Задайте вопрос юристу

833 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Трудовое право, 16 января 2024, вопрос №100282 250₴

Як уникнути штрафів при наявності спірендодавця без статусу ФОП у сфері б'юті?

Доброго дня! Я працюю в сфері б'юті як ФОП 1 групи та надаю послуги в орендованому кабінеті. Місяць тому я знайшла спірендодавця, у якого наразі немає статусу ФОП. На ці дні очікується візит податкової інспекції, яка вже осведомлена про наявність спірендодавця. Які дії мені слід вжити в даній ситуації, щоб уникнути можливих штрафів та дотриматися всіх необхідних податкових вимог?

Ответы юристов (5)

    Дерій Владислав Олегович

    Доброго дня!

    Ви не несете ніякої відповідальності за співорендаря. Те що у нього немає відкритого ФОП - це не Ваші проблеми. Крім того закон не забороняє орендувати приміщення громадянам без ФОП.

    Якщо Ви сплачуєте податки - відповідно до Вас питань не повинно виникнути.

    Договір оренди складений лише на Вас чи й на співорендаря?

    Майте на увазі, якщо договір оренди формлений на Вас, а Ви в свою чергу здаєте приміщення в суборенду - то у Вас можуть виникнути проблеми, адже не можуть надавати в оренду майно ФОП на 1-й групі єдиного податку. https://ips.ligazakon.net/document/BZ012252

    З повагою, юрист Дерій В.О.!

    Кирилл Клиент 3 месяца назад

    Наразі тільки на мене. Але це питання для співорендаря має вирішитися найближчим часом, але він вже кілька разів надавав послуги у приміщенні тап податкова інспекція має приїхати на протязі наступнихднів. Підлягає комусь із нас (мені або співориндодавцю) штраф за фактичний допуск працівника до роботи без оформлення трудового договору? Як бути в цій ситуації, чи можуть я розраховувати на попередження?

    • Дерій Владислав Олегович

      Вам взагалі ні в якому разі не потрібно говорити, що хтось крім Вас працює в приміщенні.

      Ні в яком разі не говоріть, що це Ваш працівник. На 1 групі ФОП не дозволено приймати на роботу працівників, до того ж без трудового договору.

      Як ФОП 1 групи Ви не маєте права здавати в суборенду приміщення.

      При перевірці, нічого зайвого податківцям не говоріть, адже вони можуть це розтлумачити не на Вашу користь.

    • Дерій Владислав Олегович
      100%

      Раджу протягом тижня працювати в орендованому приміщення без колеги. В першу чергу це для того, щоб не було зафіксовано зайняття підприємницькою діяльністю без реєстрації, за що передбачений штраф для колеги.

      До Вас же не повинні застосовуватися ніякі штрафи та попередження, адже це не Ваш працівник і Ви не здаєте приміщення в суборенду.

      • Кирилл Клиент 3 месяца назад

        Податкова інспекція таке як має розуміння про те, що ця людина працює у мене в кабінеті. Які питання у податковій інспекції можуть виникнути і як мені відповісти? Все рівно мені доказувати, що у мене ніхто не працює?


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України