Задайте питання юристу

836 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Для бізнесу, 21 листопада 2023, питання №97216

Чи є якісь обов'язкові податки якщо у мене 0 дохід і тільки що створена компанія?

Доброго вечора. Справа в тому, що я планую займатися торгівельною діяльністю через електронну комерцію (продаж одягу по системі дропшипінгу) без оборотного капіталу. Проте партнери для подальшої співпраці вимагають від мене документи про те, що компанія дійсно існує та має юридичне підкріплення.
В перші місяці будуть вибудовуватися відносини між постачальниками, робота над іншими аспектами для повноцінного запуску роботи. При 0 обороті компанії на протязі пів року будуть якісь податки, які не залежать від оборотного капіталу? Тобто припустимо якийсь податок в 3 тисячі гривень я повинен сплачувати не залежно чи маю я прибуток чи ні

Відповіді юристів (8)

    Корнійчук Євген Іванович

    Доброго дня, тут грає роль, яка група ФОП, чи це буде ТОВ, чи ПП?

    • Олег Клієнт 5 місяців тому

      ФОП. Оскільки електронна комерція, то це начебто 3 група

      • Корнійчук Євген Іванович

        1474 грн. в місяць буде обов'язково сплата ЄСВ і 5 відсотків від доходу, якщо такий буде.

    Айвазян Юрий Климентьевич

    Доброго дня, Олеже!

    Яку форму підприємницької діяльності Ви обрали?

    З повагою, адвокат Айвазян.

    • Олег Клієнт 5 місяців тому

      Доброго. Одноосібне володіння

      • Айвазян Юрий Климентьевич

        Як ФОП на спрощеній системі опадаткування 3 групи Ви повинні сплачувати 5% від доходу. Оскільки його не буде, то і платити єдиний податок не потрібно. Крім податку на дохід раз на квартал Вам потрібно сплатити ЄСВ (наразі це 1474 грн. в місяць). Проте на період дії воєнного стану Ви маєте право сплачувати ЄСВ добровільно, але при несплаті останнього Вам не буде зараховутись страховий стаж.

      • Айвазян Юрий Климентьевич

        У Головному управлінні ДПС у Чернівецькій області роз'яснили нюанси сплати ЄСВ ФОПами після 01.08.2023 р.

        Вони наголосили, що Закон №3219 не вносить змін до п. 9-19 розд. VIII Закону про ЄСВ щодо застосування пільг зі сплати ЄСВ для ФОПів, які були встановлені з 1 березня 2022 року до припинення війни, а також протягом наступних 12 місяців.

        Отже, з 1 серпня 2023 року ці пільги також діють.

        Податківці нагадали, що нормами п.9-19 розд. VIII Закону про ЄСВ ФОПи-єдинники (як і ФОП на загальній системі оподаткування та особи, які провадять незалежну професійну діяльність, і члени фермерського господарства) звільняються від сплати ЄСВ за себе з 1 березня 2022 року до припинення війни, а також протягом наступних 12 місяців.

        Тож якщо платники скористаються цією пільгою, то розрахунок єдиного внеску у складі декларації подавати їм не потрібно. Це правило діє щодо того періоду, в якому згідно зі встановленими пільгами ЄСВ не нараховувався, не обчислювався та не сплачувався.

        Проте сама пільга не позбавляє ФОП права добровільно сплачувати ЄСВ за себе. В такому випадку обов'язково треба зазначати суми такого ЄСВ у декларації. В такому разі ФОП отримає страховий стаж за сплаченими внесками. Якщо ж ЄСВ сплатити, але не зазначити ці суми у звітності, то сплачені суми ЄСВ вважатимуться просто переплатою. Якщо ж ФОП не сплачує ЄСВ, то страхового стажу у нього не буде.

        Отже, всі ФОПи мають право вирішувати, сплачувати чи не сплачувати ЄСВ за себе.

        https://buh.ligazakon.net/news/221523_plgi-z-splat...

    Дерій Владислав Олегович

    Доброго дня!

    Якщо Ви ФОП 3 групи та не отримуєте дохід - подавати декларацію та сплачувати податки не потрібно.

    За відсутності у ФОП платників єдиного податку третьої групи протягом І кварталу, півріччя, трьох кварталів поточного року доходів та об’єктів оподаткування, що підлягають декларуванню, Декларація за такі періоди не подається. https://lv.tax.gov.ua/media-ark/news-ark/print-490...

    ФОП на єдиному податку звільняються від сплати ЄСВ за себе з 1 березня 2022 року до припинення війни, а також протягом наступних 12 місяців.

    Згідно пункту 9-19 ЗУ "Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування" Тимчасово, з 1 березня 2022 року до припинення або скасування воєнного стану в Україні та протягом дванадцяти місяців після припинення або скасування воєнного стану, особи, зазначені у пунктах 4, 5 та 5-1 частини першої статті 4 цього Закону, мають право не нараховувати, не обчислювати та не сплачувати єдиний внесок за себе. При цьому положення абзацу другого пункту 2 частини першої статті 7 цього Закону щодо таких періодів для таких осіб не застосовується.

    З повагою, юрист Дерій В.О.!


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України