Задайте питання юристу

836 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Військове право, 04 вересня 2023, питання №91660 160₴

Законопроект №9672 і відстрочка від мобілізації аспіранта 31 рік.

Добрий день.
Мені 31 рік, планував поступити на аспіранта на базі здобутої раніше вищої освіти.
Якщо законопроект буде прийнято без змін, чи отримаю я право на відстрочку, якщо поступлю у цьому році?

І ще одне питання, щодо приписки в ТЦК.
Наразі в мене у тимчасовому посвідченні є два записи про прийняття на облік: перше 2020 року, яке співпадає територіально з моїм теперішнім місцем проживання і друге, датоване квітнем 2022 роком в іншій області, з проходженням ВЛК(після початку війни). Тобто мене взяли на облік як переселенця і відпустили, після чого я повернувся додому та більше нічого не отримував. Якщо законодавчо в мене збережеться право на відстрочку як аспіранта, та якщо я подам в ТЦК форму Ф-20 - чи матимуть вони право відмовити мені у відстрочці? Та чи існує взагалі практика відов за цією формою, якщо по факту я вже є здобувачем освіти, наприклад, із-за того, що я вже пройшов ВЛК після початку війни?
Дякую.

Відповіді юристів (13)

    Гончаренко Константин
    Гончаренко Константин 8 місяців тому

    Юрист, м. Суми, 5 років досвіду

    Доброго дня!

    Аспірантура - це 3 рівень здобуття освіти по тій же спеціальності , це не є новою осітою

    Проект 9672

    на даний час це лише проект, змін не зареєстровано та не приймалося голосуванням депутатів у залі , мови про них йти не може.

    До того ж згідно ст. 58 Конституції України - Закони України не мають зворотної дії у часі, тож для діючих студентів змін не має бути.

    На думку ініціатора пана Веніславського - це буде стосуватись студентів від 30 і далі , які вступили після 24.02.22, якщо це друга вища освіта. (наприклад уже є будівельна, а тепер вступили на економіста)

    ст. 23 ЗУ «Про мобілізацію та моб. Підготовку» (надалі - Закон про військову службу), відстрочка від призову на строкову військову службу для здобуття освіти на весь період навчання надається громадянам призовного віку, які навчаються у закладах фахової передвищої та/або вищої освіти з денною формою навчання, у тому числі під час здобуття наступного ступеня освіти.

    відстрочка від призову на строкову військову службу для здобуття освіти на весь період навчання надається громадянам призовного віку, які навчаються:

    • у школах та професійно-технічних навчальних закладах з денною формою навчання. У разі досягнення такими призовниками 21-річного віку відстрочка втрачає силу;
    • у ВНЗ з денною формою навчання, у тому числі під час здобуття наступного вищого освітньо-кваліфікаційного рівня вищої освіти (магістерського)
    • у середніх або вищих духовних навчальних закладах з денною формою навчання;
    • в інтернатурі, аспірантурі або докторантурі з відривом або без відриву від виробництва;
    • в навчальних закладах інших держав в рамках міжнародних договорів України

    Вам необхідно до 1 жовтня подати заяву про продовження відстрочки з додаванням довідки з закладу освіти про проходження навчання встановленої форми № 20

    після аспірантури можете пройти далі по спеціальності на здобуття доктора наук по цій спеціальності це одна спеціальність буде просто вищого рівня.

    C уважением,

    Константин Гончаренко

    Кирда Вячеслав Володимирович

    Вітаю.

    Добрий день.Мені 31 рік, планував поступити на аспіранта на базі здобутої раніше вищої освіти.Якщо законопроект буде прийнято без змін, чи отримаю я право на відстрочку, якщо поступлю у цьому році?

    Ні, умова про вступ до досягнення 30-річного віку обов'язкова для виконання.

    Наразі в мене у тимчасовому посвідченні є два записи про прийняття на облік: перше 2020 року, яке співпадає територіально з моїм теперішнім місцем проживання і друге, датоване квітнем 2022 роком в іншій області, з проходженням ВЛК(після початку війни). Тобто мене взяли на облік як переселенця і відпустили, після чого я повернувся додому та більше нічого не отримував. Якщо законодавчо в мене збережеться право на відстрочку як аспіранта, та якщо я подам в ТЦК форму Ф-20 - чи матимуть вони право відмовити мені у відстрочці? Та чи існує взагалі практика відов за цією формою, якщо по факту я вже є здобувачем освіти, наприклад, із-за того, що я вже пройшов ВЛК після початку війни?

    На жаль, але права на відстрочку у Вас не буде, якщо відповідна редакція законопроєкту буде прийнята. Що стосується двох різних ТЦК, формально Ви порушили законодавство про оборону та мобілізаційну підготовку, коли залишили місце перебування як ВПО без згоди начальника ТЦК та без зняття з обліку. Але на даний момент особливу увагу можете не звертати.

    Успіхів. Всього доброго!

    Айвазян Юрий Климентьевич
    37.5%

    Доброго дня, Олександе!

    У відповідності з законопроектом на який Ви посилаєтесь, не отримаєте, так як Ваш вік більше 30 років.

    Але, якщо Ви хочете мати мою точку зору на це питання та з огляду на те, що наразі Ви збираєтесь вступити саме до аспірантури, скажу Вам таке:

    Я вважаю, що вища освіта складається з кількох елементів, кожен з яких є на щабель вищий за попередній, а саме: бакалавратура, магістратура, аспірантура та докторантура. З огляду на такий підхід Ваше зарахування до аспірантури є ніщо інше, як продовження отримання більш повної вищої освіти після бакалавра та магістра. Це пояснення стосується випадку, якщо законопроект 9672 перетвориться у закон.

    Втім, даний законопроект може бути і не проголосований у Верховній Раді або в результаті обговорення істотно змінений. Тож в такому випадку всі наші з Вами міркування з цього приводу підуть в нікуди!

    В будь якому разі, в якому б вигляді не був прийнятий цей закон, згідно статті 58 Конституції України він ні в якому випадку не може погіршувати становище українців. Отже, якщо Вам вдасться вступити в аспірантуру раніше за прийняття законопректу і підписання його Президентом, новий закон Вас стосуватися не буде.

    Виникне потреба у персональній консультації, я завжди готовий до того!

    З повагою, адвокат Айвазян.

    • Олександр Клієнт 8 місяців тому

      Дякую! Тобто у поточній редакції будь-яка вища освіта, хоч то друга вища(бакалавр), хоч аспірант - не надає права на відстрочку, якщо тобі більше 30?

      • Айвазян Юрий Климентьевич

        Якщо без моїх коментарів і в чистому вигляді, то так, але ще раз хочу наголосити, що це поки що законопроект й до закону йому, можливо, ще далеко.

    Дерій Владислав Олегович
    31.3%

    Доброго дня!

    Якщо законопроект буде прийнято без змін, чи отримаю я право на відстрочку, якщо поступлю у цьому році?

    Ні, не отримаєте. Для відстрочки зарахувати на навчання повинні до 30 років.

    Згідно Правил військового обліку військовозобов'язані повинні надавати ТЦК документи, що підтверджують право на відстрочку від призову на військову службу під час мобілізації з підстав, визначених у статті 23 Закону України “Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію”.

    Якщо військовозобов'язаний не зможе підтвердити право на відстрочку - відповідно він може бути призваний під час мобілізації.

    Якщо законодавчо в мене збережеться право на відстрочку як аспіранта, та якщо я подам в ТЦК форму Ф-20 - чи матимуть вони право відмовити мені у відстрочці? Та чи існує взагалі практика відов за цією формою, якщо по факту я вже є здобувачем освіти, наприклад, із-за того, що я вже пройшов ВЛК після початку війни?

    Все залежить від того в якому виді відбудуться зміни до ЗУ "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію" та чи взагалі вони відбудуться.

    Ви маєте право на відстрочку поки є підстава згідно статті 23 ЗУ "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію".

    У разі виникнення додаткових питань - звертайтесь! Всього доброго!

    • Олександр Клієнт 8 місяців тому

      Дякую! А чи стосується/може стосуватись чоловіків, які вступили на таке навчання, наприклад, рік тому, у вересні?

      Чи можуть у них "відібрати" таку відстрочку?

      • Дерій Владислав Олегович

        Не існує такого поняття як "відібрати" відстрочку. Згідно Правил військового обліку військовозобов'язаний або підтверджує, або не підтверджує документально право на відстрочку.

        В поточній редакції - студент будь-якого віку має право на відстрочку - підтвердженням є лише довідка Ф-20

        Згідно законопроекту відстрочку матимуть студенти, які були зараховані до 30-ліття. Підтвердженням права на відстрочку буде довідка Ф-20, наказ про зарахування (де зазначена дата зарахування), та паспорт студента. Якщо студенту 29 років на дату зарахування - він має право на відстрочку.

    Корнійчук Євген Іванович

    Доброго дня, у разі затвердження даного законопроекту і вступу на аспірантуру ви будете мати право на відстрочку від мобілізації.

    Вам не можуть відмовити у відстрочці з наведених вами підстав.

    Якщо ви повернулись додому тобто втратили статус ВПО вы повинні знятися з військового обліку у ТЦК де перебували як ВПО.

    • Олександр Клієнт 8 місяців тому

      Вибачаюсь, але ваша відповідь суперечить всім іншим, щодо відстрочки у разі прийняття данного законопроекту

      • Корнійчук Євген Іванович

        Вибачте за неуважність. Якщо вам 31 рік вы не будете мати право на відстрочку навчаючись на аспірантурі.

        Якщо ви ступете до внесення змін і отримаєте відстрочку, враховуючи ст. 58 Конституції України закон зворотньої дії не має. Тому скасувати надану відстрочку не мають право.

        Наголошуючи, що це тільки законопроет, він ще може кординально змінитися, чи він буде прийнятий взагалі не відомо. Тому навідь можливо це блеф зі сторони держави, щоб збити с пантелику, хто хоче отримати відстрочку завдяки навчанню

        Маю багато досвіду з питань, мобілізації, може обговорити, як її уникнути навідь не маючи відстрочки.

        Звертайтесь

    Адвокат Евгений Александрович
    Адвокат Евгений Александрович 8 місяців тому

    Адвокат, м. Київ, 30 років досвіду

    Доброго вечора, Олександр!

    ЗМІНИ ПОКИ ЩО НЕ ВІДБУЛИСЯ.

    - ЯКЩО ВИ ВЖЕ ОТРИМАЛИ ВІДСТРОЧКУ ВІД ПРИЗОВУ ПО МОБІЛІЗАЦІЇ, ТО ВОНА У ВАС ЗАЛИШАЄТЬСЯ:

    КОНСТИТУЦІЯ УКРАЇНИ

    (Відомості Верховної Ради України (ВВР), 1996, № 30, ст. 141):

    Конституція України | від 28.06.1996 № 254к/96-ВР (rada.gov.ua)

    "Стаття 58. Закони та інші нормативно-правові акти не мають зворотної дії в часі, крім випадків, коли вони пом'якшують або скасовують відповідальність особи.

    {Офіційне тлумачення частини першої статті 58 див. в Рішенні Конституційного Суду № 1-рп/99 від 09.02.99}

    Ніхто не може відповідати за діяння, які на час їх вчинення не визнавалися законом як правопорушення.

    {Офіційне тлумачення статті 58 див. в Рішеннях Конституційного Суду № 1-зп від 13.05.97, № 6-рп/2000 від 19.04.2000}".

    У разі наявності питань, використовуйте функціонал біля фото.

    Всього доброго!

    Крикун Сергій  Павлович
    31.3%
    Крикун Сергій Павлович 8 місяців тому

    Юрист, м. Дніпро, 30 років досвіду

    Конституція України (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/254%D0%BA/96-%...):

    " Стаття 58. Закони та інші нормативно-правові акти не мають зворотної дії в часі, крім випадків, коли вони пом'якшують або скасовують відповідальність особи...".

    "ПОРЯДОК організації та ведення військового обліку призовників, військовозобов’язаних та резервістів" (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/1487-2022-%D0%...):

    "..Додаток 2 до Порядку

    ПРАВИЛА військового обліку призовників, військовозобов’язаних та резервістів

    1. Призовники, військовозобов’язані та резервісти повинні:...

    8) особисто повідомляти в семиденний строк органам, в яких вони перебувають на військовому обліку, про зміну персональних даних, зазначених у статті 7 Закону України “Про Єдиний державний реєстр призовників, військовозобов’язаних та резервістів”, а також надавати зазначеним органам документи, що підтверджують право на відстрочку від призову на військову службу під час мобілізації з підстав, визначених у статті 23 Закону України “Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію”;...".

    ---

    Доброго дня, пане Олександре! У випадку зарахування на навчання до набрання чинності законопроекту №9672 цей закон на Вас не поширюється, до застосування на Ваші обставини не підлягає, Ваше право на відстрочку не скасовується. Інша справа, що наведене, виділене положення Правил військового обліку вимагає подання Вами до РТЦК та СП документів, що підтверджують право на відстрочку, а саме, як я вважаю, подати до РТЦК та СП заяву (під реєстрацію її вручення на своєму примірнику) про підтвердження та оформлення відстрочки (з прикладенням копій документів про навчання), про внесення відомостей до Реєстру військовозобов'язаних, а також відмітки до військово-облікового документа (військово квитка). Можливо, скоріше всього, при зверненні до ТЦК бути направленим на ВЛК (це право ТЦК), що не скасовує права на відстрочку. Вважаю за необхідне вимагати реєстрацію вручення заяви про відстрочку до направлення на ВЛК.


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України