Задайте вопрос юристу

833 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Трудовое право, 16 января 2024, вопрос №100273

Відмова лікаря від пацієнта

Чи має право лікар в державній поліклініці відмовитись від пацієнта,якщо той пише на нього кляузи і всякі скарги?

Ответы юристов (3)

    Богун Сергій Павлович

    Таких прав лікар не має.

    Дерій Владислав Олегович

    Вітаю Вас!

    Згідно статті 34 ЗУ "Основи законодавства України про охорону здоров'я" лікар має право відмовитися від подальшого ведення пацієнта, якщо останній не виконує медичних приписів або правил внутрішнього розпорядку закладу охорони здоров’я, за умови, що це не загрожуватиме життю пацієнта і здоров’ю населення.

    Ознайомтесь з інформацією за посиланням https://www.kmu.gov.ua/news/likar-maye-pravo-u-yak...

    З повагою, юрист Дерій В.О.!

    Айвазян Юрий Климентьевич

    Доброго дня, Лана!

    Лікар має право відмовитися від ведення пацієнта, якщо:

    1. Пацієнт не виконує медичних приписів, і при цьому нічого не загрожує життю пацієнта чи здоров’ю людей, які його оточують.

    Усі порушення мають бути зафіксовані і задокументовані, а задовільний стан здоров’я пацієнта — підтверджений.

    Наприклад, якщо пацієнт порушує призначений режим, лікар має обов’язково фіксувати в карті, листку непрацездатності, іншій медичній документації вид порушення — несвоєчасна явка на прийом, алкогольне, наркотичне, токсичне сп’яніння під час лікування, вихід на роботу без дозволу лікаря, «втеча» зі стаціонарного лікування тощо. Так, у листку непрацездатності у графі «Відмітки про порушення режиму» зазначають дату порушення і підпис лікаря, а в графі «Примітка» перераховують види порушень. Обов’язково слід зробити запис про це в медичній карті амбулаторного чи стаціонарного хворого.

    З підтвердженими фактами порушень і відповідною заявою лікар має звернутись до керівника медзакладу.

    2. Пацієнт порушує правила внутрішнього розпорядку закладу охорони здоров’я, і при цьому нічого не загрожує життю пацієнта чи здоров’ю людей, які його оточують.

    Так само, як і в попередньому випадку, усі порушення мають бути зафіксовані і задокументовані, а задовільний стан здоров’я пацієнта — підтверджений. З підтвердженими фактами порушень і відповідною заявою лікар має звернутись до керівника медзакладу.

    Правила внутрішнього розпорядку є локальними актами закладів охорони здоров’я. Їх затверджує головний лікар. Ці правила визначають права та обов’язки пацієнта під час звернення по медичну допомогу та перебування в лікарні. Найчастіше правила включають такі прості речі, як заборона курити в медзакладі, дотримання режиму тиші тощо.

    Правила мають бути у вільному доступі — найчастіше їх розміщують на дошках оголошень у медзакладах.

    Важливо: лікар не несе відповідальності за здоров’я пацієнта, якщо той відмовляється від медичних приписів або порушує встановлений для нього режим.

    Крім того, якщо лікар чи медичний заклад не може забезпечити відповідне лікування (немає потрібного обладнання, відділення, профіль лікарів не відповідає захворюванню), лікарі мають рекомендувати пацієнту звернутись до закладу охорони здоров’я, де він отримає необхідну медичну допомогу, або направити в такий медзаклад.

    Пацієнти, які насправді потребують медичної допомоги, мають її отримати. У невідкладних випадках, коли є реальна загроза життю людини, медики можуть і повинні надавати таку допомогу без згоди пацієнта чи його законного представника.

    Лікар не може відмовити в наданні медичної допомоги пацієнту, якщо знає:

    • що така відмова може призвести до тяжких наслідків для пацієнта (за порушення карають штрафом до 50 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян із позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років або громадськими роботами на строк до 200 годин, або виправними роботами на строк до двох років);
    • що така відмова може призвести до смерті пацієнта чи інших тяжких наслідків (карається обмеженням волі на строк до чотирьох років або позбавленням волі на строк до трьох років із позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років або без такого).

    Так само карають за неналежне виконання професійних обов’язків медичним або фармацевтичним працівником (ст. 139, 140 Кримінального кодексу України від 05.04.2001 р. № 2341-III).

    З повагою, адвокат Айвазян.


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України