Задайте питання юристу

836 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Підприємницьке право, 13 грудня 2023, питання №98677 400₴

Какие нужны документы для уличной торговли (овощей)

Здравствуйте, какие нужны документы для уличной торговли, что-бы все было официально? Знаю что нужно сделать ФОП также арендовать участок земли, но это же далеко не все, заранее благодарю за помощь!)

Відповіді юристів (3)

    Айвазян Юрий Климентьевич
    33.3%

    Доброго дня, Давиде!

    Спочатку Вам дійсно необхідно оформити ФОП на спрощеній системі опадаткування, а вже потім займатись дозвільними документами.

    ФОП на першій групі ЄП можуть займатись виключно роздрібним продажем товарів з торговельних місць на ринках та/або надавати побутові послуги населенню.

    Обмеження доходу за календарний рік для ФОП першої групи ЄП – 167 розмірів мінімальної зарплати, встановленої законом на 1 січня податкового (звітного) року – 1 118 900 грн.

    ФОП на першій групі не має можливості виняйняти працівників. Отже, якщо Ви ФОП першої групи, то працюєте виключно самі.

    Податки для ФОП першої групи:

    єдиний податок у розмірі 10% від мінімального прожиткового мінімуму (268 грн 40 коп. – щомісяця);

    єдиний соціальний внесок, 22% від мінімальної заробітної плати (1474 грн – щомісяця/щокварталу).

    ФОП на другій групі ЄП можуть:
    1. здійснюють господарську діяльність із надання послуг, зокрема, побутових, платникам єдиного податку та/або населенню, а також виробництво та/або продаж товарів, діяльність у сфері ресторанного господарства;
    2. використовують найману працю не більше 10 осіб, перебуваючи з ними у трудових відносинах.

    Обсяг доходу протягом календарного року для ФОП другої групи не повинен перевищувати 834 розмірів мінімальної заробітної плати, а саме 5 587 800 грн.

    Податки для ФОП другої групи:

    Єдиний податок 20% від мінімального прожиткового мінімуму (1 340 грн – щомісяця).

    Єдиний соціальний внесок, 22% від мінімального прожиткового мінімуму(сплачується або щомісяця – 1 474 грн, або щокварталу – 4 422 грн).

    При цьому в перехідних положеннях Податкового кодексу України зазначається право фізичних осіб-підприємців 1-ї та 2-ї групи не сплачувати цей внесок, якщо їхня податкова адреса міститься на територіях бойових дій або на тимчасово окупованих регіонах України.

    Також в перехідних положеннях Закону України Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування передбачається право фізичних осіб-підприємців 1-ї та 2-ї групи не сплачувати такий податок за умови, що їх призвали на військову службу під час мобілізації або вони залучені до виконання обов’язків щодо мобілізації.

    Тепер щодо виносної торгівлі.

    Виїзна та виносна торгівля належить до роздрібної торгівлі через дрібнооптову мережу та є однією із форм позамагазинного продажу товарів, під час якого приміщення не мають торговельного залу для споживачів. Вимоги до організації дрібнороздрібної торговельної мережі, її приміщень та обладнання встановлено Правилами, затвердженими наказом Міністерства зовнішніх економічних зв’язків і торгівлі від 08.07.96 р. № 369 (далі – Правила № 369). Так, продаж товарів здійснюється через: пункти некапітальної забудови – кіоски, ларі, ларьки, палатки, павільйони для сезонного продажу товарів, торговельні автомати; засоби пересувної мережі – автомагазини, автокафе, авторозвозки, автоцистерни, лавки-автопричепи, візки, спеціальне технологічне обладнання (низькотемпературні лотки-при­лавки), розноски, лотки, столики тощо. Виїзна (виносна) торгівля може здійснюватися на ринках, ярмарках або в інших дозволених для цього місцях.

    Пункти дрібнороздрібної торгівлі розміщуються на підставі письмового дозволу органу місцевого самоврядування.

    Видаються такі дозволи відповідно до вимог:

    Земельного кодексу;

    законодавства про благоустрій населених пунктів, планування і забудову території, санітарного та епідемічного благополуччя населення, пожежну охорону, державну автоінспекцію та архітектуру (п. 16 Правил № 369).

    Повного переліку документів, що подаються до органу місцевого самоврядування для отримання дозволу на розміщення об’єктів виїзної (виносної) торгівлі, в окремому законодавчому акті не існує. Такі переліки встановлюються рішеннями органів місцевого самоврядування, тому можуть відрізнятися залежно від регіону. Зверніть увагу: для здійснення виїзної (виносної) торгівлі промисловими та продуктовими товарами ліцензія не потрібна, крім торгівлі товарами, що підлягають ліцензуванню, зокрема алкогольними напоями та тютюновими виробами.

    Ось Вам для прикладу Положення про порядок надання дозволу на виносну торгівлю від декілької територіальних громад, ознайомившись з ними Ви будете мати більш менш зрозумілий перелік документів, який Вам прийдеться зібрати для отримання дозвілу на виносну торгівлю:

    http://shpola-otg.gov.ua/polozhennya-pro-poryadok-...

    https://petrykivka.dp.gov.ua/diyalnist/regulyatorn...

    Звертаю Вашу увагу, що при виїзній торгівлі заборонено реалізовувати:

    продовольчі товари, якщо при їх продажу відсутні умови для дотримання санітарних норм і правил, температурних режимів, умов зберігання та продажу;

    нефасовані й неупаковані продтовари з розносок, лотків, столиків, корзин та неспеціалізованого транспорту, крім картоплі, овочів, фруктів, плодів, ягід, баштанних культур у період сезонного продажу, а також морозива та квітів;

    алкогольні напої (крім автомагазинів системи споживчої кооперації, що здійснюють виїзну торгівлю в сільській місцевості);

    тютюнові вироби через засоби пересувної мережі (за винятком автомагазинів, автокафе, авторозвозок, лавок-автопричепів системи споживчої кооперації, що здійснюють продаж у сільській місцевості);

    тютюнові вироби без марок акцизного податку; технічно складні та великогабаритні товари; тканини, взуття (крім домашнього та робочого), швейні вироби (крім робочого одягу й головних уборів для літнього сезону) та вироби верхнього трикотажу, що потребують примірювання; дорогоцінні метали, коштовне каміння та вироби з них;

    вогненебезпечні товари побутової хімії, піротехнічні іграшки, паливно-мастильні матеріали (крім тих, що реалізуються через авторозвозки системи споживчої кооперації).

    З повагою, адвокат Айвазян.

    Дерій Владислав Олегович
    33.3%

    Доброго дня!

    Перш за все Вас потрібно буде зареєструвати як фізичну особу - підприємця, обрати систему оподаткування та види економічної діяльності.

    В залежності від орієнтовного доходу Ви можете обрати першу, другу або третю групу ФОП на єдиному податку.

    Ви можете самостійно онлайн зареєструвати ФОП https://diia.gov.ua/services/reyestraciya-fop та відкрити підприємницький рахунок в будь-якому банку. Щоб не застосувувати реєстратор розрахункових операцій Вам потрібно отримувати платежі безпосередньо на IBAN рахунок ФОП.

    Якщо Ви будете перебувати на першій групі єдиного податку - у Вам не має обов'язку застосовувати реєстратор розрахункових операцій. Проте, на першій групі Ви не зможете найняти працівників.

    Податки для 1, 2 та 3 групи ФОП.

    ФОП І групи - ЄСВ становитиме 1474,0грн. на місяць (22% розміру мінімальної заробітної плати), єдиний податок - 268,0 грн. на місяць (10% розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб станом на1 січня 2023 року);

    ФОП ІІ групи - ЄСВ становитиме 1474,0грн. на місяць (22% розміру мінімальної заробітної плати), єдиний податок - 1340,0 грн. на місяць (20% мінімальної заробітної плати станом на 01 січня 2023 року);

    ФОП ІІІ групи - ЄСВ становитиме 1474,0грн. на місяць (22% розміру мінімальної заробітної плати), а єдиний податок – відсоткова ставка 5% доходу.

    В умовах воєнного стану та рік після його закінчення ЄСВ можете не сплачувати.

    В кожної групи ФОП є свій річний ліміт доходу та терміни для подачі звітності й оплати податків.

    Особливості вуличної торгівлі регламентовані Правилами №369.

    Згідно пункту 3 цих Правил продаж товарів може здійснюватися через

    • пункти некапітальної забудови (кіоски, ятки, рундуки, палатки, павільйони для сезонного продажу товарів, торгові автомати)
    • засоби пересувної мережі — автомагазини, автокафе, авторозвозки, автоцистерни, магазини-автопричепи, візки, спеціальне технологічне обладнання ( низькотемпературні лотки-прилавки), розноски, лотки, столики тощо.

    Дозволи та вимоги до вуличної торгівлі

    По-перше, Вам необхідно отримати дозвіл на розміщення торгової точки. Пересувний павільйон, палатки, лотки, прилавки підпадають під визначення пересувної тимчасової споруди для ведення підприємницької діяльності.

    Згідно пункту 1.4 Порядок розміщення тимчасових споруд для провадження підприємницької діяльності (далі - Порядок №244) пересувна тимчасова споруда - споруда, яка не має закритого приміщення для тимчасового перебування людей, у якій може бути розміщене торговельне обладнання, низькотемпературний прилавок, лоток, ємність, торговельний автомат, інші пристрої для сезонної роздрібної торгівлі та іншої підприємницької діяльності;

    Підставою для розміщення тимчасової споруди є паспорт прив'язки ТС (додаток 1).

    До вуличної торгівлі висувається також чимало інших вимог. Насамперед це вимоги законів України від 12.05.91 р. №1023-XII «Про захист прав споживачів», від 23.12.97 р. №771/97-ВР «Про безпеку та якість харчових продуктів», від 24.02.94 р. №4004-XII «Про забезпечення санітарного та епідемічного благополуччя населення», Правил роздрібної торгівлі продовольчими товарами, затверджених наказом Мінекономіки від 11.07.2003 р. №185. При реалізації харчових продуктів слід також дотримувати вимоги Санітарних правил для підприємств продовольчої торгівлі, затверджених наказом МОЗ від 16.04.91 р. №5781-91.

    Якщо Ви будете здійснювати торгівлю на ринках , відповідно Вам необхідно спиратися на Правила торгівлі на ринках, які встановлюють основні вимоги до облаштування території ринку та торгового місця.Зокрема, адміністрація ринку узгоджує з місцевим органом самоврядування режим роботи ринку; з територіальними установами державної санітарно-епідеміологічної служби, ветеринарної медицини, пожежного нагляду, архітектурно-будівельної комісії, державтоінспекції - проектну документацію щодо функціонального планування території ринку, розміщення приміщень, торговельних місць і об'єктів, їх кількості і розміру, забезпечення їх торговельно-технологічним обладнанням та забезпечує утримання території ринку й організацію продажу товарів відповідно до затвердженого плану.

    Згідно пункту 16 Правил торгівлі на ринках На торговельному місці продавця (фізичної особи - суб'єкта підприємницької діяльності) установлюється табличка із зазначенням його прізвища, імені та по батькові, номера свідоцтва про державну реєстрацію як суб'єкта підприємницької діяльності та назви органу, що здійснив цю реєстрацію, прізвища, імені, по батькові його продавця, а також розміщується копія патенту за фіксованим розміром податку чи копія свідоцтва про сплату єдиного податку та копія ліцензії у разі здійснення господарської діяльності, що підлягає ліцензуванню.

    Продавець повинен мати при собі: документи про сплату ринкового збору та послуг ринку; належним чином оформлену особисту медичну книжку в разі продажу продовольчих товарів (для суб'єктів підприємницької діяльності); копії документів, що підтверджують якість та безпеку продукції та товарів; у разі реалізації тропічних плодів - копії документів, що підтверджують їх походження та проходження фітосанітарного контролю; висновок лабораторії ветеринарно-санітарної експертизи на ринку в разі продажу продуктів тваринного і рослинного походження.

    З повагою, юрист Дерій В.О.!

    Корнійчук Євген Іванович
    33.5%

    Доброго дня. Вам треба зареєстрквати ФОп 2 або 1 групи на спрощеній системі оподаткування та обрати квед

    Зареєстрквати ФОп можно онлайн за посиланням.

    https://diia.gov.ua/services/reyestraciya-fop

    47.21

    Роздрібна торгівля фруктами й овочами в спеціалізованих магазинах

    Цей клас включає:
    • роздрібну торгівлю свіжими фруктами й овочами
    • роздрібну торгівлю переробленими фруктами й овочами
    46.31

    Оптова торгівля фруктами й овочами

    Цей клас включає:
    • оптову торгівлю свіжими фруктами й овочами
    • оптову торгівлю переробленими фруктами й овочами

    Знаходьте місто, заключайте договір оренди та можете працювати.


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України