Задайте питання юристу

835 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Військове право, 14 грудня 2023, питання №98745 250₴

Отсрочка от службы отца ребенка с инвалидностью

В семье есть ребенок с инвалидностью. Папу пригласили по телефону ( откуда номер мы не знаем) в военкомат, как действовать в таком случае?

Відповіді юристів (5)

    Кирда Вячеслав Володимирович

    Вітаю Вас, Дар'я!

    В семье есть ребенок с инвалидностью. Папу пригласили по телефону ( откуда номер мы не знаем) в военкомат, как действовать в таком случае?

    Раджу обрати наступний варіант поведінки на даний момент (раджу не знаючи відносин чоловіка з ТЦК з початку повномасштабного вторгнення):

    1. На виклик по телефону не реагувати, тобто нікуди не йти. Це неналежний спосіб оповіщення.

    2. Підготувати заяву про оформлення відстрочки та копії всіх документів (свідоцтво про народження дитини, документи про інвалідність та інші), та направити їх до ТЦК та СП поштовим зв'язком (лист рекомандований, з повідомленням про вручення + опис вкладення).

    Або взагалі ніяк не реагувати, оскільки це неналежний виклик. Втім, я б радив зупинитись на запропонованому мною варіанту.

    Успіхів Вам. З повагою!

    Дерій Владислав Олегович

    Доброго дня!

    По-перше, виклик по телефону Ваш тато може ігнорувати

    Повістка має бути вручена особисто військовозобов’язаному і він має поставити підпис про її отримання, що цілком узгоджується із судовою практикою (постанова ккс вс від 14.12.2021 у справі №761/8429/16-к, постанова вс від 28.01.2020 по справі № 759/5435/16-к).

    Оскільки особа має отримати повістку особисто, під підпис, отримання повістки родичами, телефонним зв’язком, поштою не може вважатися належним повідомленням особи.

    По-друге, якщо Ваш тато є батьком дитини із інвалідністю - він має має право на відстрочку.

    Згідно статті 23 Закону України “Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію” не підлягають призову на військову службу під час мобілізації військовозобов’язані:

    • жінки та чоловіки, опікуни, піклувальники, прийомні батьки, батьки-вихователі, які виховують дитину з інвалідністю віком до 18 років;
    • жінки та чоловіки, на утриманні яких перебуває повнолітня дитина, яка є особою з інвалідністю I чи II групи.

    При врученні повістки під особистий підпис Ваш тато повинен підготувати такі документи:

    1. Заява про відстрочку

    2. Свідоцтво про народження дитини

    3. Документ про інвалідність дитини

    Обов'язково тато повинен зареєструвати заяву про відстрочку - для цього її необхідно подати в 2-х екземлярах. На другому екземлярі ТЦК має проставити відмітку про те, що вони отримали від тата заяву: печатку/підпис та дату прийому. Він цей екземляр маєте залишити в себе, як доказ подачі документів про відстрочку.

    Якщо з самого початку заяву не реєструють - тоді відправляйте документи поштою цінним листом з описом вкладеного. Зберігайте квитанцію та опис вкладеного.

    З повагою, юрист Дерій В.О.!

    Бажаю успіхів!

    Айвазян Юрий Климентьевич

    Доброго дня, Дар'я!

    Чоловіку нічого не потрібно робити на даний момент оскільки телефонний дзвінок від ТЦК не є належним оповіщенням або врученням повістки!

    Спочатку надам Вам інформацію про те хто, і в який спосіб, може вручати повістки.

    Видавати повістки в Україні мають право:

    1. співробітники територіального центру комплектування та соціальної підтримки;
    2. представники органів для місцевого самоврядування та органів внутрішніх справ.

    Під час вручення повістки обов'язково потрібноі переконайтеся у тому, хто її вручає. Вручення повістки особою без відповідних повноважень є законною причиною відмови від її отримання.

    Особа, що має намір вручити Вам повістку має представитися, назвати свою посаду, підстави відповідно до яких, їй надані повноваження на вручення повістки.

    Якщо зі слів особи стає зрозуміло, що вона є військовослужбовцем та служить у військовому комісаріаті, це означає, що вона перебуває при виконанні службових обов’язків, тому представник ТЦК має пред’явити військовий квиток або посвідчення офіцера.

    Хочу звернути Вашу увагу на той факт, що працівники поліції повноважень на вручення повісток не мають, так само як і представники ТРО.

    Також вручати повістки можуть:

    1. керівники (голови) держорганів;
    2. керівники органів місцевого самоврядування;
    3. керівники підприємств, установ, організацій.

    Проте ці особи можуть вручити повістку лише після того, як отримають відповідні розпорядження від ТЦК і СП. Самостійно вони видавати повістки не мають права, а їх компетенція обмежується можливістю передачі документа після винесення відповідного розпорядження про необхідність явки конкретних військовозобов'язаних за викликом, винесеного ТЦК і СП.

    У повістці повинно бути вказано ПІБ військовозобов'язанного та адреса. Крім того, в повістці повинні бути зазначені: дата, час, адреса місця прибуття та перелік документів, які особа повинна мати при собі. Повістка повинна бути скріплена печаткою та підписом керівника ТЦК та СП.

    Відповідно до чинного законодавства військовозобов'язанний повинен отримати повістку особисто. Таке вручення вважається належним повідомленням за умови, що ним буде підписаний корінець повістки, який підлягає зберіганню у ТЦК.

    Відмовитися від підпису у повістці можна, але тоді, особою, що вручає таку повістку можливе складання акту відмови від отримання повістки. Складений акт про відмову від отримання повістки може бути направлений до правоохоронних органів для притягнення до кримінальної або адміністративної відповідальності щодо ухилення від військової служби.

    Згідно із чинним законодавством, прибуття до ТЦК покладається саме на військовозобов’язаного. Будь-які дії примусового характеру щодо утримання особи – є незаконними та законодавством не передбачені.

    Законодавство покладає обов’язок на особу, після отримання повістки, з’явитися до ТЦК. Навіть у випадку, якщо Ви маєте підстави для відстрочки, до ТЦК все одно потрібно з’явитися аби надати документи, що підтверджують відповідні підстави.

    Якщо такий обов’язок буде проігноровано без поважної причини, Ви ризикуєте бути притягнутими до адміністративної відповідальності.

    Тепер щодо відстрочки від мобілізації, на яку чоловік має законне право.

    Стаття 23 ЗАКОНУ УКРАЇНИ «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію»

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/3543-12#Text

    надає вичерпний перелік категорій осіб, які можуть мати право на відстрочку від призову на військову службу під час мобілізації:

    Зокрема в ній зазначено:

    «Не підлягають призову на військову службу під час мобілізації військовозобов’язані:

    жінки та чоловіки, опікуни, піклувальники, прийомні батьки, батьки-вихователі, які виховують дитину з інвалідністю віком до 18 років;".

    Отже, якщо чоловік отримує повістку особисто, тоді йому прийдеться з'явитись до ТЦК і, скорше за все, після того він буде направлений на проходження ВЛК. Проте хвилюватись не варто, оскільки чоловік має законне право на відстрочку, так як виховує неповнолітню дитину з інвалідністю.

    Чоловіку потрібно буде підготувати заяву про надання відстрочки та надати до неї підтверджувальні документи щодо інвалідності дитини (заяву потрібно буде зробити у двох примірниках, на одному з котрих представник ТЦК повинен буде проставити свій підпис, дату та вхідний номер). Наголошую на тому, що заяву потрібно подати до того моменту, як чоловік почне проходити ВЛК.

    Якщо військомат буде відмовляти у реєстрації заяви на відстрочку, чоловік може направити її до ТЦК Укрпоштою замовним листом з описом вкладення. Маючи на руках зворотнє повідомлення Укрпошти про вручення листа представнику ТЦК, чоловік буде мати доказ того, що військомат отримав його документи щодо права на відстрочку.

    З повагою, адвокат Айвазян.

    Мамай Ірина Євгеніївна

    Вітаю,

    Тут є право на відстрочку. Цим правом можна скористатися шляхом написання заяви, однак ВЛК попередньо пройти все одно прийдеться. Якщо за викликом по телефону (який є неналежним) йти в ТЦК ви не збираєтесь, то заяву та документи підготуйте заздалегідь. Якщо ви направите заяву про надання відстрочки поштою, то вас все одно викличуть в ТЦК для проходження ВЛК перед наданням такої відстрочки.

    ЯК на мене підстав боятися відвідати ТЦК у вас не має.

    Ваше право на відстрчоку звучить наступни чином:

    Абзац 6 статті 23 ЗУ "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію" зазначає, що не підлягають призову на військову службу під час мобілізації військовозобов’язані: жінки та чоловіки, опікуни, піклувальники, прийомні батьки, батьки-вихователі, які виховують дитину з інвалідністю віком до 18 років.

    Доказами наявності дитини з інвалідністю є - свідоцтво про народження дитини, довідка про інвалідність, довідка про отримання допомоги у зв'язку з інвалідністю дитини, можна ще свідоцтво про шлюб долучити та довідку про зареєстрованих в приміщення осіб, якщо проживаєте всі разом.

    З повагою, адвокат Мамай Ірина.

    Турчин Ярослав Александрович
    100%

    ЗДРАВСТВУЙТЕ, ДАРЬЯ! При звонке представились, назвали ФИО Вашего отца? Или просто - здравствуйте, приходите в ТЦК?!

    В любом случае подобные "обзвоны" - незаконные, хотя и практикуются всю жизнь, что горе-следователями, что другими чиновниками, привыкшими жить по телефонному праву, а не выполнять свои обязанности надлежащим образом и официально.

    Как бы там ни было, Закон України "Про Єдиний державний реєстр призовників, військовозобов’язаних та резервістів", а так само Порядок організації та ведення військового обліку призовників, військовозобов’язаних та резервістів - не предполагает сбор таких персональных данных граждан Украины как контактный номер телефона.

    Согласно ч. 4 ст. 6 Закона о реестре военнообязанных - "Органам ведення Реєстру забороняється збирати, вносити до Реєстру та зберігати в базі даних Реєстру відомості, не передбачені цим Законом."

    Потому, получение номера Вашего отца - незаконно и не может быть основанием для утверждения, что он был вызван в ТЦК официально и надлежащим образом.

    В виду засилия на европейском континенте телефонного мошенничества, всегда советую клиентам игнорировать любые звонки по телефону, ни к чему Вас не обязывающие. Если Вы не ждёте ни от кого звонка - значит Вам звонят мошенники. Простое правило безопасности в 21 веке.

    Но документы на отсрочку всё-таки рекомендую подготовить заранее. Если повестку вручат официально - придется оформлять отсрочку в ТЦК. Учитывая регион Вашего проживания - ничего удивительного в таком беспределе нет. Чем ближе к зоне боевых действий - тем агрессивнее и "беспредельнее" работа отдельных сотрудников ТЦК.

    Без официального вручения повестки - ходить в ТЦК не рекомендовал бы, даже имея законное право на отсрочку.

    К своему ответу прилагаю образец Заявления на отсрочку, которое с документами нужно будет подать в ТЦК при необходимости.

    Примите к сведению, что заявление нужно подавать и настаивать на официальной его регистрации - ДО мед. осмотра (ВЛК), тк. бытует отработанная схема по мобилизации путём обмана граждан Украины - обещают принять заявление и оформить отсрочку после мед. осмотра, в итоге по факту признания годным к службе на ВЛК - сразу же вручают боевую повестку на мобилизацию, а заявление на отсрочку выбрасывают в урну. Потому только официальная регистрация повестки с отметкой на Вашем экземпляре заявления об отсрочке в ТЦК или отправка документов заказным письмом с описью вложения и бумажным (не смс) уведомлением о вручении.

    Учтите, что отправка по почте заявления не избавит от необходимости в случае чего - персонально идти в ТЦК, обновлять данные в Реестре призывников, военнообязанных и резервистов, проходить ВЛК, получать отметку об отсрочке в военно-учётном документе.

    С уважением, юрист Ярослав Турчин


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України