Задайте питання юристу

835 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Кримінальне право, 16 грудня 2023, питання №98839

Яка ступінь тяжкості?

Доброго вечору. Стаття 185 частина 4 яку має ступінь тяжкості? Чи є тяжким злочином?
Допоможіть зрозуміти

Відповіді юристів (4)

    Айвазян Юрий Климентьевич

    Доброго дня, Ігоре!

    Стаття 185 ККУ:

    1. Таємне викрадення чужого майна (крадіжка) -

    карається штрафом від однієї тисячі до трьох тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або громадськими роботами на строк від вісімдесяти до двохсот сорока годин, або виправними роботами на строк до двох років, або арештом на строк до шести місяців, або обмеженням волі на строк до п’яти років.

    2. Крадіжка, вчинена повторно або за попередньою змовою групою осіб, -

    карається арештом на строк від трьох до шести місяців або обмеженням волі на строк до п'яти років або позбавленням волі на той самий строк.

    3. Крадіжка, поєднана з проникненням у житло, інше приміщення чи сховище або що завдала значної шкоди потерпілому, -

    карається позбавленням волі на строк від трьох до шести років.

    4. Крадіжка, вчинена у великих розмірах чи в умовах воєнного або надзвичайного стану, -

    карається позбавленням волі на строк від п'яти до восьми років.

    5. Крадіжка, вчинена в особливо великих розмірах або організованою групою, -

    карається позбавленням волі на строк від семи до дванадцяти років з конфіскацією майна.

    Відповідно до ст. 12 ККУ, головним критерієм у класифікації злочинів є ступень тяжкості. Залежно від ступеня тяжкості злочини поділяються на нетяжкі, тяжкі та особливо тяжкі.

    • Нетяжким є злочин, за який максимальний термін покарання — не більше 5 років позбавлення волі або не більше десяти тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян штрафу.
    • Тяжким є злочин, за який передбачене покарання у виді позбавлення волі на строк не більше 10 років, а також у виді штрафу у розмірі не більше двадцяти п'яти тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.
    • Особливо тяжким є злочин, за який максимальне покарання — позбавлення волі на строк понад 10 років, або довічне позбавлення волі, або штраф у розмірі понад двадцять п'ять тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян .

    Отже, якщо строк більше 5 років і до 10 років - це тяжкий злочин.

    З повпгою, адвокат Айвазян.

    Кирда Вячеслав Володимирович

    Вітаю.

    Це тяжкий злочин, звичайно. Якщо цікавитесь для виключення з військового обліку, то повинні виключити.

    Успіхів. Всього доброго Вам. З повагою.

    Турчин Ярослав Александрович

    ВІТАЮ ВАС, пане ІГОР! Ч. 4 ст. 185 КК України - є тяжким злочином.

    Тяжкість злочинів для цілей Закону України "Про військовий обов"язок і військову службу" визначається загальними положеннями законодавства про кримінальну відповідальність, зокрема статтею 12 Кримінального кодексу України.

    Злочини поділяються на нетяжкі, тяжкі та особливо тяжкі.

    Нетяжким злочином є передбачене цим Кодексом діяння (дія чи бездіяльність), за вчинення якого передбачене основне покарання у виді штрафу в розмірі не більше десяти тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або позбавлення волі на строк не більше п’яти років.

    Тяжким злочином є передбачене цим Кодексом діяння (дія чи бездіяльність), за вчинення якого передбачене основне покарання у виді штрафу в розмірі не більше двадцяти п’яти тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або позбавлення волі на строк не більше десяти років.

    Особливо тяжким злочином є передбачене цим Кодексом діяння (дія чи бездіяльність), за вчинення якого передбачене основне покарання у виді штрафу в розмірі понад двадцять п’ять тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, позбавлення волі на строк понад десять років або довічного позбавлення волі.

    ОТЖЕ, тяжкими є злочини за які законом передбачено кримінальну відповідальність у вигляді позбавлення волі на строк від 5 до 10 років або штраф у розмірі від 170 до 425 тисяч гривень. Все, що нижче цієї градації - нетяжкий злочин або кримінальний проступок, все що вище - особливо тяжкий злочин.

    Ступінь тяжкості злочину, за вчинення якого передбачене одночасно основне покарання у виді штрафу та позбавлення волі, визначається виходячи зі строку покарання у виді позбавлення волі, передбаченого за відповідний злочин.

    При віднесені злочину до тяжких при цьому має значення не строк, до якого особу було засуджено за вироком суду, а саме кваліфікаційний строк, який передбачений конкретною статтею Кримінального кодексу України.

    ВІдповідно до ч. 4 ст. 185 Кримінального кодексу України, Крадіжка, вчинена у великих розмірах чи в умовах воєнного або надзвичайного стану, - карається позбавленням волі на строк від п'яти до восьми років.

    Крадіжка – ч. 1 ст. 185 КК до цього вважалася не злочином, а кримінальним проступком, і за неї було передбачено покарання від штрафу 17 тис. грн. до обмеження волі строком до 5 років. Лише в разі вчинення крадіжки повторно або за попередньою змовою групою осіб (ч. 2 ст. 185), з проникненням у житло або інше володіння (ч. 3 ст. 185) чи у великому, особливо великому розмірі (ч. 4, 5 ст. 185) – передбачалися покарання у вигляді позбавлення волі.

    Нині ж крадіжка, учинена в умовах воєнного або надзвичайного стану – є особливо кваліфікованим складом злочину. Вчинення крадіжки в умовах воєнного стану – одразу кваліфікується за ч. 4 ст. 185 КК, за що передбачено покарання у вигляді позбавлення волі від 5 до 8 років.

    ВІдповідно до пункту 6 частини шостої статті 37 Закону України "Про військовий обов"язок і військову службу", виключенню з військового обліку у відповідних районних (міських) територіальних центрах комплектування та соціальної підтримки підлягають громадяни України, які: були раніше засуджені до позбавлення волі за вчинення тяжкого або особливо тяжкого злочину.

    При цьому, заява на відстрочку має бути подана та доказово зареєстрована у ТЦК до проходження медкомісії, бо у разі проходження комісії є високий ризик реалізації схеми по мобілізації - вручення бойової повістки та примусової мобілізації із застосуванням психологічного чи фізичного тиску.

    З повагою, юрист Ярослав Турчин (м. Гамбург, Німеччина)

    Адвокат Евгений Александрович
    Адвокат Евгений Александрович 4 місяці тому

    Адвокат, м. Київ, 30 років досвіду

    Доброго вечора!

    ТАК, ТЯЖКИМ ЗЛОЧИНОМ (ЖИВ.СТ.12 КК УКРАЇНИ)

    КРИМІНАЛЬНИЙ КОДЕКС УКРАЇНИ

    (Відомості Верховної Ради України (ВВР), 2001, № 25-26, ст.131)

    Кримінальний кодекс України | від 05.04.2001 № 2341-III (rada.gov.ua)

    Всього доброго!


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України