Задайте питання юристу

835 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Міграційне право, 08 січня 2024, питання №99786 400₴

Выезд за границу по смерти близкого родственника бравшего участие в боевых действиях

Добрый день , хочу выехать за границу по причине смерти отца на войне , был на границе сказали что нужно еще печати нотариуса , какие еще для этого нужны документы и справки и куда для этого нужно идти , может есть еще какие нюансы. Из документов есть Корінець Сповіщеня про смерть виданий РТЦК та СП.

Відповіді юристів (4)

    Дерій Владислав Олегович
    29.3%

    Доброго дня, Іване!

    Чи отримали Ви письмову відмову у перетині кордону? Адже якщо Вам просто на словах заборонили перетинати кордон - дії прикордонної служби були неправомірними.

    Ви маєте право на перетин кордону згідно Пункту 2-6 Правил перетинання державного кордону громадянами України в якому зазначено, що у разі введення на території України надзвичайного або воєнного стану право на перетин державного кордону, крім осіб, зазначених у пунктах 2-1 та 2-2 цих Правил, також мають інші військовозобов’язані особи, які не підлягають призову на військову службу під час мобілізації.

    Згідно абзацу 9 частини 3 статті 23 ЗУ "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію" не підлягають мобілізації жінки та чоловіки, чиї близькі родичі (чоловік, дружина, син, донька, батько, мати, дід, баба або рідний (повнорідний, неповнорідний) брат чи сестра) загинули або пропали безвісти під час здійснення заходів із забезпечення національної безпеки і оборони, відсічі і стримування збройної агресії Російської Федерації у Донецькій та Луганській областях, а також під час забезпечення національної безпеки і оборони, відсічі і стримування збройної агресії проти України під час дії воєнного стану.

    Для перетину кордону підготуйте такі документи:

    • Закордонний паспорт
    • Ваше свідоцтво про народження
    • свідоцтво про смерть батька
    • документ військового характеру, що свідчить про загибель батька (це можуть бути : сповіщення сім’ї центром комплектування, результати розслідування про смерть, довідка військової частини про те, що батько загинув під час заходів з оборони і стримування агресії Російської Федерації, довідка з ТЦК, довідка ВЛК де зазначена інформація щодо загибелі)

    Важливо належним чином оформити документи, які підтверджують загибель військовослужбовця. Якщо у Вас з собою немає оригіналу свідоцтва про смерть - його копію потрібно завірити у нотаріуса.

    Раджу брати усі документи про обставини загибелі батька – висновок судмедексперта, довідки з військкомату тощо. Причинно-наслідкові зв'язки можуть бути відображено в довідках лікаря. Причини смерті, настання смерті і звернення особи – вони всі фіксуються.

    Останнім часом в діях прикордонників вбачається явне перевищення службових повноважень та явне обмеження прав громадян. Адже вони починають вимагати військово-облікові документи або оформлену відстрочка, які не є обов'язковими документами для перетину кордону.

    Правила перетину кордону регулюються постановою Кабінету Міністрів України від 27.01.1995 № 57. Змін до Правил не відбувалось, тому офіційної заборони на перетин кордону без військово-облікового документу немає. Крім того, державна прикордонна служба України згідно з Законом України «Про Державну прикордонну службу України» не є органом державної влади, який формує або реалізує державну політику з питань здійснення військового обліку осіб.

    Проте, у Вас є стовідсоткове право на відстрочку - тому Ви можете оформити її в ТЦК та перетинати кордон коли виникне необхідність без зайвих питань зі сторони ДПСУ. Якщо забажаєте виїхати з України без військово-облікових документів - будьте готові оскаржувати рішення про неправомірну відмову у перетині кордону у судовому порядку.

    Якщо Вам не дозволяють перетнути кордон Ви повинні вимагати письмову відмову у праві на перетин кордону, що оформляється у вигляді рішення.

    Відмовити Вам можуть лише за обґрунтованим рішенням уповноваженої службової особи підрозділу охорони державного кордону із зазначенням причин відмови.

    Один примірник рішення про відмову у перетинанні державного кордону видається особі, яка підтверджує своїм підписом на кожному примірнику факт отримання такого рішення.

    Рішення про відмову у перетині кордону може бути скасовано чи змінено начальником органу охорони державного кордону або скасовано та визнано нечинним у судовому порядку.

    Як варіант - Ви можете спробувати перетнути кордон на іншому КПП.

    З повагою, юрист Дерій В.О.!

    Бажаю успіхів та вдалого дня!

    Айвазян Юрий Климентьевич
    29.3%

    Доброго дня, Іване!

    Маєте право на виїзд за кордон відповідно до Постанови КМУ №57 "Про затвердження Правил перетинання державного кордону громадянами України"

    Відповідно до пункту 2-6:

    "У разі введення на території України надзвичайного або воєнного стану право на перетин державного кордону, крім осіб, зазначених у пунктах 2-1 та 2-2 цих Правил, також мають інші військовозобов’язані особи, які не підлягають призову на військову службу під час мобілізації. Ця норма не поширюється на осіб, визначених в абзацах другому і третьому частини третьої статті 23 Закону України "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію", а також пункті 2-14 цих Правил".

    оскільки в Вас є право на відстрочку згідно абзацу 9 частини 3 статті 23 ЗАКОНУ УКРАЇНИ «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію»:

    "жінки та чоловіки, чиї близькі родичі (чоловік, дружина, син, донька, батько, мати, дід, баба або рідний (повнорідний, неповнорідний) брат чи сестра) загинули або пропали безвісти під час здійснення заходів із забезпечення національної безпеки і оборони, відсічі і стримування збройної агресії Російської Федерації у Донецькій та Луганській областях, а також під час забезпечення національної безпеки і оборони, відсічі і стримування збройної агресії проти України під час дії воєнного стану;".

    На кордоні Вам потрібно пред'явити закордонний паспорт, свідоцтво про народження (цей документ буде підтверджувати родинні зв'язки із Вашим батьком), свідоцтво про смерть батька, сповіщення ТЦК, довідку від військової частини, про те, що батько загинув під час виконання бойового завдання, висновок судмедексперта тощо. Раджу Вам мати при собі якомога більше документів, що підтверджують Вашу підставу для відстрочки і відповідно до неї - право виїзду за кордон.

    Щодо нотаріального посвідчення документів, то ця вимога стосується лише копій і у тому разі, коли Ви не маєте оригіналів документів при собі на кордоні.

    Також, у багатьох випадках прикордонники вимагають від військовозобов'язанних, які перетинають кордон за пунктом 2-6 Правил, довідку від ТЦК або відмітку у військово-обліковому документі про те, що останні мають відстрочку від мобілізації.

    Якщо навіть з повним пакетом документів Вам не дозволяють перетинути кордон, алгоритм дій наступний:

    По-перше, на всі відмови Держприкорджон служби треба вимагати пісьмового підтвердження та одразу його оскаржувати. В таких випадках вони будуть відчувати більше відповідальності та діяти не так нахабно.

    По-друге, згідно з роз’ясненнями самої Держприкордонслужби України та відповідно до статті 23 Закону України “Про доступ до публічної інформації” рішення, дії чи бездіяльність органів ДПС можуть бути оскаржені до Голови Державної прикордонної служби України, вищого органу або суду..

    По-третє, згідно ст. 14Закону України Про прикордонний контроль від 05.11.2009 № 1710-VI.

    "Стаття 14. Порядок відмови у перетинанні державного кордону іноземцям, особам без громадянства та громадянам України

    …Особа, якій відмовлено у перетинанні державного кордону, має право оскаржити відповідне рішення згідно із Законом України "Про звернення громадян" або до суду. Оскарження зазначеного рішення не зупиняє його дії. Оскаржене рішення може бути скасовано чи змінено начальником органу охорони державного кордону або скасовано та визнано нечинним судом...".

    Відповідно до статті 24 Закону України “Про доступ до публічної інформації” відповідальність за порушення законодавства про доступ до публічної інформації несуть особи, винні у вчиненні таких порушень за:

    відмову в задоволенні запиту на інформацію;

    відстрочку задоволення запиту на інформацію;

    ненадання відповіді на запит на інформацію;

    надання недостовірної або неповної інформації;

    несвоєчасне надання інформації;

    невиконання органами Держприкордонслужби обов'язку оприлюднювати інформацію відповідно до статті 15 Закону України “Про доступ до публічної інформації”;

    інші рішення, дії чи бездіяльність органів Держприкордонслужби, що порушили законні права та інтереси запитувача.

    Особи, на думку яких їхні права та законні інтереси порушені органами Держприкордонслужби, мають право на відшкодування матеріальної та моральної шкоди в порядку, визначеному законом

    Оскарження рішень, дій чи бездіяльності органів Держприкордонслужби до суду здійснюється відповідно до Кодексу адміністративного судочинства України.

    По-четверте, телефони Держприкодонслужби, які можуть згодитись в таких випадках!

    1598 (ДЛЯ ДЗВІНКІВ З МОБІЛЬНОГО); +38(044)527-63-63 (ДЛЯ ДЗВІНКІВ ІЗ-ЗА КОРДОНУ)

    - ТЕЛЕФОН ГАРЯЧОЇ ЛІНІЇ (СЛУЖБА «ДОВІРА»)

    (044) 527-64-29; (044) 239-84-80 (ФАКС)

    - ПОДАННЯ ЗАПИТІВ НА ОТРИМАННЯ ПУБЛІЧНОЇ ІНФОРМАЦІЇ

    (044) 527-64-29; (044) 239-84-80 (ФАКС)

    - ПОДАННЯ ЗВЕРНЕНЬ ГРОМАДЯН

    Нарешті, по-п’яте, прикордонники зобов’язані надавати консультації в телефонному режимі у пунктах пропуску за такими номерами:

    (033) 272 09 20 – Волинський прикордонний загін (кордон з Польщею у межах Волинської області – пункти пропуску Ягодин, Устилуг);

    (032) 239 01 23 – Львівський прикордонний загін (кордон з Польщею у межах Львівської області – пункти пропуску Угринів, Рава-Руська, Грушів, Краківець, Шегині, Смільниця );

    (067) 181 42 67 – Чопський прикордонний загін (кордон зі Словаччиною, Угорщиною – пункти пропуску Малий Березний, Ужгород, Малі Селменці, Тиса);

    (031) 313 82 61 – Мукачівський прикордонний загін (кордон з Угорщиною, Румунією – Лужанка, Вилок, Косино, Дзвінкове, Дякове, Солотвино);

    (037) 259 19 49 – Чернівецький прикордонний загін (кордон з Румунією, Молдовою у межах Чернівецької області – пункти пропуску Порубне, Мамалига, Росошани, Кельменці, Сокиряни);

    (043) 376 01 41 – Могилів-Подільський прикордонний загін – (кордон з Молдовою у межах Вінницької області);

    (032) 275 62 90 – Західне регіональне управління.

    З повагою, адвокат Айвазян.

    Кирда Вячеслав Володимирович
    12.5%

    Вітаю Вас!

    Добрый день , хочу выехать за границу по причине смерти отца на войне , был на границе сказали что нужно еще печати нотариуса , какие еще для этого нужны документы и справки и куда для этого нужно идти , может есть еще какие нюансы. Из документов есть Корінець Сповіщеня про смерть виданий РТЦК та СП.

    Прийміть щирі співчуття!

    Загалом на кордоні Вам потрібно підтвердити факт родинних стосунків та обставини загибелі батька під час проходження військової служби. По родинним зв'язкам все зрозуміло - треба мати свідоцтво про народження.

    Що стосується інших документів, у Вас може бути не один такий документ. Зокрема мова йде про витяг з наказу в/ч про виключення зі складу військовослужбовця у зв'язку із загибеллю; документ, що свідчить про причини та обставини загибелі, зрозуміло що свідоцтво про смерть; постанова ВЛК щодо встановлення причинного зв'язку смерті військовослужбовця, оповіщення про загибель.

    Ви маєте лише оповіщення про загибель військовослужбовця?

    Корнійчук Євген Іванович
    29.3%

    Доброго дня. так ви маєте право на перетин кордону. Це врегульовано правилами перетину кордону пунктом 2-6. У разі введення на території України надзвичайного або воєнного стану право на перетин державного кордону, крім осіб, зазначених у пунктах 2-1 та 2-2 цих Правил, також мають інші військовозобов’язані особи, які не підлягають призову на військову службу під час мобілізації. Ця норма не поширюється на осіб, визначених в абзацах другому і третьому частини третьої статті 23 Закону України "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію", а також пункті 2-14 цих Правил.

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/57-95-%D0%BF#T...

    У у свою чергу маєте право на відстрочку від мобілізації за абзацом 9 ст.23 ЗУ "про мобілізаційну підготовку та мобілізацію"

    жінки та чоловіки, чиї близькі родичі (чоловік, дружина, син, донька, батько, мати, дід, баба або рідний (повнорідний, неповнорідний) брат чи сестра) загинули або пропали безвісти під час здійснення заходів із забезпечення національної безпеки і оборони, відсічі і стримування збройної агресії Російської Федерації у Донецькій та Луганській областях, а також під час забезпечення національної безпеки і оборони, відсічі і стримування збройної агресії проти України під час дії воєнного стану.

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/3543-12#n440

    Для перетину кордону вам потрібно мати такі документи:

    Закордонний паспорт, військовий квиток з відміткою про відстрочку на підставі а.9 ч.3 ст.23

    Також ви можете отримати консультацію з даного питання зателефонувавши на гарячу лінію прикордонної служби України +38 (044) 527-63-63 – міський номер (для дзвінків із України та із за кордону згідно з тарифами відповідного оператора зв'язку). 1598 – багатоканальний номер (для безкоштовних дзвінків з мережі фіксованого зв'язку та абонентів операторів мобільного зв'язку на території України)


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України