Задайте питання юристу

835 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Цивільне право, 09 жовтня 2023, питання №94521

Як чоловіку виїхати за кордон

Чоловік одружується з жінкою яка має 3 дітей від попереднього шлюбу один з них інвалід) плануємо виїзджати за кордон до родичів але чоловіка я так розумію чоловіка не випустять за кордон. Тоді чи можна оформити опіку або догляд за дитиною інвалідом і що для цього потрібно?

Відповіді юристів (4)

    Айвазян Юрий Климентьевич

    Доброго дня, Марія!

    Якщо у дитини є рідні мати і батько, то нічого не вийде, на жаль

    З повагою, адвокат Айвазян.

    Кирда Вячеслав Володимирович

    Вітаю.

    А що з біологічним батьком дітей? Він приймає участь в утриманні дітей?

    Адвокат Евгений Александрович
    Адвокат Евгений Александрович 7 місяців тому

    Адвокат, м. Київ, 30 років досвіду

    Добрий день!

    ЗА ПОВІДОМЛЕННЯМ ДЕРЖАВНОЇ ПРИКОРДОННОЇ СЛУЖБИ УКРАЇНИ, ПЕРЕДБАЧЕНО ПРАВО НА ПЕРЕТИН КОРДОНУ ЗА ТАКИМИ ПІДСТАВАМИ:

    Перетинання державного кордону під час правового режиму воєнного стану. Питання-відповідь (dpsu.gov.ua)

    Всього доброго!

    Дерій Владислав Олегович

    Доброго дня!

    Чоловік має право на перетин кордоно згідно абзацу 8 пункту 2-1 Правил перетинання державного кордону громадянами України.

    У разі введення на території України надзвичайного або воєнного стану перетинати державний кордон мають право баби, діди, повнолітні брати, сестри, мачухи, вітчими, які супроводжують дітей з інвалідністю для виїзду за межі України, у разі їх приналежності до категорії осіб, які не підлягають призову на військову службу під час мобілізації, за наявності у них відповідних підтвердних документів та документів, що підтверджують родинні зв’язки (їх нотаріально засвідчених копій).

    Крім закордонних паспортів чоловіку потрібно надати документи підтверджуючі 3 факти:

    1. Що він відноситься до осіб, які не підлягають призову

    Згідно ст.23 ЗУ «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію» призову на військову службу під час мобілізації, на особливий період не підлягають жінки та чоловіки, опікуни, піклувальники, прийомні батьки, батьки-вихователі, які виховують дитину з інвалідністю віком до 18 років.

    Факт виховання можна підтвердити Актом обстеження умов проживання

    Державна прикордонна служба України згідно з Законом України «Про Державну прикордонну службу України» не є органом державної влади, який формує або реалізує державну політику з питань здійснення військового обліку осіб.

    Проте, на практиці прикордонники можуть вимагати військово-обліковий документ з відміткою про відстрочку.

    Тому, не виключено, що спочатку прийдеться звернутися до ТЦК та отримати відстрочку від призову.

    2. Документи про родинні зв’язки;
    • Свідоцтво про шлюб
    • Свідоцтво про народження дитини
    • Паспорт матері дитини (у разі зміни прізвища)
    3. Один із документів, що підтверджує інвалідність дитини
    • посвідчення або довідка, що підтверджує призначення соціальної допомоги
    • індивідуальна програма реабілітації дитини з інвалідністю, виданої лікарсько-консультативною комісією закладу охорони здоров’я,
    • медичний висновок про дитину з інвалідністю до 18 років

    ---

    Крім того, чоловік з дитиною та дружиною має першочергове право на проходження контролю.

    Згідно пункту 2-5 Правил перетинання державного кордону громадянами України особи з інвалідністю I групи та діти з інвалідністю мають першочергове право на проходження передбачених законодавством видів контролю в пунктах пропуску через державний кордон. Разом із зазначеними особами у пріоритетному порядку можуть слідувати особи, які їх супроводжують (не більше ніж дві особи). У пунктах пропуску через державний кордон для автомобільного сполучення пріоритет може надаватися під час слідування в пішому порядку або на легковому автомобілі за умови відсутності у транспортному засобі, в якому прямують зазначені особи, інших осіб.

    Право на першочергове проходження передбачених законодавством видів контролю в пунктах пропуску через державний кордон для автомобільного сполучення також мають організовані групи осіб з інвалідністю або інших осіб, які потребують постійного догляду та проживають/перебувають у закладах догляду, які слідують автобусом (за умови відсутності у транспортному засобі, в якому прямують зазначені особи, інших осіб, крім осіб з інвалідністю, інших осіб, які потребують постійного догляду та проживають/перебувають у закладах догляду, та наявності не більше ніж двох осіб, що супроводжують кожну особу з інвалідністю).

    ---

    Якщо Вам не дозволяють перетнути кордон Ви повинні вимагати письмову відмову у праві на перетин кордону, що оформляється у вигляді рішення.

    Рішення про відмову у перетині кордону можете оскаржити у начальника органу охорони державного кордону або у судовому порядку.

    Як варіант - Ви можете спробувати перетнути кордон на іншому КПП.

    З повагою, Дерій В.О.!

    Всього доброго!


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України