Задайте питання юристу

836 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Цивільне право, 14 грудня 2023, питання №98723

Повернення помилково надісланих коштів

Доброго дня. В мене така проблема. Помилково надіслані кошти з рахунку Монобанку через термінал . Після зясування обставин з банком відіслали до суду за статтею 1212 цивільного кодексу України. Мої дії?

Відповіді юристів (6)

    Богун Сергій Павлович

    Насамперед отримайте офіційну відповідь Банку.

    Айвазян Юрий Климентьевич

    Доброго дня, Світлана!

    Не зовсім зрозуміло хто і кому надіслав.

    З повагою, адвокат Айвазян.

    • Світлана Клієнт 5 місяців тому

      Я надіслала кошти (5000) через термінал. чек не брала, можливо була помилка в номері рахунку (набирала власноруч) але номер телефону був мій і було підтвердження за номером телефону. Я відразу звернулась до працівників банку на гарячу лінію бо кошти не побачила на своєму рахунку.

      • Айвазян Юрий Климентьевич

        Спробуйте спочатку дізнатись в банку про власника картки, на яку переказані гроші та поговоріть з ним. Можливо людина добровільно поверне помилково перераховані кошти. Як не вийде, тоді прийдеться звертатись до суду. Справа стовідсотково вийграшна.

    Світлана Клієнт 5 місяців тому

    Я намагалась дізнатись інформацію про отримувача але в банку сказали ще це внутрішня інформація і вони її не можуть надати. А ще сказали що вони звязувались з цією особою але не поточнювали яким чином. Звичайно я б воліла вирішити це питання без суду . І ще одне . Підкажіть будь ласка, скільки може коштувати вирішення питання через суд, Дякую за відпоідь.

    • Айвазян Юрий Климентьевич

      Банк не надасть Вам подібну інформацію, оскільки ці дані є банківською таємницею, яку вони не мають права передавати третій особі (це можливо лише за дозвілом від особи, якій належить відповідний рахунок). Тому і постає питання звернення до суду, оскільки в даному випадку за рішенням суду банк зобов'язаний буде надати Вам відповідну інформацію.

      Розкриття банківської таємниці судом.

      Відповідно до Постанови Пленуму Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ від 30.09.2011 № 10 “Про судову практику в цивільних справах про розкриття банками інформації, яка містить банківську таємницю, щодо юридичних та фізичних осіб" на суд як орган державної влади покладено обов’язок у кожному конкретному випадку оцінити нагальну потребу в розкритті такої інформації.Заява про розкриття банком інформації, яка містить банківську таємницю, щодо юридичної або фізичної особи у випадках, встановлених законом, подається до суду за місцезнаходженням банку, що обслуговує таку юридичну або фізичну особу.

      У заяві зазначається:

      1. найменування суду, до якого подається заява;
      2. ім’я (найменування) заявника та особи, щодо якої вимагається розкриття інформації, яка містить банківську таємницю, їх місце проживання або місцезнаходження, а також ім’я представника заявника, коли заява подається представником;
      3. найменування та місцезнаходження банку, що обслуговує особу, щодо якої необхідно розкрити банківську таємницю;
      4. обґрунтування необхідності та обставини, за яких вимагається розкрити інформацію, що містить банківську таємницю, щодо особи, із зазначенням положень законів, які надають відповідні повноваження, або прав та інтересів, які порушено;
      5. обсяги (межі розкриття) інформації, яка містить банківську таємницю, щодо особи та мету її використання (ст.ст. 347-348 Цивільного процесуального кодексу України).

      Справа про розкриття банком інформації, яка містить банківську таємницю, розглядається у п’ятиденний строк з дня надходження заяви у закритому судовому засіданні з повідомленням заявника, особи, щодо якої вимагається розкриття банківської таємниці, та банку, а у випадках, коли справа розглядається з метою охорони державних інтересів та національної безпеки, - з повідомленням лише заявника.Неявка в судове засідання без поважних причин заявника та (або) особи, щодо якої вимагається розкриття банківської таємниці, чи їх представників або представника банку не перешкоджає розгляду справи, якщо суд не визнав їхню участь обов’язковою. Якщо під час розгляду справи буде встановлено, що заява ґрунтується на спорі, який розглядається в порядку позовного провадження, суд залишає заяву без розгляду і роз’яснює заінтересованим особам, що вони мають право подати позов на загальних підставах(ст. 349 Цивільного процесуального кодексу України).

      У рішенні про розкриття банком інформації, яка містить банківську таємницю, щодо юридичної або фізичної особи зазначаються:

      1. ім’я (найменування) одержувача інформації, його місце проживання або місцезнаходження, а також ім’я представника одержувача, якщо інформація надається представникові;
      2. ім’я (найменування) особи, щодо якої банк має розкрити інформацію, яка містить банківську таємницю, місце проживання або місцезнаходження цієї особи;
      3. найменування та місцезнаходження банку, що обслуговує особу, щодо якої необхідно розкрити банківську таємницю;
      4. обсяги (межі розкриття) інформації, яка містить банківську таємницю, що має бути надана банком одержувачу, та мета її використання.

      Якщо під час судового розгляду буде встановлено, що заявник вимагає розкрити інформацію, яка містить банківську таємницю, щодо юридичної або фізичної особи без підстав і повноважень, визначених законом, то суд ухвалює рішення про відмову в задоволенні заяви.Ухвалене судом рішення підлягає негайному виконанню. Копії рішення суд надсилає банку, що обслуговує юридичну або фізичну особу, заявнику та особі, щодо якої надається інформація. Особа, щодо якої банк розкриває банківську таємницю, або заявник мають право у п’ятиденний строк оскаржити ухвалене судом рішення до апеляційного суду в установленому порядку. Оскарження рішення не зупиняє його виконання (ст. 350 Цивільного процесуального кодексу України).

      https://wiki.legalaid.gov.ua/index.php/Розкриття_банками_інформації,_яка_містить_банківську_таємницю,_щодо_юридичних_та_фізичних_осіб


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України