Задайте питання юристу

836 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Цивільне право, 12 грудня 2023, питання №98619

Здачв в оренду неприватизованої квартири

Хочу поїхати з країни на пару років. Квартира де я з родиною живу не приватизована, але виведена зі складу службової. Чи можу я її здати в оренду? Які можливі наслідки? Дякую.

Відповіді юристів (2)

    Айвазян Юрий Климентьевич

    Доброго дня, Євгене!

    Чому ні! Закон цього прямо не забороняє. Проте треба знати, в якому точно статусі знаходиться ця квартира - це комунальна власність, чи щось інше?

    З повагою, адвокат Айвазян.

    Дерій Владислав Олегович

    Доброго дня!

    Неприватизована квартира вважається власністю державного житлового фонду.

    Згідно статті 91 Житлового кодексу України

    Наймач жилого приміщення вправі за згодою членів сім'ї, які проживають разом з ним, і за згодою наймодавця здавати в піднайом жиле приміщення у випадках і в порядку, встановлюваних цим Кодексом.

    Наймач може здати в піднайом частину жилого приміщення, а в разі тимчасового виїзду - все приміщення. Жиле приміщення здається в піднайом без зазначення строку або на визначений строк, у тому числі на період збереження цього приміщення за тимчасово відсутнім наймачем.

    Для здачі в піднайом жилого приміщення у квартирі, в якій проживає два або більше наймачі, потрібна також згода цих наймачів та членів їх сімей, за винятком випадків здачі жилого приміщення в піднайом у зв'язку з тимчасовим виїздом всієї сім'ї.

    Договір піднайму укладається в письмовій формі з наступною реєстрацією у житлово-експлуатаційній організації.

    Стаття 95. Житлового кодексу України Плата за користування жилим приміщенням за договором піднайму

    Розмір плати за користування жилим приміщенням і за комунальні послуги за договором піднайму встановлюється угодою сторін, але не може перевищувати розміру квартирної плати, що сплачується наймачем за надаване приміщення (частину приміщення), і відповідної частини його витрат по оплаті комунальних послуг.

    Стаття 96. Житлового кодексу України Вилучення жилого приміщення, використовуваного для одержання нетрудових доходів

    Якщо наймач систематично здає жилу площу в піднайом з метою одержання нетрудових доходів, ізольоване жиле приміщення (або жиле приміщення, яке можна ізолювати), що здається в піднайом, може бути вилучено в судовому порядку, а незаконно одержані суми - стягнуто в доход держави.

    З повагою, юрист Дерій В.О.!


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України