Задайте питання юристу

835 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Сімейне право, 11 вересня 2023, питання №92285

Признание отцовства через суд

Доброго времени суток ,ситуация следующая
Ребенок родился в 2018 году в ЗАГСЕ не подтверждали отцовство ,со слов матери в свидетельстве отец (её фамилия) но Имя и отчество мое . дальше через 4 месяца после рождение расписались и сейчас в браке
"супруга" находиться за границей и отказывается подтверждать через ЗАГС
и текст днк не смогу провести связи с тем что ребенок за границей !
Желательно исходя из опыта , какой процент вероятности положительного результата через суд ?

Відповіді юристів (4)

    Айвазян Юрий Климентьевич

    Доброго дня, Максиме!

    Питання для вирішення складне, але зробити це можна.

    В Україні на сьогодні існують три шляхи встановлення факту батьківства: за законом, за заявою батьків, за рішенням суду. У статті 121 Сімейного кодексу України чітко зазначено, що якщо у подружжя народжується дитина, то чоловік автоматично стає її батьком. З цього випливає, що при реєстрації дитини матері не потрібно надавати якісь докази для підтвердження батьківства її чоловіка.

    Якщо чоловік і жінка не перебувають у шлюбі, то походження дитини від батька визначають за заявою батьків або за рішенням суду. Отже, виходячи із ст. 125 Сімейного кодексу України робимо висновок, що встановлення батьківства може мати як добровільний, так і примусовий характер.

    Сімейним кодексом України передбачена реєстрація народження дитини за прізвищем та громадянством матері, а ім’я та по батькові батька дитини записуються за її вказівкою (ст. 135 Сімейного кодексу України). При реєстрації дитини відповідно до статті 135 Сімейного кодексу батьківство також можна в подальшому визнати через суд. Судовий порядок вирішення спору можливий також якщо дійсний батько не записаний таким в реєстрі, якщо батьком записана інша особа, а справжній батько хоче захистити свої батьківські права.

    Незалежно від мети та учасників процесу, при розгляді питань щодо визнання батьківства обов’язковим є проведення судово-генетичної експертизи, яка і встановлює кровну спорідненість та батьківство. Для встановлення батьківства через суд необхідне дотримання відповідних процесуальних норм, відповідно Закону України «Про судову експертизу».

    Порядок доведення батьківства

    Будь-які докази щодо походження дитини від чоловіка можуть бути підставою для визнання батьківства. У ст. 76 Цивільного процесуального кодексу України зазначено, що це можуть бути показання свідків, письмові докази, речові докази, звуко- та відеозаписи, висновки експертів. Не дивлячись на рівність вищезазначених доказів, основним і найбільш достовірним є «тест на батьківство», так звана генетична експертиза. Її вірогідність складає 99,99%. Генетика досліджує закономірності спадковості та мінливості. Схожість з батьками, зріст, колір очей, навіть деякі риси характеру закладаються на молекулярно-генетичному рівні ще до народження дитини.

    Як відомо, кожен батько дає своїй дитині половину ДНК, це й визначає можливість визначення батьківства за ДНК. У ході аналізу ДНК людини, в якій міститься генетична інформація, досліджуються під мікроскопом. ДНК дитини порівнюється з ДНК батьків.

    З чого починати генетичну експертизу

    Строки дослідження ДНК залежать від лабораторії. Результати можуть бути готові як і через 2-3- дні, так і через два місяці. Подібними генетичними дослідженнями займається не кожна приватна медична лабораторія. Також подібний аналіз коштує недешево, тому пацієнт сам вирішує чи робити його чи ні. Але якщо мова йде про судовий розгляд справи, то спираючись на ч.3 ст. 103 ЦПК, сторони за своєю взаємною згодою самі обирають експертну установу. Якщо такої згоди не досягнуто, то суд самостійно вирішує в якій медичній лабораторії будуть проводити тест ДНК. По необхідності суд може призначити декілька експертів для підготовки одного висновку.

    Ціна генетичного тестування ДНК в Україні залежить від типу тесту який обрано. Стандартний тест ДНК з метою встановлення батьківства складає приблизно від 4000 до 5000 гривень. Стандартний тест ДНК включає тестування потенційного батька і дитини.

    Для встановлення батьківства через суд знадобиться дотримання спеціальних процесуальних норм. Так, тест на ДНК батьківство відповідно до Закону України «Про судову експертизу» проводиться тільки в державних лабораторіях Міністерств юстиції, охорони здоров'я та оборони України.

    З метою обґрунтованого вирішення питання щодо встановлення факту біологічного батьківства (спорідненості) в Експертній службі МВС проводяться судові молекулярно-генетичні експертизи (у кримінальних та цивільних провадженнях) та молекулярно-генетичні експертні дослідження. Підставою для проведення молекулярно-генетичної експертизи є ухвала суду про призначення експертизи. Підставою для проведення молекулярно-генетичного експертного дослідження є письмова заява ініціатора експертного дослідження (юридичної або фізичної особи).

    Судові молекулярно-генетичні експертизи (експертні дослідження) щодо встановлення факту біологічного батьківства (спорідненості) можна провести у Вінницькому, Запорізькому, Івано-Франківському, Київському, Львівському, Миколаївським, Харківським НДЕКЦ та ДНДЕКЦ. Вартість проведення судової молекулярно-генетичної експертизи в цивільних провадженнях та молекулярно-генетичного експертного дослідження в підрозділах Експертної служби МВС установлена постановою Кабінету Міністрів України від 04 червня 2007 року № 795 «Про затвердження переліку платних послуг, які надаються підрозділами Міністерства внутрішніх справ, Національної поліції та Державної міграційної служби, і розміру плати за їх надання» (із змінами) і становить 2 538 грн щодо одного об’єкта дослідження (з урахуванням ПДВ).

    Етапи проведення аналізу ДНК

    Першим етапом є збір матеріалів для аналізу ДНК. Стандартним матеріалом для генетичного аналізу є ротовий мазок, який збирається за допомогою ватної палички. Мазок необхідно взяти у ймовірного батька та дитини. Зробити це можна у пункті збору біологічного матеріалу або замовити набір для збору зразків у домашніх умовах. Провести експертизу ДНК можна також і з нестандартними зразками (нігті, волосся та ін.). Зразки для проведення генетичної експертизи (експертного дослідження) упаковуються, опечатуються, завіряються підписами громадян та працівниками експертної установи.

    Другим етапом буде доставка зразків до лабораторії для проведення аналізу. Зразки заносяться до бази даних, штрих-кодуються та передаються лаборантам.

    І третім етапом буде оформлення результатів експертизи та передача їх замовнику.

    За результатами експертизи

    Після передачі позитивного результату генетичної експертизи до суду, ним виноситься рішення про визнання батьківства. Водночас, висновки судово-генетичної експертизи суд оцінює з урахуванням положень ст. 89 ЦПК України, згідно з якою жодні докази не мають для суду заздалегідь встановленої сили, він суд оцінює належність, допустимість, достовірність кожного доказу окремо, а також достатність і взаємний зв’язок доказів у їх сукупності. (пункт 9 постанови Пленуму Верховного Суду України від 15 травня 2006 року № 3 "Про застосування судами окремих норм Сімейного кодексу України при розгляді справ щодо батьківства, материнства та стягнення аліментів"). На підставі спільної заяви матері дитини та батька, згідно зі ст. 126 СК, а також рішення суду про визнання батьківства орган державної реєстрації актів цивільного стану підтверджує батьківство шляхом внесення відповідних змін до актового запису про народження та видає нове свідоцтво про народження. Рішення суду про встановлення батьківства не замінює собою документи, що видаються органом державної реєстрації актів цивільного стану, а є тільки підставою для отримання вказаних документів.

    З повагою, адвокат Айвазян.

    Турчин Ярослав Александрович

    Вітаю Вас, Максиме! Шанси майже 100 % на вашу користь. Наявна майже 100 %-позитивна практика у подібних справах, як про встановлення батьківства, так і навпаки про виключення з актового запису особи як батька - без тестів ДНК та експертиз.

    Не слухайте застарілі мантри 20-літньої давнини від "ЖЕКівської професури" про ДНК-тести без яких нікуди.

    Якщо чоловік і жінка не перебувають у шлюбі, то походження дитини від батька визначають за заявою батьків або за рішенням суду. Отже, виходячи із ст. 125 Сімейного кодексу України - встановлення батьківства може мати як добровільний, так і примусовий характер.

    Сімейним кодексом України передбачена реєстрація народження дитини за прізвищем та громадянством матері, а ім’я та по батькові батька дитини записуються за її вказівкою (ст. 135 Сімейного кодексу України). При реєстрації дитини відповідно до статті 135 Сімейного кодексу батьківство також можна в подальшому визнати через суд. Судовий порядок вирішення спору можливий також якщо дійсний батько не записаний таким в реєстрі, якщо батьком записана інша особа, а справжній батько хоче захистити свої батьківські права.

    Слід пам"ятати, що Кожна сторона несе ризик настання наслідків, пов’язаних із вчиненням чи невчиненням нею процесуальних дій (частина четверта статті 12 Цивільного процесуального кодексу України).

    У разі ухилення Вашої дружини від експертизи, призначеної судом - суд може визнати доведеними відповідні факти без експертизи, а у разі неявки на суд без поважних причин ("перебування за бугром" - поважною причиною не є) - постановити Заочне судове рішення, яке через місяць після складення повного тексту - набере законної сили та буде підставою для внесення відповідних змін до актового запису про народження дитини. З цього ж моменту - свідоцтво про народження на руках у Вашої дружини - буде недійсним за базами держреєстру актів цивільного стану, а буде дійсним саме ВАШ примірник свідоцтва про народження.

    У більшості позивачів виникають побоювання щодо відмови відповідача від проведення експертизи. Однак вони не виправдані, зважаючи на наступне.

    Відповідно до ст. 109 ЦПК України у разі ухилення учасника справи від подання експертам необхідних матеріалів, документів або від іншої участі в експертизі, якщо без цього провести експертизу неможливо, суд залежно від того, хто із цих осіб ухиляється, а також яке для них ця експертиза має значення, може визнати факт, для з’ясування якого експертиза була призначена, або відмовити у його визнанні.

    Таким чином, керуючись зазначеною нормою процесуального закону, якщо відповідач (мати дитини) ухиляється від здачі біологічних матеріалів для проведення експертизи, суд може визнати батьківство такої особи без відповідного висновку експертизи.Зазначена практика відображена в рішеннях Верховного Суду, та застосовується судами України майже однозначно.

    НАПРИКЛАД: Постанова Верховного суду від 16 травня 2018 року по справі № 760/3977/15-ц (провадження № 61-2081зпв18).

    Ухилення від проведення генетичної експертизи для суду є підставою для встановлення факту батьківства (Верховний Суд, справа № 760/3977/15-ц від 16.05.2018 р.).
    Висновок судово-генетичної експертизи (ДНК) має важливе значення в процесі встановлення факту батьківства, проте його необхідно оцінювати урахуванням інших доказів у їх сукупності (Верховний Суд, справа № 592/4443/17 від 30.05.2023 р.).

    Відповідно до частини першої, четвертої статті 81 ЦПК України, Кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків, встановлених цим Кодексом.

    У разі посилання учасника справи на невчинення іншим учасником справи певних дій або відсутність певної події суд може зобов’язати такого іншого учасника справи надати відповідні докази вчинення цих дій або наявності певної події. У разі ненадання таких доказів суд може визнати обставину невчинення відповідних дій або відсутності події встановленою.

    ОСЬ ОСТАННЯ ПРАКТИКА СУДІВ конкретно вже з такою як у Вас ситуацією:

    Рішення Самбірського міськрайонного суду Львівської області від 17 липня 2023 р. по справі № 452/4461/21

    https://reyestr.court.gov.ua/Review/112511562

    Рішення Тетеївського районного суду Київської області від 03 лютого 2021 року по справ № 940/279/20

    https://reyestr.court.gov.ua/Review/94621737

    Ось мій клієнт - Заочне рішення Богодухівського районного суду Харківської області від 24 вересня 2020 року по справі № 613/72/20

    https://reyestr.court.gov.ua/Review/91953983

    Рішення Деснянського районного суду м. Києва від 04 травня 2023 року по справі №754/12562/21

    https://reyestr.court.gov.ua/Review/110671145

    ___

    У всіх цих справах, а їх в судовій практиці сотні - суди однозначно ставали на бік батька, що виступав з ініціативою встновлення факту батьківства.

    Спір щодо проживання дитини з одним із батьків, які проживають окремо - теж вирішується у майбутньому в судовому порядку.

    Гарного Вам дня! Якщо що, пишіть - допоможу з відповідними практичними діями!

    Турчин Ярослав Александрович

    Пане Максиме! В доповнення до моєї відповіді... Я пишу про майже 100 %, а не про гарантійні 100 %, бо від ду%рної суддихи передпенсійного чи пенсійного віку (яка останнє, що читала, це постанови Пленуму 15-20 річної давнини в газеті, а кваліфікаційне оцінювання останнє пройшла за хабар чи взагалі ще не проходила) - ніхто, нажаль, не застрахований... але помилки таких суддів, що становлять менше 1 % від загальної практики, усуваються потім в апеляційній інстанції... Тому ніколи не пишу про чисті 100 %... а добросовісно вказую майже 100 %... Хоча звісно в таких справах результат однозначний, як і в ситуації з однозначними ДТП, якщо звісно все зроблено процесуально правильно грамотним юристом, а не "балаболами", які візьмуть з Вас гроші, але ніколи з такими справами не працювали, а вигравали лише штрафи по адмінці патрульної поліції, або ж пропрацювали пів життя прокурорами чи зіц-председателями у приватних ЖЕКах чи яких-небудь управляючих компаніях, які займаються лише грабуванням жителів квартир та вибиванням боргів за повітря).

    Ще раз, гарного Вам дня та позитивного вирішення Вашої ситуації!

    Босак Назар Орестович
    Босак Назар Орестович 8 місяців тому

    Юрист, м. Львів, 8 років досвіду

    Доброго вечора. Тепер у свідоцтві про народження дитини вказані дані "міфічного батька", в якого прізвище та громадянство насправді материні, а ім'я та по-батькові батька дитини вказані зі слів матері. Вона мала вказати дані справді біологічного батька дитини. Зараз Ви не вважаєтесь юридично батьком дитини, бо особи з такими прізвищем, ім'ям та по-батькові нема і це-не точно Ваші персональні дані.

    У випадку небажання матері такої дитини йти разом з біологічним батьком до органу реєстрації актів цивільного стану (РАЦС) хтось з них може подати до суду позов для юридичного визнання його батьківства. У випадку успішного підтвердження судово-генетичною експертизою Вашого батьківства суд мав би прийняти рішення на Вашу користь.

    Ви можете звертатись до мене для надання різних додаткових юридичних послуг з цього чи інших питань. Я можу надати Вам детальну правову консультацію, написати тексти правничих документів, попрацювати по Ваших відносинах з органами місцевого самоврядування і державної влади, в тому числі судово-правоохоронними органами тощо.


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України