Задайте питання юристу

835 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Військове право, 27 листопада 2023, питання №97641

Зміна спеціальності на аспірантурі

Хочу вступити на аспірантуру на спеціальність Туризм, закінчив магістратуру по спеціальності Право, чи це буде друга вища освіта чи ні? В зв'язку зі змінами, які планують внести до закону. Чи щоб мати відстрочку від мобілізації потрібно вступати на спеціальність, яка була на магістратурі ?

Відповіді юристів (3)

    Турчин Ярослав Александрович

    Вітаю Вас, Максиме! Аспірантура та докторантура завжди стояла окремо від інших рівнів вищої освіти. Адже це освітньо-науковий і науковий рівень (ч. 6 ст. 5 Закону України "Про вищу освіту"), а не професійна підготовка. Саме тому, аспірантуру і не включено до статті 60 Закону України "Про вищу освіту", яка визначає поняття другої вищої освіти на післядипломної освіти.

    ОТЖЕ, аспірантура є наступним рівнем вищої освіти незалежно від спеціальності за якою йде навчання. Крім того, раніше існували спеціальності аспірантури, які не відповідали напрямам і спеціальностям бакалаврата та магістратури.

    Але, пропоную дочекатися остаточного тексту нової редакції абзацу 2 частини другої статті 23 Закону України "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію" і тоді вже аналізувати. В будь-якому разі спеціальність Ви вже не зможете змінити.

    Щоб посилити свої позиції перед ТЦК, пропоную Вам написати офіційне звернення до Міністерства освіти і науки України та отримати роз"яснення щодо того, чи вважає МОН аспірантуру другою вищою освітою у разі її здобуття не за раніше отриманими в магістратурі та на бакалавраті спеціальностями (спеціальністю). Бо ж знаєте, наші роз"яснення це приватні позиції. А бомажка є бомажка.

    Електронна адреса для звернень громадян до МОН України - ez@mon.gov.ua

    Звернення в електронному вигляді бажано виконати у вигляді відсканованого звернення, попередньо роздрукованого та підписаного власноручним підписом заявника, бо звернення без підпису часто не розглядають.

    Маю надію, що моя відповідь стане Вам в нагоді!

    З повагою, юрист та аспірант Ярослав Турчин (м. Гамбург, Німеччина)

    Кирда Вячеслав Володимирович

    Вітаю.

    На даний момент складно давати відповідь, оскільки поки що невідома та редакція, яка може бути прийнята. З однієх сторони, навіть інша спеціальність на аспірантурі повинна давати Вам право на відстрочку. Але повторюсь - давати прогнози складно без розуміння майбутнього.

    Успіхів.

    Дерій Владислав Олегович

    Доброго дня!

    Друга вища освіта – це отримання іншої спеціальності на основі здобутого раніше освітнього ступеня та зазвичай проводиться за:

    • освітньо-професійною програмою підготовки «Магістр»;
    • освітньо-професійною програмою підготовки «Бакалавр».

    В Раді зареєстровано як мінімум 3 законопроекти про зміни до ЗУ "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію" 9672 та 9672-2 та 9672-3. Можливо є ще й інші, тому важко передбачити в якому остаточному виді буде виглядати підстава для відстрочки.

    Закон України «Про вищу освіту» визначає, що аспірант - особа, зарахована до закладу вищої освіти (наукової установи) для здобуття ступеня доктора філософії/доктора мистецтва.

    Доктор філософії - це освітній і водночас науковий ступінь, що здобувається на третьому рівні вищої освіти на основі ступеня магістра.

    Тому Ваше право на відстрочку залежить від остаточних змін до законодавста, на даний час Ви не підлягаєте призову під час мобілізації незалежно від спеціальності яку здобуваєте.

    З повагою, юрист Дерій В.О.!

    Бажаю успіхів!


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України