Задайте питання юристу

835 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Військове право, 08 листопада 2023, питання №96367

Відстрочка по навчанню

Вітаю.
Підкажіть, якщо відстрочка по навчанню, то причин відмовити у її наданні немає ніяких? тцк зобов'язаний мені її надати?
Якщо я не сповістив, про своє навчання тцк, а хочу це зробити лише зараз, за це буде штраф? Бо одні кажуть, що буде, інші, що ні..

дякую.

Відповіді юристів (14)

    Богун Сергій Павлович

    Загалом за це штрафу не буде.

    • андрій Клієнт 6 місяців тому

      можна більш детально? знизу юрист каже що відповідальність є...

    Айвазян Юрий Климентьевич

    Доброго дня, Андрію!

    Штраф цілком може бути за порушення правил військового обліку. Зокрема за те, що Ви невчасно повідомили ТЦК про істотну зміну Ваших персональних даних. Ви повинні були повідомити військомат про зарахування до ВНЗ протягом 7 днів.

    З повагою, адвокат Айвазян.

    • андрій Клієнт 6 місяців тому

      ст 7 зу про єдиний державний реєстр призовників

      там про строки не написано нічого? можна почитати де зазначені строки і зобовязання повідомляти?

      • Айвазян Юрий Климентьевич

        Постанова Кабінету Міністрів України від 30 грудня 2022 р. № 1487 про «Порядок організації та ведення військового обліку призовників, військовозобов’язаних та резервістів»

        "пункт 23. Призовники, військовозобов’язані та резервісти в разі зміни адреси їх місця проживання або інших персональних даних зобов’язані особисто в семиденний строк повідомити про такі зміни відповідним органам, де вони перебувають на військовому обліку, зокрема у випадках, визначених постановою Кабінету Міністрів України від 7 лютого 2022 р. № 265 “Деякі питання декларування і реєстрації місця проживання та ведення реєстрів територіальних громад”, через центри надання адміністративних послуг та інформаційно-комунікаційні системи.

        Призовники, військовозобов’язані та резервісти, які не актуалізували інформацію про себе в Єдиному державному реєстрі призовників, військовозобов’язаних та резервістів, особисто у семиденний строк з дня внесення змін до персональних даних прибувають із паспортом громадянина України та військово-обліковими документами до відповідного районного (міського) територіального центру комплектування та соціальної підтримки, органу СБУ, підрозділу Служби зовнішньої розвідки, який організовує та веде військовий облік на території адміністративно-територіальної одиниці, для взяття їх на військовий облік, зняття з військового обліку або внесення змін до їх облікових даних.".

    Гіммельфарб Станіслав  Олегович

    Доброго дня.

    Право на отримання відстрочки в зв'язку з навчанням на денній або дуальній формі є безумовним.

    В той же час, Правилами військового обліку передбачено обов'язок повідомлення ТЦК призивником, військовозобов'язаним у випадку зміни його облікових даних, виникнення підстав для відстрочки від призову протягом 7 днів з моменту виникнення таких обставин. Порушення цієї вимоги становить склад адміністративного правопорушення і може стати приводом для притягнення до адміністративної відповідальності але не є підставою для відмовлення в наданні відстрочки

    • андрій Клієнт 6 місяців тому

      а якщо я поступив на навчання після вручення повістки на уточнення облікових даних, відповідно, там вказано, що я ніде не навчаюся на період вручення повістки, але в довідці про навчання вказано, що я навчаюся з першого вересня. Це якось може вплинути на отримання відстрочки?

      • Гіммельфарб Станіслав  Олегович

        Ні, отримання повістки на уточнення облікових даних не обмежує Ваше право на навчання і отримання відстрочки. Головне, щоб Ви були зараховані до навчального закладу до моменту прийняття рішення щодо призову

    Кирда Вячеслав Володимирович

    Вітаю.

    Як студенту Вам зобов'язані надати відстрочку від мобілізації. Що стосується повідомлення про вступ, у Вас відсутній такий обов'язок.

    Успіхів.

    • андрій Клієнт 6 місяців тому

      можете підказати яким законом це регулюється? бо одні кажуть треба повідомляти інші що ні... незроуміло..

      • Кирда Вячеслав Володимирович

        Андрію!

        1. Правила військового обліку, затверджені постановою № 1487.

        2. Закон України "Про Єдиний державний реєстр призовників, військовозобов’язаних та резервістів".

        Успіхів.

        • андрій Клієнт 6 місяців тому

          там сказано що потрібно повідомляти про освіту.

          А де сказано що повідомляти не треба? я щось не можу знайти...

          • Кирда Вячеслав Володимирович

            Андрію!

            Там сказано, що потрібно повідомляти про відомості про освіту. Вступ до закладу - це не освіта, це лише початковий її етап.

    Адвокат Евгений Александрович
    Адвокат Евгений Александрович 6 місяців тому

    Адвокат, м. Київ, 30 років досвіду

    Доброго вечора!

    ВРАХОВУЮЧИ ТЕ, ЩО ВИ СТУДЕНТ ДЕННОЇ ФОРМИ НАВЧАННЯ ВУЗУ, ТО МАЄТЕ ПРАВО НА ОТРИМАННЯ ВІДСТРОЧКИ ВІД ПРИЗОВУ ПО МОБІЛІЗАЦІЇ:

    ЗАКОН УКРАЇНИ

    Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію

    (Відомості Верховної Ради України (ВВР), 1993, № 44, ст.416):

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/3543-12#Text

    "Стаття 23. Відстрочка від призову на військову службу під час мобілізації

    Не підлягають призову на військову службу під час мобілізації військовозобов'язані:...

    Призову на військову службу під час мобілізації, на особливий період не підлягають також:

    здобувачі фахової передвищої та вищої освіти, асистенти-стажисти, аспіранти та докторанти, які навчаються за денною або дуальною формами здобуття освіти;...".

    ЩОБ ОТРИМАТИ ВІДСТРОЧКУ ВІД ПРИЗОВУ ПО МОБІЛІЗАЦІЇ, ВАМ ТРЕБА ЗВЕРНУТИСЯ ДО ТЦКСП (ВІЙСЬККОМАТУ), РАЗОМ З ПАСПОРТОМ ГР.УКРАЇНИ, ІДЕНТИФІКАЦІЙНИМ КОДОМ (ОРИГІНАЛИ І КОПІЇ), ВІЙСЬКОВИМ КВИТКОМ (ТИМЧАСОВИМ ПОСВІДЧЕННЯМ), ПРИПИСНИМ, ДОВІДКОЮ ВНЗ,

    - ДЕ:

    1) СТАТИ НА ВІЙСЬКОВИЙ ОБЛІК;

    2) ПРОЙТИ ВЛК;

    3) ОТРИМАТИ ВІЙСЬКОВИЙ КВИТОК (ТИМЧАСОВЕ ПОСВІДЧЕННЯ), У РАЗІ ЇХ ВІДСУТНОСТІ;

    4) ОТРИМАТИ ВІДСТРОЧКУ ВІД ПРИЗОВУ ПО МОБІЛІЗАЦІЇ, З ПРОСТАВЛЕННЯМ ВІДМІТКИ ПРО ЦЕ У ВІЙСЬКОВОМУ КВИТКУ (ТИМЧАСОВОМУ ПОСВІДЧЕННІ).

    ПОКИ НЕ ПІШЛИ, ТО МАЄТЕ ПРАВО НА ВІДСТРОЧКУ ВІД ПРИЗОВУ ПО МОБІЛІЗАЦІЇ, АЛЕ ЩОБ БУЛА ВІДСТРОЧКА ВІД ПРИЗОВУ ПО МОБІЛІЗАЦІЇ, ТРЕБА ПІТИ ДО ТЦКСП (ВІЙСЬККОМАТУ), ДЕ РЕАЛІЗУВАТИ СВОЄ ЗАКОННЕ ПРАВО.

    Всього доброго!


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України