Задайте питання юристу

835 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Сімейне право, 12 листопада 2023, питання №96618

Виховання однорічної дитини

Чи можна брати до себе однорічну дитину навихідні на виховання? Жінка не дозволяє, а тільки з її участю...

Відповіді юристів (3)

    Богун Сергій Павлович

    За законодавством України мати і батько мають рівні права та обов’язки щодо дитини.

    Статтею 157 Сімейного кодексу України передбачено, що питання виховання дитини повинні вирішуватися батьками спільно.

    Той із батьків, хто проживає окремо від дитини, зобов'язаний брати участь у її вихованні і має право на особисте спілкування з нею.

    Той із батьків, з ким проживає дитина, не має права перешкоджати тому з батьків, хто проживає окремо, спілкуватися з дитиною та брати участь у її вихованні, якщо таке спілкування не перешкоджає нормальному розвиткові дитини.

    Якщо батьки не можуть дійти згоди щодо участі одного з батьків, який проживає окремо, у вихованні дитини, то варто звернутися до органів опіки та піклування, щоб визначити порядок такої участі, виходячи з інтересів дитини, або звернутися до суду.

    Корнійчук Євген Іванович

    Доброго дня, ви маєте також самі права на дитину, що і ваша жінка. Але враховуючи вік дитини, я би вам радив спочатку спробувати декілька разів провести час разом, коли дитина буде почувати себе разом з вами впевнено, тоді можно буде піднімати питання про зустрічі без матері.

    Ознайомтесь за посиланням.

    https://wiki.legalaid.gov.ua/index.php/%D0%92%D1%8...

    Айвазян Юрий Климентьевич

    Доброго дня, Андрію!

    От що зазначено у СКУ з приводу Вашого питання.

    Стаття 141. Рівність прав та обов'язків батьків щодо дитини.

    1. Мати, батько мають рівні права та обов'язки щодо дитини, незалежно від того, чи перебували вони у шлюбі між собою.

    2. Розірвання шлюбу між батьками, проживання їх окремо від дитини не впливає на обсяг їхніх прав і не звільняє від обов'язків щодо дитини, крім випадку, передбаченого частиною п’ятою статті 157 цього Кодексу.

    Стаття 157. Вирішення батьками питань щодо виховання дитини.

    1. Питання виховання дитини вирішується батьками спільно, крім випадку, передбаченого частиною п’ятою цієї статті.

    2. Той із батьків, хто проживає окремо від дитини, зобов'язаний брати участь у її вихованні і має право на особисте спілкування з нею.

    3. Той із батьків, з ким проживає дитина, не має права перешкоджати тому з батьків, хто проживає окремо, спілкуватися з дитиною та брати участь у її вихованні, якщо таке спілкування не перешкоджає нормальному розвиткові дитини.

    4. Батьки мають право укласти договір щодо здійснення батьківських прав та виконання обов'язків тим з них, хто проживає окремо від дитини. Договір укладається у письмовій формі та підлягає нотаріальному посвідченню.

    З повагою, адвокат Айвазян.


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України