Задайте питання юристу

835 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Цивільне право, 27 вересня 2023, питання №93658 250₴

Комунальні платежі, забирають квартиру хелп

Добрий день шановні громадяни, звертаюсь сюди бо більш немає куди. Я біженець з Португалії і не маю можливості повернутись зараз в Україну. Суть питання : вступаю в спадщину квартиру з боргом. Ще поки не володарь квартири та майже маю довіренного лиця (майже зробленна, потрібно тільки підписати). Сьогодні довірене лице зї'здив Криворіж-теплоцентраль та розповів що на мене теплоцентраль подає в суд у наступний понеділок .Маю гроші щоб платити борг частково . Що робити в такій ситуації.

Відповіді юристів (8)

    Корнійчук Євген Іванович

    Доброго дня, Нічого не бійтесь. Вони не подадуть до суду бо немає відповідача. Власник помер, а вы ще не вступили в спадщину. Поки вы не вступити спадщину ні якого суду не буде. Після вступу рекомендую з комунальним підприємством підписати договір про реструктуризацію боргу. Буде платити частина по місячно.

    Надайте свідоцтво про смерть до тепломережі.

    Турчин Ярослав Александрович
    100%

    ВІТАЮ ВАС, пане Олександр!

    Такі дії організації -постачальника комунальних послуг є незаконними. Ви не несете відповідальності поки не прийняли спадщину та неоформили її. По боргам за комунальні послуги строк позовної давності є загальним та становить три роки. Звісно судова практика трапляється наразі різна... в тому числі коли суддя за показами свідка - "контролера облгазу" визнала боржником осіб, які фактично проживали в житлі та здійснювали користування комунальними послугами... але у Вашому випадку такого певен не буде.

    Якщо позов пред’явлено до померлої особи, то відповідно до статті 255 Цивільного процесуального кодексу України, суд своєю ухвалою закриває провадження, оскільки справа не підлягає розгляду в порядку цивільного судочинства.

    Саме такого висновку дійшов Верховний Суд у складі Об’єднаної палати КЦС у Постанові від 20.06.2019 р. у справі №185/998/16, а також Верховний Суд у складі колегії суддів першої судової палати КЦС у Постанові від 18.12.2019 р. у справі № 127/328/17.

    Для спокою Ви можете час від часу моніторити справи за своїми прізвищем, ім"ям та по батькові та за Прізвищем, ім"ям та по батькові Вашого спадкодавця на сайті Судової влади України.

    https://court.gov.ua/fair

    Проте, слід нагадати, що Обов’язок власника квартири, набутої як спадщини, оплачувати житлово-комунальні послуги виникає з моменту прийняття спадщини, а не з моменту отримання свідоцтва про право на спадщину та реєстрації права власності.

    На цьому наголосив Верховний Суд у складі колегії суддів Першої судової палати Касаційного цивільного суду у справі № 401/710/15-ц.

    Обов’язок власника квартири, набутої як спадщини, оплачувати житлово-комунальні послуги виникає з моменту прийняття спадщини, а не з моменту отримання свідоцтва про право на спадщину та реєстрації права власності (Постанова Верховного Суду від 15.03.2018 р. по справі № 401/710/15-ц)

    Ви можете звернутися до постачальника комунальних послуг з пропозицією про реструктуризацію боргу.

    Крім того відповідно до частини сьомої статті 48 Закону України "Про виконавче провадження", у разі якщо сума, що підлягає стягненню за виконавчим провадженням, не перевищує 20 розмірів мінімальної заробітної плати (менше 134 тисячі гривень станом на 2023 рік), звернення стягнення на єдине житло боржника та земельну ділянку, на якій розташоване таке житло, не здійснюється. У такому разі виконавець зобов'язаний вжити заходів для виконання рішення за рахунок іншого майна боржника.

    З повагою, юрист Ярослав Турчин

    Айвазян Юрий Климентьевич

    Доброго дня, Олександре!

    Тут треба знати напевно, проти кого подається позов з боку Криворіж-теплоцентралі. Хоча і без цієї риторичної ремарки зрозуміло, якою може бути відповідь.

    Якщо позов поданий проти померлого власника нерухомості, що є предметом Вашої спадщини, то перспектива його розгляду наразі неясна, оскільки Ви поки що спадкоємцем не стали, а отже аж ніяк не можете бути відповідачем по такій цивільній справі. В пункті 7 частини першої статті 255 Цивільного процесуального кодексу України (далі - ЦПК), яка перераховує всі підстави закриття провадження у цивільній справі чітко визначено:

    "Суд своєю ухвалою закриває провадження у справі, якщо:

    настала смерть фізичної особи або оголошено її померлою чи припинено юридичну особу, які були однією із сторін у справі, якщо спірні правовідносини не допускають правонаступництва;"

    В той самий час, якщо говорити про питання погашення спадкоємцем боргів спадкодавця за несплачені комунальні послуги, то,

    по-перше, відповідно до ст.1268 Цивільного кодексу України (далі - ЦКУ) не допускається прийняття спадщини з умовою чи із застереженням, а, отже, під час прийняття спадщини на нерухомість, спадкоємець не вправі відмовитись від прийняття обов’язку щодо сплати боргів за комунальні послуги, акумульовані спадкодавцем нерухомості;

    по-друге, відповідно до ст.1282 ЦКУ спадкоємці зобов'язані задовольнити вимоги кредитора повністю, але в межах вартості майна, одержаного у спадщину, за умови дотримання кредитором строків пред’явлення вимог до спадкоємців, передбачених ст.1281 ЦКУ.

    Отже, суд вправі стягнути з спадкоємця заборгованість за комунальні послуги, накопичені спадкодавцем майна. Більше того, у разі відмови спадкоємця від погашення заборгованості перед кредитором, відповідно до ч.2 ст.1282 ЦКУ суд за позовом кредитора накладає стягнення на майно, яке було передане спадкоємцям у натурі.

    Не таким очевидним є питання стягнення зі спадкоємця заборгованості за комунальні послуги, які вже сформувались після смерті спадкодавця, та які отримує сам спадкоємець, втім ніяких договірних відносин із відповідними обслуговуючими організаціями він не має. Для точного аналізу цієї ситуації варто звернутись до судової практики. Прикладом тому є Постанова Верховного Суду від 15.03.2018 року, де розглядається аналогічне питання. Проаналізувавши дане судове рішення можна прийти до наступних логічних висновків:

    1. Суд звертає увагу на те, що посилання у запереченнях на касаційну скаргу лише на відсутність укладеного договору про надання послуг з централізованого опалення і утримання будинку та прибудинкової території не заслуговують на увагу, оскільки не укладення договору не виключає можливість стягнення з відповідача на користь позивача вартості отриманих послуг з надання теплопостачання та утримання будинку та прибудинкової території.

    Наявність підстав щодо позадоговірного стягнення заборгованості суд арґументує тим, що пунктом 1 частини першої статті 20 Закону України «Про житлово-комунальні послуги» передбачене право споживача вчасно одержувати якісні житлово-комунальні послуги згідно із законодавством та згідно з умовами договору на надання таких послуг. Водночас відповідно до пункту 5 частини третьої статті 20 цього Закону такому праву прямо відповідає обов'язок споживача оплачувати надані йому житлово-комунальні послуги у строки, встановлені договором або законом.

    Отже, згідно із зазначеними нормами закону споживачі зобов'язані оплатити житлово-комунальні послуги, якщо вони фактично користувалися ними. Водночас, відсутність договору про надання житлово-комунальних послуг не може бути підставою для звільнення споживача від оплати послуг у повному обсязі.

    Таким чином, можна прийти до висновку, що відсутність договору про надання комунальних послуг не дає підстав для несплати за фактично отримані послуги.

    2. Суд вивчаючи матеріали справи звертає увагу на той факт, що докази щодо звернення відповідача в установленому законодавством порядку з претензіями щодо надання неякісних житлово-комунальних послуг у матеріалах справи відсутні.

    Таким чином, пасивна поведінка спадкоємця, який без оформлення відповідних договірних відносин продовжує фактично отримувати комунальні послуги, при цьому не звертається до обслуговуючих організацій з вимогою припинити надавання таких послуг, чи с претензіями щодо їх якості, у подальшому зводить на нівець арґументацію такого спадкоємця у суді, адже, останній розцінюватиме таку поведінку як звичайне ухилення від укладання договору й спробу уникнути відповідальності за свої вчинки.

    Отже, можна прийти до висновку, що й в ситуаціях, де спадкоємці накопичують борги за комунальні послуги, фактично отримуючи їх без попереднього оформлення договірних відносин на їх надання, суд не лише вправі стягнути таку заборгованість, а й на даний час існують реальні прецеденти такого стягнення. Більше того, Верховний Суд у вищезгаданій Постанові дійшов до висновку, що виходячи з юридичної природи спірних правовідносин сторін як грошових зобов'язань на них поширюється дія частини другої статті 625 ЦКУ як спеціальний вид цивільно-правової відповідальності за прострочення виконання зобов'язання.

    Таким чином, за відсутності оформлених договірних відносин, але у разі існування прострочення виконання грошового зобов'язання зі сплати отриманих житлово-комунальних послуг боржник несе відповідальність, передбачену частиною другою статті 625 ЦК України.

    Крім того, застосування положень частини другої статті 625 ЦК України до спірних правовідносин також кореспондується із закріпленими в пункті З частини першої статті 96 ЦПК України нормами, відповідно до яких однією з вимог, за якими може бути видано судовий наказ, є вимога про стягнення заборгованості за оплату житлово-комунальних послуг з урахуванням індексу інфляції та трьох відсотків річних, нарахованих на суму заборгованості.

    Це означає, що на додаток до стягнення основної суми заборгованості, із спадкоємця додатково буде стягнуто інфляційні втрати, а також три відсотки річних як вид цивільно-правової відповідальності.

    ВИСНОВОК:

    Підсумовуючи вищевикладене можна зазначити, що на законодавчому рівні, на даний час, відсутні варіанти, за яких спадкоємець може відмовитись від сплати заборгованості за комунальні послуги, накопичені спадкодавцем, а також безоплатно користуватись цими ж послугами лише на підставі того, що відповідні договори оформлювались із надавачами послуг ще попереднім власником нерухомості, оскільки суд критично оцінює такі арґументи і надає їм відповідну оцінку не на користь таких спадкоємців та стягує з них відповідні кошти у вигляді заборгованості за комунальні послуги.

    Втім при всьому тому Вам слід врахувати питання строків пред’явлення вимог до спадкоємців.

    Якщо кредитор не встиг пред’явити свої вимоги до спадкоємця боржника у строки, встановлені частинами 2 і 3 статті 1281 Цивільного кодексу, його вимоги можна буде проігнорувати. Ці строки становлять:

    • 6 місяців з дня отримання спадкоємцем свідоцтва про право на спадщину;
    • 6 місяців з того дня, коли кредитор дізнався про отримання спадкоємцем такого свідоцтва чи прийняття спадщини, якщо раніше він цього не знав і не міг знати.

    Що стосується реструктуризації боргу колишнього власника нерухомості, який Вам тут радять, то знаючи зовсім нечутліві до людини та вкрай бюрократичні підходи таких структур, як от, наприклад, Криворіж-теплоцентраль, можу з впевненістю на 99% зтверджувати, що з цього нічого не вийде. Тим більше що закон таких кредиторів не зобов'язує до таких кроків, а державні органи, які піклуються за бюджет країни, на жаль, навпаки заохочують якомога щвидче повертати подібні борги.

    З повагою, адвокат Айвазян.

    Дерій Владислав Олегович

    Доброго дня!

    Вам необхідно звернутися до комунальних служб та домовитися про реструктуризацію боргу і поетапне його погашення. На жаль, борг за «комуналку» списати неможливо, тож доведеться його сплатити, якщо Ви збираєтеся стати власником квартири.

    Прийнявши спадщину, Ви набули право на квартиру, успадкувавши також права та обов’язки спадкодавця. Тому незалежно від того, чи отримали Ви свідоцтво про право на спадщину - на Вас покладено обов'язок належним чином утримувати майно, що Вам належить.

    З повагою, Дерій В.О.!

    Всього доброго!

    Гончаренко Константин
    Гончаренко Константин 7 місяців тому

    Юрист, м. Суми, 5 років досвіду

    Доброго дня!

    Поки ви не прийняли спадок , ви не є власником, тому саме на вас не можливо подати до суду.

    після прийняття спадку вони можуть звернутися до суду, але не відразу, тому вам чи представнику треба звернутись до офісу Теплоцентралі та інших надавачів з заявою про укладення договору реструктуризації боргу з чітким планом платежів затвердженим директорами підприємств.

    Загальний термін позовної давності в Україні - 3 роки згідно ст. 257 Цивільного Кодексу України.

    З дати коли Ви дізналися або могли дізнатися про істотне порушення Ваших прав, що випливали з договору чи інших немайнових відносин.

    Якщо за цей час ніхто не звертався до суду з позовом про стягнення заборгованості, то не треба давати комунальним службам надію на поновлення строків позовної давності.

    Далі необхідно звернутися письмово із заявами до усіх служб ЖКГ про укладення договору реструктуризаії на послуги додавши копію .

    Штрафів не буде , бо для того аби їх стягнути необхідно було звертатись до суду з позовом про стягнення заборгованості.

    відповідно до ст.322 ЦК України, на власника покладається тягар утримання майна.

    У Вашому випадку було б добре добровільно укласти договір реструктуризації та сплачувати борг частинами відповідно встановлених умов у договорі.

    Вам необхідно звернутися з письмовою заявою до комунального підприємства в порядку ст.11 ЗУ Про звернення громадян в якій просити укласти договір реструктуризації сплати боргу.

    Якщо підприємство подало позов до суду необхідно перевірити наявність інформпції про накладені обмеження у реєстрі боржників https://erb.minjust.gov.ua/#/search-debtors

    Якщо Ви там зазначені необхідно у судовому порядку визнавати борг за останні 3 роки з моменту подання позову , а інші суми визнавати безнадійною заборгованістю та укладати договір реструктуризації на сплату боргу за визначений судом період часу(переважно 3 роки).

    З повагою,

    Костянтин Гончаренко

    Гончаренко Константин
    Гончаренко Константин 7 місяців тому

    Юрист, м. Суми, 5 років досвіду

    Доброго дня!

    НКРЕКП повідомляє, що з 24 лютого 2022 року і до припинення чи скасування воєнного стану в Україні забороняється припинення/зупинення надання житлово-комунальних послуг населенню у разі їх неоплати або оплати не в повному обсязі. Така вимога діє відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 5 березня 2022 р. № 206.

    З приводу дій ОСББ зверніться до НКРЕКП та до суду , або нехай правління ініціює це звернення.

    Володимир Зеленський 15 серпня підписав Закон про внесення зміни до пункту 10-2 розділу XIII Заключні та перехідні положення Закону України «Про виконавче провадження» щодо виконання рішень про стягнення з фізичної особи заборгованості за житлово-комунальні послуги у період дії військового стану (законопроект №7531).

    Втім, йдеться не про повну заборону. Так, стягувати борги за комуналку не зможуть лише з мешканців регіонів, де продовжуються бойові дії під час воєнного стану.

    Так, порівняно з редакцією першого читання, депутати внесли поправку, що обмежує перелік осіб, щодо яких запроваджується мораторій.

    По-перше, зупиняється у період дії воєнного стану вчинення виконавчих дій у виконавчих провадженнях з виконання рішень про стягнення з фізичної особи заборгованості за житлово-комунальні послуги в територіальних громадах, розташованих у районах проведення воєнних (бойових) дій, або які перебувають чи перебували у тимчасовій окупації, оточенні (блокуванні) відповідно до переліку, затвердженого наказом Міністерства з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України.

    По-друге, зупиняється стягнення за житлово-комунальні послуги щодо нерухомого майна, яке є місцем постійного проживання такої фізичної особи і було знищено або пошкоджено внаслідок воєнних (бойових) дій.

    По-третє, зупиняється у період дії воєнного стану вчинення виконавчих дій у виконавчих провадженнях з виконання рішень (крім рішень за позовами фізичних осіб про стягнення заробітної плати, грошового забезпечення військовослужбовців), боржниками за якими є підприємства оборонно-промислового комплексу, визначені в порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України, органи військового управління, з’єднання, військові частини, вищі військові навчальні заклади, військові навчальні підрозділи закладів вищої освіти, установи та організації, які входять до складу Збройних Сил України.

    Втім, новий Закон набувчинності здня набрання чинності Законом України «Про внесення змін до деяких законів України щодо діяльності приватних виконавців та примусового виконання судових рішень, рішень інших органів (посадових осіб) у період дії воєнного стану». Це законопроект №7317 і він Президентом уже був підписаний.

    С уважением,

    Константин Гончаренко

    Крикун Сергій  Павлович
    Крикун Сергій Павлович 7 місяців тому

    Юрист, м. Дніпро, 30 років досвіду

    Цивільний кодекс України (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/435-15#Text):

    " Стаття 1268. Прийняття спадщини...

    3. Спадкоємець, який постійно проживав разом із спадкодавцем на час відкриття спадщини, вважається таким, що прийняв спадщину, якщо протягом строку, встановленого статтею 1270 цього Кодексу, він не заявив про відмову від неї...

    5. Незалежно від часу прийняття спадщини вона належить спадкоємцеві з часу відкриття спадщини...

    Стаття 1281. Пред'явлення кредитором спадкодавця вимог до спадкоємців...

    2. Кредиторові спадкодавця належить пред’явити свої вимоги до спадкоємця, який прийняв спадщину, не пізніше шести місяців з дня одержання спадкоємцем свідоцтва про право на спадщину на все або частину спадкового майна незалежно від настання строку вимоги.

    3. Якщо кредитор спадкодавця не знав і не міг знати про прийняття спадщини або про одержання спадкоємцем свідоцтва про право на спадщину, він має право пред’явити свої вимоги до спадкоємця, який прийняв спадщину, протягом шести місяців з дня, коли він дізнався про прийняття спадщини або про одержання спадкоємцем свідоцтва про право на спадщину.

    4. Кредитор спадкодавця, який не пред'явив вимоги до спадкоємців, що прийняли спадщину, у строки, встановлені частинами другою і третьою цієї статті, позбавляється права вимоги.".

    Пост. КМУ " Деякі питання оплати житлово-комунальних послуг в період воєнного стану" (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/206-2022-%D0%B...):

    "1. Установити, що до припинення чи скасування воєнного стану в Україні забороняється:

    нарахування та стягнення неустойки (штрафів, пені), інфляційних нарахувань, процентів річних, нарахованих на заборгованість, утворену за несвоєчасне та/або неповне внесення населенням плати за житлово-комунальні послуги;

    припинення/зупинення надання житлово-комунальних послуг населенню у разі їх неоплати або оплати не в повному обсязі;

    стягнення заборгованості за житлово-комунальні послуги, утвореної після 24 лютого 2022 р. з дати початку по дату завершення бойових дій або тимчасової окупації територій, включених до переліку територій, на яких ведуться (велися) бойові дії або тимчасово окупованих Російською Федерацією, затвердженого наказом Міністерства з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій, споживачів та/або членів їх сімей, які покинули своє місце проживання та надали виконавцю комунальних послуг, управителю багатоквартирного будинку, іншій уповноваженій співвласниками особі у паперовій або електронній формі довідку про взяття на облік внутрішньо переміщеної особи згідно з додатком 2 до Порядку оформлення і видачі довідки про взяття на облік внутрішньо переміщеної особи, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 1 жовтня 2014 р. № 509 “Про облік внутрішньо переміщених осіб” (Офіційний вісник України, 2014 р., № 81, ст. 2296; 2015 р., № 70, ст. 2312), або інші документи, що підтверджують їх відсутність у житловому та/або нежитловому приміщенні, будинку, в яких вони є споживачами на підставі укладених договорів (з місця тимчасового проживання в іноземній державі, роботи, лікування, навчання, проходження військової служби тощо).

    ---

    Доброго дня, пане Олександре! Як вбачається, Ви проживали разом зі спадкодавцем у квартирі (що було відомо надавачу послуги теплопостання), вважаєтесь таким, що прийняли спадщину. Тому можливий позов до Вас буде правомірним, якщо буде поданий впродовж 6 місяців з моменту прийняття спадщини - в даному випадку (якщо моє припущення про Ваше спільне проживання зі спадкодавцем відповідає фактичним обставинам) з моменту відкриття спадщини, тобто смерті спадкодавця. Наведена пост. КМУ не полегшує Вашого становища, виходячи з припущення, що квартира не знаходиться за переліком територій, виділеній у останньому абзаці постанови. Як я вважаю за доцільне, враховуючи Вашу згоду та можливість оплати боргу частково, не чекати згоди Криворіж-теплоцентралі на реструктуризацію боргу, а самостійно дізнатись про його банківські реквізити та перерахувати можливу для Вас суму коштів (через банк платіжним дорученням) із зазначенням призначення платежу (оплата боргу...) з попереднім чи наступним повідомленням про погашення боргу в такому порядку. Вважаю, що це може припинити подання позову або буде враховано судом у випадку подання позову.

    Кирда Вячеслав Володимирович

    Вітаю, Олександре!

    Для початку Ви маєте вступити в спадщину, а вже потім погашати наявні борги. Тобто треба аби відбувся перехід права власності, аби у них офіційно виникло право щось вимагати конкретно у Вас.

    Плюс не бачу приводів для хвилювань, якщо Ви готові сплатити борг. Коли вступите в спадщину та отримаєте позовну заяву, звернетесь Ви або Ваша довірена особа до Позивача про визнання його вимог та опталу штрафу.

    Взагалі не хвилюйтесь, ситуація стандартна та все вирішиться.

    Успіхів. Всього доброго!


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України