Задайте питання юристу

835 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Цивільне право, 02 листопада 2023, питання №96050

Получить отсрочку по этим документам

Здравствуйте.Моему другу выдали повестку на завтра.Он был за границей,недавно вернулся обратно.У него была 3 группа инвалидности,она закончилась две недели назад во время военного положения,но выплаты по инвалидности получает.В военкомате он имеет права на предоставления отсрочки по инвалидности или уже нет?

Відповіді юристів (5)

    Богун Сергій Павлович

    Тут необхідно розуміти з огляду на що "закінчилась інвалідність".

    Якщо у період дії воєнного стану особі потрібно пройти повторний огляд, але вона не має можливості цього зробити, – можна пройти огляд пізніше – протягом шести місяців після припинення/скасування воєнного стану.

    Строк дії попередньої довідки і всі пов’язані з нею соціальні виплати продовжуються на весь цей період.

    Згідно з постановою КМУ № 225 від 8 березня 2022 р., якщо в Пенсійному фонді України або структурних підрозділах з питань соціального захисту населення немає інформації про зміну чи відмову в продовженні інвалідності, вважається, що ця інвалідність продовжується на весь період дії воєнного стану і ще на шість місяців після його скасування або припинення.

    За особою зберігаються усі соціальні виплати. Додаткові документи чи інші записи в наявних довідках не потребуються.

    Виходячи з вищенаведеного, теоретично Ваш товариш може отримати відстрочку.

    Кирда Вячеслав Володимирович

    Вітаю.

    На жаль, але наразі строк його інвалідності закінчився. Якщо в регіоні його проживання є можливість направлення на МСЕК, тоді йому потрібно отримати направлення на пройти дану комісію. Зрозуміло, що зараз йому варто зайнятись цим питання, і можливо подумати про оформлення поважних причин неявки. Якщо ні - нехай бере на ВЛК всі актуальні медичні документи.

    Всього доброго. Успіхів! З повагою!

    Сергей Клієнт 6 місяців тому

    У него есть ребенок с инвалидностью,но он является отчимом ребенку.Родной ее отец служит в ВСУ по мобилизации и жена отказалась от алиментов и он не содержит ребенка.Проживают отчим и ребенок вместе.На основе этого у него тоже нет возможности получить отсрочку?

    • Кирда Вячеслав Володимирович

      Сергію!

      ЗАКОН УКРАЇНИ

      Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію

      Стаття 23. Відстрочка від призову на військову службу під час мобілізації

      Не підлягають призову на військову службу під час мобілізації військовозобов’язані:

      ...

      жінки та чоловіки, опікуни, піклувальники, прийомні батьки, батьки-вихователі, які виховують дитину з інвалідністю віком до 18 років;

      {Частину першу статті 23 доповнено новим абзацом згідно із Законом № 339-VIII від 21.04.2015; в редакції Закону № 2122-IX від 15.03.2022}

      Як на мій погляд, шанси довести виховання дитини з інвалідністю у нього є.

      Всього доброго. Успіхів! З повагою!

    Айвазян Юрий Климентьевич

    Доброго дня, Сергію!

    Якщо він має змогу отримати направлення ЛКК на МСЕК, то йому потрібно отримати направлення та пройти коміссію. Щодо ТЦК та СП можуть виникнути проблеми, оскільки строк інвалідності не продовжено.

    Щодо повістки назавтра, то якщо має можливість, нехай оформить лікарняний та відправить його до ТЦК та СП разом із заявою про неявку у зв'язку з хворобою, Укрпоштою з описом вкладення. Проте, це потрібно було б робити вже сьогодні.

    З повагою, адвокат Айвазян.


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України