Задайте питання юристу

836 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Цивільне право, 17 грудня 2023, питання №98879 250₴

Відшкодування за навчання на бюджетній формі при відрахуванні за не захист диплому.

Я закінчую магістратуру і не писав магістерську курсову роботу, а отже і не захищаюсь і не закінчую навчання, і мені поступила погроза від викладача кафедри з деканату, що я буду зобов'язаний відшкодувати за навчання на бюджеті (вони це зроблять через суд), якщо не має поважних причин щодо ненаписання та захисту дипломної роботи.
І що треба було раніше писати заяву про відрахування і тоді б відрахували без проблем.

Чи законне відшкодування чи мене обманюють, якщо я не вступаю більше на навчання за бюджетним замовленням?

Відповіді юристів (11)

    Айвазян Юрий Климентьевич
    36%

    Доброго дня!

    Згідно із статтею 4 Закону України "Про вищу освіту":

    "Громадяни України, які не завершили навчання за кошти державного або місцевого бюджету за певним ступенем освіти, мають право повторно безоплатно здобувати вищу освіту в державних і комунальних закладах вищої освіти за тим самим ступенем освіти, за умови відшкодування до державного або місцевого бюджету коштів, витрачених на оплату послуг з підготовки фахівців, у порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України".

    Відповідно до п.п. 1, 2 Постанови КМУ №658 "Про затвердження Порядку відшкодування коштів державного або місцевого бюджету, витрачених на оплату послуг з підготовки фахівців":

    "1. Цей Порядок визначає процедуру відшкодування до державного або місцевого бюджету коштів, витрачених на оплату послуг з підготовки фахівців з числа громадян України, які навчалися за державним або регіональним замовленням у вищих навчальних закладах (крім вищих навчальних закладів із специфічними умовами навчання або військових навчальних підрозділів вищих навчальних закладів, для яких відповідно до законодавства передбачено окремий порядок відшкодування витрат, пов’язаних з утриманням (утриманням та навчанням) певних категорій здобувачів вищої освіти у вищих навчальних закладах із специфічними умовами навчання або військових начальних підрозділах вищих навчальних закладів), не завершили навчання за відповідним ступенем вищої освіти і бажають повторно здобувати вищу освіту за державним або регіональним замовленням у державних (комунальних) вищих навчальних закладах за тим самим ступенем освіти (далі - кошти).

    2. Дія цього Порядку поширюється на осіб, які зазначені у пункті 1 цього Порядку та починаючи з 1 вересня 2015 р. будуть повторно здобувати вищу освіту за державним або регіональним замовленням у державних або комунальних вищих навчальних закладах".

    Стаття 46 Закону України "Про вищу освіту" зазначає наступне:

    1. Підставами для відрахування здобувача вищої освіти є:

    1) завершення навчання за відповідною освітньою (науковою) програмою;

    2) власне бажання;

    3) переведення до іншого закладу освіти;

    4) невиконання індивідуального навчального плану;

    5) порушення умов договору (контракту), укладеного між закладом вищої освіти та особою, яка навчається, або фізичною (юридичною) особою, яка оплачує таке навчання;

    6) інші випадки, передбачені законом".

    У пункті 14 Наказу МОУ "Про затвердження Положення про порядок переведення, відрахування та поновлення студентів вищих закладів освіти" зазначено:

    Студент може бути відрахований з вищого закладу освіти:

    - за власним бажанням;

    - у зв'язку з переведенням до іншого вищого закладу освіти;

    - за станом здоров'я на підставі висновку ЛКК; - за академічну неуспішність.

    Отже, нормативно-правовими актами не передбачено повернення коштів студентами, які безоплатно здобували вищу освіту та були відраховані з закладу освіти до завершення навчання та не вступають повторно у ВНЗ на бюджет, окрім наступних випадків:

    курсантів в разі дострокового розірвання контракту через небажання продовжувати навчання або через недисциплінованість та в разі відмови від подальшого проходження військової служби на посадах осіб офіцерського складу після закінчення закладу освіти здійснюють відшкодування витрат, пов'язаних з їх утриманням у закладах освіти, відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 12 липня 2006 року № 964;

    осіб, які навчалися за денною формою навчання за державним замовленням у вищих навчальних закладах із специфічними умовами навчання, які здійснюють підготовку поліцейських, здійснюють відшкодування витрат, пов’язаних із їхнім утриманням відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 12 квітня 2017 року № 261;

    осіб, які уклали відповідну угоду та скористалися правом на першочергове зарахування до закладів вищої медичної і педагогічної освіти за державним (регіональним) замовленням, відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 30 травня 2018 року № 417, у разі відмови укласти трудовий договір про відпрацювання і розпочати роботу, їхнє звільнення за угодою сторін, з ініціативи роботодавця (крім випадків, передбачених пунктом 1 частини першої статті 40 Кодексу законів про працю України), або з ініціативи працівника протягом трьох років від початку роботи в закладі освіти чи охорони здоров’я зобов’язані в установленому законодавством порядку відшкодувати до державного або місцевого бюджету кошти, витрачені на оплату послуг з їхньої підготовки закладом вищої освіти;

    З повагою, адвокат Айвазян.

    • Alex Клієнт 5 місяців тому

      Дякую за розгорнуту відповідь.

      • Айвазян Юрий Климентьевич

        Прошу! Завжди радий допомогти.

    Турчин Ярослав Александрович
    40%

    ВІТАЮ ВАС, пане ALEX! Повідомте особам, які Вам таке кажуть, що вони застрягли в позаминулих редакціях чинного законодавства, яке регулює це питання. З 2015 року могли б уже й вивчити це питання. Пишаюсь, що в свій час, як активний учасник студентського самоврядування на державному рівні, доклав свою руку до скасування "контрактної кабали" для студентів, зокрема обов"язків відшкодовувати навчання або відпрацьовувати за безоплатне навчання за направленням, яке на хвилиночку гарантоване Конституцією України і така конституційна гарантія не передбачає відпрацювань, оплатності та таке інше.

    ТАК ОТ. Діюче законодавство з 2015 року вимоги про відшкодування вартості навчання не містить.

    ВІдповідно до частини першої статті 4 Закону України "Про вищу освіту", Громадяни України, які не завершили навчання за кошти державного або місцевого бюджету за певним ступенем освіти, мають право повторно безоплатно здобувати вищу освіту в державних і комунальних закладах вищої освіти за тим самим ступенем освіти, за умови відшкодування до державного або місцевого бюджету коштів, витрачених на оплату послуг з підготовки фахівців, у порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України.

    Відшкодування вартості навчання, якщо це прямо не передбачено умовами підписаного контракту про навчання - є незаконним, як власне завжди були незаконними вимоги про відпрацювання за направленням... Що неодноразово підтверджувалося в т.ч. і в судах України. Звісно є певна специфіка для медичної і військово-поліцейської галузі, але для закладів освіти сфери управління Міністерства освіти і науки України - це так.

    Після 29.05.2015 року вимога щодо відшкодування є нікчемною незалежно від змісту контракту (договору) про навчання, в силу приписів статті 228 Цивільного кодексу України.

    ОТЖЕ, з 2015 року - вимоги про відшкодування вартості навчання при відрахуванні - є незаконними та нікчемними, незалежно від змісту контракту на навчання, адже договір не має суперечити закону, а у разі суперечності - застосовуються положення Закону (ст. 228 Цивільного кодексу України).

    Порядок відшкодування коштів державного або місцевого бюджету, витрачених на оплату послуг з підготовки фахівців, затверджений постановою Кабінету Міністрів України від 26 серпня 2015 р. № 658.

    І закон, і порядок - передбачають, що відшкодуванню підлягає навчання лише після спроби ПОВТОРНОГО ВСТУПУ на навчання до закладу вищої освіти. При відрахуванні з будь-яких підстав та на будь-якій стадії - така вимога є НЕЗАКОННОЮ.

    ОТЖЕ, чинне законодавство не містить вимоги про повернення коштів за навчання, водночас - можуть бути проблеми з повторним вступом, якщо Ви захочете навчатися повторно на державній формі навчання... Тоді можуть вимагати відшкодування коштів, витрачених на підготовку, адже в ЄДЕБО висвітиться, що Ви вже навчалися на державній формі навчання і буде припис стягнути з Вас вартість попередньої освіти. При цьому - ця вимога не розповсюджується на ПОНОВЛЕННЯ на навчання на підставі академічної довідки, виданої при відрахуванні.

    Тож щиро кажучи дуже хотілося б побачити такий позов та юриста, який його складе. Але рекомендую питання не пускати на самотік, бо якщо в університету забракне розуму чи вони будуть розраховувати на хитрі юридичні схеми, у них може щось і вийти за Вашої бездіяльності. Наприклад, у суспільстві довгий час побутує думка, що без участі в судовому засіданні суддя не присуде нічого на користь іншої сторони... Це помилкова думка. В сучасних реаліях якщо не з"являтися на суд, то не дуже компетентний суддя може не досліджуючи обставин і нормативно-правового регулювання питання - підмахнути заочне рішення, яке за своїм змістом може цілком навіть суперечити закону і Конституції... бо кваліфікація вірдеформованих суддів об"єктивно залишає бажати кращого іноді... і кваліфікаційні оцінювання, які місцеві судді бувало "купляли" (за моєю інформацією) за 100-300 тисяч гривень (в залежності від території), не сприяло покращенню ситуації в судовій системі. Тож в сучасних реаліях кожен громадянин має слідкувати за станом свої справ по судовій лінії. Або через застосунок "ДІЯ", або за своїм прізвищем, ім"ям та по батькові на сайті Судової влади України https://court.gov.ua/fair/

    адже можуть очікувати різні сюрпризи, від аліментів на чужу дитину, до штрафів за порушення правил дорожнього руку автівками з номерами-двійниками, або як у Вашому випадку - незаконні та нікчемні вимоги закладу вищої освіти про повернення якихось там коштів.

    А ще, дозволю собі висловити особисту думку, що Ви правильно робите, що не хочете захищатися в такому закладі... бо чому вони можуть навчити та яку освіту дати, якщо вони некомпетентні навіть в базовому законодавчому регулюванні питань освітнього процесу?!

    Щасти Вам!

    З повагою, юрист та "тричі магістр" Ярослав Турчин

    • Alex Клієнт 5 місяців тому

      Дякую за відповідь. Піду завтра розмовляти в деканат та пошукаю того викладача. А також так розумію попрошу надати копію договору щодо вступу.

      Трохи налякало речення про хитрі юридичні схеми. Сподіваюся що такого не буде. Бо корупція в нас доволі на високому рівні.
      • Турчин Ярослав Александрович

        Не переживайте! Все буде добре! Якщо Ви будете стежити за своїм станом справ, то ніякі схеми у них не вийдуть. Просто, завжди попереджаю клієнтів про можливий фактор, якщо не моніторити свої справи та надіятись, що суд сам розбереться.

        І взагалі, таке питання має вирішувати адміністрація закладу, деканат, а не якийсь викладач, який не знає чинного законодавства і придумує речі, пригадуючи щось з часів за царя Гороха

        P.S. Угода з Вами вже точно підписана була після 2015 року, тому навіть, якщо там щось і є, то ці положення юридично нікчемні.

        А як так вийшло, що угода є в деканаті (припускаю в особовій справі студента), а не у Вас? Вам мали видати підписаний ректором та скріплений печаткою ВНЗ примірник договору, підписаний і Вами до цього в двох екземплярах.

        Хоча я вже нічому не дивуюсь у нашій вищій освіті... а всьому виною засилля відставших від життя, законодавства і науки "статусних дідусів", які ніяк не залишать ректорські посади, вигадуючи все нові і нові схеми збереження себе коханих на посадах.

        Свого часу ми попереджали ректорів, що зберігати залікові книжки в деканатах - беззаконня, яке може колись вилізти боком. Як наслідок, трапився 2014 рік, а потім 2022 і дуже багато студентів залишились без доказів навчальних досягнень, бо досужі декани та їх підлеглі в кращому випадку втікли, кинувши усю документацію, в т.ч. заліковки в зоні бойових дій... Ось така продумана та компетентна у нас вища освіта. Вибачте за ліричний відступ.

    Дерій Владислав Олегович
    24%

    Доброго дня!

    Якщо Ви не підписували з ВНЗ угоду про навчання - ні про яке відшкодування коштів не може йти мова, більш всього на Вас створюють психологічний тиск, адже обов'язковість таких угод втратила чинність ще в 2017 році.

    На сьогоднішній день відшкодування коштів можливе лише в тому разі, якщо магістр не завершив навчання за відповідним ступенем вищої освіти і бажає повторно здобувати вищу освіту за державним або регіональним замовленням у державних (комунальних) вищих навчальних закладах за тим самим ступенем освіти.

    Отже, згідно законодавстава Ви маєте відшкодувати кошти, лише у разі повторного вступу до магістратури за бюджетні кошти.

    Це зазначено в статті 4 ЗУ "Про вищу освіту", і в Порядку відшкодування коштів державного або місцевого бюджету, витрачених на оплату послуг з підготовки фахівців.

    Проте, законодавством передбачено окремий порядок відшкодування витрат, пов’язаних з утриманням та навчанням певних категорій здобувачів вищої освіти у вищих навчальних закладах із специфічними умовами навчання або військових начальних підрозділах вищих навчальних закладів (воєнні кафедри) або витрат, пов'язаних з утриманням курсантів у вищих навчальних закладах.

    З повагою, юрист Дерій В.О.!

    Бажаю успіхів!

    • Alex Клієнт 5 місяців тому

      Дякую за відповідь

      • Дерій Владислав Олегович

        Будь ласка! Бажаю успіхів!

    Кирда Вячеслав Володимирович

    Вітаю Вас!

    Чи законне відшкодування чи мене обманюють, якщо я не вступаю більше на навчання за бюджетним замовленням?

    Ні про яке відшкодування у даній ситуації і не може йти мова.

    Відповідно до статті 4 закону «Про вищу освіту» громадяни України мають право безоплатно здобувати вищу освіту в державних і комунальних закладах вищої освіти на конкурсній основі, якщо певний ступінь вищої освіти (бакалавра чи магістра) здобувають вперше.

    Повторно безоплатно здобувати вищу освіту за тим самим ступенем освіти мають право також громадяни України, які не завершили навчання. Для цього вони повинні відшкодувати кошти, вже витрачені на оплату послуг з їхньої підготовки.

    Відшкодування вартості попереднього навчання на бюджеті відбувається вже після повторного зарахування на навчання до нового закладу вищої освіти. У такій ситуації при бажанні навчатись на бюджетній формі, дійсно потрібно зробити відшкодування коштів.

    Зараз вони можуть посилатися лише на Порядок відшкодування коштів державного або місцевого бюджету, витрачених на оплату послуг з підготовки фахівців, затверджений постановою Кабінету Міністрів України від 26 серпня 2015 р. № 658.

    !!! Але даний порядок визначає процедуру відшкодування до державного або місцевого бюджету коштів, витрачених на оплату послуг з підготовки фахівців з числа громадян України, які навчалися за державним або регіональним замовленням у вищих навчальних закладах (крім вищих навчальних закладів із специфічними умовами навчання або військових навчальних підрозділів вищих навчальних закладів, для яких відповідно до законодавства передбачено окремий порядок відшкодування витрат, пов’язаних з утриманням (утриманням та навчанням) певних категорій здобувачів вищої освіти у вищих навчальних закладах із специфічними умовами навчання або військових начальних підрозділах вищих навчальних закладів), не завершили навчання за відповідним ступенем вищої освіти і бажають ПОВТОРНО здобувати вищу освіту за державним або регіональним замовленням у державних (комунальних) вищих навчальних закладах за тим самим ступенем освіти.

    Таким чином, жодних шансів стягнути кошти з Вас у них немає.

    Успіхів. Всього доброго Вам. З повагою.

    • Alex Клієнт 5 місяців тому

      Дякую Вам!!!


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України