Задайте питання юристу

836 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Для бізнесу, 13 листопада 2023, питання №96666

Зміни в засновницьких документах

Доброго дня. Допоможіть будь-ласка з таким питанням. У встановленому порядку було створено і зареєстровано мале підприємство у формі товариства з обмеженою відповідальністю. Через деякий час (рік) у підприємства виникла необхідність внести зміни в засновницькі документи, пов'язані із зміною юридичної адреси, ухваленням до складу засновників нових осіб, і вибуття частини старих засновників. Були зібрані всі необхідні документи і представлені для реєстрації змін. Проте реєстраційний орган відмовив в прийомі документів, мотивуючи наступним: необхідно збільшити статутний фонд; необхідно перейменувати мале підприємство в СП з іноземними інвестиціями, оскільки серед нових учасників є громадянин Польщі; необхідна довідка міграційної служби, про легальність перебування іноземця на території України.
Чи можна вважати відмову зареєструвати вище вказані зміни в засновницькі документи обґрунтованою, а мотивування відмови - таким що відповідає чинному законодавству?

Відповіді юристів (5)

    Корнійчук Євген Іванович

    Доброго дня, треба ознайомитися з письмової відмовою у реєстрації.

    • Михайло Клієнт 6 місяців тому

      Проте реєстраційний орган відмовив в прийомі документів, мотивуючи наступним: необхідно збільшити статутний фонд; необхідно перейменувати мале підприємство в СП з іноземними інвестиціями, оскільки серед нових учасників є громадянин Польщі; необхідна довідка міграційної служби, про легальність перебування іноземця на території України.

      Лише наявна ця інформація. На вряд чи є можливість показити весь документ

    Айвазян Юрий Климентьевич

    Доброго дня, Михайле!

    На підставі тільки тої інформації, яку Ви надаєте у питанні, відповісти на нього доволі складно.

    Треба бачити саму відмову в реєстрації, Ваші засновницькі документи, протокол засідання про зміни статуту тощо.

    З повагою, адвокат Айвазян.

    Богун Сергій Павлович

    Необхідно детально аналізувати ЗУ "Про товариства з обмеженою та додатковою відповідальністю".

    Без вивчення статутних документів важко сказати причини відмови.

    Гіммельфарб Станіслав  Олегович

    Доброго дня.

    Згоден з колегами, що без аналізу статутних документів, надати повну актуальну консультацію неможливо.

    Але, реєстратор не має права відмовити в прийнятті документів та на цьому етапі вимагати від Вас щось. Він зобов'язаний прийняти будь-який пакет документів, та у випадку якщо він не відповідає діючому законодавству, письмово відмовити в реєстраційних діях, з посиланням на діюче законодавство.

    Діючим законодавством не передбачено взагалі визначення мінімального розміру статутного капіталу. Можливо, мова йшла про те, що в зв'язку з прийняттям нових учасників, які вносять частку в статутний капітал, повинна змінитись і загальна сума, але це не важливо коли до нових учасників переходять частки вибувших (потрібно ретельно вималювати механізм передачі).

    Вимога щодо легальності перебування учасника-нерезидента в Україні є справедливою у випадку, якщо він одночасно має права підписанта.

    Вимога щодо перейменівання в СП не є правомірною


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України