Задайте питання юристу

835 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Сімейне право, 26 вересня 2023, питання №93540

Відмова від родинних зв'язків

Добрий вечір!

Чи можливо зафіксувати у юридичній площині відсутність родинних зв'язків з братом/сестрею, тощо. Умовно кажучи я не хочу мати якихось юридичних прав/обов'язків перед сестрею. Наприклад, не хочу претендувати на спадщину і т.п.

Тобто я можу нормально спілкуватися з сестрою, але хочу юридично зафіксувати, що мені від неї нічого не треба, як і їй від мене.

Можливо, це можна зробити на рівні умовної розсписки, тоді нотаріус зможе завірити її? І чи буде вона мати юридичну силу?

З повагою,
Дмитро

Відповіді юристів (4)

    Корнійчук Євген Іванович

    Доброго дня, сестра та брат не є першою чергою у разі отримання спадщини, спадщина у першу чергу надається дітям та жінці або чоловікові. Тому в цьому не має потреби.

    Айвазян Юрий Климентьевич

    Доброго дня, Дмитро!

    На жаль в українському законодавстві не пердбачена така процедура, як розірвання родинних зв'язків або відмова від них.

    З повагою, адвокат Айвазян.

    • Дмитрий Клієнт 7 місяців тому

      Дякую за відповідь!

      Чи можна тоді регулювати сімейні відносини шляхом підписання договору, як це дозволяє ст.9 СК України. У тому числі прописати регулювання обсягу прав та обов'язків кожного із сторін?

      • Айвазян Юрий Климентьевич

        Так, Ви можете це зробити.

        Стаття 7 СКУ:

        "1. Сімейні відносини регулюються цим Кодексом та іншими нормативно-правовими актами.

        2. Сімейні відносини можуть бути врегульовані за домовленістю (договором) між їх учасниками.

        3. Сімейні відносини регулюються лише у тій частині, у якій це є допустимим і можливим з точки зору інтересів їх учасників та інтересів суспільства".

        Стаття 9 СКУ:

        "1. Подружжя, батьки дитини, батьки та діти, інші члени сім'ї та родичі, відносини між якими регулює цей Кодекс, можуть врегулювати свої відносини за домовленістю (договором), якщо це не суперечить вимогам цього Кодексу, інших законів та моральним засадам суспільства.

        2. Особи, які проживають однією сім'єю, а також родичі за походженням, відносини яких не врегульовані цим Кодексом, можуть врегулювати свої сімейні (родинні) відносини за договором, який має бути укладений у письмовій формі. Такий договір є обов'язковим до виконання, якщо він не суперечить вимогам цього Кодексу, інших законів України та моральним засадам суспільства".


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України