Задайте питання юристу

835 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Податкове право, 29 жовтня 2023, питання №95783

Програмне РРО штрафи.

Доброго дня.
Я репетитор маю 3 групу фоп.
Кошти надходять на картку фоп (але просто на номер картки,не на рахунок).
Стараюся видавати чеки через програмний РРО Вчасно каса ,але інколи забуваю.
Чи можливий штраф за надходження ,які не пройшли ПРРО?

Відповіді юристів (1)

    Айвазян Юрий Климентьевич

    Доброго дня, Наталя!

    Вже відповів Вам на Ваше питання у іншому питанні, яке Ви ставили.

    Фізичні особи-підприємці — платники єдиного податку другої, третьої та четвертої груп згідно з вимогами Податкового кодексу зобов’язані застосовувати РРО/ПРРО при здійсненні розрахункових операцій незалежно від виду діяльності та обсягу доходу.

    РРО/ПРРО можуть не застосовуватися у разі оплати покупцем коштів виключно на поточний рахунок ФОПа, крім карткового, оскільки така операція не є розрахунковою. Тобто продавець надає покупцю повні банківські реквізити для здійснення оплати - поточний рахунок у форматі IBAN. При розрахунках в інший спосіб - готівкою, платіжною карткою тощо, застосування РРО/ПРРО є обов’язковим.

    Основні штрафні санкції у разі невикористання РРО:

    • 100% вартості товарів/послуг – за реалізацію цих товарів/послуг без використання РРО або за невидачу фіскального чека. У разі повторного порушення штраф зростає до 150% суми.
    • 510 грн – за неподання звітності, пов'язаної із застосуванням РРО, та за відсутність контрольної стрічки на РРО.
    • 5100 грн – за використання РРО, у конструкцію якого було внесено зміни, які не передбачені документацією виробника касового апарату / розробника програмного забезпечення.

    Додатково можуть також накладатися адміністративні штрафи:

    • за порушення порядку проведення розрахунків – 34–85 грн з особи, яка не використала РРО (продавця, касира), та 85–170 грн із посадових осіб суб'єкта господарювання;
    • за ненадання покупцю/клієнту можливості розрахувати електронними платіжними засобами – 1700–3400 грн із посадових осіб суб'єкта господарювання.
    • 25% вартості товарів/послуг у разі їх продажу без використання РРО або з використанням на неповну суму, а також 50% вартості проданих товарів/послуг за аналогічне повторне порушення (замість 100% та 150% відповідно).

    Основний інструмент контролю з боку податкової служби – це фактичні перевірки, під час яких податківці можуть проводити «таємні закупівлі»: купувати товари й відстежувати дотримання правил використання РРО підприємцями. Додатково ДПС може проводити документальні планові перевірки.

    Відповідальність за порушення, пов'язані з використанням РРО, може бути накладена за незастосування РРО, невидачу розрахункового документа й видачу розрахункового документа на неповну суму купівлі.

    З повагою, адвокат Айвазян.


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України