно и безопасно.

    Необходимо будет предоставить такие данные:

    • ФИО выпускника;
    • место жительства или нахождения;
    • номер телефона выпускника;
    • название утерянного документа о среднем образовании;
    • в каком учреждении аттестат был выдан;
    • когда заявитель окончил школу.
    Что надо сделать, чтобы восстановить аттестат

    Для получения дубликата школьного аттестата, нужно знать серию, а также номер оригинального аттестата. С этими данными процесс будет проходить гораздо быстрее. Имея их, можно подать запрос онлайн, заполнив анкету на сайте ЕГЭБО.

    Информация из Реестра документов об образовании ЕГЭБО поступит заявителю на указанный в запросе электронный ящик.

    Если справки о результатах годового оценивания учебных достижений нет, учреждение обязано провести оценивание знаний выпускника в соответствии с Порядком учета и выдачи документов об общем среднем образовании государственно образца лицам, которые поучили такое образование в учебных учреждениях на территории Украины в 2014 году.

    На то, чтобы восстановить утерянный документ, может пойти около месяца. Это объясняется тем, что учебное учреждение должно предоставить уполномоченному органу бумаги на получение дубликата. Затем его изготавливают и доставляют в нужное учреждение.

    85-main-optimized.jpg

    В Украине работает чат-бот, который поможет восстановить утерянный аттестат

    После начала вторжения в Украине запустили чат-бот. Он полезен для школьников, студентов и преподавателей. Так, EducationUaBot был разработан командой Министерства образования и науки при поддержке Швейцарии в партнерстве со Швейцарско-украинским проектом DECIDE.

    Благодаря этому боту искать информацию стало намного проще, ведь вся она собрана в одном месте.

    При помощи EducationUaBot можно отыскать такую информацию:

    • поиск детсада, школы или колледжа за рубежом;
    • дистанционное обучение в Украине;
    • восстановление документов об образовании;
    • преподавательская деятельность во время войны.

    Кроме того, бот сообщит и о возобновлении образовательного процесса, причем независимо от местонахождения.

    Стоит отметить, что в этом году аттестаты и дипломы могут начать выдавать дистанционно. После того, как они будут внесены в базу единой государственной электронной базы по вопросам образования, они будут отображаться и в сервисе «Дія».

    З повагою,

    Костянтин Гончаренко

    Турчин Ярослав Александрович
    20%

    Доброго дня, Анастасіє! Ви маєте право отримати атестат шляхом зарахування навчальним закладом на екстернат для проходження підсумкової атестації. Детальніше з посиланням на нормативну базу див. нижче.

    Статтею 53 Конституції України встановлено, що кожен має право на освіту. Повна загальна середня освіта є обов'язковою.

    Порядок проведення державної підсумкової атестації, затверджено наказом Міністерства освіти і науки України від 07 грудня 2018 року № 1369 (далі - Наказ № 1369).

    Відповідно до пункту 18 розділу ІІ Порядку (Наказ № 1369) Здобувачі освіти, які навчаються в закладах загальної середньої та професійної (професійно-технічної) освіти і які не з'явилися для проходження атестації у формі зовнішнього незалежного оцінювання без поважних причин, можуть пройти атестацію у закладі освіти екстерном. Строки її проходження визначаються наказом керівника закладу освіти, але не раніше 01 вересня поточного року.

    Для цілей реалізації права на загальну середню освіту в особливих оставинах затверджено Положення про індивідуальну форму здобуття загальної середньої освіти (наказ Міністерства освіти і науки України від 12 січня 2016 року № 8 (в редакції наказу МОН України від 10 липня 2019 року № 955))

    Оцінювання навчальних досягнень і атестація здобувачів освіти за індивідуальною формою здійснюється відповідно до законодавства у сфері загальної середньої освіти та особливостей, визначених цим Положенням (пункт 9 розділу І Положення).

    Відповідно до підпункту 2 пункту 1 розділу ІІ Положення, Екстернат організовується для осіб, які не завершили здобуття загальної середньої освіти в закладі освіти та/або не мають результатів річного оцінювання з окремих навчальних предметів та/або атестації.

    Згідно з пунктом 2 розділу ІІ Положення, Екстерном є особа (незалежно від віку), зарахована (переведена) на екстернат для:

    • самостійного засвоєння освітньої програми протягом навчального року та проходження річного оцінювання навчальних досягнень та/або атестації;
    • лише проходження річного оцінювання навчальних досягнень та/або атестації

    Відповідно до пункту 3 розділу ІІ Положення, У заяві про зарахування (переведення) на екстернат зазначається підстава відповідно до пункту 1 цього розділу. До заяви додається(ються) відповідний(і) документ(и), що підтверджує(ють) наявність такої підстави (крім підстав, зазначених у підпунктах 5-7 пункту 1 цього розділу).

    Заяву про зарахування на екстернат може особисто подати неповнолітня особа, яка виїхала із неконтрольованої території або з населеного пункту на лінії зіткнення в супроводі родичів або будь-яких інших повнолітніх осіб, які не є її законними представниками.

    Особи, які проживають на неконтрольованій території або території населених пунктів на лінії зіткнення, можуть подати скановану копію заяви будь-якими засобами зв’язку (факсом, електронною поштою тощо).

    Особи, зазначені у підпунктах 2, 6 пункту 1 цього розділу, зазначають у заяві навчальні предмети, з яких необхідно пройти річне оцінювання та/або атестацію екстерном.

    Проведення річного оцінювання та/або атестації екстернів здійснюється в порядку, визначеному пунктом 4 цього розділу (пункт 5 розділу ІІ Положення).

    Згідно з пунктом 4 розділу ІІ Положення, Для проведення оцінювання наказом керівника закладу освіти створюється комісія, затверджується її склад (голова та члени комісії), а також графік проведення оцінювання та перелік завдань з навчальних предметів. Протокол оцінювання рівня навчальних досягнень складається за формою згідно з додатком 2 до цього Положення (далі - протокол оцінювання).

    МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ НАКАЗ 16.04.2018N 367 (Зареєстровано в Міністерстві юстиції України 05 травня 2018 р. за N 564/32016) Про затвердження Порядку зарахування, відрахування та переведення учнів до державних та комунальних закладів освіти для здобуття повної загальної середньої освіти
    IV. ВІДРАХУВАННЯ УЧНІВ ІЗ ЗАКЛАДІВ ОСВІТИ

    1. Із закладу освіти відраховуються учні, які:

    1) здобули повну загальну середню освіту та отримали відповідний документ про освіту;

    2) зараховані до іншого закладу освіти для здобуття повної загальної середньої освіти;

    3) переводяться до іншого закладу освіти відповідно до розділу III цього Порядку;

    4) вибувають на постійне місце проживання за межі України.

    Відрахування із зазначених підстав здійснюється шляхом видання відповідного наказу керівником закладу освіти.

    3. Особи, які не завершили здобуття повної загальної середньої освіти та не отримали відповідний документ про освіту після завершення останнього класу ліцею, відповідно до рішення педагогічної ради можуть бути відраховані із закладу освіти або переведені на іншу (крім денної) форму здобуття освіти в цьому самому або іншому закладі освіти.

    ОТЖЕ, Ви мали бути або відраховані з закладу середньої освіти, або переведені на екстернатну форму здобуття освіти згідно наказа керівника закладу освіти.

    У разі відрахування, Ви можете отримати наказ про це - та оскаржити його, або подати заяву про прийом на навчання в екстернат для проходження державної підсумкової атестації в цьому ж закладі освіти, або зажадати видачу Ваших документів, в т.ч. особової справи з відображеними підсумковими оцінками за кожен рік програми та поновити навчання шляхом зарахування до екстернату для проходження ДПА.

    Крім цього, Ви можете самостійно зареєструватись для проходження ЗНО на сайті Українського центру оцінювання якості освіти (УЦОЯО).

    https://testportal.gov.ua/

    Пізніше Ви можете надати результати ЗНО для зарахування як ДПА (чи визнає заклад сертифікати ЗНО замість власної ДПА слід уточнити в закладі, що буде видавати документ про освіту). Тож Заклад здійснить чисто технічну функцію їх зарахування та замовлення й видачі Атестату про повну загальну середню освіту в цьому разі.

    Якщо заклад наполягає на власній ДПА комісією закладу, то Ви пройдете атестацію у навчальному закладі, а пізніше чи до цього (для вступу до вищого навчального закладу) Ви самостійно можете скласти ЗНО.

    Не відкладайте в довгий ящик, адже строк зберігання особових справ учнів - 3 р. (ст. 494) після закінчення навчального закладу або вибуття учнів.

    Строк зберігання особових справ учнів - 3 роки (ст. 494) після закінчення навчального закладу або вибуття учнів.

    Гарного дня та успішного вирішення Вашого питання!


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України