Задайте питання юристу

833 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Сімейне право, 02 жовтня 2023, питання №93996

Оформлення опіки над людиною з інвалідністю 2 групи

Доброго дня.
Моєму чоловіку 31 рік.
Чи може він зараз в час війни оформити опіку над сусідом в якого психічне захворювання 2 група інвалідності(інвалід армії), з близьких родичів у нього є батько пенсіонер, який з ним не проживає давно і не хоче ним опікуватись, брат який теж не проживає давно і не хоче ним опікуватись, і мама пенсіонер яка станом на зараз є його опікуном до листопада 2023р, але надалі не хочу оформлювати над ним опіку, бо не може з ним справтись.
І його мама просить мого чоловіка, як сусіда і як людину яка, має підхід до її хворого сина опікуватись ним.
Тож питання таке.
Чи може він оформити опіку над такою людиною, якщо ні, то чому, якщо так, то які документи потрібні для цього і куди покроково звертатись?
І також цікавить чи потрібно бути приписаним з ним за одною адресою чи достатньо того що ми сусіди і чи буде змога перетинати кордон коли стане опікуном такої людини?

Відповіді юристів (2)

    Богун Сергій Павлович

    Загалом може. Чинне законодавство таке право не обмежує. Для встановлення опіки необхідно щоб людина була визнана недієздатною. Таке рішення приймаються судом. Призначення опікуна здійснюється судом за участю органів опіки та піклування. Це як що коротко.

    Айвазян Юрий Климентьевич

    Доброго дня!, Оксана!

    Вам треба оформлювати не опікунство, а постійний догляд, і треба почати з отримання довідки ЛКК форми 080-4..

    З повагою, адвокат Айвазян.


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України