Задайте питання юристу

833 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Сімейне право, 20 жовтня 2023, питання №95264

Можно ли в 17 лет съехать от родителей без их согласия

Мне 17 в следующем месяце, в семье вроде все хорошо, но мне хочется сьехать, потому что не могу жить в такой обстановке. Можно ли по закону Украины так сделать? Могут быть какие-то проблемы с полицией?

Відповіді юристів (4)

    Винограденко Антон Анатолійович

    Доброго дня! Згідно Закону України "Про свободу пересування та вільний вибір місця проживання в Україні" вільний вибір місця проживання обмежується щодо осіб, які не досягли 16-річного віку.

    Тобто якщо ви не є особою до якої згідно із процесуальним законодавством застосовано запобіжні заходи, пов’язані з обмеженням або позбавленням волі або особою, яка за вироком суду відбуває покарання у вигляді позбавлення або обмеження волі, або особою, яка згідно із законодавством перебуває під адміністративним наглядом, або особою, яка згідно із законодавством про інфекційні захворювання та психіатричну допомогу підлягає примусовій госпіталізації та лікуванню, або іноземцем та особою без громадянства, яка не має законних підстав для перебування на території України - ви вправі самостійно вибирати місце проживання.

    Айвазян Юрий Климентьевич

    Доброго дня, Олександре!

    В такому віці Ви маєте на це повне право. Ніяких проблем у зв'язку з цим у Вас бути не повинно.

    З повагою, адвокат Айвазян.

    Кирда Вячеслав Володимирович

    Вітаю.

    Так, маєте повне право на це.

    Босак Назар Орестович

    Добрий вечір. Фізична особа, яка досягла чотирнадцяти років, вільно обирає собі місце проживання, за винятком обмежень, які встановлюються законом. Фізична особа, яка досягла чотирнадцяти років, має право на вільне самостійне пересування по території України і на вибір місця перебування.

    Фізична особа може бути обмежена у здійсненні права на пересування лише у випадках, встановлених законом. Фізична особа не може бути видворена з обраного нею місця перебування, доступ до якого не заборонений законом.

    Ваші батьки мають право спілкуватись з Вами, проте Ви можете проживати окремо від них.


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України