Задайте питання юристу

836 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Цивільне право, 16 січня 2024, питання №100233 250₴

Закриття виконавчого провадження

Добрий день!

Я боржник. Є рішення суду й вже держаний виконавець заблокував мої рахунки для стегнення. Сума позову 30к дол.

Ми з позичальником домовились закрити за 5к дол, і я вже готовий йому це сплачувати.

ПИТАННЯ: Які кроки і який найкращий алгоритм для закриття цієї всієї історії?

Критерії обрання опції:
- Закрити раз і назавжди.
- Сплата якнайменших зборів.
- Висока швидкість закриття.

Ось пропозиція дій від позичальника:
1) ти складаєш текст розписки, де мені потрібно розписатися і я погоджую текст з адвокатом.
2) отримаємо кошти (можем у нотаріуса), та я підписую розписку, що не маю претензій.
3) на базі цієї розписки мій адвокат пише заяву про закриття виконавчого впровадження .

Дякую.

Відповіді юристів (9)

    Корнійчук Євген Іванович
    20%

    Доброго дня. Для вирішення вашого питання, для підстраховки, що виконавче провадження не подадуть потім згодом, ви повинні взяти нотаріально завірену розписку , обговоривши всі умови, що ви сплачуєте кошти, а він забирає виконавче провадження, без права подати його знову.

    Виконавче провадження може відкликати у вашому випадку лише стягувач. Він повинен написати заяву про закриття виконавчого провадження, у зв'язку з відсутністю претензій.

    І я би вам. Радив, якщо ви домовились за 5 а борг 30, то дайте 5 , а пишіть що віддали 30, щоб у майбутньому взагалі не було не проблем.

    • Сергій Клієнт 4 місяці тому

      а в такому випадку сплачується якийсь збір? якщо так, то який?

      • Корнійчук Євген Іванович

        У такому випадку сплачуються послуги нотаріуса. І все. При мировій угоді , виконавчий сбір не сплачується.

    Айвазян Юрий Климентьевич
    20%

    Доброго дня, Сергію!

    Такий варіант вирішення питання щодо повернення боргу у разі домовленності з позичальником цілком можливий.

    В будь якому разі закон каже, що Ви, як боржник (позичальник), зобов’язані виконати свій обов’язок щодо повернення позики, а кредитор (позикодавець) – прийняти виконання особисто або на умовах, встановлених договором.

    Закон дає Вам право виконати свій обов’язок по поверненню боргу шляхом внесення належних з Вас грошей у депозит нотаріуса, якщо позикодавець відсутній в місці виконання зобов’язання, ухиляється від прийняття боргу або відсутній представник недієздатного кредитора. Про внесення боргу на депозит нотаріус повідомляє кредитора в установленому законом порядку.

    Прийнявши виконання зобов’язання, на Вашу вимогу кредитор (позикодавець) повинен видати Вам розписку про одержання боргу частково або в повному обсязі.

    Якщо Ви видали кредиторові борговий документ, кредитор, приймаючи виконання зобов’язання, повинен повернути його Вам. У разі неможливості повернення боргового документа кредитор повинен вказати це в розписці, яку він видає.

    Згідно статті 545 ЦКУ наявність боргового документа у Вас на руках підтверджує факт виконання зобов’язання.

    Тепер щодо розписки.

    Оформлена з урахуванням всіх правил і необхідної інформації розписка, має повну юридичну силу. Головною умовою є чітка вказівка хто, кому і що позичав, і які кошти кому були повернуті.

    Розписки бувають звичайними рукописними і офіційно завіреними нотаріусом. Звичайно, у Вашому випадку краще скласти офіційну розписку і завірити її у нотаріуса. Якщо Ви будете оформлювати розписку у нотаріуса, то останній, звичайно, знаю, якій в неї повинен бути зміст, але не завадило б і Вам володіти такою інформацією. Ось обов’язкові шість пунктів, які повинні бути в кожній розписці:

    • Повна інформація про кредитора і боржника. У цей список входять ПІБ, серія і номер паспорта, організація, яка його видала, місце прописки, а також ідентифікаційний код. Вказати тільки прізвище та ім’я недостатньо.
    • Сума позики повинна бути записанацифрами і прописом, щоб не було можливості його виправити.
    • Термін повернення боргу. Вкажіть точну дату, коли боржник зобов’язаний повернути кошти. Також можете вказати відсоток нарахування пені, в разі несвоєчасної оплати. Якщо в розписці немає дати повернення боргу, вважається, що повернути гроші позичальник зобов’язаний протягом 30 днів після пред’явлення йому вимоги сплати в письмовому вигляді.
    • Дата і факт передачі грошових коштів. Будьте тут уважні! Ви повинні чітко прописати, що дана розписка підтверджує факт отримання грошей в момент її підписання позичальником. Бували випадки, коли в суді позичальник повідомляв, що розписка підписана про позику, але грошей він не отримував, а це значить, що повертати він нічого не винен.
    • Вкажіть мету передачі коштів. Чітко пропишіть, що “гроші дано в борг”. В іншому випадку позичальник може заявити, що брав гроші на комерційну діяльність, що супроводжена з ризиком, який не виправдався. Гроші, дані для комерційних операцій, поверненню не підлягають. Або просто заявить, що передача коштів позичальнику була з метою подарунка або повернення боргу.
    • Дата складання документа і підпис позичальника із зазначенням прізвища.

    Також варто звернути увагу на наступні обставини:

    • Наявність свідків не є обов’язковою, але може Вам допомогти в разі виникнення можливих проблем. Якщо при складанні розписки присутні свідки, вкажіть їх паспортні дані та попросіть розписатися.
    • Розписка може бути складена українською мовою і російською. Але при можливості краще писати її на українській.
    • Будьте уважні, термін дії розписки обмежений трьома роками.
    • Розписку можна надрукувати на комп’ютері, але обов’язково перевірте наявність підпису і прізвища від руки кредитора. Ще раз наголошую, акий документ найкраще завірити в нотаріуса для повної безпеки.
    • Бажано складати розписку в двох примірниках і підписати їх. Таким чином у Вас на руках буде оригінал з підписом всіх сторін.
    • Обов’язково звірте дані з паспортом, адже звичайна помилка або хитрість кредитора може зіграти проти Вас.
    • Зверніть особливу увагу на підпис, чи збігається він з паспортом.
    • Для більшої гарантії візьміть ксерокопію паспорта та ідентифікаційного коду кредитора, з його написом “копія вірна (дата + підпис)”
    • Вкажіть місто, де була складена розписка. Якщо справа дійде до суду, засідання відбудеться за адресою прописки кредитора, або там де розписка була створена.
    ВИСНОВОК:

    Отже розписку краще за все оформити нотаріально. Це буде швидко і надійно.

    При тому треба дуже ретельно перевірити відповідність її змісту наданим документам, як своїм, так і кредитора.

    В розписці треба обов'язково вказати, що позикодавець отримав всю суму боргу повністю (вказати суму числом і прописом) і не має до Вас жодних фінансових претензій. При тому, оскільки справа вже дійшла до рішення суду і відкриття виконавчого провадження, в розписці вказується саме та сума коштів, яка зазначена в судовому рішення про стягнення боргу. В іншому випадку це може призвести до серйозних проблем при закритті провадження. Крім того було б доречно вказати у розписці про зобов'язання позикодавця відкликати свій виконавчий лист і сприяти закриттю виконавчого провадження.

    Що стосується витрат, то серед них головною і, скорше за все, найбільшою (крім державного збору, звичайно) буде оплата нотаріальних дій по оформленню розписки. Не забувайте також, що Вам можливо прийдеться оплатити витрати ДВС щодо відкриття, ведення та закриття виконавчого провадження. Закриття такого провадження та зняття арешту з Ваших рахунків відбувається за Вашою заявою у ДВС. До заяви в цьому випадку додається нотаріально оформлена розписка про повернення кредитору усіх заборгованих коштів.

    Вам також слід знати, що одночасно з відкриттям виконавчого провадження виконавцем виноситься постанова про стягнення виконавчого збору (стаття 27 Закону Про виконавче провадження). Виконавчий збір - це збір, що справляється на всій території України за примусове виконання рішення органами ДВС.

    Виконавчий збір стягується державним виконавцем у розмірі 10% суми, що підлягає примусовому стягненню.

    З повагою, адвокат Айвазян.

    Кирда Вячеслав Володимирович
    60%

    Вітаю Вас, Сергію!

    Ось пропозиція дій від позичальника:1) ти складаєш текст розписки, де мені потрібно розписатися і я погоджую текст з адвокатом.2) отримаємо кошти (можем у нотаріуса), та я підписую розписку, що не маю претензій.3) на базі цієї розписки мій адвокат пише заяву про закриття виконавчого впровадження .Загалом дійсно нормальний варіант.

    ЗАКОН УКРАЇНИ

    Про виконавче провадження

    Стаття 39. Закінчення виконавчого провадження

    1. Виконавче провадження підлягає закінченню у разі:

    1) визнання судом відмови стягувача від примусового виконання судового рішення;

    2) затвердження судом мирової угоди, укладеної сторонами у процесі виконання рішення;

    9) фактичного виконання в повному обсязі рішення згідно з виконавчим документом.

    Коротко резюмую: Ви готуєте розписку, яку віі підписує. Вона має бути нотаріально посвідчена. Дійсно краще в нотаріуса домовитися про передачу коштів.

    У розписці треба вказати про те, що він не має претензій та зобов'язується протягом певного часу повідомити виконавця про відсутність до Вас будь-яких вимог та про закінчення виконавчого провадження.

    Варіант робочий, успіхів Вам!

    • Сергій Клієнт 4 місяці тому

      який в такому випадку збір до сплати, і хто його має сплачувати?

      • Кирда Вячеслав Володимирович

        За таких умови боржник сплачує послуги нотаріуса (думаю це логічно), а також можливо доведеться сплатити виконавчий збір.

        Випадки звільнення від сплати виконавчого збору визначені частиною п'ятою статті 27 Закону України "Про виконавче провадження".

        Стаття 27. Виконавчий збір

        ...

        5. Виконавчий збір не стягується:

        1) за виконавчими документами про конфіскацію майна, стягнення періодичних платежів (крім виконавчих документів про стягнення аліментів, за наявності заборгованості зі сплати аліментів, сукупний розмір якої перевищує суму відповідних платежів за дванадцять місяців), накладення арешту на майно для забезпечення позовних вимог, за виконавчими документами, що підлягають негайному виконанню;

        {Пункт 1 частини п'ятої статті 27 із змінами, внесеними згідно із Законом № 2475-VIII від 03.07.2018}

        2) у разі виконання рішень Європейського суду з прав людини;

        3) якщо виконання рішення здійснюється за рахунок коштів, передбачених бюджетною програмою для забезпечення виконання рішень суду в порядку, встановленому Законом України "Про гарантії держави щодо виконання судових рішень";

        4) за виконавчими документами про стягнення виконавчого збору, стягнення витрат виконавчого провадження, штрафів, накладених виконавцем відповідно до вимог цього Закону;

        5) у разі виконання рішення приватним виконавцем;

        6) за виконавчими документами про стягнення заборгованості, яка підлягає врегулюванню відповідно до Закону України "Про заходи, спрямовані на врегулювання заборгованості теплопостачальних та теплогенеруючих організацій та підприємств централізованого водопостачання і водовідведення" та Закону України "Про заходи, спрямовані на подолання кризових явищ та забезпечення фінансової стабільності на ринку природного газу", а також згідно з постановами державних виконавців, винесеними до набрання чинності зазначеними законами.

        6. У разі наступних пред’явлень державному виконавцю до виконання виконавчого документа виконавчий збір стягується в частині, що не була стягнута під час попереднього виконання.

        7. У разі закінчення виконавчого провадження у зв’язку із скасуванням рішення, що підлягало виконанню, або визнання судом виконавчого документа таким, що не підлягає виконанню, виконавчий збір не стягується, а стягнутий виконавчий збір підлягає поверненню.

        {Частина сьома статті 27 із змінами, внесеними згідно із Законом № 2475-VIII від 03.07.2018}

        8. Під час передачі виконавчого документа від органу державної виконавчої служби приватному виконавцю виконавчий збір не стягується, якщо він не був стягнутий на момент передачі.

        У разі стягнення частини виконавчого збору на момент передачі виконавчого документа приватному виконавцю стягнута частина виконавчого збору поверненню не підлягає.

        9. Виконавчий збір не стягується у разі закінчення виконавчого провадження на підставі пункту 9 частини першої статті 39 цього Закону, якщо рішення було виконано до винесення постанови про відкриття виконавчого провадження, та у разі закінчення виконавчого провадження на підставі пункту 17 частини першої статті 39 цього Закону. Виконавчий збір не стягується із сум податкового боргу (у тому числі штрафних санкцій та пені) та недоїмки зі сплати єдиного соціального внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування у разі їх списання згідно з пунктами 2-3, 2-4 та підпункту 26.2 пункту 26 підрозділу 10 розділу XX Податкового кодексу України та пунктом 9-15 розділу VIII Закону України "Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування".

        {Частина дев'ята статті 27 із змінами, внесеними згідно із Законами № 1072-IX від 04.12.2020, № 1617-IX від 01.07.2021}

        10. Виконавчий збір не стягується, якщо інше не передбачено угодою про врегулювання спору (мировою угодою), укладеною між іноземним суб’єктом та державою Україна на будь-якій стадії урегулюваня спору або розгляду справи, включаючи стадію визнання та виконання рішення, відповідно до якої виконавчий документ не підлягає виконанню або покладені виконавчим документом на боржника зобов’язання підлягають припиненню.

        За наявності обставин, визначених абзацом першим цієї частини, виконавче провадження, відкрите на підставі постанови про стягнення виконавчого збору, у тому числі до дати укладення такої угоди, підлягає закінченню відповідно до пункту 19-1 частини першої статті 39 цього Закону.

    Дерій Владислав Олегович

    Вітаю Вас, пане Сергію!

    В законодавстві передбачено декілька альтернативних умов примирення сторін на стадії примусового виконання рішень.

    Згідно частини 1 статті 39 ЗУ "Про виконавче провадження"

    "Виконавче провадження підлягає закінченню у разі:

    1) визнання судом відмови стягувача від примусового виконання судового рішення;

    2) затвердження судом мирової угоди, укладеної сторонами у процесі виконання рішення..."

    Згідно статті 434 Цивільного процесуального кодексу України

    Стаття 434. Мирова угода в процесі виконання

    1. Мирова угода, укладена між сторонами, або заява про відмову стягувача від примусового виконання в процесі виконання рішення подається в письмовій формі державному або приватному виконавцеві, який не пізніше триденного строку передає її для затвердження до суду, який видав виконавчий документ.

    2. Питання затвердження мирової угоди у процесі виконання рішення, задоволення заяви про відмову стягувача від примусового виконання рішення вирішується судом протягом десяти днів з дня надходження до суду відповідної заяви, про що постановляється ухвала.

    3. Суд має право відмовити у затвердженні мирової угоди у процесі виконання рішення з підстав, визначених статтею 207 цього Кодексу, а у задоволенні заяви про відмову від примусового виконання рішення - з підстав, визначених статтею 206 цього Кодексу.

    Згідно частини 1 статті 40 ЗУ "Про виконавче провадження"

    У разі закінчення виконавчого провадження (крім закінчення виконавчого провадження за судовим рішенням, винесеним у порядку забезпечення позову чи вжиття запобіжних заходів, а також, крім випадків нестягнення виконавчого збору або витрат виконавчого провадження, нестягнення основної винагороди приватним виконавцем), повернення виконавчого документа до суду, який його видав, арешт, накладений на майно (кошти) боржника, знімається, відомості про боржника виключаються з Єдиного реєстру боржників, скасовуються інші вжиті виконавцем заходи щодо виконання рішення, а також проводяться інші необхідні дії у зв’язку із закінченням виконавчого провадження.

    Виконавче провадження, щодо якого винесено постанову про його закінчення, не може бути розпочате знову, крім випадків, передбачених цим Законом.

    Згідно частини 3 статті 40 ЗУ "Про виконавче провадження"

    У разі повернення виконавчого документа стягувачу з підстав, передбачених пунктами 1, 3, 4, 6 частини першої статті 37 цього Закону, закінчення виконавчого провадження з підстав, передбачених пунктами 1, 2, 4, 6, 9 (крім випадку, передбаченого частиною дев’ятою статті 27 цього Закону), 11, 14 і 15 частини першої статті 39 цього Закону, якщо виконавчий збір не стягнуто, державний виконавець не пізніше наступного робочого дня з дня повернення виконавчого документа (закінчення виконавчого провадження) виносить постанову про стягнення виконавчого збору, яку виконує в порядку, встановленому цим Законом.

    ВИСНОВОК

    Для закінчення виконавчого провадження Ви можете укласти мирову угоду або стягувач може подати заяву про відмову від примусового виконання судового рішення.

    Суд має затвердити мирову угоду або заяву стягувача.

    У разі позитивного рішення суду - виконавче провадження закінчується, арешт з майна знімається.

    Але, навіть, при мировій угоді або при поданні заяви стягувача державний виконавець може винести постанову про стягнення виконавчого збору.

    З повагою, юрист Дерій В.О.!

    Бажаю успіхів та вдалого дня!

    Токмач Галина Николаевна

    Добрий день!

    Раджу, щоб у розписці було вказано не тільки про отримання коштів та закриття боргу, але й про те, що у разі повторного звернення до виконавчої служби позичальник зобов'язаний повернути Вам назад всю суму.

    Відповідно до ч.1 ст.37 Закону України «Про виконавче провадження» виконавчий документ повертається стягувачу, якщо стягувач подав письмову заяву про повернення виконавчого документа. У зв'язку з повернення виконавчого документа стягувачу, виконавець виносить постанову, копію якої разом із оригіналом виконавчого документа направляє стягувачу.

    У постанові про повернення виконавчого документа стягувачу обов’язково роз’яснюється порядок повторного пред’явлення виконавчого документа до виконання (п.20 розділу ІІІ Інструкції з організації примусового виконання рішень).

    Слід зазначити, що копія постанови про повернення виконавчого документа стягувачу, надсилаються рекомендованим поштовим відправленням. Документи виконавчого провадження надсилаються стягувачу та боржнику за їхніми адресами, зазначеними у виконавчому документі (ст. 28 Закону України «Про виконавче провадження»).

    Виконавчі документи можуть бути пред’явлені до примусового виконання протягом трьох років, крім посвідчень комісій по трудових спорах та виконавчих документів, за якими стягувачем є держава або державний орган, які можуть бути пред’явлені до примусового виконання протягом трьох місяців.

    Строки, зазначені в частині першій статті 12 Закону України "Про виконавче провадження", встановлюються для виконання рішення з наступного дня після набрання ним законної сили чи закінчення строку, встановленого в разі відстрочки чи розстрочки виконання рішення, а якщо рішення підлягає негайному виконанню - з наступного дня після його прийняття.

    Виконавчий документ про стягнення періодичних платежів у справах про стягнення аліментів, відшкодування шкоди, заподіяної внаслідок каліцтва чи іншого ушкодження здоров’я, втрати годувальника тощо може бути пред’явлено до виконання протягом усього періоду, на який присуджені платежі.

    Можу допомогти зі складанням тексту розписки.

    Всього найкращого!


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України