Задайте питання юристу

836 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Сімейне право, 28 грудня 2023, питання №99469 250₴

Чи можно подати в суд стосовно пені на заборгованість по аліментам ?

Добрий день ,підкажіть будь ласка , у колишнього чоловіка є заборгованість по аліментам , виникла вона так що я подала на аліменти в лютому 2022 , а в виконавчу службу подала заяву в травні 2023 , з липня 2023 він почав сплачувати аліменти , чи можу я подати до суду щоб на суму заборгованості нарахували пеню ?

Відповіді юристів (4)

    Айвазян Юрий Климентьевич
    36%

    Доброго дня, Юлія!

    Відповідно до статті 191 СКУ:

    "1. Аліменти на дитину присуджуються за рішенням суду від дня пред'явлення позову, а в разі подання заяви про видачу судового наказу - із дня подання такої заяви.".

    Згідно зі статтею 196 СКУ:

    "1. При виникненні заборгованості з вини особи, яка зобов'язана сплачувати аліменти за рішенням суду, одержувач аліментів має право на стягнення неустойки (пені) у розмірі одного відсотка від суми несплачених аліментів за кожен день прострочення.

    2. Розмір неустойки може бути зменшений судом з урахуванням матеріального та сімейного стану платника аліментів.

    3. Неустойка не сплачується, якщо платник аліментів є неповнолітнім".

    Оскільки в рамках виконавчого провадження виконавці не здійснюють нарахування пені, то Ви повинні звернутися до суду із заявою про стягнення пені. У разі ухвалення судом рішення про стягнення пені та видачі судом виконавчого документа, виконавець здійснить його виконання у встановленому порядку.

    Відповідно до Постанови від 25 квітня 2018 року у справі № 572/1762/15-ц Великої Палати ВС, загальна сума пені за несплату або несвоєчасну сплату аліментів має розраховуватися за такою формулою:

    p = (A1 х 1% х Q1) + (A2 х 1% х Q2) + ……. (An х 1% х Qn), де:

    p - загальна сума пені за несплату або прострочення сплати аліментів (обраховується позивачем на момент пред'явлення позову);

    A1 - нарахована сума аліментів за перший місяць;

    Q1 - кількість днів прострочення сплати суми аліментів за перший місяць;

    A2 - нарахована сума аліментів за другий місяць;

    Q2 - кількість днів прострочення сплати аліментів за другий місяць;

    An- нарахована сума аліментів за останній місяць перед пред'явленням позову;

    Qn- кількість днів прострочення сплати аліментів за останній місяць.

    В рішенні ВС по справі № 705/2656/21 від 02.10.2023 року зазначене наступне:

    «У разі виникнення заборгованості з вини особи, яка зобов`язана сплачувати аліменти за рішенням суду або за домовленістю між батьками, одержувач аліментів має право на стягнення неустойки (пені) у розмірі одного відсотка суми несплачених аліментів за кожен день прострочення від дня прострочення сплати аліментів до дня їх повного погашення або до дня ухвалення судом рішення про стягнення пені, але не більше 100 відсотків заборгованості (частина перша статті 196 СК України).

    Особа, яка порушила зобов`язання, несе відповідальність за наявності її вини (умислу або необережності), якщо інше не встановлено договором або законом. Особа є невинуватою, якщо вона доведе, що вжила всіх залежних від неї заходів щодо належного виконання зобов`язання. Відсутність своєї вини доводить особа, яка порушила зобов`язання (частини перша та друга статті 614 ЦК України).

    Стягнення пені, передбаченої абзацом 1 частини першої статті 196 СК України, можливе лише у разі виникнення заборгованості з вини особи, зобов`язаної сплачувати аліменти.

    Саме на платника аліментів покладено обов`язок доводити відсутність своєї вини в несплаті (неповній сплаті) аліментів».

    Позов до боржника пред'являється до суду за місцем його проживання або перебування. Також він може бути пред'явлений за Вашим зареєстрованим місцем проживання чи перебування.

    У справах про стягнення пені за прострочення сплати аліментів позивач звільняється від сплати судового збору під час розгляду справи в усіх судових інстанціях.

    Зразок позовної заяви зможете знайти за посиланням: https://advokat-lviv.com.ua/zrazdoc/pozovna-zayava...

    З повагою, адвокат Айвазян.

    Пономаренко Наталія
    36%

    Доброго вечора, шановна Юлія!

    Так, звичайно можна і навіть потрібно це робити.

    Відповідно до частини другої статті 71 Закону України «Про виконавче провадження» (далі - Закон № 1404-VIII) за наявності заборгованості із сплати аліментів, сукупний розмір якої перевищує суму платежів за три місяці, стягнення може бути звернено на майно боржника. Звернення стягнення на заробітну плату не перешкоджає зверненню стягнення на майно боржника, якщо існує непогашена заборгованість, сукупний розмір якої перевищує суму платежів за три місяці.

    Щодо наявності заборгованості зі сплати аліментів, сукупний розмір якої перевищує суму відповідних платежів за чотири місяці, то тоді державний виконавець до погашення заборгованості зі сплати аліментів у повному обсязі вже виносить вмотивовані постанови:

    1. про встановлення тимчасового обмеження боржника у праві виїзду за межі України;
    2. про встановлення тимчасового обмеження боржника у праві керування транспортними засобами;
    3. про встановлення тимчасового обмеження боржника у праві користування вогнепальною мисливською, пневматичною та охолощеною зброєю, пристроями вітчизняного виробництва для відстрілу патронів, споряджених гумовими чи аналогічними за своїми властивостями метальними снарядами несмертельної дії;
    4. про встановлення тимчасового обмеження боржника у праві полювання.

    Також згідно з частиною чотирнадцятою статті 71 Закону № 1404-VIII за наявності заборгованості зі сплати аліментів, сукупний розмір якої перевищує суму відповідних платежів за один рік, виконавець виносить постанову про накладення на боржника штрафу у розмірі 20 % суми заборгованості зі сплати аліментів; за два роки − у розмірі 30 % суми заборгованості зі сплати аліментів; за три роки − у розмірі 50 % суми заборгованості зі сплати аліментів.

    Статтею 196 Сімейного кодексу України передбачена відповідальність за прострочення сплати аліментів. Так, одержувач аліментів має право на стягнення неустойки (пені) у розмірі 1 відсотка суми несплачених аліментів за кожен день прострочення від дня прострочення сплати аліментів до дня їх повного погашення або до дня ухвалення судом рішення про стягнення пені, але не більше 100 відсотків заборгованості.

    Водночас, повинні бути в наявності дві складові для застосування вказаної відповідальності:

    • заборгованість виникла зі сплати аліментів, встановлених рішенням суду або за домовленістю між батьками (нотаріально посвідченого договору про сплату аліментів на дитину відповідно до частини першої статті 189 Сімейного кодексу України);
    • наявність вини особи, яка зобов’язана сплачувати аліменти за рішенням суду або за домовленістю між батьками, що призвели до виникнення заборгованості.
    За наявності цих двох складових стягувач має право звернутись з позовною заявою до суду про стягнення неустойки за несплату (пені) аліментів. На підставі даних про обчислення виконавцем розміру заборгованості за аліментами, стягувач повинен самостійно розрахувати розмір цієї неустойки.

    У правовій позиції, викладеній в Постанові Великої Палати Верховного Суду від 03 квітня 2019 року у справі № 333/6020/16-ц (провадження № 14-616цс18) зазначено, що розмір пені за місячним платежем розраховується так: заборгованість зі сплати аліментів за конкретний місяць (місячний платіж) необхідно помножити на кількість днів заборгованості, які відраховуються з першого дня місяця, наступного за місяцем, у якому мали бути сплачені, але не сплачувалися аліменти, до дня їх фактичної виплати (при цьому день виконання зобов’язання не включається до строку заборгованості) та помножити та 1 відсоток.

    Тобто, заборгованість за місяць множиться на кількість днів заборгованості та множиться на 1 %.

    !!! ЯКЩО АЛІМЕНТИ ВИЗНАЧЕНІ В ТВЕРДІЙ ГРОШОВІЙ СУМІ, А НЕ В ЧАСТИНІ ВІД ДОХОДУ, ТО ПРОВОДИТЬСЯ І СТЯГУЄТЬСЯ ЇХ ІНДЕКСАЦІЯ.

    Також, Кодексом України про адміністративні правопорушення (КУпАП) передбачена і адміністративна відповідальність за несплату аліментів.

    Так, статтею 183-1 КУпАП передбачено, що несплата аліментів на утримання дитини, одного з подружжя, батьків або інших членів сім’ї, що призвела до виникнення заборгованості, сукупний розмір якої перевищує суму відповідних платежів за шість місяців з дня пред’явлення виконавчого документа до примусового виконання − тягне за собою виконання суспільно корисних робіт на строк від ста двадцяти до двохсот сорока годин.

    Відповідно до частини дванадцятої статті 71 Закону № 1404-VIII у разі наявності в діях боржника ознак адміністративного правопорушення, передбаченого статтею 183-1 КУпАП, державний виконавець складає протокол про адміністративне правопорушення та надсилає його для розгляду до суду за місцезнаходженням органу державної виконавчої служби.

    Крім цього, передбачений і найсуворіший вид відповідальності за несплату аліментів – кримінальний.

    Відповідно до статті 164 Кримінального кодексу України злісне ухилення від сплати аліментів встановлених рішенням суду коштів на утримання дітей (аліментів), а також злісне ухилення батьків від утримання неповнолітніх або непрацездатних дітей, що перебувають на їх утриманні − карається громадськими роботами на строк від вісімдесяти до ста двадцяти годин або арештом на строк до трьох місяців, або обмеженням волі на строк до двох років. Те саме діяння, вчинене особою, раніше судимою за кримінальне правопорушення, передбачений цією статтею, − карається громадськими роботами на строк від ста двадцяти до двохсот сорока годин або арештом на строк від трьох до шести місяців, або обмеженням волі на строк від двох до трьох років.

    Під злісним ухиленням слід розуміти будь-які діяння боржника, спрямовані на невиконання рішення суду (приховання доходів, зміну місця проживання чи місця роботи без повідомлення державного виконавця, приватного виконавця тощо), які призвели до виникнення заборгованості із сплати коштів у розмірі, що сукупно складають суму виплат за три місяці відповідних платежів.

    https://minjust.gov.ua/m/pro-zaborgovanist-zi-spla...

    ОТЖЕ, відверто закон передбачає дуже широкий інструментарій для можливості законного переслідування особи, яка не виконує свої обов'язок щодо сплати аліментів. Звісно при бажанні державного / приватного виконавця.

    Але одразу маю попередити, що така особа (у разі перебування на службі в лавах ЗСУ) може подати заяву про зупинення провадження у справі щодо стягнення пені - до завершення служби або закінчення воєнного стану. Звісно якщо дізнається про позов та розгляд справи в суді.

    Процесуальний кодекс містить норми, які зобов’язують суд зупиняти провадження у зв’язку з перебуванням сторони у складі Збройних Сил України. Для прикладу, згідно з п. 2 ч. 1 ст. 251 ЦПК України, суд зобов'язаний зупинити провадження у справі у разі перебування сторони або третьої особи, яка заявляє самостійні вимоги щодо предмета спору, у складі Збройних Сил України або інших утворених відповідно до закону військових формувань, що переведені на воєнний стан або залучені до проведення антитерористичної операції.

    До відповіді додаю примірний зразок позовної заяви щодо стягнення пені (неустойки).

    Врахуйте, що це лише примірний зразок, що відповідає вимогам чинного законодавства. У кожному випадку адекватний та професійний фахівець адаптує його до потреб конкретного клієнта.

    З повагою, адвокат Наталія Пономаренко

    Корнійчук Євген Іванович
    10%

    Доброго дня, вам треба звертатися до суду.

    Більш детально ознайомтесь за посиланням.

    https://wiki.legalaid.gov.ua/index.php/%D0%A1%D1%8...

    Зразок позовної заяви

    https://www.google.com/url?sa=t&source=web&rct=j&o...

    Дерій Владислав Олегович
    18%

    Доброго дня, пані Юлія!

    Так, Ви маєте право звернутися до суду із заявою про стягнення пені. Ви можете розраховувати на пеню в розмірі 100 % від заборгованості.

    Згідно з ч.1 ст. 196 СК України, при виникненні заборгованості з вини особи, яка зобов`язана сплачувати аліменти за рішенням суду, одержувач аліментів має право на стягнення неустойки (пені) у розмірі 1 % від суми несплачених аліментів за кожен день прострочення від дня прострочення сплати аліментів до дня їх повного погашення або до дня ухвалення судом рішення про стягнення пені, але не більше 100 відсотків заборгованості.

    Розмір пені за місячним платежем розраховується так: заборгованість зі сплати аліментів за конкретний місяць (місячний платіж) необхідно помножити на кількість днів заборгованості, які відраховуються з першого дня місяця, наступного за місяцем, у якому мали бути сплачені, але не сплачувалися аліменти, до дня їх фактичної виплати (при цьому день виконання зобов`язання не включається до строку заборгованості) та помножити та 1 відсоток. Тобто, заборгованість за місяць помножити на кількість днів заборгованості та помножити на 1 %.

    За цим правилом обраховується пеня за кожним простроченим місячним платежем.

    Загальний розмір пені становить суму розмірів пені, обрахованої за кожним місячним (періодичним) платежем.

    У разі, якщо заборгованість зі сплати аліментів погашено частково в іншому місяці, то визначення пені на заборгованість зі сплати аліментів розраховується з урахуванням розміру несплаченої частки аліментів за певний місяць з дня сплати частки місячного платежу і до дня, який передує дню погашення заборгованості за відповідним місячним платежем, помножену на 1 %.

    Приклад позовної заяви до суду https://wiki.legalaid.gov.ua/images/0/0f/%D0%9F%D0...

    З повагою, юрист Дерій В.О.!

    Бажаю успіхів та вдалого дня!


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України