Задайте питання юристу

835 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Кримінальне право, 04 січня 2024, питання №99638

Хто такий ухилянт? Відповідно до ККУ

Прочитала в новинах, що відкрито 9000 кримінальних справ по ухилянтам
Скажіть, будь-ласка, як трактується «ухилянт»? Що він має зробити чи не зробити, щоб вважатись ухилянтом?

Відповіді юристів (4)

    Богун Сергій Павлович

    Поняття "ухилянт" в правовому полі відсутнє. Під цим терміном розуміється особа, яка порушує вимоги законодавства щодо військового обліку та мобілізації. Наприклад не з'являється в ТЦКСП за викликом тощо.

    Кирда Вячеслав Володимирович

    Вітаю.

    Ухилянтом з точки зору Конституції України можна назвати особу, яка була засуджена за вчинення злочину, передбаченого статтею 336 КК України, вина якого встановлена рішенням суду, що набрало законну силу. Наша влада цього або не розумієте, або не хоче розуміти, або просто дурні.

    Айвазян Юрий Климентьевич

    Доброго дня, Аліса!

    Ухилянт з точки зору закону, це особа, яка систиматично та умисно ухиляється від від призову на військову службу під час мобілізації або відмовляється від її проходження без поважних на те причин. Відповідно до цього данна особа притягається до кримінальної відповідальності за статтею 336 ККУ.

    З повагою, адвокат Айвазян.

    Карпенко Андрей Владимирович
    Карпенко Андрей Владимирович 4 місяці тому

    Адвокат, м. Київ, 25 років досвіду

    Вітаю!

    Відмова від мобілізації може полягати у відмові отримами повістку, відмові пройти медичний огляд тощо. Є ризики, що відмова від мобілізації розцінювюватиметься як факт ухилення від призову під час мобілізації, за що передбачена відповідальність.


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України