Задайте питання юристу

836 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Підприємницьке право, 15 вересня 2023, питання №92613

Штраф за торгівлю без касового апарату

Добрий день
Скажіть будь ласка: «чи будуть мати право штрафувати з 01.10.2023р.одержаний дохід фопа 2 гр.( громадське харчування ), непроведений через прро, який був отриманий на підприємницький рахунок через термінал?»

Відповіді юристів (2)

    Айвазян Юрий Климентьевич

    Доброго дня, Тетяна!

    РРО та/або ПРРО та РК не застосовуються при продажу товарів/наданні послуг платниками єдиного податку (ФОП), які не застосовують РРО/ПРРО відповідно до Податкового кодексу України – п.6 ст. 9 Закону №265.

    Відповідно до п. 1.4 глави 1 Інструкції про безготівкові розрахунки в Україні в національній валюті, затвердженої постановою Правління НБУ від 21.01.2004 №22, безготівкові розрахунки – це перерахування певної суми коштів з рахунків платників на рахунки отримувачів коштів, а також перерахування банками за дорученням підприємств і фізичних осіб коштів, унесених ними готівкою в касу банку, на рахунки отримувачів коштів. Ці розрахунки проводяться банком на підставі розрахункових документів на паперових носіях чи в електронному вигляді.

    У разі якщо в місці отримання товарів розрахунки проводяться у безготівковій формі, а розрахунки у готівковій формі не здійснюються (склади, місця зберігання товарів, оптова торгівля тощо), то РРО/ПРРО не застосовується, але в місці отримання готівкових коштів суб’єкт господарювання зобов’язаний застосовувати РРО або ПРРО, або ж проводити розрахунки у безготівковій формі за продані товари через установи банків.

    Отже, при здійсненні розрахункових операції в готівковій та/або в безготівковій формі (із застосуванням електронних платіжних засобів, платіжних чеків, жетонів тощо) застосування РРО або ПРРО є обов’язковим.

    РРО або ПРРО не застосовується при здійсненні розрахунків у безготівковій формі через установи банку.

    З повагою, адвокат Айвазян.

    Винограденко Антон Анатолійович
    Винограденко Антон Анатолійович 8 місяців тому

    Юрист, м. Харків, 13 років досвіду

    Доброго дня! Якщо у вас є договір з компанією, яка встановила і обслуговую Вам такий термінал (https://www.google.com/search?q=%D0%B1%D0%B0%D0%BD...) і ви приймаєте к оплаті банківські платіжні картки, то для вас така операція є розрахунковою і вам потрібно застосовувати РРО і податкова буде мати право штрафувати.

    Закон України "Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг":

    "розрахункова операція - приймання від покупця готівкових коштів, платіжних карток, платіжних чеків, жетонів тощо за місцем реалізації товарів (послуг), видача готівкових коштів за повернутий покупцем товар (ненадану послугу), а у разі застосування банківської платіжної картки - оформлення відповідного розрахункового документа щодо оплати в безготівковій формі товару (послуги) банком покупця або, у разі повернення товару (відмови від послуги), оформлення розрахункових документів щодо перерахування коштів у банк покупця;".

    Якщо ви маєте на увазі "термінал", наприклад, Приватбанку (так званий ПТКС https://www.google.com/search?sca_esv=565570927&sx...) і покупець вводить реквізити вашого банківського рахунку у форматі IBAN то в такому випадку РРО вам не потрібен і штрафувати вас не мають права.


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України