Задайте питання юристу

835 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Трудове право, 12 грудня 2023, питання №98625

Авторське право. Як запатентувати виріб

Добрий день, така ситуація: хочу відкрити бізнес: м'яка іграшка, велика, костюм на людину. Людина буде приходити в цьому костюмі на свята. Але я хочу замовити пошиття цього костюму у дівчинки. Але цієї "тваринки" ні в кого в моєму місті не має, тому вона буде з нуля створювати лекало і тд. Я можу якось запатентувати/оформити авторське право на цей костюм? Що б без мого дозволу цей костю більше ніхто не повторював і не використовував.

Відповіді юристів (2)

    Айвазян Юрий Климентьевич

    Доброго дня, Аліна!

    Патент видається державним патентним відомством винахіднику або його правонаступнику. Дія патенту розповсюджується тільки на територію держави, в якій його видано. Строк дії патенту встановлюється національним законодавством (як правило, 15–20 років). Патент може бути визнано недійсним у судовому порядку на законодавчій основі. З поняттям патенту тісно пов'язаний юридичний термін «патентна чистота», який означає, що машину, прилад, технологічний процес, матеріал, продукт тощо можна використовувати (виготовити, ввезти для продажу) в цій державі без порушення прав патентовласника.

    У широкому розумінні «патент» є комплексом виключних прав на використання винаходу, корисної моделі або промислового зразка, які держава гарантує патентовласнику, тобто винахіднику або особі, якій винахідник передав виключні майнові права. Надання виключних прав державою здійснюється на заздалегідь визначений період часу в обмін на контрольоване та публічне розкриття патентовласником суттєвих ознак винаходу.

    У вузькому розумінні «патент» є охоронним документом, що засвідчує пріоритет, авторство і право власності на винахід.

    Патент діє на території тієї держави, яка його видала. Патент може бути виданий на ім'я автора або іншої фізичної чи юридичної особи.

    Патент надає правовласнику виключне право забороняти іншим особам використовувати запатентоване рішення. Лише патентовласник може надати згоду на використання рішення або передати виключні майнові права на використання патенту. Однак патент не обов'язково надає винахіднику право використовувати запатентований винахід. У тому разі, якщо патент виданий на вдосконалення до винаходу, який охороняється патентом, власник патенту на вдосконалення не зможе розпочати виробництво вдосконаленого винаходу не отримавши дозволу від власника патенту на оригінальний винахід. У випадку необґрунтованої відмови власника попереднього патенту на надання ліцензії може бути застосований механізм перехресної ліцензії.

    У деяких країнах існує набір законодавчих актів, які дозволяють державі у випадках, коли винахід має особливо важливе значення для країни, але з патентовласником не досягнуто угоди про видачу ліцензії або передачу патенту, примусово викуповувати патент з виплатою винагороди власнику. Як спосіб захисту патентовласника, законодавством багатьох країн передбачені штрафні санкцій при ввезенні на територію країни виробів, в яких втілено аналогічний винахід (штрафи, накладання арешту на ввезені товари, пред'явлення позову про відшкодування збитків тощо).

    У Вашому випадку йдеться про промисловий зразок.

    Промислóвий зразóк — результат творчої діяльності людини у галузі художнього конструювання[1], характеризується будь-яким новим видом форми, конфігурації, кольору чи сукупності цих елементів у продукті, що створює естетичне враження.

    В Україні промислові зразки, що відповідають такій ознаці як новизна, можуть отримувати правову охорону у вигляді патенту на промисловий зразок. При цьому важливо розуміти, що при здійсненні експертизи офіційна установа перевіряє виключно наявність у промислового зразка всіх заявлених суттєвих ознак. Патент на промисловий зразок видається під відповідальність його власника без гарантії чинності[

    З повагою, адвокат Айвазян.

    Дерій Владислав Олегович

    Доброго дня!

    Дизайн (зовнішній вигляд) будь-якого предмета, незалежно від того виготовлений він промисловим або ручним способом, обумовлений особливостями ліній, контурів, кольорів, форми, текстури, матеріалу можна зареєструвати в якості промислового зразка.

    Критерії промислового зразка:

    • не суперечити публічному порядку, принципам гуманності і моралі;
    • бути новим;
    • мати індивідуальний характер (загальне враження, яке він справляє на користувача має відрізнятися від загального враження, яке справляє будь-який інший відомий промисловий зразок).

    Права на промисловий зразок засвідчуються свідоцтвом України і діють від дати публікації відомостей про його видачу за умови щорічної сплати збору за підтримання чинності свідоцтва. Строк дії свідоцтва України на промисловий зразок - 25 років.

    Свідоцтво на промисловий зразок надає наступні права:

    • забороняти іншим особам використовувати такий же та схожий промисловий зразок;
    • передати права або надавати дозвіл на використання (видати ліцензію).

    Реєстрація промислового зразка є необхідною для захисту вашого бізнесу та одночасно для стримання конкурентів.

    Для реєстрації промислового зразка нам необхідна наступна інформація:

    1. Відомості про особу заявника (кому належатимуть права) - фізичну або юридичну особу.
    2. Відомості про автора, який створив промисловий зразок. Автором може бути виключно фізична особа (декілька фізичних осіб).
    3. Зображення промислового зразка: для двовимірного (наприклад, етикетка) достатньо одного зображення, для тривимірного (наприклад, стілець) - загальний вигляд, вигляд спереду, ззаду, збоку, знизу, зверху тощо.

    В середньому процедура реєстрації триває 4-8 місяців. Також є можливість прискорення процедури реєстрації - так свідоцтво (патент) України на промисловий зразок буде отриманий через 1,5-3 місяці.

    З повагою, юрист Дерій В.О.!


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України