Задайте питання юристу

836 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Трудове право, 13 грудня 2023, питання №98695 240₴

зміна умов оплати праці директора в санаторній школі, де призупинено освітній процес

З 2007 по 2023 рік директор санаторної школи-інтернату отримував заробітну плату за 17 тарифним розрядом і надбавку 20% за роботу в певних типах навчальних закладів, відповідно до Постанови Кабінету Міністрів України від 28 грудня 2021 р. № 1391 «Деякі питання встановлення підвищень посадових окладів (ставок заробітної плати) та доплат за окремі види педагогічної діяльності у державних і комунальних закладах та установах освіти». З 01 вересня 2022 року в закладі було призупинено освітній процес у зв’язку із воєнними діями, учнівський контингент відсутній. В 2022 – 2023 роках змін в умовах оплати праці не відбувалось. Чи можуть в 2024 році змінити тарифний розряд директору з 17 на 14 ? Чи можуть зняти надбавку 20% за роботу в певних типах навчальних закладів?

Відповіді юристів (3)

    Турчин Ярослав Александрович
    33.3%

    ВІТАЮ ВАС, пані ВІКТОРІЯ!

    Нажаль, під час дії воєнного стану роботодавцям дозволено без попере­дження за два місяці зменшувати зарплату у вигляді:

    - зміни істотних умов праці — з 24.03.2022;

    - погіршення умов праці — з 19.07.2022.

    Під час дії воєнного стану роботодавець може попередити працівника безпосередньо перед їх запровадженням, а не завчасно, про зміну істотних умов праці та зміну умов оплати праці (ч. 3 ст. 32 та ст. 103 КЗпП) (ч. 2 cт. 3 Закону України від 15 березня 2022 року № 2136-ІХ "Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану").

    Якщо внесені зміни мають постійний характер і не узгоджуються зі встановленою системою оплати праці - потрібно коригувати Колективний договір / Положення про оплату праці до запровадження змін істотних умов праці або їх погіршення.

    Проте є ситуації, коли у роботодавця не буде ані потреби, ані обов’язку коригувати колдоговір, по-при те що умови оплати праці змінюються чи погіршуються. Зокрема, коли оклад (ставку) зменшується в межах встановленого діапазону окладів (ставок) чи змінюється тарифний розряд (категорія).

    З повагою, юрист Ярослав Турчин

    Айвазян Юрий Климентьевич
    33.3%

    Доброго дня!

    У відповідності з Постановою Кабінету міністрів України від 28 грудня 2021 р. N 1391 про "Деякі питання встановлення підвищень посадових окладів (ставок заробітної плати) та доплат за окремі види педагогічної діяльності у державних і комунальних закладах та установах освіти" були затверджині розміри підвищень посадових окладів (ставок заробітної плати) працівникам у державних і комунальних закладах та установах освіти та розміри доплат за окремі види педагогічної діяльності працівникам у державних і комунальних закладах та установах освіти.

    На даний момент Ваша посада за тарифним разрядом віднесена Постановою до категорії наступної праціників:

    "Педагогічним працівникам, помічникам вихователів та керівним працівникам, діяльність яких безпосередньо пов'язана з освітнім процесом, у закладах дошкільної освіти компенсуючого типу (спеціальних, санаторних), у закладах освіти для дітей, які потребують особливих умов виховання та тривалого лікування (або за наявності у закладах освіти таких класів, груп); у закладах освіти при установах виконання покарань, приймальниках-розподільниках для дітей, школах соціальної реабілітації та професійних училищах соціальної реабілітації, центрах медико-соціальної реабілітації дітей, спеціальних виховних установах Державної кримінально-виконавчої служби, притулках для дітей, соціально-реабілітаційних центрах (дитячих містечках), центрах соціально-психологічної реабілітації дітей; у будинках дитини, дитячих будинках і закладах загальної середньої освіти інтернатного типу для дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування".

    Конкретно ця категорія працівників дійсно отримує підвищення у відсотках посадового окладу (ставки заробітної плати) у розмірі 20%.

    Проте, в Україні іде війна і оголошено воєнний стан.

    Тому згідно статті 3 Закону України «Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану» в будь який момент роботодавець може ставити питання про зменьшення зарплати у зв'язку з істотними змінами умов праці.

    При тому на період дії воєнного стану відповідно до наведенного Закону норми ст. 32 КЗпП про двомісячний строк попередження працівника про зміну істотних умов праці не застосовуються. Звичайно, роботодавець повинен попередити працівників про зміну істотних умов праці, але, якщо раніше працівнику на роздуми давалося два місяці, то тепер він повинен прийняти рішення одразу та або погодитись, або бути звільненим за п. 6 ст. 36 КЗпП «у зв'язку з відмовою від продовження роботи у зв'язку із зміною істотних умов праці».

    Отже, станом вже на сьогодня, а не тільки у 2024 році, роботодавець в будь який момент за власною ініциативою може знизити Вам відсоток надбавки, передбачений вищенаведенною постановою, або ж, навіть, сам оклад.

    З повагою, адвокат Айвазян.

    Корнійчук Євген Іванович
    33.3%

    Доброго дня, рекомендую звернутися вам до освітнього омбудсмена

    https://eo.gov.ua/

    Телефон

    +380 95 143-87-26

    Здобувачам освіти, працівникам закладів освіти, установ освіти, наукових установ незалежно від місця їхнього проживання/перебування на час особливого періоду гарантується:

    • організація освітнього процесу в дистанційній формі чи будь-якій іншій формі, що є найбільш безпечною;
    • збереження місця роботи, середнього заробітку, здійснення виплати стипендії та інших виплат, передбачених законом;
    • місце проживання (пансіон, гуртожиток тощо) та забезпечення харчуванням (за потреби).

    Ця норма поширюється зокрема й на тих, хто вимушено змінив місце проживання/перебування, залишив робоче місце, місце навчання.

    Рішення щодо забезпечення відповідних гарантій, створення безпечного освітнього середовища, організацію здобуття освіти та здійснення освітнього процесу в особливий період приймають у межах своєї компетенції:

    • органи виконавчої влади, органи військового командування, військові, військово-цивільні адміністрації та органи місцевого самоврядування, їх представники, посадові особи (керівники, голови, начальники), органи управління (структурні підрозділи) у сфері освіти;
    • заклади освіти, установи освіти, наукові установи, їх засновники;
    • громадські об’єднання, благодійні організації та фізичні особи, які здійснюють благодійну (волонтерську) діяльність.

    Міністерство освіти і науки України в особливий період:

    • здійснює нормативно-правове забезпечення функціонування системи освіти і науки;
    • видає накази з питань створення безпечного освітнього середовища, організації здобуття освіти, освітнього процесу та з інших питань у сфері освіти і науки, не врегульованих законом в умовах особливого періоду. Такі накази чинні лише протягом строку дії особливого періоду, не є регуляторними актами й підлягають державній реєстрації лише у разі, якщо стосуються прав, свобод, законних інтересів та обов’язків громадян і юридичних осіб.

    Державна служба якості освіти відповідно до своїх повноважень та в межах своєї компетенції:

    • здійснює аналіз діяльності місцевих органів виконавчої влади, органів місцевого самоврядування, їх структурних підрозділів з питань освіти;
    • вносить на розгляд Міністра освіти і науки пропозиції щодо забезпечення формування державної політики у сфері освіти.

    Довідково:

    Особливий період — це період, що настає з моменту оголошення рішення про мобілізацію (крім цільової) або доведення його до виконавців стосовно прихованої мобілізації чи з моменту введення воєнного стану в Україні або в окремих її місцевостях та охоплює час мобілізації, воєнний час і частково відбудовний період після закінчення воєнних дій.

    https://sqe.gov.ua/derzhavni-garantii-uchasnikam-o...


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України