Задайте питання юристу

835 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Сімейне право, 16 жовтня 2023, питання №94983

Сын умер невестка притендует на 1/3кв.Куплена до брака.Но есть совмесная 3 комн.в браке приобрели

Сын умер квартира приватизирована на троих.Мама и два сына.Сын женился .Жили отдельно а своей квартире купленой в браке.Но невестка притендует на 1/3 до брака.

Відповіді юристів (3)

    Айвазян Юрий Климентьевич

    Доброго дня!

    Невістка може претендувати тільки на нерухоме майно, яке було придбане під час шлюбу.

    З повагою, адвокат Айвазян.

    Дерій Владислав Олегович

    Доброго дня!

    Якщо син не залишив заповіту, спадкування відбуватиметься за законом.

    У першу чергу право на спадкування за законом мають діти спадкодавця, у тому числі і народжені після його смерті, батьки померлого, той з подружжя, який його пережив (ст. 1261 ЦК України).

    Тому все майно чоловіка (1\3 частини в приватизованій квартирі до шлюбу та 1\2 частина в трикімнатній квартирі купленій у шлюбі) спадкується між його дружиною та його мамою.

    Невістка може претендувати на 1/6 квартири купленої до шлюбу, іншу 1/6 частини квартири - спадкує мама.

    Крім того, мама померлого претендує на 1/4 квартири купленої сином в шлюбі.

    Мамі потрібно подати заяву про прийняття спадщини до нотаріуса, який веде спадкову справу.

    З повагою, юрист Дерій В.О.!

    Всього доброго!

    Костюк Любовь Тарасовна
    Костюк Любовь Тарасовна 6 місяців тому

    Адвокат, м. Київ, 24 роки досвіду

    все вірно, невістка має права на спадкування 1/3 квартири, яка була придбана до шлюбу. Вона відноситься до спадкоємців першої черги, коли помер ваш син, то відкрилась спадщина на все майно, яке належало вашому сину, і оскільки немає заповіту чи будь-якого іншого правочину (дарування) то все майно, яке належало вашому сину спадкується по закону в рівних частинах між вами та його дружиною.


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України