Задайте питання юристу

835 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Сімейне право, 19 вересня 2023, питання №92954

Акт встановлення факту здійснення догляду

Добрий день. Звернувся за Актом встановлення факту здійснення догляду, мати дружини інвалід 1 группи, яка потребую постійного догляду. Прийшла комісія і відмовила через те що у інвалида є дочка(моя дружина) і вона начебто повинна згідно закону пілкуватися про матір. Чи законная така відмова? Чи можно цю відмову оскаржити?

Відповіді юристів (9)

    Айвазян Юрий Климентьевич

    Доброго дня, Володимире!

    На жаль відмова законна. Спробуйте оформити відстрочку на підставі не абзацу 11 частини першої статті 23, абзацу 10, де йдеться про постійний догляд. У матері дружини у довідці МСЕК повинно бути записано про неохідність такого догляду.

    З повагою, адвокат Айвазян.

    • Володимир Клієнт 7 місяців тому

      Дякую, але щоб доказати, що я здійснюю постійний догляд мені знову таки потрібен цей: "Акт встановлення факту здійснення догляду". Якщо ви маєте на увазі оформити отримання грошової компенсації за догляд, то там мені ще раніше відмовили. також через дочку.

      • Айвазян Юрий Климентьевич

        Ви помиляєтесь. Скажімо так, для відстрочки він взагалі не потрібний. Тут достатньо мати МСЕК або ЛКК з висновком про необхідність ПД.

        • Володимир Клієнт 7 місяців тому

          Дякує ще раз, вибачаюсь може я вас не дуже Вас зрозумів. Будь ласка підкажіть ще раз який абзац статті 23 мені допоможе? Щрб відповідати абазу десятому, я маю якось доказати, що здійснюю постійний догляд (Акт встановлення факту здійснення догляду, чи отримання компенсації, чи договір про довічне утримання), тоб то мені потрібен якийсь документ, що саме я здійснюю постійний догляд. Щоб відповідати абзацу одинадцятому я маю доказати, що не має інших працездатних осіб, які можуть здійснювати догляд, а така особа є - моя дружина

          • Айвазян Юрий Климентьевич

            Там же все чітко написано!

            Стаття 23 ЗАКОНУ УКРАЇНИ «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію»

            https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/3543-12#Text

            надає вичерпний перелік категорій осіб, які можуть мати право на відстрочку від призову на військову службу під час мобілізації:

            Зокрема в ній зазначено:

            «Не підлягають призову на військову службу під час мобілізації військовозобов’язані:

            зайняті постійним доглядом за хворою дружиною (чоловіком), дитиною, а також батьками своїми чи дружини (чоловіка), які за висновком медико-соціальної експертної комісії чи лікарсько-консультативної комісії закладу охорони здоров’я потребують постійного догляду;"

            Отже у відповідності з цією нормаою треба мати лише довідку МСЕК або ЛКК (в даному випадку форми 080-4) про необхідність ПД та документи, шо підтверджують рідство (свідоцтво про шлю та своцтво про народження дружини).

            • Володимир Клієнт 7 місяців тому

              Дякую за спробу довести до мене інформацю. Так, все чітко "зайняті постійним доглядом". І коли я піду до ТЦК та СП, в мене спитають: як ви підтвердите, що саме ви а ні дочка син, кум.сват здійснють постійний догляд, та що взагалі такий догляд здійснюється, а не кинули інваліда на призволяще. Саме для цього рекомендують отримати "Акт встановлення факту здійснення догляду" або інший документ, який би підтверджував, що саме я здійснюю догляд.

          • Айвазян Юрий Климентьевич

            По абзацу 11 выдстрочку отримати не вдасться, бо Ваша дружина повинна утримувати свою матыр, так як остання э непразездатною.

            По абзацу 10 можливо отримати, якщо у матері буде ЛКК або МСЕК про потребу у постійному догляді.

            По абзацу 12 можливо отримати, так само, як і по 10, якщо буде постійний догляд.

            Тепер щодо акту встановлення факту здійснення догляду. Соцзахист дійсно відмовляє у наданні акту, якщо є діти, які повинні доглядати за своїми батьками. Оскарження цього рішення Вам нічого, на жаль, не дасть. Тому єдиним варіантом для Вас, є пробувати ще раз отримати цей акт. Можливо треба змінити обставини... Наприклад, дружина може поїхати і за таких підстав, фізично не зможе доглядати за матір'ю. На жаль, не можу порадити Вам нічого іншого. Інших документів на підтвердження догляду, окрім акту та компенсації немає. Можна правда ще звернутися до суду з заявою про факт встановлення догляду, але тут теж прийдеться доказувати, що саме Ви його здійснюєте...

            • Володимир Клієнт 7 місяців тому

              Щиро вам дякую!

      • Айвазян Юрий Климентьевич

        Прошу, Володимире! Чим міг - допоміг. Далі справа за Вами. Вдачі!


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України