Задайте питання юристу

835 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Цивільне право, 16 жовтня 2023, питання №94966 250₴

Мобілізація (обидва батьків інваліди)

Доброго дня.
Ситуація наступна - до війни мати отримала інвалідність 2 групи (довічно). Буквально декілька днів тому вже батько отримав 2 групу інвалідності (теж довічно). Все законно, всі документи через МСЕК. Я єдина дитина, маю дружину, 2 дітей неповнолітніх.
Як це впливає на мобілізацію мене? Чи можуть мене призвати у цьому випадку? Чи не скажуть, що моя дружина може попіклуватися про моїх батьків, поки я буду служити або щось інше? Чи можлива відсрочка і (якщо так), то наскільки. Чи потрібно цю інформацію подавати в ТЦК? Взагалі цікавить будь яка інформація у цьому випадку.

Відповіді юристів (25)

    Кирда Вячеслав Володимирович
    9.2%

    Вітаю, Вікторе!

    Як це впливає на мобілізацію мене? Чи можуть мене призвати у цьому випадку?

    Можуть, але тільки за Вашою згодою. Якщо Ви бажаєте скористатись відстрочкою у даному випадку (звільненням від мобілізації), Ви маєте право це зробити. Мобілізувати примусово Вас не мають права, адже Ваш випадок відносить до абзацу 11 частини першої статті 23 Закону України "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію".

    ЗАКОН УКРАЇНИ

    Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію

    Стаття 23. Відстрочка від призову на військову службу під час мобілізації

    Не підлягають призову на військову службу під час мобілізації військовозобов’язані:

    ...

    АБЗАЦ 11 - які мають дружину (чоловіка) із числа осіб з інвалідністю та/або одного із своїх батьків чи батьків дружини (чоловіка) із числа осіб з інвалідністю I чи II групи за умови, що такі особи з інвалідністю не мають інших працездатних осіб, зобов’язаних відповідно до закону їх утримувати.

    ДАНА УМОВА ЩОДО ВІДСУТНОСТІ ІНШИХ ОСІБ ВИКОНУЄТЬСЯ У ПОВНІЙ МІРІ, ТОМУ ВИ ПІДПАДАЄТЕ ПІД ЦЮ НОРМУ.

    Чи не скажуть, що моя дружина може попіклуватися про моїх батьків, поки я буду служити або щось інше?

    Сказати, насправді, вони можуть все що завгодно. Але згідно із законодавством Ваша дружина взагалі не зобов'язана утримувати та доглядати за Вашими батьками. Тому дана відмова, якщо вона буде, цілком незаконна.

    Чи можлива відсрочка і (якщо так), то наскільки.

    Так, на 100 %. Вище привів нормативну базу.

    Чи потрібно цю інформацію подавати в ТЦК? Взагалі цікавить будь яка інформація у цьому випадку.

    Я Вам раджу звертатись до ТЦК лише у випадку отримання повістки. Наразі не вбачаю у цьому необхідності. До речі, Ви також маєте право на супровід батьків або одного з них за кордон. Спеціалізуються на військовому праві.

    Всього доброго. Успіхів! З повагою!

    • Виктор Клієнт 6 місяців тому

      Зацікавив цей момент "що такі особи з інвалідністю не мають інших працездатних осіб, зобов’язаних відповідно до закону їх утримувати". Вони обидва інваліди 2 групи, проте в документах МСЕК вказано, що "можуть працювати у спеціально створенних умовах". Чи не вказує це на те, що вони частково непрацездатні (якщо таке поняття взагалі існує) та моєї допомоги не потребують?

      • Кирда Вячеслав Володимирович

        Вікторе!

        Ні! Сам факт наявності у них інвалідності вже означає, що вони непрацездатні, навіть якщо при цьому мають можливість за станом здоров'я працювати.

        ЗАКОН УКРАЇНИ

        Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування

        Стаття 1. Визначення термінів

        У цьому Законі наведені нижче терміни вживаються в такому значенні:

        ...

        непрацездатні громадяни - особи, які досягли встановленого цим Законом віку, що дає право на призначення пенсії за віком, у тому числі на пільгових умовах, та дострокової пенсії, або особи з інвалідністю, у тому числі діти з інвалідністю, а також особи, які мають право на пенсію у зв’язку з втратою годувальника відповідно до закону.

        Успіхів!

    Корнійчук Євген Іванович
    9.2%

    Доброго дня, Ви маєте повне право на відстрочку, що ви маєте дружину значення не грає. дружина за законом не повинна доглядати за вашими батьками. Обов'язок повнолітніх дітей піклуватися про своїх непрацездатних батьків закріплено в статті 51 Конституції України. Згідно з частиною першою статті 202 Сімейного кодексу України повнолітні дочка, син зобов'язані утримувати батьків

    Ні куди ходити самому не треба. У разі отримання повістки під особистий підпис, ви повинні з'явитися до ТЦК і подати заяву на ім я комісара Тцк про відстрочку про мобілізацю. до заяви треба додати нотаріально завірені копії таких документів:

    Свідоцтво про народження

    пенсійне посвідчення або посвідчення інваліда або довідка про надання допомоги у зв язку з інваліністю батька та матері

    довідка про склад сім'ї

    Цих документів цілком достатньо. Заява пишиться у довільній формі. прошу надати відстроку від мобілізації згідно з а.11 ст.23 "Зу про мобілізаційну підготовку та мобілізацію"

    які мають дружину (чоловіка) із числа осіб з інвалідністю та/або одного із своїх батьків чи батьків дружини (чоловіка) із числа осіб з інвалідністю I чи II групи за умови, що такі особи з інвалідністю не мають інших працездатних осіб, зобов’язаних відповідно до закону їх утримувати;

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/3543-12#n420

    Айвазян Юрий Климентьевич
    9.2%

    Доброго дня, Вікторе!

    З огляду на ті обставини, які Ви виклали в питанні, у Вас є стовідсотковий шанс отримати відстрочку на підставі абзацу 11 частини 1 статті 23 ЗАКОНУ УКРАЇНИ «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію»

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/3543-12#Text

    яка надає вичерпний перелік категорій осіб, які можуть мати право на відстрочку від призову на військову службу під час мобілізації.

    Зокрема в абзаці зазначено:

    «Не підлягають призову на військову службу під час мобілізації військовозобов’язані:

    які мають дружину (чоловіка) із числа осіб з інвалідністю та/або одного із своїх батьків чи батьків дружини (чоловіка) із числа осіб з інвалідністю I чи II групи за умови, що такі особи з інвалідністю не мають інших працездатних осіб, зобов’язаних відповідно до закону їх утримувати;

    {Абзац одинадцятий частини першої статті 23 в редакції Закону № 2122-IX від 15.03.2022}"

    В даному випадку Законом передбачена вимога щодо відсутності інших осіб, які можуть утримувати Ваших батьків. Проте, оскільки Ви в них один працездатний син, Вам не треба доводити цей очевидний факт. Хоча в ТЦК можливо будуть вимагати у Вас довідку із ДРАЦС про відсутність інших працездатних дітей у батьків.

    При тому, Ваша дружина не має зобов'язання утримувати Ваших батьків. Це є Ваш прямий обов'язок, який передбачений Коституцією та Сімейним кодексом.

    Обов'язок повнолітніх дітей піклуватися про своїх непрацездатних батьків закріплено в статті 51 Конституції України.

    Згідно з частиною першою статті 202 Сімейного кодексу України повнолітні дочка, син зобов’язані утримувати батьків, які є непрацездатними і потребують матеріальної допомоги.

    Ваша відстрочка на цій підставі буде чинною до тих пір, поки існують викладені в ній обставини.

    Для отримання відстрочки в ТЦК треба подати наступні документи:

    заяву відповідного змісту,

    Ваше свідоцтво про народження,

    обидва посвідчення батьків про інвалідність,

    довідку з ДРАЦСу.

    З повагою, адвокат Айвазян.

    • Виктор Клієнт 6 місяців тому

      Зацікавив цей момент "що такі особи з інвалідністю не мають інших працездатних осіб, зобов’язаних відповідно до закону їх утримувати". Вони обидва інваліди 2 групи, проте в документах МСЕК вказано, що "можуть працювати у спеціально створенних умовах". Чи не вказує це на те, що вони частково непрацездатні (якщо таке поняття взагалі існує) та моєї допомоги не потребують?

      • Айвазян Юрий Климентьевич

        Ні, подібний запис не вказує на той факт, що Ваші батьки частково непрацездатні. Закон дає чітке визначення терміну непрацездатні!

        У відповідності із статтею 1 Закону України «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування»:

        «непрацездатні громадяни - особи, які досягли встановленого цим Законом віку, що дає право на призначення пенсії за віком, у тому числі на пільгових умовах, та дострокової пенсії, або особи з інвалідністю, у тому числі діти з інвалідністю, а також особи, які мають право на пенсію у зв’язку з втратою годувальника відповідно до закону;»

    Карпенко Андрей Владимирович
    9.2%
    Карпенко Андрей Владимирович 6 місяців тому

    Адвокат, м. Київ, 25 років досвіду

    Вітаю!

    ВИ МАЄТЕ ПРАВО НА ВІДСТРОЧКУ ВІД МОБІЛІЗАЦІЇ.

    ЗГІДНО СІМЕЙНОГО КОДЕКСУ УКРАЇНИ ВАША ДРУЖИНА НЕ ЗОБОВ'ЯЗАНА ПІКЛУВАТИСЯ ЗА ВАШИМИ БАТЬКАМИ.

    Є ДВА ШЛЯХИ ЯК ПІДТВЕРДИТИ, ЩО ВИ ЄДИНИЙ, ХТО МОЖЕ УТРИМУВАТИ БАТЬКІВ-ІНВАЛІДІВ:

    1. ЗАЯВА БАТЬКІВ (ЗАВІРЕНА НОТАРІУСОМ) ЩО ВИ У НИХ ЄДИНА ДИТИНА.

    2. ВСТАНОВЛЕННЯ В СУДОВОМУ ПОРЯДКУ ФАКТУ, ЩО ВИ ЄДИНА ДИТИНА У БАТЬКІВ-ІНВАЛІДІВ.

    Встановлення факту перебування особи на утриманні має юридичне значення для отримання відстрочки від мобілізації.

    Факт перебування фізичної особи на утриманні, заінтересована особа має вирішити у декілька способів: по-перше, особа має право звернутися до органів та організацій за отриманням Довідки про підтвердження факту перебування особи на утриманні; по-друге, подати заяву до суду про встановлення факту, що має юридичне значення, в порядку окремого провадження.

    У разі, якщо встановлення юридичного факту пов'язане з вирішенням спору про право, заінтересована особа має звернутися до суду в порядку позовного провадження (абзац 3 пункту 3 постанови Пленуму Верховного суду України від 31.03.1995 № 5 “Про судову практику в справах про встановлення фактів, що мають юридичне значення”, ст.ст. 315-318 ЦПК України). Наприклад, встановлення права на пенсію військовослужбовця у зв’язку із знаходженням на утриманні.

    Предметом доказування є:

    • мета встановлення факту знаходження особи на утриманні.
    • відсутність можливості встановити факт знаходження особи на утриманні через відповідні організації, органи місцевого самоврядування (в позасудовому порядку);
    • наявність заробітної плати, стипендії, пенсії у заявника і її співвідношення з доходами особи, якій надається допомога;
    • непрацездатність заявника.

    Приблизний перелік необхідних доказів

    1. докази, які підтверджують факт перебування заявника на утриманні особи(документи, акти, листи ділового і особистого характеру, які містять відомості про перебування заявника на утриманні);
    2. докази, які встановлюють, що надані заявнику матеріальні засоби є основним ї постійним джерелом його існування (корінці поштових переказів, листи та інші документи, які свідчать про одержання заявником грошей або іншої допомоги від годувальника);
    3. довідка житлово-експлуатаційної організації або сільської Ради про те, що заявник звертався до них за одержанням документа про перебування на утриманні померлого, але йому у цьому відмовлено (через відсутність відомостей про утримання або на тій підставі, що заявник не був на утриманні);
    4. документи, які свідчать про те, що заявник є членом сім’ї померлого (копія свідоцтва про шлюб, народження, усиновлення та ін.);
    5. документи, які встановлюють, що заявник був неповнолітньою або непрацездатною персоною, не був членом сім’ї спадкодавця, але перебував на утриманні спадкодавця не менш як п’ять років та одержував від спадкодавця матеріальну допомогу, що була для нього єдиним джерелом засобів для існування(копія свідоцтва про народження, довідка про інвалідність, інші письмові докази), якщо встановлення факту перебування на утриманні необхідне для оформлення права на спадщину;
    6. копія свідоцтва про смерть годувальника чи повідомлення військкомату;
    7. покази свідків ( ЦПК України);

    Заява (з додатками) подається у примірниках в залежності від кількості учасників провадження.

    Увага! Доказами є будь-які фактичні дані, на підставі яких суд встановлює наявність або відсутність обставин, що обґрунтовують вимоги і заперечення сторін, та інших обставин, які мають значення для вирішення справи (доказами можуть бути : пояснення сторін, третіх осіб та їхніх представників, письмові докази, речові докази, покази свідків, висновки експерта).

    Стаття 23. Відстрочка від призову на військову службу під час мобілізації

    Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію

    Не підлягають призову на військову службу під час мобілізації військовозобов’язані:

    які мають дружину (чоловіка) із числа осіб з інвалідністю та/або одного із своїх батьків чи батьків дружини (чоловіка) із числа осіб з інвалідністю I чи II групи за умови, що такі особи з інвалідністю не мають інших працездатних осіб, зобов’язаних відповідно до закону їх утримувати;

    ВАМ ПОТРІБНО ДО ТЦКСП РАЗОМ ІЗ ЗАЯВОЮ ПРО НАДАННЯ ВАМ ВІДСТРОЧКИ ВІД МОБІЛІЗАЦІЇ ПОДАТИ НАСТУПНІ ДОКУМЕНТИ:

    1. СВІДОЦТВО ПРО НАРОДЖЕННЯ.

    2. ДОКУМЕНТ, ЩО ПІДТВЕРДЖУЄ ІНВАЛІДНІСТЬ БАТЬКІВ.

    3. ЗАВІРЕНУ НОТАРІАЛЬНО ЗАЯВУ БАТЬКІВ, ЩО ВИ ЇХ ЄДИНА ДИТИНА.

    Дерій Владислав Олегович
    9.2%

    Доброго дня!

    Як це впливає на мобілізацію мене? Чи можуть мене призвати у цьому випадку?

    При Ваших умовах - Ви маєте абсолютне право на відстрочку від призову на військову службу під час мобілізації! Подавати документи про відстрочку краще після вручення повістки під особистий підпис. Призвати зможуть лише в тому випадку, якщо пройдете ВЛК та не повідомите ТЦК про право на відстрочку.

    Чи не скажуть, що моя дружина може попіклуватися про моїх батьків, поки я буду служити або щось інше?

    Не скажуть. Обов’язок утримувати непрацездатних батьків покладається на повнолітніх працездатних дітей.

    Повнолітні діти зобов'язані утримувати батьків, які є непрацездатними і потребують матеріальної допомоги. (стаття 202 Сімейного кодексу України)

    Тому Ви маєте право на відстрочку, адже відсутні інші працездатні особи, які зобов’язані утримувати Вашу маму та батька.

    Чи можлива відсрочка і (якщо так), то наскільки. Чи потрібно цю інформацію подавати в ТЦК?

    Ви маєте право на відстрочку!

    Згідно абзацу 11 частини 1 статті 23 ЗУ "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію" не підлягають призову на військову службу під час мобілізації військовозобов’язані, які мають дружину (чоловіка) із числа осіб з інвалідністю та/або одного із своїх батьків чи батьків дружини (чоловіка) із числа осіб з інвалідністю I чи II групи за умови, що такі особи з інвалідністю не мають інших працездатних осіб, зобов’язаних відповідно до закону їх утримувати.

    Взагалі відстрочка дійсна поки існує підстава для відстрочки, але зазвичай працівники ТЦК її оформлюють на півроку - рік.

    Вам необхідно підготувати та надати ТЦК такий пакет документів:

    • заява про відстрочку
    • свідоцтво про народження
    • Повний витяг про народження додаток 15 ( в ньому зазначається, яка Ви за рахунком дитина)
    • документ про інвалідність матері
    • документ про інвалідність батька
    • свідоцтво про шлюб батьків
    • Повний витяг про відсутність актового запису цивільного стану додаток 22 (подається одним з батьків; в параметрах запиту вкажіть чи значаться Ваші рідні батьками інших дітей)
    • нотаріальна заява батьків, що Ви єдина дитина у подружжя

    Правилами військового обліку передбачено особисте повідомлення ТЦК про зміну персональних даних та надання документів про відстрочку.

    Подавати заяву про відстрочку до ТЦК потрібно в 2-х екземлярах. На другому екземлярі ТЦК має проставити відмітку про те, що вони отримали від Вас заяву: печатку/підпис та дату прийому. Ви цей екземляр маєте залишити в себе, як доказ подачі документів про відстрочку.

    Якщо з самого початку заяву не реєструють - тоді відправляйте документи поштою цінним листом з описом вкладеного.

    З повагою, Дерій В.О.!

    Всього доброго!

    • Виктор Клієнт 6 місяців тому

      Зацікавив цей момент "що такі особи з інвалідністю не мають інших працездатних осіб, зобов’язаних відповідно до закону їх утримувати". Вони обидва інваліди 2 групи, проте в документах МСЕК вказано, що "можуть працювати у спеціально створенних умовах". Чи не вказує це на те, що вони частково непрацездатні (якщо таке поняття взагалі існує) та моєї допомоги не потребують?

      • Дерій Владислав Олегович

        Сама наявність батьків з інвалідністю 2 групи вже дає право на відстрочку.

        Те, що вони мають інвалідність уже відносить їх до категорії непрацездатних, що виключає обов'язок Вашого батька утримувати Вашу маму і навпаки. Наприклад, якби у мами була інвалідність 2 групи, а у батька не було, тоді Ви не мали б права на відстрочку, адже є інша особа, яка зобов'язана утримувати її, тобто Ваш батько.

        Згідно абзацу 17 статті 1 ЗУ "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування" непрацездатні громадяни - особи, які досягли встановленого цим Законом віку, що дає право на призначення пенсії за віком, у тому числі на пільгових умовах, та дострокової пенсії, або особи з інвалідністю, у тому числі діти з інвалідністю, а також особи, які мають право на пенсію у зв’язку з втратою годувальника відповідно до закону.

    Гончаренко Константин
    9.2%
    Гончаренко Константин 6 місяців тому

    Юрист, м. Суми, 5 років досвіду

    Доброго дня!

    Якщо ваша мати потребує догляду та є рішення про це вам мають погодити звільнення, або якщо ви є опікуном ,що встановлено судовим рішенням.

    У Вашому випадку достатньо встановлення постійного догляду без припинення дієздатності родича та призначення опікуна судом .

    опишу опіку та догляд:

    Відповідно до ч.1 ст. 39 Цивільного Кодексу України, фізична особа може бути визнана судом недієздатною, якщо вона внаслідок хронічного, стійкого психічного розладу не здатна усвідомлювати значення своїх дій та (або) керувати ними.

    Положеннями ч. 3 ст. 296 Цивільного процесуального кодексу України передбачено, що заяву про визнання фізичної особи недієздатною може бути подано членом її сім’ї, близькими родичами, незалежно від їх спільного проживання, органом опіки та піклування, психіатричним закладом.

    Відповідно до ст. 55 Цивільного Кодексу України, опіка та піклування встановлюється з метою забезпечення особистих немайнових та майнових прав та інтересів малолітніх осіб, також повнолітніх осіб, які за станом здоров’я не можуть самостійно здійснювати свої права і виконувати обов’язки.

    Згідно зі ст. 58 Цивільного Кодексу України, опіка встановлюється над малолітніми особами, які позбавлені батьківського піклування, та фізичними особами, які визнані недієздатними.

    Відповідно до положень ч. 1 ст. 60 Цивільного Кодексу України, суд встановлює опіку над фізичною особою у разі визнання її недієздатною і призначає опікуна за поданням органу опіки та піклування.

    Стаття 62 Цивільного Кодексу України визначає, що опіка встановлюється за місцем проживання фізичної особи, яка потребує опіки, або за місцем проживання опікуна.

    Згідно зі ст. 63 Цивільного Кодексу України опікуном або піклувальником може бути лише фізична особа з повною цивільною дієздатністю. Фізична особа може бути призначена опікуном або піклувальником лише за її письмовою заявою.

    https://www.msp.gov.ua/news/8364.html?PrintVersion -Лист Мінсоцполітики від 10.06.2015 № 8596/0/14-15/19 "Про опіку та піклування над повнолітніми особами"

    Відповідно до пп. 1.3, 1.4 Правил опіки та піклування, затверджених наказом Державного комітету України у справах сім’ї та молоді, Міністерства освіти України, Міністерства охорони здоров’я України, Міністерства праці та соціальної політики України від 26.05.99 № 34/166/131/881, органами, які приймають рішення щодо опіки та піклування, є районні, районні в містах Києві та Севастополі державні адміністрації, виконавчі комітети міських, районних у містах, сільських, селищних рад.

    потрібно звернутися до суду а потім до управління соціального захисту у вашому регіоні

    АБО

    оформлення постійного догляду з відповідними соціальними виплатами на догляд за такими категоріями осіб, що потребують догляду: за дітьми-інвалідами віком до 18 років; за інвалідами І групи або особами, які досягли 80-річного віку; за інвалідами І чи ІІ групи внаслідок психічного розладу, які за висновком лікарської комісії медичного закладу потребують постійного стороннього догляду; та за іншими громадянам похилого віку, інвалідами, дітьми-інвалідами та хворими, які за висновком лікарсько-консультаційної комісії потребують постійного стороннього догляду і не здатні до самообслуговування.

    Звернутис до ЛКК в потім до до управління соціального захисту

    ЗАЯВА ПРО ВИДАЧУ висновКУ лікарсько-консультаційної комісії про необхідність постійного стороннього догляду та нездатність особи до самообслуговування ... копії довідки МСЕК або довідки ЛКК про те, що престарілий ІНВАЛІД , потребує стороннього догляду.

    МОЖЕ БУТИ відстрочка вд армії та допомога по догляду 860 грн 20 коп

    З повагою, Костянтин Гончаренко

    • Виктор Клієнт 6 місяців тому

      Тобто я повинен стати опікуном, самого факту того, що батьки інваліди 2 групи не достатньо?

      • Гончаренко Константин
        Гончаренко Константин 6 місяців тому

        Юрист, м. Суми, 5 років досвіду

        Якщо особа з інвалідністю має інших родичів , які здатні її доглядати , то тільки через опіку

        • Виктор Клієнт 6 місяців тому

          Але якщо я єдиний прямий родич, то опіку оформлювати не потрібно, вірно?

    Остропольський Василь Леонідович
    9.2%

    Доброго!Відповідаючи на Ваші питання по-порядку.1. Як це впливає на мобілізацію мене? У Вас є право на відстрочку від мобілізації, але про ці обставини треба повідомити ТЦК.

    2.Чи можуть мене призвати у цьому випадку? Так, можуть, якщо ТЦК не буде відомо про дані обставини.3. Чи не скажуть, що моя дружина може попіклуватися про моїх батьків, поки я буду служити або щось інше? Вони сказати можуть все, що завгодно))) Вам потрібно вірно підготувати пакет документів, та подати його в ТЦК, щоб у Вашій особовій справі були дані документи.

    4.Чи можлива відсрочка і (якщо так), то наскільки. Так, можлива, зазвичай дають на півроку, далі як не дивно це звучить, Ви будете переіодично подавати дані документи, щоб підтвердити дані обставини.5.Чи потрібно цю інформацію подавати в ТЦК? Так, потрібно.

    6.Взагалі цікавить будь яка інформація у цьому випадку.Звертайтесь, розкажу все детальніше.

    Турчин Ярослав Александрович
    9.2%

    ВІТАЮ ВАС, пане ВІКТОР!

    Чинна редакція абзацу 11 частини першої статті 23 Закону України "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію" передбачає:

    Не підлягають призову на військову службу під час мобілізації військовозобов’язані:

    які мають дружину (чоловіка) із числа осіб з інвалідністю та/або одного із своїх батьків чи батьків дружини (чоловіка) із числа осіб з інвалідністю I чи II групи за умови, що такі особи з інвалідністю не мають інших працездатних осіб, зобов’язаних відповідно до закону їх утримувати;

    {Абзац одинадцятий частини першої статті 23 в редакції Закону № 2122-IX від 15.03.2022; із змінами, внесеними згідно із Законом № 3161-IX від 28.06.2023}

    Як бачимо, ключовим в даному питанні є відсутність працездатних осіб, які відповідно до ЗАКОНУ зобов"язані їх утримувати. Відповідно до закону, Ваша дружина не зобов"язана утримувати Ваших батьків. Тим більше, правовий статус шлюбу не має стабільного характеру. Дружина в будь-який момент теоретично може з Вами розірвати шлюб (щастя і довгих років у шлюбі Вам, але ж теоретично таке можливо).. А мобілізацію назад вже дуже складно буде відкрутити. Звільнення ж зі служби за сімейними обставинами квест ще складніший, ніж з ТЦК та СП.

    При цьому, Ви маєте враховувати, що відстрочку дає закон, а не воєнком чи посадовець у ТЦК та СП. Тому у Вас немає обов"язку "бігти до них з документами" й доводити своє право на відстрочку, вислуховуючи від них купу всякої брехні, як від телефонних шахраїв, які намагаються Вас розкрутити на гроші. Так от у ТЦК Вас будуть намагатися розкрутити на мобілізацію, бо бажаючих не так багато, як публічно афішується, а "план до двору" їм виконувати хочеться, бо ж самі служити на нуль не дуже бажають їхати.

    ОТЖЕ, можуть дійсно стверджувати, що нехай дружина доглядає... Це незаконно. Бо Ваша дружина не є особою, яка згідно із законом має доглядати за Вашими батьками. Також можуть "кліпати очима", що треба довідка з РАГСу, що немає інших дітей у Ваших батьків. Але РАГС уже "дістали" і вони навіть на дверях вивішують оголошення, що подібні довідки не дають і видання таких документів чинним законодавством не передбачене!!! Але можете звернутися із запитом до Міністерства юстиції України, хай дадуть письмову відповідь, що органи РАЦС Мінюсту не надають такі довідки. Як правило, виходять з положення - подаючи нотаріально засвідчену заяву батьків, в якій воні повідомляють усіх, кого це стосується, що у них є єдиний СИН, інших дітей та осіб, які за законом мають їх утримувати - немає. Також цей факт можуть підтвердити відмітки у паспортах, домових книгах, довідки про проживання однією сім"єю та про склад сім"ї чинні та ті, що могли надаватися раніше для отримання субсидії та таке інше, тощо.

    Ви маєте пам"ятати, що у Вас абсолютно 100 % право на відстрочку. Але від "держслужбовчого беспредєлу" ще ніхто в нашій країні не був застрахований. Тож, якщо будуть сильно намагатися вішати Вам локшину, поцікавтеся чи є у них затверджений Президентом, Урядом чи хоча б Міністром оборони перелік документів щодо відстрочки, які треба надавати?! - Звісно такого переліку в них немає, бо й обов"язку їм щось доводити у людей немає.

    Я б щиро кажучи взагалі не рекомендував самостійно до них бігати і "просити відстрочки", адже Вас ніхто ще не планував мобілізувати і повістки не вручав (якщо не вручали). Візит до ТЦК та СП необхідний тим, хто не перебуває на обліку, а кому треба працевлаштовуватись, а це неможливо без військово-облікових документів чи якщо з роботи чи навчання направляють, чи якщо є обставини, які згідно з частиною 11 статті 38 Закону України "Про військовий обов"язок і військову службу" (зміни сімейного стану, місця проживання, освіти, місця роботи, посади) зобов"язують повідомити про них ТЦК за місцем обліку у 7-денний термін. Даний перелік є вичерпним та розширеному тлумаченню не підлягає. Обов"язку повідомляти про наявність у Вас права на відстрочку чинне законодавство не містить.

    Маю надію, що моя відповідь хоч трохи допомогла Вам розібратися в правовому регулюванні даного питання.

    З повагою, юрист Ярослав Турчин

    • Виктор Клієнт 6 місяців тому

      Зацікавив цей момент "що такі особи з інвалідністю не мають інших працездатних осіб, зобов’язаних відповідно до закону їх утримувати". Вони обидва інваліди 2 групи, проте в документах МСЕК вказано, що "можуть працювати у спеціально створенних умовах". Чи не вказує це на те, що вони частково непрацездатні (якщо таке поняття взагалі існує) та моєї допомоги не потребують?

      • Турчин Ярослав Александрович

        НЕМАЄ ПОНЯТТЯ ЧАСТКОВО НЕПРАЦЕЗДАТНІ. Є або працездатні, або ні. Чинне законодавство чітко визначає які особи є непрацездатними.

        Обов’язок батьків утримувати свою неповнолітню дитину належить до конституційних обов’язків і передбачений ч.2 ст. 51 Конституції України в якій зазначено, що батьки зобов’язані утримувати дітей до їх повноліття. В цій же нормі вказано, що повнолітні діти зобов"язані піклуватися про своїх непрацездатних батьків.

        ВІдповідно до частини другої та третьої статті 75 Сімейного кодексу України (далі - СК України), право на утримання (аліменти) має той із подружжя, який є непрацездатним, потребує матеріальної допомоги, за умови, що другий із подружжя може надавати матеріальну допомогу. Непрацездатним вважається той із подружжя, який досяг пенсійного віку, встановленого законом, або є особою з інвалідністю I, II чи III групи.

        Згідно з частинами першою, третьою статті 172 СК України, дитина, повнолітні дочка, син зобов'язані піклуватися про батьків, проявляти про них турботу та надавати їм допомогу.

        Якщо повнолітні дочка, син не піклуються про своїх непрацездатних, немічних батьків, з них можуть бути за рішенням суду стягнуті кошти на покриття витрат, пов'язаних із наданням такого піклування.

        Частина перша статті 202 СК України передбачає, що повнолітні дочка, син зобов'язані утримувати батьків, які є непрацездатними і потребують матеріальної допомоги.

        ВІдповідно до абзацу 17 статті 1 Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування», непрацездатні громадяни - особи, які досягли встановленого цим Законом віку, що дає право на призначення пенсії за віком, у тому числі на пільгових умовах, та дострокової пенсії, або особи з інвалідністю, у тому числі діти з інвалідністю, а також особи, які мають право на пенсію у зв’язку з втратою годувальника відповідно до закону.

        Згідно з частиною першою статті 31 Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» залежно від ступеня втрати працездатності визначено три групи інвалідності. Причина, група, час настання інвалідності, строк, на який встановлюється інвалідність, визначаються органом медико-соціальної експертизи згідно із законодавством.

        Частина перша статті 32 Закону передбачає, що особи, яким установлено інвалідність, мають право на пенсію по інвалідності, залежно від групи інвалідності, за наявності такого страхового стажу на час настання інвалідності або на день звернення за пенсією:

        для осіб з інвалідністю II та III груп:

        до досягнення особою 23 років включно - 1 рік;

        від 24 років до досягнення особою 26 років включно - 2 роки;

        від 27 років до досягнення особою 28 років включно - 3 роки;

        від 29 років до досягнення особою 31 року включно - 4 роки;

        від 32 років до досягнення особою 33 років включно - 5 років;

        від 34 років до досягнення особою 35 років включно - 6 років;

        від 36 років до досягнення особою 37 років включно - 7 років;

        від 38 років до досягнення особою 39 років включно - 8 років;

        від 40 років до досягнення особою 42 років включно - 9 років;

        від 43 років до досягнення особою 45 років включно - 10 років;

        від 46 років до досягнення особою 48 років включно - 11 років;

        від 49 років до досягнення особою 51 року включно - 12 років;

        від 52 років до досягнення особою 55 років включно - 13 років;

        від 56 років до досягнення особою 59 років включно - 14 років.

        Особи, яким установлено інвалідність після досягнення пенсійного віку, передбаченого статтею 26 цього Закону, мають право на пенсію по інвалідності за наявності страхового стажу, зазначеного в абзаці першому частини першої статті 26 цього Закону.

    Крикун Сергій  Павлович
    9.2%
    Крикун Сергій Павлович 6 місяців тому

    Юрист, м. Дніпро, 30 років досвіду

    Закон України " Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію" (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/3543-12#Text):

    "/Стаття 23. Відстрочка від призову на військову службу під час мобілізації

    Не підлягають призову на військову службу під час мобілізації військовозобов’язані:..

    які мають дружину (чоловіка) із числа осіб з інвалідністю та/або одного із своїх батьків чи батьків дружини (чоловіка) із числа осіб з інвалідністю I чи II групи за умови, що такі особи з інвалідністю не мають інших працездатних осіб, зобов’язаних відповідно до закону їх утримувати;...".

    "ПОРЯДОК організації та ведення військового обліку призовників, військовозобов’язаних та резервістів" (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/1487-2022-%D0%...):

    "ПРАВИЛА військового обліку призовників, військовозобов’язаних та резервістів

    1. Призовники, військовозобов’язані та резервісти повинні:...

    8) особисто повідомляти в семиденний строк органам, в яких вони перебувають на військовому обліку, про зміну персональних даних, зазначених у статті 7 Закону України “Про Єдиний державний реєстр призовників, військовозобов’язаних та резервістів”, а також надавати зазначеним органам документи, що підтверджують право на відстрочку від призову на військову службу під час мобілізації з підстав, визначених у статті 23 Закону України “Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію”;".

    Сімейний кодекс України (https://zakon.rada.gov.ua/laws/main/2947-14#n1030):

    "Стаття 202. Підстави виникнення обов'язку повнолітніх дочки, сина утримувати батьків

    1. Повнолітні дочка, син зобов'язані утримувати батьків, які є непрацездатними і потребують матеріальної допомоги...".

    Конституція України (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/254%D0%BA/96-%...):

    "Стаття 19. Правовий порядок в Україні ґрунтується на засадах, відповідно до яких ніхто не може бути примушений робити те, що не передбачено законодавством.

    Органи державної влади та органи місцевого самоврядування, їх посадові особи зобов'язані діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України.

    ---

    Доброго дня, пане Вікторе! По-перше, Ви маєте право на відстрочку з підстав інвалідості ІІ групи батьків. При цьому, Ваші батьки не мають інших працездатних осіб, які по закону зобов'язані їх утримувати. З цього приводу, відповідно до наведеної ст.19 Конституції Україні, ніхто не може бути примушений робити те, що не передбачено законодавством - Ви не зобов'язані доводити, що інших осіб, які зобов'язані по закону утримувати Ваших батьків, немає; це законодавством ситуацію доведено до невизначеності, до абсурду. Законом України, яким було внесено зміну, доповнення у цій частині, було передбачено прийняття постанови КМУ щодо застосування норм, якй були прийняті, але до цього часу такої пост. КМУ немає, принаймні мені вона мені невідома. По-друге, щодо часу відстрочки - виділеним мною словосполученням у першому реченні частини першої ст.23 Закону про мобілізацію прямо зазначено: "під час мобілізації" - тобто військовозобов'язаний має право на відстрочку протягом всього часу мобілізації. Доречно у цій частині також мати на увазі, що відстрочка передбачена з підстав, у випадках передбачених цією ст.23 Закону - відстрочка набувається по закону, а не за рішенням РТЦК та СП (надати чи відмовити у ній), РТЦК та СП має лише підтвердити та оформити відстрочку, не має права відмовити у ній. По-третє, Правила військового обліку зобов'язують військовозобов'язаного подати до РТЦК та СП документи, що підтверджують право на відстрочку - точніше, подати заяву (підреєстрацію її вручення на своєму примірнику) про підтвердження та оформлення (не надання) відстрочки з прикладенням копії документів, що підтверджують це право на відстрочку (документів про інвалідність ІІ групи батьків, свого свідоцтва про народження), з поясненням у заяві, що Ви є єдиною дитиною батьків. При зверненні до РТЦК та СП (поданні заяви) Ви, скоріше всього, будете направлені на ВЛК (що єправом РТЦК та СП), але це не скасовує права на відстрочку та її оформлення (внесення відомостей до Реєстру військовозобов'язаних та Вашого військово-облікового документа). При цьому, вважаю за необхідне вимагати реєстрацію вручення заяви до направлення на ВЛК та виконанання інших вимог РТЦК та СП.

    • Виктор Клієнт 6 місяців тому

      Зацікавив цей момент "що такі особи з інвалідністю не мають інших працездатних осіб, зобов’язаних відповідно до закону їх утримувати". Вони обидва інваліди 2 групи, проте в документах МСЕК вказано, що "можуть працювати у спеціально створенних умовах". Чи не вказує це на те, що вони частково непрацездатні (якщо таке поняття взагалі існує) та моєї допомоги не потребують?

      • Крикун Сергій  Павлович
        Крикун Сергій Павлович 6 місяців тому

        Юрист, м. Дніпро, 30 років досвіду

        Пане Вікторе, даний абз. ст.23 Закону про право на відсточку передбачає інвалідність одного з батьків, зокрема ІІ групи, а не висновок МСЕК про можливість працювати у створених умовах - підставою для відстрочки є інвалідінсть батьків ІІ групи.

    Корнійчук Євген Іванович

    Доброго дня, ви єдиний хто може піклуватися про ваших батьків. Ваша дружина за законом не забов'язана цього робити.

    Обов'язок повнолітніх дітей піклуватися про своїх непрацездатних батьків закріплено в статті 51 Конституції України. Згідно з частиною першою статті 202 Сімейного кодексу України повнолітні дочка, син зобов'язані утримувати батьків

    Адвокат Евгений Александрович
    9.2%
    Адвокат Евгений Александрович 6 місяців тому

    Адвокат, м. Київ, 30 років досвіду

    Доброго вечора, Виктор!

    ВИ ЗОБОВ'ЯЗАНІ УТРИМУАВТИ БАТЬКІВ, А НЕ ВАША ДРУЖИНА:

    СІМЕЙНИЙ КОДЕКС УКРАЇНИ

    (Відомості Верховної Ради України (ВВР), 2002, № 21-22, ст.135):

    Сімейний кодекс України | від 10.01.2002 № 2947-III (rada.gov.ua)

    Глава 17ОБОВ'ЯЗОК ПОВНОЛІТНІХ ДОЧКИ, СИНА УТРИМУВАТИ БАТЬКІВ ТА ЙОГО ВИКОНАННЯ

    Стаття 202. Підстави виникнення обов'язку повнолітніх дочки, сина утримувати батьків

    1. Повнолітні дочка, син зобов'язані утримувати батьків, які є непрацездатними і потребують матеріальної допомоги.

    2. Якщо мати, батько були позбавлені батьківських прав і ці права не були поновлені, обов'язок утримувати матір, батька у дочки, сина, щодо яких вони були позбавлені батьківських прав, не виникає.

    ТОМУ ВИ МАЄТЕ ПРАВО НА ВІДСТРОЧКУ ВІД ПРИЗОВУ НА ВІЙСЬКОВУ СЛУЖБУ ПІД ЧАС ПО МОБІЛІЗАЦІЇ:

    ЗАКОН УКРАЇНИ

    Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію

    (Відомості Верховної Ради України (ВВР), 1993, № 44, ст.416):

    Про мобілізаційну підготовк... | від 21.10.1993 № 3543-XII (rada.gov.ua)

    "Стаття 23. Відстрочка від призову на військову службу під час мобілізації

    Не підлягають призову на військову службу під час мобілізації військовозобов’язані:...

    які мають дружину (чоловіка) із числа осіб з інвалідністю та/або одного із своїх батьків чи батьків дружини (чоловіка) із числа осіб з інвалідністю I чи II групи, за умови, що такі особи з інвалідністю не мають інших працездатних осіб, зобов’язаних відповідно до закону їх утримувати;...

    АЛГОРИТМ ДІЙ ЩОДО ОТРИМАННЯ ВІДСТРОЧКИ ВІД ПРИЗОВУ НА ВІЙСЬКОВУ СЛУЖБУ ПІД ЧАС ПО МОБІЛІЗАЦІЇ:

    ВАМ ТРЕБА ЗВЕРНУТИСЯ ДО ТЦКСП (ВІЙСЬККОМАТУ), РАЗОМ З ТАКИМИ ДОКУМЕНТАМИ:

    - ПАСПОРТОМ ГР.УКРАЇНИ, ІДЕНТИФІКАЦІЙНИМ КОДОМ (ОРИГІНАЛИ І КОПІЇ), ВІЙСЬКОВИМ КВИТКОМ (ТИЧАСОВИМ ПОСВІДЧЕННЯМ), ПРИПИСНИМ, КОПІЯМИ: СВІДОЦТВА ПРО ВАШЕ НАРОДЖЕННЯ, ДОВІДКИ МСЕК ЩОДО ІНВАЛІДА БАТЬКА, ПЕНСІЙНОГО ПОСВІДЧЕННЯ БАТЬКА ІНВАЛІДА, ДОВІДКИ МСЕК ЩОДО ІНВАЛІДА МАТЕРІ, ПЕНСІЙНОГО ПОСВІДЧЕННЯ МАТЕРІ ІНВАЛІДА,

    - ДЕ:

    1) СТАТИ НА ВІЙСЬКОВИЙ ОБЛІК, У РАЗІ ЯКЩО ВИ НА НЬОМУ НЕ ПЕРЕБУВАЄТЕ;

    2) ПРОЙТИ ВЛК;

    3) ОТРИМАТИ ВІЙСЬКОВИЙ КВИТОК (ТИЧАСОВЕ ПОСВІДЧЕННЯ), У РАЗІ ЇХ ВІДСУТНОСТІ;

    4) ОТРИМАТИ ВІДСТРОЧКУ ВІД ПРИЗОВУ ПО МОБІЛІЗАЦІЇ, З ПРОСТАВЛЕННЯМ ВІДМІТКИ ПРО ЦЕ У ВІЙСЬКОВОМУ КВИТКУ (ТИЧАСОВОМУ ПОСВІДЧЕННІ).

    Всього доброго.

    Малик Олександр Володимирович
    8%
    Малик Олександр Володимирович 6 місяців тому

    Адвокат, м. Вінниця, 9 років досвіду

    Добрий день! Ви маєте право на відстрочку. Для отримання відстрочки рекомендую надіслати до тцк листом з описом документи, які підтверджують родинні відносини із батьками (свідоцтво про народження), довіки до акту огляду мсек, пенсійне посвідчення (належним чином завірені) і в заяві зазначити про бажання отримати відстрочку. Слід також додати копію військового квитка або тимчасового посвідчення.


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України