Задайте питання юристу

836 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Сімейне право, 09 жовтня 2023, питання №94458

Шлюбний контракт ( борги чоловіка )

Доброго дня . Цікавить питання щодо заключення шлюбного контракту. Ми в шлюбі, є дитина, я знайшла інформацію що у мого чоловіка є великі суми кредитів в банку про які я не знаю. (176000 грн) і взнала що він грає в онлайн казино , саме на це йдуть кредитні кошти.
Як я можу вберегтись в майбутньому від його боргів, щоб не прийшлось мені за них сплачувати як офіційній дружині.

Відповіді юристів (2)

    Левченко Ксенія Сергіївна
    Левченко Ксенія Сергіївна 7 місяців тому

    Юрист, м. Вінниця, 17 років досвіду

    Доброї ночі.

    Шлюбний договір - угода між особами, які подали заяву про реєстрацію шлюбу, а також подружжю. Шлюбний договір укладається за бажанням сторін як до реєстрації шлюбу так і будь-якої години після його реєстрації подружжям.

    Шлюбний договір може включати в себе ряд різних питань, але в основному передбачає визначення майнових прав подружжя у разі розірвання шлюбу.

    У шлюбному договорі передбачаються майнові права та обов'язки подружжя, зокрема питання, пов'язані з правом власності на рухоме та нерухоме майно, яке придбано до шлюбу, так і під час шлюбу, на майно, отримане в дарунок.

    У шлюбному договорі можуть вирішуватися питання щодо порядку погашення боргів за рахунок спільного чи роздільного майна. Супруги можуть також передбачити у контракті питання стягнення аліментів, чи відмови від аліментів .

    Якщо Вам потрібна допомога з підготовкою шлюбного контракту звертайтесь.

    Айвазян Юрий Климентьевич

    Доброго дня, Марія!

    Шлюбний договір може бути укладено особами, які подали заяву про реєстрацію шлюбу, а також подружжям.

    На укладення шлюбного договору до реєстрації шлюбу, якщо його стороною є неповнолітня особа, потрібна письмова згода її батьків або піклувальника, засвідчена нотаріусом (стаття 92 СК України).

    Відповідно до положень статті 95 СК України якщо шлюбний договір укладено до реєстрації шлюбу, він набирає чинності у день реєстрації шлюбу.

    Якщо шлюбний договір укладено подружжям, він набирає чинності у день його нотаріального посвідчення.

    У шлюбному договорі може бути встановлено загальний строк його дії, а також строки тривалості окремих прав та обов’язків. Ця норма є диспозитивною. Тому в договорі зазначені строки можуть і не передбачатися. Якщо у цьому документі не передбачений загальний строк його дії він діє до відмови подружжя від цього договору або до його розірвання. Подружжя може продовжити термін дії шлюбного договору.

    Умови шлюбного договору:

    • визначення майна, яке дружина, чоловік передає для використання на спільні потреби сім'ї, а також правовий режим майна, подарованого подружжю у зв'язку з реєстрацією шлюбу;
    • непоширення на майно, набуте ними за час шлюбу, положень статті 60 СК України і вважати його спільною частковою власністю або особистою приватною власністю кожного з них;
    • визначення можливого порядку поділу майна, в тому числі в разі розірвання шлюбу;
    • використання належного їм обом або одному з них майна для забезпечення потреб їхніх дітей, а також інших осіб;
    • будь-які інші умови щодо правового режиму майна, якщо вони не суперечать моральним засадам суспільства;
    • порядок користування житлом. Подружжя може домовитися про звільнення житлового приміщення тим з подружжя, хто вселився в нього, в разі розірвання шлюбу, з виплатою грошової компенсації або без неї;
    • про проживання у житловому приміщенні, яке належить одному з них чи є їхньою спільною власністю, їхніх родичів;
    • про надання утримання одному з подружжя незалежно від непрацездатності та потреби у матеріальній допомозі на умовах, визначених шлюбним договором;
    • можливість припинення права на утримання одного з подружжя у зв'язку з одержанням ним майнової (грошової) компенсації.

    Специфіка укладення шлюбного договору з іноземцем

    З урахуванням норм Закону України «Про міжнародне приватне право», першочерговим завданням подружжя має бути вибір права, яким керуватимуться сторони при укладенні цього договору. Дана умова оформлюється шляхом укладення окремої угоди або зазначається безпосередньо в шлюбному контракті.

    Зміна умов шлюбного договору

    Одностороння зміна умов шлюбного договору не допускається.

    Шлюбний договір може бути змінено подружжям. Угода про зміну шлюбного договору нотаріально посвідчується.

    На вимогу одного з подружжя шлюбний договір за рішенням суду може бути змінений, якщо цього вимагають його інтереси, інтереси дітей, а також непрацездатних повнолітніх дочки, сина, що мають істотне значення (стаття 100 СК України).

    Відмова від шлюбного договору та його розірвання

    Одностороння відмова від шлюбного договору не допускається (стаття 101 СК України).

    За спільною згодою одружжя має право відмовитися від шлюбного договору. У такому разі, за вибором подружжя, права та обов'язки, встановлені шлюбним договором, припиняються з моменту його укладення або в день подання нотаріусу заяви про відмову від нього.

    На вимогу одного з подружжя шлюбний договір може бути розірваний за рішенням суду з підстав, що мають істотне значення, зокрема в разі неможливості його виконання.

    З повагою, адвокат Айвазян.


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України