Задайте питання юристу

836 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Цивільне право, 28 грудня 2023, питання №99465

Отказали в стикере , как его получить ?

За несколько месяцев до войны я сделала визу и выехала работать в Польшу , когда виза закончилась оформила дию.пл . В ноябре я решила переехать в Нидерланды , написала в ужонд об отказе временной защиты в Польше . Мне отказали в стикере , так как не видят моих печатей , что я выезжала в Украину ( так как на Польской границе не ставят печать , а просто смотрят приложение Дию ) . Могу ли я получить стикер , если я живу в Украине в преграничном городе (Черниговской области ) и уже не имею защиты в другой стране ?

Відповіді юристів (1)

    Айвазян Юрий Климентьевич

    Доброго дня, Олена!

    Ви можете отримати тимчасовий захист в Нідерладах, як і будь який інший український біженець

    .Реєстрація в Нідерландах дозволить вам попасти у реєстр осіб, що перебувають в Нідерландах (BRP, Basisregistratie Personen), отримати місцевий ідентифікаційний номер (BSN, burgerservicenummer), а потім отримати документ, що засвідчує отримання вами статусу тимчасового захисту.

    BSN використовується у багатьох випадках для того, щоб підтвердити те, що ви є резидентом цієї країни. Наприклад:

    • Реєстрація (”прописка”) в муніципалітеті (перша, та у випадку переїзду)
    • Контракт на роботу
    • Відкриття рахунку в усіх банках країни
    • Отримання медичної страховки
    • Реєстрація дитини в садочку чи в школі
    • тощо

    І найголовніше: реєстрація в муніципалітеті є першим (з двох) кроком до отримання статусу тимчасового захисту в Нідерландах. З цим статусом ви можете вільно проживати та працювати в Нідерландах. Детальніше читайте у розділі

    Отримати документу, що засвідчує отримання вами статусу тимчасового захисту, дозволить вам вільно подорожувати за межі Нідерландів, а після 31 жовтня наявність такого документу буде обов’язковою для працевлаштування.

    особи, які легально проживали в Україні до 24 лютого 2022 року і які внаслідок військового вторгнення збройних сил росії були змушені залишити територію України, мають право на тимчасовий захист в Нідерландах.

    Це означає, що поширюється тимчасовий захист на такі категорії особ:

    1. Громадяни України, які виїхали з України після 26 листопада 2021 року. Або виїхали до 27 листопада 2021 року і перебували в Нідерландах протягом більш тривалого періоду часу, тому що мали дозвіл на проживання або просив притулку. В цьому випадку потрібно довести, що ви перебували саме в Нідерландах до 27 листопада 2021 року, а не в іншій країні ЄС.
    2. Особи без громадянства та громадяни третіх країн, крім України, які користувалися міжнародним захистом або еквівалентним національним захистом в Україні станом на 23 лютого 2022 року.
    3. Громадяни третіх країн, які легально проживали в Україні станом на 23 лютого 2022 року на підставі дійсного дозволу на постійне проживання, виданого відповідно до законодавства України, та які не можуть повернутися в безпечних та довготривалих умовах до своєї країни або регіону походження.
    4. Члени сімей попередніх категорій, у тому числі чоловік/дружина (включаючи і незареєстровані шлюбні відносини, якщо такі відносини визнає відповідна держава ЄС) та їх неповнолітні неодружені діти або діти їх чоловіка/дружини (без різниці, чи вони народжені у шлюбі чи поза шлюбом, чи усиновлені), а також їх близькі родичі, які проживали разом з ними у складі сім’ї на момент вторгнення Росії до України, і які повністю або переважно перебували на утриманні осіб з перших категорій
    5. Громадяни третіх країн, які легально проживали в Україні станом на 23 лютого 2022 року на підставі дійсного дозволу на тимчасове проживання, виданого відповідно до законодавства України, та які не можуть повернутися в безпечних та довготривалих умовах до своєї країни або регіону походження. Але тільки якщо ці особи зареєструвалися у Нідерландах до 19 липня 2022 року. Ті, хто вже зареєстровані, продовжать користуватись захистом до 4 березня 2023 року. У випадку, коли у вас немає українського громадянства і ви мали дозвіл на тимчасове проживання в Україні, наприклад, для роботи чи навчання, після 4 березня 2023 року на вас більше не поширюється дія Директиви про тимчасовий захист. Це означає, що згідно з директивою вам не дозволяється залишатися в Нідерландах після закінчення терміну дії вашої картки. Якщо ж ви мали тимчасовий захист в Україні, тоді на вас все одно поширюється дія Директиви.

    З повагою, адвокат Айвазян.


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України