Задайте питання юристу

835 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Сімейне право, 10 жовтня 2023, питання №94595 240₴

Чи можна подати на аліменти військового пенсіонера якщо дитині 21 рік, студент.

Дружина подала чоловіка на аліменти, він військовий пенсіонер, з 3 групою інвалідності. Дитина студент 21 рік.

Відповіді юристів (9)

    Гіммельфарб Станіслав  Олегович
    11.3%

    Доброго дня.

    Статтею 199 Сімейного кодексу України передбачено, що якщо повнолітні дочка, син продовжують навчання і у зв'язку з цим потребують матеріальної допомоги, батьки зобов'язані утримувати їх до досягнення двадцяти трьох років за умови, що вони можуть надавати матеріальну допомогу.

    Факт того, що батько дитини є інвалідом не звільняє його від утримання повнолітньої дитини, але, на відмінну від аліментів до 18 років, аліменти з 18 років не є безумовним обов’язком у частині сплати. Суд може відмовити у їх стягненні якщо встановить ту обставину, що платник їх не може платити. Такими обставинами можливо вважати відсутність доходу платника, наявність у нього інвалідності, іншого утримання та інше..

    Тобто якщо батько є інвалідом і той дохід який він отримує, є незначним, то це підстава для зменшення суми аліментів або звільнення від їх сплати.

    Промський Євгеній Сергійович
    11.3%
    Промський Євгеній Сергійович 6 місяців тому

    Адвокат, м. Київ, 4 роки досвіду

    Добрий день!

    Так, у такому випадку можна подати на аліменти. Але є нюанси.

    Статтею 199 Сімейного кодексу України https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2947-14#Text передбачено, що якщо повнолітні дочка, син продовжують навчання і у зв’язку з цим потребують матеріальної допомоги, батьки зобов’язані утримувати їх до досягнення двадцяти трьох років за умови, що вони можуть надавати матеріальну допомогу.

    Дане право не є абсолютним та обмежується можливістю надання такої допомоги (ст. 199 СК України). Саме у цьому випадку платник аліментів може дійти висновку як не платити аліменти після 18 років.

    Як стягнути аліменти після 18 років

    Стягнути аліменти після 18 років можливо у добровільному та судовому порядку. В судовому порядку їх можливо стягнути якщо буде подана позовна заява про стягнення аліментів після 18 років при умові, що будуть надані всі необхідні докази, зазначені обставини та підстави у відповідній категорії справ.

    Після досягнення повноліття можливість коштів на утримання дочки або сина реалізується виключно якщо дитина навчається у навчальному закладі та це підтверджено документально.

    Сплата аліментів на повнолітню дитину

    Отримавши рішення суду про стягнення аліментів після 18 років на період навчання позивач має право отримати також і виконавчий лист для примусового його пред’явлення до державної виконавчої служби. Порядок отримання та пред’явлення виконавчого документу (вик. лист) такий самий як і у справах про аліменти, що стягувалися до досягнення дитиною повноліття.

    Позовна заява про стягнення аліментів після 18 років

    Заява про стягнення аліментів після досягнення дитиною повноліття (18 років) повинна відповідати вимогам встановленим ЦПК України та СК України. Доказами у такій категорії справ можливо вважати свідоцтво про народження дитини, договір з навчальним закладом у якому навчається дитина (дочка, син), наказ про зарахування до вузу та інші супутні докази, що можуть підтвердти можливість сплати платником коштів.

    У випадку якщо позов не буде відповідати вимогам законодавства, то у такому випадку суддя залишить без руху позовну заяву про стягнення аліментів на повнолітню дитину. При цьому у своїй ухвалі суддя зазначить у чому саме полягає невідповідність та надасть часть для усунення недоліків.

    Обставини у цій справі можливо вважати наступне: 1) наявність спільної дитини; 2) вступ дитини до навчального закладу; 3) досягнення дитиною 18 років; 4) вартість навчання.

    Вимога про стягнення коштів на навчання може бути виражена у частині від доходів платника або у твердій грошовій сумі.

    Як не платити аліменти після 18 років

    Сплата аліментів як і можливість не платити передбачена двома шляхами (судовий і позасудовий).

    Суд за наслідком розгляду позовної заяви про стягнення аліментів на період навчання може ухвалити одне з таких рішень: 1) позовну заяву задовольнити повністю; 2) заяву задовольнити частково; 3) відмовити у задоволені.

    На відмінну від аліментів до 18 років, аліменти з 18 років не є безумовним обов’язком у частині сплати. Суд може відмовити у їх стягненні якщо встанове ту обставину, що платник їх не може платити. Такими обставинами можливо вважати відсутність доходу платника, наявність у нього інвалідності, іншого утримання та інше.

    У такому випадку якщо платник не хоче платити аліменти на повнолітню дитину йому або хоче зменшити розмір, то він повинен подати відзив на позовну заяву з наданням відповідних доказів: 1) довідка з пенсійного; 2) документація підтверджуюча його стан здоров’я; 3) інші докази підтверджуючі обставини передбачені статтею 182 СК України.

    Ваш юрист,

    Євгеній Промський

    Гончаренко Константин
    11.3%
    Гончаренко Константин 6 місяців тому

    Юрист, м. Суми, 5 років досвіду

    Доброе дня!

    В соответствии со статьями 198, 199 СК Украины обязанность по уплате алиментов на совершеннолетнего ребенка может возникать в двух случаях: 1) когда ребенок является нетрудоспособным и нуждается в материальной помощи и 2) когда ребенок продолжает обучение и в связи с этим нуждается в материальной помощи.

    Как в первом, так и во втором случае алименты взыскиваются, только если родители могут предоставить такую материальную помощь.

    В пункте 20 постановления Пленума от 15 мая 2006 года № 3 «О применении отдельных норм Семейного кодекса Украины при рассмотрении дел относительно отцовства, материнства и взыскании алиментов» Верховный Суд Украины разъяснил, что обязанность родителей содержать совершеннолетних дочь, сына, которые продолжают учиться после достижения совершеннолетия (независимо от формы обучения – дневной, заочной, очно-заочной), возникает при обязательной совокупности таких юридических фактов:

    1) достижение дочерью, сыном возраста, превышающего 18, но меньше 23 лет;

    2) продолжение ими обучения;

    3) потребность в связи с этим в материальной помощи;

    4) наличие у родителей возможности предоставлять такую помощь.

    Право на обращение в суд с иском о взыскании алиментов имеет тот из родителей, с кем проживает дочь, сын, а также сами дочь, сын, которые продолжают обучение (статья 199 СК Украины).

    Если все вышеперечисленные факты в Вашей ситуации имеют место быть, тогда подача искового заявления о взыскании алиментов имеет смысл.

    С уважением,

    Константин Гончаренко

    Пуха Наталія ТендерОк
    11.3%

    Доброго Дня

    Щодо Вашого питання:

    Стаття 199 Сімейного кодексу закріпила обов’язок батьків виплачувати аліменти на повнолітніх дітей, якщо вони продовжують навчання, у зв’язку з чим не можуть повноцінно себе забезпечувати і потребують матеріальної допомоги.

    На відміну від обов’язку по утриманню неповнолітніх дітей, в даному випадку встановлені умови призначення аліментів:

    батьки повинні мати можливість надавати матеріальну допомогу,

    а дитина у зв’язку з навчанням не може себе забезпечити

    і потребує матеріальної допомоги.

    Відповідно до вищезгаданої норми, аліменти на повнолітню дитину, що продовжує навчання, виплачуються до досягнення нею 23-х років. При цьому, право на утримання припиняється у разі припинення навчання.

    Право на звернення до суду з позовною заявою має:

    той з батьків, з яким проживають повнолітні діти, що продовжують навчання;

    повнолітня дитина, що продовжує навчання.

    Одразу наголошу, що мінімальний та максимальний розмір аліментів на повнолітню дитину законом не встановлений. Тому, наприклад, мінімальний розмір аліментів може бути навіть нижчим, ніж 50 % прожиткового мінімуму на дитину від 6 до 18 років.

    При визначенні розміру матеріальної допомоги суд обов’язково враховує:

    • актуальну і дійсну потребу дитину у наданні їй матеріальної допомоги,
    • вартість навчання, вартість підручників і проїзду до навчального закладу, вартість проживання у гуртожитку або орендованій квартирі за місцем знаходження навчального закладу (постанова ВС від 13 квітня 2021 року у справі № 308/4214/18),
    • стан здоров’я платника аліментів, його матеріальний та сімейний стан, наявність у платника аліментів майна, грошових коштів та
    • інші обставини, що мають значення.

    За загальним правилом суд не обмежується розміром заробітку (доходу) платника аліментів у разі встановлення наявності у нього витрат, що перевищують його заробіток (дохід), і щодо яких таким платником аліментів не доведено джерело походження коштів для їх оплати.

    Успіхів

    Айвазян Юрий Климентьевич
    11.3%

    Доброго дня, Наталя!

    Відповідно до частини 1 статті 199 СКУ:

    "Якщо повнолітні дочка, син продовжують навчання і у зв'язку з цим потребують матеріальної допомоги, батьки зобов'язані утримувати їх до досягнення двадцяти трьох років за умови, що вони можуть надавати матеріальну допомогу.

    Згідно з частиною 3 статті 199 СК України:

    "Право на звернення до суду з позовом про стягнення аліментів мають 1) той з батьків, з ким проживає дочка, син, які продовжують навчання та безпосередньо 2) дочка, син, які продовжують навчання".

    Аліменти на дитину присуджуються за рішенням суду або у твердій грошовій сумі або у частці від заробітку (доходу) платника аліментів від дня пред'явлення позову, а не від дня набрання судовим рішенням законної сили.

    При визначенні розміру матеріальної допомоги суд обов’язково враховує: потребу дитину у наданні їй матеріальної допомоги; вартість навчання, вартість проживання у гуртожитку або орендованій квартирі за місцем знаходження навчального закладу; стан здоров’я платника аліментів, його матеріальний та сімейний стан, наявність у платника аліментів майна, грошових коштів,

    Якщо при розгляді судової справи буде встановлено, що дитина навчається у ВНЗ заочно, але ніде не працює і при цьому має можливість працевлаштування, необхідність надання такій дитині матеріальної допомоги може бути під сумнівом.

    Однак, якщо дитина не працює, або працює, але коштів на оплату навчання або коштів пов’язаних з навчанням – не вистачає, то суд може врахувати ці обставини та визначити розмір аліментів, які необхідні дитині для продовження навчання.

    Водночас, отримання повнолітнім непрацездатним дочкою/сином доходів, які є більшими за прожитковий мінімум, автоматично не свідчить, що вони не потребують матеріальної допомоги.

    Суд може звільнити від обов’язку батьків утримувати дитину, якщо дохід дитини набагато перевищує дохід кожного з них і повністю забезпечує потреби дитини.

    У Постанові Верховного Суду від 27.02.2019 року у справі № 760/17457/16-ц зазначено:

    "навіть, якщо батько або мати є інвалідами ІІ або ІІІ групи, але в довідці про стан їх здоров’я відсутні рекомендації щодо неможливості працювати, тобто їх не визнано непрацездатним, а тільки рекомендовані певні обмеження в роботі, це є підставною для стягнення з таких батьків аліментів на повнолітніх сина або дочку, які продовжують навчання. Крім того, довідка з Пенсійного фонду України про отримання пенсії з інвалідності сама по собі не є підтвердженням того, у відповідача це єдине джерело доходів".

    Отже, аби не сплачувати аліменти чи спробувати зменшити розмір аліментів, чоловіку прийдеться надати суду відповідні докази для того. Наприклад, це може бути його невелика пенсія, сімейний стан наразі (наявність інших осіб, яких він повинен утримувати відповідно до чинного законодавства) стан здоров'я тощо.

    З повагою, адвокат Айвазян.

    Карпенко Андрей Владимирович
    11.3%
    Карпенко Андрей Владимирович 6 місяців тому

    Адвокат, м. Київ, 25 років досвіду

    Вітаю!

    Повнолітня дитина, яка продовжує навчання і у зв'язку з цим не має можливості забезпечувати себе самостійно, до досягнення дитиною 23 років.

    Загалом аліменти на утримання дитини виплачуються лише до досягнення нею повноліття, тобто до 18 років.

    Навчання на стаціонарі – одна з підстав стягувати аліменти після 18 років.

    Якщо дитина навчається на заочному відділенні навчального закладу після 18 років, передбачається, що вона може працювати і не потребує матеріальної допомоги з боку батьків. Тому у разі навчання на «заочку» аліменти студенту не покладаються.

    Вважається, що батько, з яким проживає дитина, бере участь у утриманні студента "за умовчанням", оскільки оплачує комунальні послуги у спільному житлі, купує продукти для загального столу тощо, тобто бере участь у утриманні студента у добровільному порядку.

    Відповідно, аліменти на утримання студента в судовому порядку зазвичай стягують з того батька, який проживає окремо від дитини, що подорослішала.

    Якщо студент живе окремо і обидва батьки не надають йому жодної матеріальної допомоги, то повнолітній студент може подати до суду на стягнення аліментів з обох батьків.

    Особливістю сплати аліментів після 18 років полягає в тому, що батьки зобов'язані утримувати свою повнолітню дитину тільки в тому випадку, якщо вони мають таку матеріальну можливість. Якщо платник аліментів не має постійного та достатнього доходу, серйозно хворіє, містить неповнолітніх дітей та непрацездатних родичів, винаймає житло тощо, то суд не може змусити його продовжувати утримувати дорослого сина чи дочку. Тому стягувачу аліментів слід уважно поставитися до збору доказів платоспроможності платника.

    Звернутися до суду може як сама дитина, так і той із батьків, з якою проживає повнолітній син чи дочка. На відміну від стягнення аліментів на дитину до 18 років, які стягують на користь батька, з яким проживає дитина, аліменти на студента стягуються безпосередньо на його ім'я (а не на ім'я матері, як було до 18 років).

    Суд на власний розсуд визначає розмір аліментів на повнолітнього сина (дочка) у твердій грошовій сумі або в частині від доходу платника аліментів.

    При визначенні розміру аліментів суд враховує: розмір доходів платника аліментів; стан здоров'я платника аліментів та дитини; наявності у платника інших дітей, непрацездатних родичів, які перебувають на його утриманні, інші суттєві обставини.

    Кирда Вячеслав Володимирович
    11.3%

    Вітаю, Наталія!

    Дружина подала чоловіка на аліменти, він військовий пенсіонер, з 3 групою інвалідності. Дитина студент 21 рік.

    Теоретично у неї є таке право.

    СІМЕЙНИЙ КОДЕКС УКРАЇНИ

    (Відомості Верховної Ради України (ВВР), 2002, № 21-22, ст.135)

    Глава 16ОБОВ'ЯЗОК БАТЬКІВ УТРИМУВАТИ ПОВНОЛІТНІХ ДОЧКУ, СИНА ТА ЙОГО ВИКОНАННЯ

    Стаття 198. Підстави виникнення обов'язку батьків утримувати повнолітніх дочку, сина

    1. Батьки зобов'язані утримувати своїх повнолітніх непрацездатних дочку, сина, які потребують матеріальної допомоги, якщо вони можуть таку матеріальну допомогу надавати.

    Стаття 199. Обов'язок батьків утримувати повнолітніх дочку, сина, які продовжують навчання

    1. Якщо повнолітні дочка, син продовжують навчання і у зв'язку з цим потребують матеріальної допомоги, батьки зобов'язані утримувати їх до досягнення двадцяти трьох років за умови, що вони можуть надавати матеріальну допомогу.

    2. Право на утримання припиняється у разі припинення навчання.

    3. Право на звернення до суду з позовом про стягнення аліментів має той з батьків, з ким проживає дочка, син, а також самі дочка, син, які продовжують навчання.

    Стаття 200. Розмір аліментів на повнолітніх дочку, сина

    1. Суд визначає розмір аліментів на повнолітніх дочку, сина у твердій грошовій сумі і (або) у частці від заробітку (доходу) платника аліментів з урахуванням обставин, зазначених у статті 182 цього Кодексу.

    2. При визначенні розміру аліментів з одного з батьків суд бере до уваги можливість надання утримання другим з батьків, своїми дружиною, чоловіком та повнолітніми дочкою, сином.

    Стаття 201. Застосування норм цього Кодексу до відносин щодо обов'язку батьків утримувати повнолітніх дочку, сина

    1. До відносин між батьками і дочкою, сином щодо надання їм утримання застосовуються норми статей 187, 189-192 і 194-197 цього Кодексу.

    ...

    ЯКІ ВИСНОВКИ У ДАНОМУ ВИПАДКУ МОЖНА ЗРОБИТИ З ОГЛЯДУ НА ВАШЕ ПИТАННЯ:

    1. МАТИ ДІВЧИНИ ПОВИННА ДОВЕСТИ ФАКТ СПІЛЬНОГО ПРОЖИВАННЯ З НЕЮ, АБИ БУТИ НАЛЕЖНИМ ПОЗИВАЧЕМ У ЦІЙ СПРАВІ ТА ЗАБЕЗПЕЧИТИ ТАКИМ ЧИНОМ ВИКОНАННЯ ЧАСТИНИ ТРЕТЬОЇ СТАТТІ 199 СІМЕЙНОГО КОДЕКСУ УКРАЇНИ.

    2. СУД ВРАХОВУВАТИМЕ МАТЕРІАЛЬНУ СТОРОНУ ТА ФАКТИЧНУ ЗДАТНІСТЬ БАТЬКА, ЯКИЙ Є ІНВАЛІДОМ 3 ГРУПИ, УТРИМУВАТИ ПОВНОЛІТНЮ ДОНЬКУ.

    3. ПОЗИВАЧКА ПОВИННА ДОВЕСТИ ФАКТ ПОТРЕБИ ДОНЬКИ В МАТЕРІАЛЬНІЙ ДОПОМОЗІ.

    4. ВИ ПОВИННІ ДОВЕСТИ, ЩО БАТЬКО ДИТИНИ НЕ В ЗМОЗІ НАДАВАТИ ТАКУ ДОПОМОГУ.

    5. У БУДЬ-ЯКОМУ ВИПАДКУ РІШЕННЯ ПРИЙМАТИМЕ СУД НА ПІДСТАВІ ВИВЧЕННЯ ВСІХ МАТЕРІАЛІВ.

    Всього доброго! Успіхів.!

    Турчин Ярослав Александрович
    11.3%

    Вітаю Вас, пані Наталя. Так, мати дитини може звернутися до суду з позовом про стягнення аліментів на особу, що навчається на період до досягнення 23 років. Видання судового Наказу за таою справою може мати місце, але незаконне.

    Нажаль, недолуге вітчизняне сімейне законодавство дає можливість звернутися до суду щодо особи з інвалідністю, оскільки не уточнює, що обов"язок щодо утримання дітей мають лише працездатні батьки і що стягнення аліментів не може здійснюватись з пенсійних виплат ... Водночас таку вимогу містять інші положення Сімейного кодексу України щодо аліментів подружжя та щодо обов"язку повнолітніх дітей утримувати непрацездатних батьків, які потрібна допомога, тому може бути застосовано в цій частині судом за аналогією, відповідно до частини дев"ятої статті 10 Цивільного процесуального кодексу України, адже така вимога щодо непрацездатного батька є юридичним нонсенсом, проте має місце у вітчизняному законодавстві та фактично суперечить статті 51 Конституції України. Отже, на моє переконання чинне законодавство не відповідає європейським стандартам правової визначеності та фактично є дискримінуючим батьків з інвалідністю.

    Але судової практики та рішень Верховного Суду щодо розв"язання цієї юридичної проблеми немає. Власне як ніхто не пройшов усі етапи та не оскаржив неконституційність положень Сімейного кодексу - до Конституційного Суду України.

    Проте, це не позбавляє за наявності відповідних підстав звернутися батька - з інвалідністю до суду із зустрічним позовом щодо стягнення аліментів на непрацездатного батька. що потребує матеріальної допомоги повнолітнього сина / дочки (ст. 202 СК України).

    Обов’язок батьків утримувати свою неповнолітню дитину належить до конституційних обов’язків і передбачений ч.2 ст. 51 Конституції України в якій зазначено, що батьки зобов’язані утримувати дітей до їх повноліття. В цій же нормі вказано, що повнолітні діти зобов"язані піклуватися про своїх непрацездатних батьків.

    ВІдповідно до частини другої та третьої статті 75 Сімейного кодексу України, право на утримання (аліменти) має той із подружжя, який є непрацездатним, потребує матеріальної допомоги, за умови, що другий із подружжя може надавати матеріальну допомогу. Непрацездатним вважається той із подружжя, який досяг пенсійного віку, встановленого законом, або є особою з інвалідністю I, II чи III групи.

    В будь-якому разі:

    ВІдповідно до частини восьмої статті 7 Сімейного кодексу України (далі - СК України), регулювання сімейних відносин має здійснюватися з максимально можливим урахуванням інтересів дитини, непрацездатних членів сім'ї.

    Згідно з частинами першою, третьою статті 172 СК України, дитина, повнолітні дочка, син зобов'язані піклуватися про батьків, проявляти про них турботу та надавати їм допомогу.

    Якщо повнолітні дочка, син не піклуються про своїх непрацездатних, немічних батьків, з них можуть бути за рішенням суду стягнуті кошти на покриття витрат, пов'язаних із наданням такого піклування.

    ВІдповідно до частини першої статті 180 СК України, батьки зобов'язані утримувати дитину до досягнення нею повноліття.

    Згідно з частинами першою - другою статті 182 СК України, при визначенні розміру аліментів суд враховує:

    1) стан здоров'я та матеріальне становище дитини;

    2) стан здоров'я та матеріальне становище платника аліментів;

    3) наявність у платника аліментів інших дітей, непрацездатних чоловіка, дружини, батьків, дочки, сина;

    3-1) наявність на праві власності, володіння та/або користування у платника аліментів майна та майнових прав, у тому числі рухомого та нерухомого майна, грошових коштів, виключних прав на результати інтелектуальної діяльності, корпоративних прав;

    3-2) доведені стягувачем аліментів витрати платника аліментів, у тому числі на придбання нерухомого або рухомого майна, сума яких перевищує десятикратний розмір прожиткового мінімуму для працездатної особи, якщо платником аліментів не доведено джерело походження коштів;

    4) інші обставини, що мають істотне значення.

    Розмір аліментів має бути необхідним та достатнім для забезпечення гармонійного розвитку дитини.

    Мінімальний гарантований розмір аліментів на одну дитину не може бути меншим, ніж 50 відсотків прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку.

    Обов"язок батьків утримувати повнолітню дочку, сина, які продовжують навчання передбачений статтею 199 Сімейного кодексу України.

    Згідно з частинами першою - третьою статті 199 СК України, якщо повнолітні дочка, син продовжують навчання і у зв'язку з цим потребують матеріальної допомоги, батьки зобов'язані утримувати їх до досягнення ДВАДЦЯТИ ТРЬОХ РОКІВ за умови, що вони можуть надавати матеріальну допомогу.

    Право на утримання припиняється у разі припинення навчання.

    Право на звернення до суду з позовом про стягнення аліментів має той з батьків, з ким проживає дочка, син, а також самі дочка, син, які продовжують навчання.

    Кожна з цих обставин має бути доведена в суді позивачем належними та допустимими доказами, в порядку, визначеному процесуальним законом.

    Тобто Позивач (матір) має надати до суду разом з позовною заявою:

    1) Докази навчання дитини у навчальному закладі, який визнаний таким Міністерством освіти і науки України (довідка з навчального закладу про навчання, витяг з наказу про зарахування, договір про навчання).

    2) Докази про доходи дочки, сина.

    3) Докази спільного проживання, адже місце проживання визначається за місцем проживання одного з батьків лише до 10 років. Крім того, грамотний представник ВІдповідача може запропонувати надати докази того, що особа не проживає у гуртожитку навчального закладу.

    Крім того, законодавець не врегулював, яким чином батько має контролювати факт навчання повнолітньої дочки / сина до досягнення 23 років. Наприклад, військкомат вимагає кожні пів року підтверджувати факт навчання та те, що особа не відрахована з закладу вищої освіти для надання права на відстрочку від мобілізації. Батьку теж кожні пів року вимагати довідку з деканату, що особа продовжує навчатися та не відрахована?

    Відповідно до статті 200 СК України, суд визначає розмір аліментів на повнолітніх дочку, сина у твердій грошовій сумі і (або) у частці від заробітку (доходу) платника аліментів з урахуванням обставин, зазначених у статті 182 цього Кодексу.

    При визначенні розміру аліментів з одного з батьків суд бере до уваги можливість надання утримання другим з батьків, своїми дружиною, чоловіком та повнолітніми дочкою, сином.

    Згідно зі статтею 201 СК України, до відносин між батьками і дочкою, сином щодо надання їм утримання застосовуються норми статей 187, 189-192 і 194-197 цього Кодексу.

    Потреба дочки, сина в матеріальній допомозі. Суд при встановленні потреби дочки, сина у матеріальній допомозі має брати прожитковий мінімум за основу і вирішувати справу з урахуванням всієї сукупності фактичних обставин.

    Здатність батьків надавати матеріальну допомогу. Судом за основу має братися установлений законом прожитковий мінімум. Разом з тим суд має враховувати розмір витрат, які батьки змушені нести (наприклад, у зв'язку із власною хворобою тощо). Якщо доходи батьків з урахуванням необхідних витрат забезпечують їм прожитковий мінімум, вони можуть визнаватися такими, що здатні надавати матеріальну допомогу. В будь-якому випадку суд має оцінювати всі обставини справи в сукупності.

    ВОДНОЧАС частина перша статті 202 СК України передбачає, що повнолітні дочка, син зобов'язані утримувати батьків, які є непрацездатними і потребують матеріальної допомоги.

    ВІдповідно до абзацу 17 статті 1 Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування», непрацездатні громадяни - особи, які досягли встановленого цим Законом віку, що дає право на призначення пенсії за віком, у тому числі на пільгових умовах, та дострокової пенсії, або особи з інвалідністю, у тому числі діти з інвалідністю, а також особи, які мають право на пенсію у зв’язку з втратою годувальника відповідно до закону.

    Згідно з частиною першою статті 31 Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» залежно від ступеня втрати працездатності визначено три групи інвалідності. Причина, група, час настання інвалідності, строк, на який встановлюється інвалідність, визначаються органом медико-соціальної експертизи згідно із законодавством.

    Частина перша статті 32 Закону передбачає, що особи, яким установлено інвалідність, мають право на пенсію по інвалідності, залежно від групи інвалідності, за наявності такого страхового стажу на час настання інвалідності або на день звернення за пенсією:

    для осіб з інвалідністю II та III груп:

    до досягнення особою 23 років включно - 1 рік;

    від 24 років до досягнення особою 26 років включно - 2 роки;

    від 27 років до досягнення особою 28 років включно - 3 роки;

    від 29 років до досягнення особою 31 року включно - 4 роки;

    від 32 років до досягнення особою 33 років включно - 5 років;

    від 34 років до досягнення особою 35 років включно - 6 років;

    від 36 років до досягнення особою 37 років включно - 7 років;

    від 38 років до досягнення особою 39 років включно - 8 років;

    від 40 років до досягнення особою 42 років включно - 9 років;

    від 43 років до досягнення особою 45 років включно - 10 років;

    від 46 років до досягнення особою 48 років включно - 11 років;

    від 49 років до досягнення особою 51 року включно - 12 років;

    від 52 років до досягнення особою 55 років включно - 13 років;

    від 56 років до досягнення особою 59 років включно - 14 років.

    Особи, яким установлено інвалідність після досягнення пенсійного віку, передбаченого статтею 26 цього Закону, мають право на пенсію по інвалідності за наявності страхового стажу, зазначеного в абзаці першому частини першої статті 26 цього Закону.

    ВІдповідно до частини другої статті 31 згадуваного Закону, якщо інвалідність настала в період проходження строкової військової служби або внаслідок поранення, каліцтва, контузії чи інших ушкоджень здоров’я, одержаних під час участі у масових акціях громадського протесту в Україні з 21 листопада 2013 року по 21 лютого 2014 року за євроінтеграцію та проти режиму Януковича (Революції Гідності), у особи, яка звернулася за медичною допомогою у період з 21 листопада 2013 року по 30 квітня 2014 року, то пенсія по інвалідності призначається особі незалежно від наявності страхового стажу.

    Суд може відмовити позивачу в справі щодо стягнення аліментів на повнолітню дочку, сина, у випадку відсутності хоч одного з наступних елементів:

    • родинних зв'язків між дочкою, сином та батьками;
    • належних доказів продовження навчання та проживання з матір"ю (якщо позов подано матір"ю дитини);
    • потреби дочки, сина в матеріальній допомозі;
    • здатності батьків надавати матеріальну допомогу.

    26 березня 2022 року набрав чинності Закон України від 15 березня 2022 року «Про внесення зміни до розділу XIII «Прикінцеві та перехідні положення» Закону України «Про виконавче провадження», яким, зокрема, передбачено, що "тимчасово, на період до припинення або скасування воєнного стану на території України:

    • припиняється звернення стягнення на заробітну плату, пенсію, стипендію та інший дохід боржника (крім рішень про стягнення аліментів та рішень, боржниками за якими є громадяни Російської Федерації);
    • забороняється відкриття виконавчих проваджень та вжиття заходів примусового виконання рішень на території адміністративно-територіальних одиниць, які тимчасово окуповані внаслідок військової агресії Російської Федерації, у період такої окупації;
    • за рішеннями про стягнення аліментів підприємства, установи, організації, фізичні особи, фізичні особи – підприємці, які здійснюють відрахування з заробітної плати, пенсії, стипендії та інших доходів боржника, перераховують стягнуті кошти на визначений у заяві або зверненні стягувача рахунок, а у разі відсутності реквізитів рахунка стягувача – на відповідний рахунок органу державної виконавчої служби, приватного виконавця."

    Але нажаль слід констатувати, що підхід держави та судова практика однобока і дискримінуюча щодо батьків, які мають обов"язки по сплаті аліментів на дітей, власне як і стаття 130 КУпАП (управління ТЗ в стані сп"яніння), тож суди в умовах "диктатури псевдоліберальних цінностей" виходять з безапеляційності обов"язку особи по сплаті аліментів, незважаючи на інвалідність та інші життєві обставини, часто ігноруючи права відповідачів та об"єктивні обставини справи, в тому числі випадки спекулювання матерями дитиною, правом на стягнення аліментів, відсутністю державного контролю використання аліментів на дитину, відмовою від більших сум - сплачуваних в добровільному порядку батьком - аби використати судове рішення в якості психологічної та публічної помсти за розлучення / невиправдані надій на майбутнє... В моїй юридичній практиці був кейс, коли мати дитини відмовилася від укладення нотаріальної угоди на утримання дитини, а так само від щомісячних надходжень на дитину 15-20 тисяч гривень, лише з мотивів того, щоб виконавчий лист про стягнення аліментів надійшов на роботу позивача (керівника обласного структурного підрозділу одного з правоохоронних органів). Суди ж, як і завжди, проявили ганебний формалізм, продовжуючи бути інструментом по самоствердженню та дискримінації. Після подібних кейсів, дуже скептичний до чинної системи сімейного законодавства України, яка спрямована на захист кого завгодно, але точно не інтересів дітей, як декларується.

    Тож, скоріш за все уникнути стягнення аліментів у розмірі не менше 50 % від прожиткового мінімуму - не вдасться. Хоча на період воєнного стану, виконати судове рішення в частині стягнення на пенсію і зарплату фактично неможливо. Але можливо блокувати рохунки і виїзд за межі України, чим "заохочені" державні виконавці часто зловживають.

    З повагою, юрист Ярослав Турчин

    Крикун Сергій  Павлович
    10%
    Крикун Сергій Павлович 6 місяців тому

    Юрист, м. Дніпро, 30 років досвіду

    СІМЕЙНИЙ КОДЕКС УКРАЇНИ (https://zakon.rada.gov.ua/laws/main/2947-14#Text):

    "Стаття 199. Обов'язок батьків утримувати повнолітніх дочку, сина, які продовжують навчання

    1. Якщо повнолітні дочка, син продовжують навчання і у зв'язку з цим потребують матеріальної допомоги, батьки зобов'язані утримувати їх до досягнення двадцяти трьох років за умови, що вони можуть надавати матеріальну допомогу.

    2. Право на утримання припиняється у разі припинення навчання.

    3. Право на звернення до суду з позовом про стягнення аліментів має той з батьків, з ким проживає дочка, син, а також самі дочка, син, які продовжують навчання.

    Стаття 200. Розмір аліментів на повнолітніх дочку, сина

    1. Суд визначає розмір аліментів на повнолітніх дочку, сина у твердій грошовій сумі і (або) у частці від заробітку (доходу) платника аліментів з урахуванням обставин, зазначених у статті 182 цього Кодексу.

    2. При визначенні розміру аліментів з одного з батьків суд бере до уваги можливість надання утримання другим з батьків,..

    Стаття 202. Підстави виникнення обов'язку повнолітніх дочки, сина утримувати батьків

    1. Повнолітні дочка, син зобов'язані утримувати батьків, які є непрацездатними і потребують матеріальної допомоги...

    Стаття 205. Визначення розміру аліментів на батьків

    1. Суд визначає розмір аліментів на батьків у твердій грошовій сумі і (або) у частці від заробітку (доходу) з урахуванням матеріального та сімейного стану сторін.

    2. При визначенні розміру аліментів та додаткових витрат суд бере до уваги можливість одержання утримання від інших дітей, до яких не пред'явлено позову про стягнення аліментів, дружини, чоловіка та своїх батьків.".

    "ПЕРЕЛІК видів доходів, які враховуються при визначенні розміру аліментів на одного з подружжя, дітей, батьків, інших осіб"(https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/146-93-%D0%BF#...):

    "14) одержуваної пенсії, за винятком надбавок до пенсії, що виплачуються особам з інвалідністю першої групи на догляд за ними, а також надбавок, що виплачуються непрацюючим пенсіонерам на утримання непрацездатних членів сім’ї, що належать до осіб, які забезпечуються пенсією в разі втрати годувальника, призначених відповідно до Закону України "Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб" ( 2262-12 );...

    15) стипендій, виплачуваних студентам в період навчання у вищих навчальних закладах, учням професійних навчально-виховних закладів та слухачам навчальних закладів підвищення кваліфікації та перепідготовки кадрів;..".

    Закон України "Про викогнавче проавдження" (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/1404-19#n650):

    " Стаття 70. Розмір відрахувань із заробітної плати, пенсії, стипендії та інших доходів боржника...

    2. Із заробітної плати боржника може бути утримано за виконавчими документами до погашення у повному обсязі заборгованості:

    у разі стягнення аліментів,...- 50 відсотків;".

    Цивільний процесуальний кодекс України (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/1618-15#Text):

    " Стаття 49. Процесуальні права та обов’язки сторін...

    2. Крім прав та обов’язків, визначених у статті 43 цього Кодексу:...

    3) відповідач має право подати зустрічний позов у строки, встановлені цим Кодексом...

    Стаття 193. Зустрічний позов

    1. Відповідач має право пред’явити зустрічний позов у строк для подання відзиву.

    2. Зустрічний позов приймається до спільного розгляду з первісним позовом, якщо обидва позови взаємопов’язані і спільний їх розгляд є доцільним, зокрема, коли вони виникають з одних правовідносин або коли задоволення зустрічного позову може виключити повністю або частково задоволення первісного позову.

    3. Вимоги за зустрічним позовом ухвалою суду об’єднуються в одне провадження з первісним позовом.

    4. У випадку подання зустрічного позову у справі, яка розглядається за правилами спрощеного позовного провадження, суд постановляє ухвалу про перехід до розгляду справи за правилами загального позовного провадження.".

    ---

    Доброго дня, пані Наталю! Приказка довга, а казка коротка - у випадку подання матір'ю чи сином позову до батька про призначення аліментів на строк навчання батько має право на зустрічний позов до сина аліментів про призначення аліментів. Але, на відміну від первісного позову, аліменти за зустрічним позовом не будуть обмежені строком навчання сина.


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України